13 май 2019 34

Як швидко і смачно приготувати пюре з моркви

Навряд чи наші далекі предки розуміли, що морква містить цілий комплекс корисних речовин, але, вживаючи її в їжу протягом багатьох поколінь, досвідченим шляхом прийшли до тих же висновків, що і сучасні вчені. В її складі вітаміни групи В, З, Е, До, мікроелементи калій, кобальт, хром, магній, залізо і безліч інших потрібних організму складових.

Морква, як ніяке інше культурна рослина, багата каротином – речовиною, яка служить джерелом вітаміну А. Морквяний сік покращує зір, зміцнює ясна, сприяє зростанню кісток і м'язів, запобігає розвитку рахіту, тому він дуже корисний дітям, так і дорослі отримують від нього чимало користі. Хворим лікарі рекомендують як свіжий овоч, так і різноманітні страви з нього, особливо пюре з моркви.

Морквяна дієта лікує недокрів'я, гепатит та інші захворювання печінки, серцево-судинні патології, поліартрит, порушення обміну речовин. Тим, хто бажає скинути зайву вагу, коренеплід також стане підмогою. Незважаючи на уявну простоту, з цього овоча можна приготувати безліч смачних страв, здатних урізноманітнити наше меню, особливо в осінньо-зимовий період, коли дефіцит вітамінів відчувається найбільш гостро. Але, як ви зрозуміли, сьогодні мова піде саме про те, як приготувати пюре з моркви смачно, швидко і просто. Приступимо!

Дитяче харчування

Як вже говорилося, морква дуже корисна дітям, але малюкам, у яких ще немає зубів, або вони тільки почали прорізатися, целікова коренеплід давати не можна – вони можуть вдавитися. Кращий варіант – смачне морквяне пюре, від якого і дорослий не відмовиться. Ось кілька рецептів на вибір.

Простіше простого
Інгредієнти Кількість
моркви - 200 г
вершкового масла - 15 г
солі і цукру - за бажанням
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 125 Ккал

Цей рецепт пюре з моркви дуже простий, тому з нього ми і почнемо.

Послідовність дій:

  1. Почистити і порізати коренеплід середніми шматочками – форма не має значення;
  2. Зварити на пару або в окропі;
  3. Злити воду і додати вершкове масло. Важливо: його потрібно заздалегідь дістати з холодильника, щоб зігрілось до кімнатної температури;
  4. Посолити – якщо готується не для дитини;
  5. Покласти в чашу блендера, включити прилад і довести до пюреобразного стану.
  6. Щоб не було потреби в подслащивании, готуючи для дітей, потрібно підбирати коренеплід солодких сортів. Дорослим при бажанні можна додати цукор.

Страву можна вживати як самостійне, а також в якості добавки до каші, макаронів, котлет і т. д. Спробуйте – у нього дуже приємний ніжний вершковий смак.

Грудничковый десерт

Овочі, у тому числі морква, дуже важливі для дитячого харчування, але додавати їх в раціон слід обережно, невеликими порціями – не більше однієї чайної ложки, уважно стежачи за реакцією організму малюка. Якщо все нормально, порцію поступово збільшують.

Щоб приготувати морквяне пюре для прикорму немовляти, береться:

  • 100 грамів моркви;
  • 1 ст. ложка материнського молока або молочної суміші для немовлят.

Приготування такої страви займе близько 30 хвилин.

Число калорій на 100 грамів – 56.

Приготування пюре з моркви для немовляти дуже просте:

  1. Коренеплід почистити, подрібнити і відварити до м'якості під кришкою;
  2. Варений овоч протерти через дрібне сито;
  3. Покласти протерту масу назад в каструлю, додавши молоко (можна замінити такою ж кількістю овочевого бульйону);
  4. Прогріти, не доводячи до кипіння.

Прикорм готовий – можна пробувати.

Не забувайте, що овочі для дитячого столу повинні бути найвищої якості, без хімії. Якщо є така можливість, краще виростити їх на власному городі.

Морквяно-яблучне ласощі

Для приготування мамі знадобиться:

  • 300 гр. солодкої моркви;
  • половинка солодкого яблука;
  • пів чайної ложечки раст. олії (ріпак, льон).

Готується страва 20-25 хвилин.

Калорійність – 56 ккал/100 р.

Як робити пюре з моркви і яблука для дитини:

  1. Помити, почистити і дрібно нарізати овоч;
  2. Укласти в каструлю, заливши невеликим об'ємом води (30-40 мл);
  3. Дати закипіти і протушкувати 10 хвилин на слабкому полум'ї, прикривши кришкою;
  4. Помити, почистити і порізати яблуко;
  5. Додати в каструлю, продовжуючи спільно гасити ще близько п'яти хвилин.
  6. Протерти фруктово-овочеву суміш через сито, капнувши в неї масло.

Давати це блюдо малюкам можна, починаючи з піврічного віку, при цьому вони вже повинні спробувати кожен його компонент окремо.

Картопляний суп-пюре з моркви

Кожна російська трапеза за традицією починається з гарячого першого страви – супу. Ми пропонуємо приготувати на обід смачний суп-пюре з найпоширеніших городніх культур – картоплі і моркви. Для нього знадобиться:

  • 3 великих коренеплоду моркви;
  • 4 середніх картопляні бульби;
  • 1 головка цибулі-ріпки;
  • 2 часникових зубця;
  • пара стебел селери;
  • пара столових ложок соняшникової олії;
  • овочевий бульйон – 400 гр.;
  • будь-яка зелень і трави – за смаком.

Час приготування – 30 хвилин.

Калорійність в 100 гр. – 105 ккал.

Порядок приготування супу-пюре з моркви і картоплі:

  1. Почистити і подрібнити цибулю і часник, селеру порізати невеликими шматочками;
  2. Зробити з них піджарку на рослинному маслі, поки не стануть м'якими, і покласти в каструлю;
  3. Картоплю і моркву почистити, порізати кубиками невеликого розміру і додати до піджарки;
  4. Влити бульйон і всипати порізану зелень;
  5. Поставити на великий вогонь і тримати до закипання, потім зменшити полум'я і готувати в режимі томління, поки картопля не розм'якшиться;
  6. Подальші дії залежать від смаку кухаря: можна витягнути з бульйону всю картоплю і моркву, укласти їх в блендер і пюрировать, а можна половину залишити у вигляді кубиків;
  7. Пюре покласти назад в бульйон, підсолити і прокип'ятити ще п'ять хвилин.

Готовий суп розлити по тарілках, і всипати в кожну по щіпці перцю – втім, тим, кому не подобається гостре, цього можна й не робити.

Спробуйте приготувати салат з морквою і печінкою — незважаючи на оригінальність поєднання, це дуже смачно і ситно.

Як приготувати чудове печиво волоськими горіхами в нашій статті.

Закусочні роли з огірком і крабовими паличками — кращий варіант для дружніх посиденьок.

Рецепт супу-пюре з моркви та гарбуза

Інгредієнти:

  • 400 гр. гарбуза;
  • 200 гр. моркви;
  • 100 гр. ріпчастої цибулі;
  • 2 зубці часнику;
  • ст. ложка масла оливок;
  • півлітра води;
  • сіль, прянощі – кому скільки подобається.

Готується близько півгодини.

Поживність – 85 калорій/100 гр.

Покроковий рецепт:

  1. Всі очистити і нарізати кубиками, часник подрібнити;
  2. Рослинне масло вилити в каструлю і покласти туди овочеву суміш;
  3. Влити трохи води і тушкувати на повільному вогні хвилин п'ять-сім.
  4. Додавши спеції і сіль, вилити воду, що залишилася і варити півгодини.
  5. Вийняти овочі з бульйону і збити до стану пюре за допомогою міксера або дерев'яною товкачика;
  6. Покласти пюрированную суміш назад і прокип'ятити 3-5 хвилин.

Блюдо готове – приємного апетиту!

Заготівля на зиму краще, ніж з прилавка

Морквяним десертом можна і запастися на зиму, «засукавши» в банки – він буде набагато смачніше, корисніше і дешевше магазинного. Тому варто занести в свою кулінарну скарбничку рецепт морквяного пюре у банках на зиму.

До складу входить:

  • півтора кілограма солодкого коренеплоду.

Готувати доведеться в загальній складності близько години.

Калорійність такого продукту мінімальна – не більше 35 ккал/100 г, тому він ідеально підходить для дієт.

При готуванні необхідно:

  1. Почистити, помити овочі, відрізати у них маківки і кінчики;
  2. Порізати і відварити до м'якості – на це піде півгодини;
  3. Підготувати посуд – простерилізувати і просушити;
  4. Вимкнути вогонь і дати вмісту охолонути кілька хвилин;
  5. Розділивши його навпіл, по черзі подрібнити обидві половини в кухонному комбайні, пропюрировав;
  6. Розкласти продукт за банкам, простерилізувати кожну літрову ємність 5-10 хв. і герметично закрити металевими кришками.

Надішліть готову консервацію в льох або прохолодну комору, і можете ласувати їм всю зиму.

Ось скільки нескладних і в той же час смачних і корисних страв можна приготувати зі звичайної моркви. Всі ці пюре і густі пюрированные супи вам неодмінно повинні сподобатися. Спробуйте – не пошкодуєте!

Що ще почитати: