Рецепти смачних салатів з редьки дайкон
Для початку, давайте розберемося, що собою являє дайкон? Дайкон – це біла редька, родом з Японії. Її головною відмінністю від нашої редьки або ж редиски є те, що в складі відсутні гірчичні масла і, отже, вона не має гіркого присмаку. Так само, істотною відмінністю є і розмір коренеплоду. Дозрілий плід може досягати 50-60 см в довжину і важити в межах 500 р.
Японська редька має приємний, згладжений смак і легкий аромат, її можна використовувати в якості основного інгредієнта для приготування різних салатів, які, в свою чергу, чудово поєднуються з рибними стравами. До речі, а ви знали, що для приготування салатів можна брати не тільки сам коренеплід, але і його листя? У листі дайкона міститься ударна доза вітаміну С, тому нехтувати ними не варто.
Користь і шкода
Редька дайкон, навіть при вживанні її в невеликих кількостях, несе величезну користь для людського організму. Так як в її складі присутня велика кількість незамінних мікроелементів і вітамінів. До того ж, дайкон низькокалорійний.
Його харчова цінність становить всього 21 Ккал на 100 р. А почуття голоду при цьому втамовується надовго. Для тих, хто стежить за своїм здоров'ям і фігурою – японська редька, справжня знахідка!
При дозріванні даний вид редьки не вбирає в себе абсолютно ніяких токсинів, тому він вважається екологічно чистим продуктом. Та й до того ж, японська редька біла має властивості адсорбера. Тобто, при її щоденному вживанні, з організму поступово виводяться всі токсичні сполуки, накопичені раніше.
У чому ж користь? Дайкон не містить в своєму складі ніяких алергічних компонентів, а тому його можна вживати абсолютно всім, без винятку. А нещодавно лікарі виявили ще й те, що якщо люди, схильні до різних харчових алергій, включать дайкон в свій раціон, то алергічні прояви істотно знизяться, а в деяких випадках, і зовсім зникнуть.
Однак, варто пам'ятати про те, що будь-яка термічна обробка даного коренеплоду призводить до часткової втрати його таких цінних якостей. Тому вживати її рекомендується саме в сирому вигляді. Сирої коренеплід покращує роботу серцево-судинної системи, повертає в норму роботу сечостатевої системи та нормалізує рівень цукру в крові.
При сучасному ритмі життя, мабуть, кожен знає про те, що таке безсоння і стрес. Так от, дайкон здатний нормалізувати сон і відновлює нервову систему.
Шкода для організму цей коренеплід принесе лише в тому випадку, якщо ви почнете їм зловживати.
Людям, страждаючим порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту, перед вживанням дайкона рекомендується проконсультуватися з фахівцем в даній області.
Протипоказання до вживання: виразкові захворювання, захворювання дванадцятипалої кишки, гастрити.
| Інгредієнти | Кількість | 
|---|---|
| дайкон - | 0,5-0,6 кг | 
| стручковий горошок - | 0,1 кг | 
| червоний кримський цибулю - | 1 шт. | 
| кунжут - | 2 ст. л. | 
| мед - | 50 г | 
| оцет - | 50 мл | 
| соєвий соус - | 50 мл | 
| масло (рекомендовано кунжутне) - | 50 мл | 
| Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 грам: 37 Ккал | 
Покроковий рецепт приготування:
- Стручковий горошок обшпарте окропом і відкиньте на друшляк (якщо він був заморожений, його необхідно попередньо розморозити). Для приготування цього салату, горошини слід розрізати на 2 половинки, але при бажанні, ви можете залишити їх і цільними;
 - Очищений червоний болгарський цибуля нашаткуйте тонкими півкільцями;
 - Корінь дайкона очистіть від шкірки, а потім натріть на тертці;
 - Приготуйте соус-заправку для майбутнього салату: змішайте в піалі мед, оцет і кунжутне масло;
 - У салатнику з'єднайте горошок, нашатковану цибулю і подрібнений дайкон. Заправте приготованим соусом, перемішайте і відправте на 1 годину в холодильник;
 - Перед подачею до столу прикрасьте салат кунжутним насінням і збризніть соєвим соусом. Цей салат добре поєднується з рибними або ж м'ясними стравами. Приємного апетиту!
 
Рецепт салату з дайконом і огірком
Інгредієнти:
- дайкон – 1 шт.;
 - огірок – 1-2 шт.;
 - морква свіжа – 1 шт.;
 - петрушка свіжа – кілька гілочок;
 - італійські трави – ½ ч. л.;
 - сушений часник гранульований – ½ ч. л.;
 - масло рослинне – 25-30 мл;
 - французька гірчиця – 1 ч. л.;
 - сіль поварена;
 - свіжозмелений чорний перець.
 
Активну час приготування страви: 15 хв.
Харчова цінність на 100 г: 35 кКал.
Приготування:
- Очистіть білу редьку і моркву від шкірки. Це дуже робити за допомогою спеціальної овочечистки; 

 - Натріть обидва коренеплоду на тертці для приготування корейських салатів;
 - Таким же самим чином подрібніть і огірок, але зверніть увагу на те, що його попередньо очищати від шкірки не потрібно – достатньо буде просто омити;
 - Далі необхідно приготувати заправку. Для цього змішайте в невеликій піалі рослинне масло, французьку гірчицю, гранульований часник, італійські трави, а так само невелика кількість солі і свіжомеленого чорного перцю; 

 - Петрушку подрібніть і з'єднайте з овочами. Заправте все приготовленої заправкою і перемішайте;
 - Готовий салат виходить досить легким і ніжним. Йому необхідно настоятися протягом 7-10 хвилин, після чого подавати до столу. 

 
Салат з редису з морквою
Необхідні інгредієнти:
- морква свіжа – 400 г;
 - дайкон – 400 г;
 - білі і чорні кунжутне насіння – по 1 ч. л.;
 - імбир мелений – 1 ч. л.;
 - рисовий оцет 3% — 75 мл;
 - лимонний сік – 20 мл;
 - кунжутна олія – 100 мл;
 - сіль кам'яна – щіпка.
 
Тривалість приготування: 20 хвилин.
Харчова цінність на 100 г: 33 кКал.
Приготування салату:
- Дайкон і моркву ретельно вимийте, осушіть, а потім натріть на тертці для приготування корейських салатів (рекомендовано на тій, яка натирає овочі «хвилею»);
 - Посоліть натерті овочі невеликий дрібкою солі і відкиньте на друшляк – необхідно дочекатися, поки стече зайвий сік;
 - Тим часом приготуйте заправку: змішати за допомогою віночка мелений імбир, лимонний сік, рисовий оцет, щіпку солі і кунжутне масло;
 - Насіння кунжуту злегка обсмажте на сухій сковороді;
 - Перекладіть в салатник подрібнений дайкон з морквою, заправте їх приготовленої заправкою, а зверху посипте обсмаженими кунжутним насінням.
 
Салат з дайконом, яйцем і сиром
Необхідні інгредієнти:
- корінь дайкона – 1 шт.;
 - курячі яйця – 2 шт.;
 - сир м'який «Вершковий» — 50 р;
 - олія оливкова – 75 мл;
 - сіль, перець чорний.
 
Тривалість готування (активного): 20 хв.
Кількість кКал на 100 г: 39 кКал.
Приготування:
- Яйця відваріть круто, остудіть, а потім очистіть від шкаралупи. Наріжте довільними скибочками;
 - М'який вершковий сир можна подрібнити 2 способами: нарізати скибочками або натерти на тертці;
 - Дайкон нашаткуйте слайсами, намагаючись зробити їх як можна тонше. Потім їх потрібно злегка присолити і приправити чорним перцем;
 - З'єднайте всі підготовлені інгредієнти, заправте оливковою олією і акуратно перемішайте. Салат з дайконом, сиром і яйцем готовий. Він має надзвичайно ніжним і свіжим смаком. Підходить для подачі до святкового столу.
 
Пісні закуски на кожен день і на святковий стіл. Візьміть на замітку рецепти цікавих закусок.
На гаряче приготуйте пісні голубці з рисом і грибами — покрокові рецепти з фото в нашій статті.
Грибний крем-суп з печерицями — смачне і ситне блюдо, яке приготувати досить просто.
Салат з м'ясом «Гніздечко»
Інгредієнти:
- японська редька – 500 р;
 - куряче м'ясо – 500 г;
 - болгарський цибуля – 3 шт.;
 - масло рослинне для обсмажування;
 - сметана – 3 ст. л.;
 - гірчиця – 1 ч. л.;
 - томати свіжі – 2 шт.;
 - листя салату – 3 шт.
 
Активну час приготування страви: 40 хв.
Харчова цінність на 100 г: 35 кКал.
Приготування:
- Куряче м'ясо відваріть до готовності. Якщо воно було на кістки, то оберають і розберіть на волокна;
 - Японську редьку дайкон очистіть від шкірки і натріть на тертці для корейської моркви. Якщо у вас такої немає в наявності, можете скористатися звичайною, але з самими дрібними отворами;
 - Цибулю очистіть, наріжте кубиками і обсмажте на невеликій кількості
 
олії до появи легкого золотистого відтінку;
- Приготуйте заправний соус: змішайте сметану з гірчицею і розітріть до однорідності;
 - З'єднайте розібране на волокна куряче м'ясо, обсмажену цибулю і подрібнений дайкон. Заправити сметанним соусом і перемішайте;
 - На сервірувальне блюдо розкладіть салатні листя, на них красивою гіркою викладіть приготований салат, а потім прикрасьте його свіжими томатами. Для цього наріжте їх на четвертинки і акуратно викладіть навколо салату, формуючи «Гніздечко».
 
«Вегетаріанський» варіант
Інгредієнти:
- біла редька дайкон – 1 шт.;
 - морква свіжа – 1 шт.;
 - яблуко кислих сортів – 2 шт.;
 - ядра волоських горіхів – 50 г;
 - оливкова олія – 2 ст. л.;
 - винний оцет – 1 ст. л.;
 - зелень петрушки – 2 гілочки;
 - сіль поварена;
 - перець чорний мелений.
 
Активну час приготування страви: 20 хв.
Харчова цінність на 100 г: 33 кКал.
Приготування вегетаріанської салат з редьки з яблуками:
- Яблука очистіть від шкірки і серцевини. Моркву і дайкон очистіть від шкірки. Натріть всі інгредієнти на тертці (рекомендовано на тій, що призначена для приготування моркви по-корейськи);
 - Ядра волоських горіхів підсушіть на сухій розпеченій сковороді, потім остудіть і подрібніть за допомогою качалки;
 - З оливкової олії, оцту, солі, подрібненої зелені петрушки і дрібки перцю приготуйте заправку;
 - Змішайте яблука, редьку та моркву. Заправте соусом. Прикрасьте горіховими ядрами і подавайте до столу.
 
Приємного апетиту!






