15 март 2019 27

Як смачно приготувати котлети з рисом і фаршем

Всі ми з дитинства звикли їсти таке традиційне для нас страву, як котлети. Воно здається буденним і банальним, адже його готують як вдома, так і в дитячих садках і школах. Ну чим воно може здивувати? Однак є різні рецепти і техніки приготування котлет з рисом, які можуть здатися зовсім нетривіальними.

Рецепт котлет з рисом і фаршем
Інгредієнти Кількість
рису - 200 г
фаршу (свинячого) - 200 г
яєць - 1 шт.
солі - пів чайної ложки
панірувальних сухарів - 3 столові ложки
води - 2 склянки
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 173 Ккал

Готуємо рис і ретельно промиваємо. Заповнюємо каструлю необхідною кількістю води і чекаємо закипання. Солимо і перчимо, і тільки після висипаємо в ємність рис. Важливо трохи перешкодити початку. Коли він буде готовий, добре зціджуємо воду. Дістаємо з холодильника фарш. Так само солимо, перчимо й перемішуємо.

Тут важливо не тільки рівномірно розподілити приправи, але і як слід пом'яти м'ясо, щоб у процесі смаження воно не розвалювалася. Змішуємо фарш і попередньо відварений рис, вмішуємо одне яйце. На цьому етапі так само важливо дуже ретельно перемішати всі інгредієнти.

Далі формуємо котлетки. Розмір робіть на свій смак, проте котлети з рисом і фаршем бажано робити не дуже великими (так вони краще просмажаться зсередини). Обвалюємо в сухарях.

Нагріваємо сковороду і обсмажуємо сформовані порції биточків з обох сторін. Після, м'ясні котлети з рисом можна викласти на серветку (так піде зайвий жир від смаження).

 

Рибні котлети з рису

Продукти, які знадобляться:

  • 150 грам рису;
  • 800 г філе хека;
  • одна цибулина;
  • 2 яйця;
  • будь-яка приправа з травами;
  • чорний мелений перець;
  • сіль;
  • панірувальні сухарі.

Час приготування: 40-60 хвилин.

Калорійність: 160 ккал / 100 г.

Готуємо філе: добре промиваємо під проточною водою, сушимо. Після, нарізаємо середніми за розміром шматочками. Переходимо до цибулі. Очищаємо від лушпиння, вимиваємо. Нарізаємо кубиками середнього розміру. Змішати рибу і цибулю. Перекручуємо на м'ясорубці (не варто робити це за допомогою блендера, суміш вийде занадто рідкою).

Ретельно промиваємо рис і варимо попередньо підсоленій воді. Після, зливаємо воду і промиваємо холодною. Далі добре зціджуємо всю зайву рідину. На наступному етапі додаємо рис в суміш фаршу і нарізаної цибулі додаємо туди яйце і ретельно перемішуємо.

У процесі додаємо обрану приправу з травами, сіль і перець. Важливо добре вимісити суміш, щоб в процесі приготування фарш не розпадався. У неглибоку посудину висипаємо сухарі. З рибного фаршу формуємо невеликі грудочки і гарненько обвалюємо їх у сухарях.

Розігріваємо сковороду і смажимо на тихому вогні з обох сторін. Як правило, риба готується швидше, ніж м'ясо, так що справа піде швидко. Готові котлетки з рису і риби спочатку покладіть на паперову серветку (так легко позбутися зайвого жиру).

До таких котлет краще всього підійдуть різні соуси для риби, такі як тартар. Так само, можна їсти зі звичним томатним. Найголовніше не заливати всі котлети соусом, краще подати його окремо.

Гречана каша з м'ясом — спробуйте приготувати це блюдо за нашими рецептами.

Читайте як правильно приготувати пиріжки з начинкою з капусти з прісного тіста.

Салат шинкою і грибами — «Поляна», візьміть на замітку рецепт закуски.

У хід йде духовка

Представляємо вам рецепт запечених котлет з рисом і фаршем в соусі. Можна віднести страва до розряду вишуканих, так що такі курячі котлети можна сміливо готувати на будь-яке торжество.

Продукти, які знадобляться:

  • півкілограма курячого фаршу;
  • одне яйце;
  • 150 грам рису;
  • одне зелене яблуко;
  • одна цибулина;
  • 1 чайна ложка гірчиці;
  • 4 чайних ложки сметани;
  • 100 грам сиру;
  • сіль;
  • перець.

Час приготування: 50-60 хвилин.

Калорійність: 119 ккал / 100 г.

Як слід, промиваємо рис. Заповнюємо ємність для варіння водою і чекаємо закипання. Солимо і перчимо, і тільки після висипаємо в ємність рис. Важливо трохи перешкодити початку. Після, зціджуємо воду і промиваємо холодною.

Цибулю очищаємо від шкірки, моєму і дрібно нарізаємо. З використанням великої терки натираємо яблуко. Змішуємо курячий фарш, рис, натерте яблуко і порізану цибулю. Ретельно вимішуємо суміш і в процесі додаємо яйце, сіль і перець.

Готувати котлети з рисом і курячим фаршем ми будемо в формочках для кексів. Тому потрібно попередньо змастити їх маслом. Розкладаємо фарш у формочки (важливо не накладати суміш до країв).

Розігріваємо духовку до 200 градусів і випікаємо півгодини. Поки котлети готуються, готуємо соус. Для цього збиваємо сметану з гірчицею і окремо натираємо сир. По закінченню півгодини змащуємо соусом котлети і присипаємо сиром.

Повертаємо в духовку ще на п'ять хвилин.

Поради початківцям кулінарам

Найкраще фарш готувати самостійно. Так, ви простежите за тим, щоб м'ясо було з невеликою кількістю жиру, який пом'якшить його. Деякі додають трохи сала.

Так само, краще додати трохи води і трохи розмоченого хліба.

Цибулю необхідно додавати в пропорції один до двох.

Для смаку і соковитості добре додати щось з овочів у тій же пропорції. Наприклад, моркву, картоплю чи капусту.

Як уникнути прилипання і разваливания котлет з рису і фаршу? Спочатку м'ясо необхідно добре відбити. У процесі приготування слід ретельно вимішувати фарш і не шкодувати на це часу.

На початку смаження вогонь краще зробити сильніше, щоб на котлетки з рисом з'явилася скориночка, і сік не витікав. Приємного апетиту!

Що ще почитати: