16 апрель 2019 34

Риба по-ленинградски — класика радянського громадського харчування

Колись приготовлена таким нехитрим способом вирізка рибного м'яса була значущою частиною меню численних кафе Північної столиці, але сьогодні це цікаве блюдо рідкісний гість на столах різношерстих закладів.

Проте риба по-ленинградски зовсім не складна кулінарна маніпуляція, підвладна лише професійним шефам, а просте поживна страва, готування якого займе трохи більше години часу.

Бажаючі згадати далекий смак студентських їдальнях можуть без особливих тимчасових і грошових витрат відтворити унікальний рецепт на своїй кухні.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
білої риби (тріска, хек, камбала) - 600 г
картоплі - 300 г
російського сиру - 150 г
золотистого лука - 1 шт.
хлібопекарського борошна - 1/2 ст.
солі - за смаком
кінзи, кропу, прянощів - при бажанні
рослинної олії - для смаження
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 190 Ккал

Процес приготування смаженої риби з цибулею по-ленинградски:

  1. Рибку почистити, спорожнити від внутрішніх органів, дбайливо змити проточною водою;
  2. Відокремити м'ясо з шкірою, прибрати нечисленні кісточки;
  3. Нарізати філе порційними скибками впоперек волокон, розтерти з сіллю та спеціями;
  4. Запанірувати пряну вирізку рибки в борошні;
  5. Обсмажити шматок на сковороді з обох країв до формування коричнювато-жовтою скоринки;
  6. Помытому і почищенному картоплі надати форму кружалець, посмажити на сковороді;
  7. Цибулину нарізати у вигляді півкіл, виваляти в надлишках борошна, довести до смакової завершеності;
  8. Подавати смажену філейну вирізку з картоплею, цибулею, подрібненою на крупній тертці сиром.

Запечена риба по-ленинградски в духовці

Інгредієнти:

  • 600 г білої риби (будь-який);
  • 250 г картоплі;
  • 150 г твердого сиру;
  • 5-7 шт. грибів (печериць або глив);
  • 2 шт. цибулі;
  • 5 ст. л. борошна для хліба;
  • сіль за смаком;
  • розмарин, майоран, кмин при бажанні;
  • соняшникова олія для смаження.

Час приготування: 1 год.

Кількість калорій на 100 г: 205.

Процес приготування:

  1. Рибу справно позбавити від луски, зняти з кісток, від'єднати філе;
  2. Рибну вирізку покрити перцем, іншими спеціями, обваляти в борошні;
  3. Обсмажити підготовлене м'ясо білої риби з двох боків для початку на сковороді, попередньо залитій ледь відчутним кількістю масла;
  4. Вимитий і почищену картоплю порізати крупною соломкою (техніка порізки непринципова), довести до стану неповної готовності, посолити, додати спецій;
  5. Гриби нарізати часточками, посмажити до стану рум'яної скоринки. Якщо печериці самі по собі не володіють великим розміром, то різати їх необов'язково;
  6. Натерти сир з урахуванням використання великої терки;
  7. У форму для запікання акуратним поруч спершу викласти шар картоплі, на отриману «клубнеплодную подушку» накопичити філе риби і пікантні печериці, щедро обсипати твердим сиром;
  8. В духовій шафі, завчасно розігрітим до 180С, залишити контейнер з майбутнім стравою на 20-25 хвилин;
  9. Цибулю порізати акуратними півкільцями, обсипати залишилася борошном, довести на сковороді до появи золотистого відтінку;
  10. Дістати готову рибу з духовки, прикрасити її кільцями цибулі і різноманітністю свіжої зелені;
  11. Дбайливо перекласти ласощі на тарілку і можна насолоджуватися ароматною стравою.

Яєчня по-французьки — відмінний сніданок, який дуже легко готувати кожен день.

Як зробити начинку для пиріжків з картоплею читайте в нашій статті.

Дізнайтеся, як правильно запекти домашню ковбасу в духовці — рецепт з фото і покроковими рекомендаціями.

Кулінарні хитрості

  1. Смакові властивості страви будуть значно вище, якщо використовувати фритюрницю в якості сковороди для смаження цибулі, тоді ріпчаста компонент ласощі урізноманітнює загальну композицію присмаків;
  2. Презентація рибного філе по-ленинградски може бути найрізноманітнішою. Слідуючи радянської традиційної технології приготування, краще прикрасити страву консервованим горошком. Однак в якості декору підійдуть будь-які овочі, свіжа зелень;
  3. Головна умова страви — риба повинна бути білою, але сам сорт абсолютно неважливий, для ролі основної складової підійде і хек, і, наприклад, великий бичок.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: