21 май 2019 2 176

Рецепти приготування підливи до макаронів як в їдальні

Як приготувати смачну підливку до макаронів як в їдальні? Які там були рецепти? У кожного кухаря їдальні свій рецепт і особливості приготування, але все ж багатьом вони схожі. Є навіть стандартний рецепт, який прописаний в затвердженому меню. У цій статті буде описано кілька рецептів підливок, які так часто зустрічаються в їдальнях.

Покрокові рецепти підливи до макаронів

Приготувати вдома точно таку ж підливку не вийде. Чому? Ось лише кілька причин:

  1. У кожного кухаря своя рука, готуючи один і той же рецепт різні люди приготують різний за смаком страва;
  2. У різних столових затверджені рецепти можуть, хоч і несуттєво, але відрізнятися. А від норми і найменування використовуваних продуктів залежить результат;
  3. Домашні умови частіше перешкоджають виконати з продуктами ті ж операції, що роблять в їдальні. Так виходить тому, що в громадському харчуванні великі обсяги приготування і є відповідне обладнання, якого, швидше за все, немає вдома;
  4. Різним може бути якість продуктів. І не завжди, взявши кращі продукти вдома, можна приготувати таку ж за смаком страва, як в громадському харчуванні.

Але все одно варто спробувати! Нижче описаний самий класичний спосіб готування підливи до макаронів як в їдальні.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
морква (велика) - 1 шт.
м'ясний бульйон (обов'язково процідити) - 2 склянки
петрушка (корінь, без зелені) - 1 шт.
масло рослинне - 1,5 ст. л.
цибулина (середніх розмірів) - 1 шт.
борошно пшеничне (обов'язково просіяти) - 1 ст. л.
томат-пюре (концентрат) - 1 ст. л.
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 г: 88 Ккал

Таку підливу подавали ще в радянському громадському харчуванні. З тих пір мало що змінилося — просто кожен кухар видозмінює процес приготування. Цей рецепт добре підходить для масового приготування, для домашніх умов доведеться збільшити кількість олії і, швидше за все, зменшити норму борошна.

Послідовність приготування:

  1. Спочатку взяти масла і борошна по 1 столовій ложці і обсмажити борошно до отримання більш темного кольору. Потрібно уважно стежити за борошном — в малих кількостях вона може моментально згоріти. Тому її потрібно постійно помішувати. Сковороду краще взяти маленьку і не розгладжувати вміст в ній тонким шаром — знову ж таки, високий ризик згоряння продукту;
  2. Коли мука буде готова, додати до неї томат-пюре, розмішати і вилити вміст сковороди в невелику каструльку, в яку налито 2 склянки м'ясного бульйону (в більшості столових просто використовують воду);
  3. Цибулю, моркву і корінь петрушки дуже дрібно порубати ножем. Обсмажити на залишок масла. Ці норми вказані на велику кількість порцій, тому олії доведеться взяти більше. Після обсмажування овочі покласти в каструльку, якщо в сковороді багато жиру — його виливати не потрібно;
  4. Варити 20 хвилин, якщо вийшло рідкувате — ще 10;
  5. Коли соус готовий, посолити за смаком, і вимкнути вогонь;
  6. Зварити макарони і полити цьому соусом!

Ось так готується класичний соус, виконаний за всіма правилами. Правда, зараз у багатьох їдальнях готують соус до макаронів по більш простому рецептом — список продуктів майже такий же, а от сам процес готування значно спрощується.

Як фарбувати яйця серветками читайте в нашій статті. Візьміть на замітку наші поради щодо прикрашання великодніх страв.

Візьміть на замітку рецепти випічки з сиру без яєць.

Читайте як приготувати обалденние фаршировані черепашки — рецепти з фото і покроковими відео.

Простий рецепт

У багатьох їдальнях зараз значно спрощують процес готування підливи до макаронів. У домашніх умовах такий рецепт також буде простіше приготувати. Наприклад, навряд чи хто в домашніх умовах, готуючи соус, смажить борошно, тим більше з маслом. До того ж так часто зустрічається в рецептах радянської кухні корінь петрушки зараз менш популярний, як в громадському харчуванні, так і в домашній кухні.

В домашніх умовах (особливо якщо господиня має свій город і овочі) більш популярно пюре з томатів, або, як його називають, томатний сік, ніж покупної томат. До того ж з метою економії коштів в деяких кухнях громадського харчування також замінили томат-пюре на томатний сік. Можливо, зараз цей спосіб можна вважати більш класичним, чим описаний раніше.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
морква (середніх розмірів) 1 шт.
цибулина 1 шт.
олія соняшникова (можна взяти інше рослинне) 2 ст. л.
борошно пшеничне (обов'язково просіяти) 1 ст. л.
томатний сік (пропущені через м'ясорубку свіжі томати) 1 склянка
вода (чиста питна) 2 склянки

Скільки хвилин витрачається на приготування — 50.

Калорійність — 83 (з розрахунку розміру порції 100 г).

Послідовність приготування:

  1. Майже всю воду (залишити в чашці близько 2-3 см) вилити в каструльку і залишити закипати;
  2. Цибулину порізати ножем на маленькі кубики, а моркву натерти на самій дрібній тертці;
  3. Злегка обсмажити на олії цибулю і моркву;
  4. У каструлю з киплячою водою влити томатний сік, покласти підсмажені овочі і залишити закипати;
  5. У чашку, в якій залишилася вода, насипати борошно і ретельно розмішати. Борошно не повинна випасти в осад або залишити грудочки — вміст чашки потрібно грунтовно розмішати;
  6. Почекати, поки все в каструлі закипить, ще раз розмішати борошно з водою і влити в каструлю. При цьому однією рукою треба тримати чашку, а другий рівномірно помішувати вміст каструлі. Вливаючи борошно з водою, розмішувати підливку потрібно проводячи ополоником або ложкою по колу, як би заварюючи соус;
  7. Дати соусу закипіти і трохи загуснути, це займе максимум хвилин 10. Потім посолити і зняти з плити;
  8. Приготувати макарони і полити їх підливою!

Корисні поради від працівників громадського харчування

Обов'язково потрібно просіяти борошно, інакше в соусі будуть грудочки.

Томатний сік можна вливати, не проціджуючи — принаймні, в громадському харчуванні роблять так.

Якщо потрібно приготувати все як у їдальні, макарони потрібно варити не зливним способом.

Ось такі рецепти найпопулярніших підлив макаронів. Можна поекспериментувати і придумати свій варіант — так буде ще смачніше!

Що ще почитати: