22 март 2019 17

Прості рецепти приготування смачних салатів на Великдень

Великдень – свято, яке має особливе значення для більшості православних людей. У цей день прийнято радувати сім'ю, рідних, близьких і друзів різноманітними стравами. Салати, які є основною закускою, повинні стати окрасою урочистої події.

Рецепти передбачають використання найрізноманітніших продуктів, вжити які не можна було протягом Великого Посту. Більшість салатів не вимагають особливих знань і навичок від господинь, але допоможуть підвищити кулінарні пізнання.

Простий салат на Великдень: рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
огірки міцні свіжі (тепличні) - 2 шт.
картопля - 600 г
перець – паприка (болгарський) - 1 шт.
яблука обчищені від шкірки і насіння - 2 шт.
цибуля червоний салатний - 1 шт.
гірчиця солодка зернами - 5 г
зелений або молодий ріпчаста цибулю - 20 г
яйця (курячі) - 4 шт.
майонез (легкий) - 250-300 г
спеції, сіль - за смаком
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 98 Ккал

Простий салат, який стане прикрасою на урочистому столі — з овочами та яблуками, ідеальний він не лише до Великодня, але й у повсякденному меню, але для свята його можна приготувати в якості легкої закуски.

Кроки приготування:

  1. Картопля промити, почистити, відварити до готовності (не но розварювати);
  2. Нарізати його кружечками;
  3. Яйця відварити до стану «круто»;
  4. Яблука і перці помити, видалити з них серединки і насіння;
  5. Порізати їх дрібним кубиком;
  6. 3 яйця подрібнити, 1 залишити для прикраси;
  7. Зелений і салатний цибулю подрібнити, додати до основних інгредієнтів;
  8. Майонез, сіль і вибрані за смаком спеції змішати, заправити салат;
  9. Поставити ємність в холодильник на 20-30 хвилин.

Перед подачею прикрасити вийшло блюдо нарізаним яйцем.

Найсмачніші салати на Великдень: рецепти

Смачні і апетитні салати підкреслять значущість святкової події. Готувати їх нескладно, використовуючи прості і доступні для придбання компоненти.

Салат курячий з горіхами

Одним з самих незвичайних і одночасно дуже смачних салатів на Великдень є блюдо, приготоване з наступних інгредієнтів:

  • куряче варене м'ясо – 300 г;
  • морква свіжа – 150 г;
  • цибуля шалот – 100 г;
  • сир (краще твердих сортів) – 60 г;
  • рукола (або листовий салат) – 50 р;
  • салат «крижаний» – 50 р;
  • яйця перепелині – 8 шт.;
  • помідори «Черрі» – 8 шт.;
  • арахіс бланшований (якщо відсутня алергія на продукт)– 100 г;
  • олія першого віджиму оливкова(або будь-яку рослинну без запаху) – 30 мл;
  • соєвий соус – 20 мл;
  • часточки свіжого (або молодого) часнику – 4 шт;
  • морська сіль – за смаком.

Час приготування – 25 хвилин.

Калорійність салату з горіхами на 100 г – 78 ккал.

Процес приготування страви:

  1. Почати приготування салату слід з того, щоб промити рукколу, просушити її, викласти на блюдо для сервірування;
  2. Листочки салату також промити і викласти наступним шаром на рукколу, сформувати коло (гніздо);
  3. Збризнути оливковою або будь-яким іншим рослинним маслом і соєвим соусом шар зелені;
  4. Моркву помити під струменем проточної теплою, почистити від наявних забруднень, порізати тонкою соломкою;
  5. Також вчинити з цибулею;
  6. Подрібнити зубчики часнику;
  7. Потім входять в рецепт свіжі овочі -цибулю і моркву обсмажити на підігрітому оливковій олії, посолити;
  8. Додати арахіс (можна пропустити етап, якщо є алергія на продукт;
  9. Остудити обжарку, розділити на дві рівні частини;
  10. Частину овочів викласти на листя салату (формуючи красиві кола);
  11. Варену курку подрібнити, викласти на смаження;
  12. Наступним шаром покласти обсмажені овочі з арахісом;
  13. Помідори розрізати на 4 частини;
  14. Перепелині яйця відварити круто, остудити, розрізати навпіл.

Перед подачею прикрасити салат яйцями і помідорами, а також можна додати свіжу зелень.

Салат з сьомгою і свіжою капустою

Смачний і одночасно легкий салат можна приготувати з простих компонентів, які продаються в будь-якому магазині. Для того щоб подати страву на стіл, необхідні наступні інгредієнти:

  • капуста свіжа (білокачанна і червонокачанна) – по 250 г;
  • сьомга без кісток – 150 г (холодного копчення);
  • яблука свіжі нечищене – 100 г (кисло-солодкі);
  • йогурт біо (без добавок) – 150 мл;
  • яблучний або винний оцет – 5 мл;
  • лимонний/цитрусовий сік – 20-25 мл;
  • цукровий пісок – кількість підбирається виключно за смаком;
  • сіль дрібна кухонна – також за смаком;
  • перець чорний мелений або горошок, пропущений через подрібнювач – за смаком.

Час повного приготування – 20 хвилин.

Калорійність салату з сьомгою на 100 г – 69 ккал.

Процес приготування страви:

  1. Капусту нашаткувати дрібно;
  2. Сьомгу порізати невеликими шматочками;
  3. Яблука порізати дрібним кубиком;
  4. Для заправки змішати йогурт, яблучний оцет, лимонний сік, цукор і сіль;
  5. Перемішати всі інгредієнти в ємності для подальшої подачі, додати заправку.

Перед подачею посипати меленим чорним перцем. Додатково можна прикрасити свіжою зеленню.

Як приготувати чудовий торт «Міккі Маус» з мастики або крему. Візьміть на озброєння цей рецепт.

Як приготувати соковиті стожки з фаршем в духовці читайте в нашій статті.

Як готується американське печиво з шоколадом — покрокові рецепти з фото і відео.

Рецепти легких салатів на Великдень

Легкі салати для великоднього столу – ідеальне рішення, так як після Великого Посту входити в новий режим харчування не завжди легко. Саме тому в скарбничку рецептів слід включити салати, які по калорійності будуть ставитися до легких варіантів.

Салат «Пасхальне гніздо» — варіація олів'є

Такий варіант страви низькокалорійний за рахунок того, що в складі виключно овочі і курячі яйця. Смак і аромат, так само як і зовнішній вигляд салату ідеальний для святкового столу. Приготування зажадає наявності наступних інгредієнтів:

  • дрібний картоплю (можна використовувати молодий) — 200 г;
  • індичка варена або ковбаса/шинка (краще без жиру) — 300 г;
  • курячі яйця — 4 шт;
  • морква — 50 г або 4-5 міні — морквин;
  • солоні або, як варіант мариновані огірки — 1 шт (можна використовувати і свіжі для того щоб зробити салат ще більш легким);
  • майонез «Легкий» — 3 ст. л.;
  • поварена не йодована сіль – за смаком;
  • кріп свіжий без гілочок — 20 г;
  • паприка мелена – за смаком.

Час приготування: 1 годину +15 (20) хвилин.

Калорійність на 100 г – 35 ккал.

Процес приготування:

  1. Моркву і картоплю почистити і відварити (картоплю можна просто помити і відварити «в мундирі», потім почистити);
  2. Зварити курячі яйця до стану «круто, очистити і остудити;
  3. Всі овочі, включаючи солоні огірки, нарізати кубиком;
  4. Також порізати і варену ковбасу;
  5. У салатник викласти всі підготовлені інгредієнти;
  6. Покласти приправи і сіль;
  7. Додати майонез, перемішати;
  8. Додати подрібнений кріп (зверху в якості прикраси);
  9. Подрібнити яйця, сформувати форму гнізд.

Подавати салат можна також і зі сметаною – це дозволить знизити калорійність додатково.

Салат з вареної куркою, рисом і яйцем

Ще одним смачним і дуже красивим стравою на святковому столі на Великдень буде салат з вареної куркою, рисом і яйцем. Незважаючи на наявність рису в цілому калорійність не надто велика. Цього вдається досягти, використовуючи легкий майонез для заправки. Для того щоб почати приготування, потрібно переконатися в тому, що присутні наступні інгредієнти:

  • курка (тільки м'ясо) — 0,5 кг;
  • яйця середнього розміру курячі – 3 шт.;
  • бурий/білий рис або суміш – 70 г;
  • морква – 230 г;
  • сир твердий – 65 г;
  • яблуко свіже (зелене)– 50 р;
  • лимон-1 шт (або 30 мл будь-якого цитрусового соку);
  • майонез (або будь-який інший соус, який підходить для заправки цього салату) — 3 ст. л;
  • чорний перець – за смаком;
  • петрушка (крім стеблинок) – 100 г;
  • перепелині яйця – 3 шт.

Час на приготування страви – 60 хвилин +10 хвилин (на прикрасу).

Калорійність – 40 ккал/100 р.

Процес приготування:

  1. Яйця перепелині зварити круто, остудити, використовуючи проточну воду, очистити;
  2. Курку помити, відварити;
  3. Остудити птицю, очистити від шкіри і вийняти всі кістки;
  4. М'ясо дрібно порізати і покласти в салатник;
  5. Відварити курячі яйця (також в круту), очистити, остудити;
  6. Потерти їх на тертці, додати в салатник до курячого м'яса;
  7. Бурий рис відварити до готовності (додати у воду для цього сіль, рекомендується використовувати для цього курячий бульйон, смак салату вийде насиченим);
  8. Готовий рис покласти в салатник;
  9. Моркву почистити і відварити;
  10. Розділити її на дві частини (одну подрібнити, іншу використовувати для прикраси);
  11. Сир натерти і додати в ємність;
  12. Додати приправи;
  13. В якості заправки використовується майонез;
  14. Яблуко порізати кубиками, покласти в салатник;
  15. Приготувати лимонний сік, трохи додати до решти інгредієнтів;
  16. Ретельно все перемішати.

В кінці приготування буде потрібно зробити прикраса страви. Для цього залишилася моркву порізати (півколом), розкласти зверху по всій площі. Дрібно порізати петрушку і також покласти зверху. Перепелині яйця розрізати на половинки і покласти зверху всієї композиції. Після цього страву необхідно поставити в холодне місце на півгодини, потім його можна подавати до столу.

Поради наостанок

Для того щоб салати на Великдень виглядали незвично, потрібно приділити час формування порцій. Рекомендується використовувати кулінарне кільце, щоб сформувати одну порцію. Також для деяких салатів, де використовується курка, можна використовувати не просто відварну, але смажену або навіть копчену птицю, включаючи індичку. Для зниження калорійності як соус для заправки застосовується нежирна сметана, в яку для смаку можна додати приправи, часник або свіжу зелень.

Що ще почитати: