10 март 2019 1 506

Рецепти приготування смачних супів з баклажанами

Баклажани відносяться до того ж роду рослин, що і томати, перець. Але його плоди (в ботаніці вони вважаються ягодами, як і помідори) відрізняються особливим, оригінальним смаком — трохи гіркуватий, терпкий.

Навчившись правильно готувати баклажани, можна зробити їх родзинкою будь-якої страви. Супи з баклажанами виходять поживними і корисними, а приготувати їх можна різними способами.

Баклажан може стати основою або однією з інгредієнтів овочевого супу, щоб відтіняти смак бульйону на будь-якому м'ясі.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
баклажан - 1 шт.
картоплі - 4 шт.
моркви, солоного огірка, цибулі і томату - по 1 шт.
води - 1,5 л
рослинної олії - 3 ст. л.
солі - за смаком
дрібно посіченою зелені - 2 ст. л.
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 25 Ккал

В овочевому супі міститься велика кількість вітамінів. Він відмінно підходить тим, хто дотримується дієти. При цьому наваристий суп з овочів добре втамовує голод, незважаючи на відсутність м'яса.

Як готувати овочевий суп з баклажанами:

  1. З баклажана знімають шкірку, нарізують його на невеликі кубики і залишають їх замачиваться в холодній воді на півгодини.
  2. Інші овочі також миють і чистять.
  3. На сковороді олію підігрівають (виставити середній вогонь), висипають нашатковану цибулю і помішують його 2-3 хвилини. Потім додають дрібні кубики моркви і смажать ще 4 хвилини.
  4. На сковороду висипають баклажани, готують засмажку ще 5 хвилин, після чого додають дрібні шматочки солоного огірка. Всі разом, помішуючи, готують 1-2 хвилини.
  5. Томати обдають окропом і знімають шкірку, нарізують кубиками, відправляють до інших овочів на сковороду і тушкують 5 хвилин. Тепер можна вимкнути плиту і відставити засмажку з вогню.
  6. Картоплю очищають і ріжуть невеликими кубиками з розміром шматочків баклажана. Кубики картоплі варять до закипання, а потім – ще 10 хвилин.
  7. Злегка солять воду (солоні огірки в заправці вже забезпечують солоний відтінок смаку), засипають в каструлю заправку, перемішують. Варять всі інгредієнти 5 хвилин.
  8. Висипають зелень. Залишилося поварити суп пару хвилин, і він буде готовий до подачі на стіл.

Суп-пюре з баклажанами

Цей ніжний супчик кремової консистенції буде прекрасним блюдом для ситного обіду. Якщо обмежити кількість спецій, то його можна давати дітям.

Продукти:

  • 600 г баклажанів;
  • 0,5 л води;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику (роздавити або натерти дрібно);
  • по 1 ст. л. бальзамічного оцту і олії оливкової;
  • сіль і подрібнений чебрець за смаком.

Час приготування: 1 ч.

Калорійність 100 г супу: 18 ккал.

Як варити суп-пюре з баклажанів:

  1. Баклажани очищають і нарізують на пластинки товщиною близько 1 см. Кладуть скибочки на тарілку, посипають чебрецем, часником (1 зубчик) і поливають оцтом.
  2. На плиту ставлять сковороду з оливковою олією, виставляють середню температуру і дають прогрітися маслу. Підсмажують пластинки баклажана з кожного боку, поки вони не будуть готові.
  3. В окремій сковороді або на дні каструлі з антипригарним покриттям при невеликій температурі обсмажують посічені цибулю і часник (залишився зубчик). Через 10 хвилин додають баклажани, воду і чекають, поки рідина закипить.
  4. Каструлю накривають кришкою, тушкують продукти 20 хвилин.
  5. Відставляють суп з плити, виливають його в ємність блендера і змішують до кремоподібної маси. Якщо блендера немає, можна перетерти продукти за допомогою дрібного сита. В кінці додають сіль, у відповідності з кращою ступенем солоності.

Гострий овочевий суп з рисом

Цей суп слід вживати з обережністю або, при необхідності, додавати менше гострих інгредієнтів. Замість рису можна взяти дуже корисну крупу – сочевицю. Її доведеться замочити перед варінням на кілька годин в посуді з холодною водою.

Продукти:

  • по 100 г рису і баклажанів;
  • 1 цибулина;
  • 200 г помідорів;
  • по 1 шт. моркви, перцю;
  • 1 перець чілі;
  • 5 перетертих часточок часнику;
  • 2,5 л води;
  • за смаком: зелень, хмелі-сунелі, сіль.

Час приготування: 1,5 ч.

Калорійність 100 г: 31,5 ккал.

Як готувати:

  1. Овочі чистять. Цибулю дрібно шаткують. Морква, томати (попередньо зняти шкірку, обдавши окропом), перець (видалити насіння) і баклажани ріжуть кубиками.
  2. Чилі звільняють від насіння і ріжуть дрібними шматочками.
  3. У каструлі варять рис.
  4. На сковороді 8 хвилин обсмажують цибулю і моркву.
  5. Засипають в сковороду кубики баклажана і смажать 10-15 хвилин.
  6. Додають солодкий перець і обсмажують ще 5 хвилин.
  7. Останніми висипають томати і обсмажують овочі 5 хвилин.
  8. Коли звариться рис, до нього висипають запашні овочі. Дають супу закипіти.
  9. Кладуть чилі і роздавлений за допомогою чесночницы або перетертий часник.
  10. Дрібно нарізати зелень, висипають в суп, додають сіль, спеції. Варять ще 5 хвилин.

Солянка з куркою — смачне і ароматне блюдо на кожен день.

Читайте як приготувати салат із зелені — це страва підійде як для перекусу так і як доповнення до м'ясних страв.

Візьміть на замітку рецепт вівсяного печива з родзинками.

Холодний крем-суп з баклажанами

Влітку можна готувати освіжаючі холодні супи. Наприклад, крем-суп з баклажанів. Приготування буде аналогічним вже наведеним вище рецептом супу-пюре. Відмінність в тому, що перед виготовленням з готового супу однорідної маси за допомогою блендера або сито, дають йому охолонути. Можна поставити вже тепле (але не гаряче) блюдо в холодильник на півгодини, а потім зробити пюре.

Такий суп добре заправляти в тарілці холодним натуральним йогуртом без добавок або густими вершками. Для більшої пікантності додають кілька крапель лимонного соку. Також можна прикрасити страву зеленню або бальзамічним оцтом.

Суп з баклажанів з грибами

Баклажани добре поєднуються в супі з будь-якими грибами. В рецепті використані печериці, як найбільш доступні, але в сезон можна взяти білі гриби, лисички, опеньки.

Продукти:

  • по 1 шт. баклажани, моркви, цибулі, картоплі;
  • 1 л води або приготованого заздалегідь овочевого бульйону;
  • 200 г печериць – підходять свіжі та консервовані, можна взяти сушені (попередньо замочивши їх на годину у воді);
  • 3 ст. л. масла рослинного або оливкового;
  • 1 ст. л. сметани низького відсотка жирності – для заправки в тарілці;
  • сіль.

Приготування займе: 1 ч.

Калорійність на 100 г: 38 ккал.

Етапи приготування:

  1. Баклажани очищають від шкірки, ріжуть кубиками, викладають в миску і перемішати з маслом і сіллю. Потім рівномірно шматочки викладають на деко і відправляють в духовку (180 градусів). Час запікання – 10-15 хвилин, поки не утвориться скоринка коричнево-золотистого кольору.
  2. Картоплю, цибулю та моркву миють, чистять і ріжуть на кубики. Гриби ріжуть досить великими шматками.
  3. У каструлі з товстим дном при середній температурі не довше 5 хвилин обсмажують цибулю і моркву.
  4. Заливають у каструлю воду або бульйон, чекають, поки він закипить.
  5. Кладуть картоплю і гриби, зменшують температуру, варять 10 хвилин.
  6. Додають необхідну кількість солі.
  7. Засипають баклажани, температуру роблять найменшою. Накривають суп кришкою і варять 10 хвилин. При подачі додають сметану.

М'ясний суп з синенькими

Суп з м'ясом буде більш калорійним, ніж овочевий варіант. Баклажани поєднуються з будь-яким видом м'яса, в тому числі з птахом. Можна приготувати страву з фрикадельками або просто з шматками вареного м'яса.

Продукти:

  • по 1 шт. баклажани і цибулі;
  • 400 г тертої м'якоті томатів;
  • 400 г яловичого м'яса без кісток;
  • 2 ст. л. раст масла.;
  • часточка часнику, роздавлена в часничниці;
  • сіль за вподобанням.

Час приготування: 1,5 ч.

Калорійність на 100 г: 57 ккал.

Рецепт приготування супу з баклажанами і м'ясом покроково:

  1. М'ясо миють, витирають серветкою, нарізають невеликими кубиками. Баклажани миють і також ріжуть кубиками по 1,5 див. Шкірку можна обрізати, але це необов'язково. Цибулю і часник чистять, подрібнюють.
  2. На розігрітому маслі обсмажують цибулю 5 хвилин, засипають м'ясо і баклажани, помішують протягом 7 хвилин.
  3. Додають часник і м'якоть томатів. Засипають сіль, перець, тушкують 7 хвилин при невеликій температурі.
  4. В каструлю з 1 л води висипають отриману обсмажену масу, чекають закипання рідини, знімаючи з'являється на поверхні пінку.
  5. Після того як суп досягне киплячого стану, температуру зробити невеликий і варити 20 хвилин. При подачі можна посипати зеленню, заправити сметаною.

Корисні поради

Баклажани позитивно впливають на діяльність серця і мозку, але їх краще уникати тим, у кого проблеми з нирками, печінкою. Елементи, що містяться в баклажанах, здатні розщеплювати жир, що робить страви з ними кращими для тих, хто стежить за своєю вагою.

Для отримання вдалого результату дуже важливо якість використовуваних продуктів. Потрібно вибирати стиглі, гарні овочі, які мають рівну поверхню однорідного кольору без пошкоджень, ознак гниття. Більш поширені сорти глибокого фіолетового кольору, але трапляються і помаранчеві, блідо-рожеві, втім, це скоріше рідкість. На дотик баклажани не такі тверді, як кабачки, їх поверхня податлива, але і не занадто м'яка.

При приготуванні баклажанів, щоб прибрати зайву гіркоту і запобігти надмірне поглинання ними масла при смаженні, шматочки нарізаних овочів (у кулінарії вкоренилася традиція називати ці ягоди овочами для зручності) посипають сіллю. Після виділення соку промивають холодною водою в ситі. Після такої обробки смак страви буде більш приємним, і масла для готування потрібно буде менше.

Приготування в духовці, пароварці або на грилі зберігає більше корисних властивостей цього продукту. Тому такий спосіб їх підготовки до участі в суп може служити альтернативою обжарке.

Приготування страв з баклажанів здається складним, але, якщо розібратися, всі рецепти супів з цим овочем легко здійснимі і прості навіть для недосвідчених кулінарів.

Що ще почитати: