11 апрель 2019 4 092

Як зробити справжній чупа-чупс в домашніх умовах

Чупа-чупс – улюблені ласощі для дітей. Але покупні льодяники ненадійні, адже зроблені вони в основному з хімічних компонентів. Тому, щоб уникнути алергії або харчових розладів, зробіть чупа-чупси будинку. Це швидко, просто і корисно!

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
кукурудзяний сироп - 200 г
цукор - 200 г
вода - 180 г
ароматизатор - 1 чайна ложка
рідкий харчовий барвник - четверта частина чайної ложки
Час приготування: 210 хвилин Калорійність на 100 грам: 233 Ккал

Важливо! Не використовуйте цукрову пудру, оскільки не отримаєте необхідного ефекту. У цьому та інших рецептах необхідний цукор-пісок!

Додатково:

  • формочки для чупа-чупса;
  • велика каструля;
  • зубочистки, дерев'яні палички або шпажки;
  • жаростійка скляна ємність;
  • фольга або прозора папір.

Зауважимо, що крім продуктів, для приготування льодяників обов'язково знадобляться дерев'яні палички і прозора папір або фольга. Враховуйте це при наступних рецептах.

Як зробити чупа-чупс в домашніх умовах:

  1. Спочатку візьміть формочки і зволожите їх. Вставте підготовлені палички у формочки;
  2. Візьміть велику залізну ємність і змішайте основні інгредієнти: сироп, цукор і воду;
  3. Поставте отриману суміш на середній вогонь і перемішуйте її до розчинення цукру;
  4. Доведіть рідину до кипіння вже без перешивання;
  5. При температурі 130 градусів Цельсія влийте в миску барвник і додайте ароматизатор;
  6. Доведіть суміш до температури 150 градусів Цельсія і зніміть її з вогню.

Важливо! Слідкуйте за підйомом температури, так як, починаючи з позначки 120 градусів Цельсія, вона росте дуже швидко.

  1. Обережно вилийте отриману суміш у скляну ємність;
  2. Розлийте отриманий сироп по формочках, а після помістіть їх в холодильник до застигання;
  3. Через 2 години вийміть отримані льодяники і загорніть їх у фольгу або фантики. Чупа-чупси готові!

Як смачно варити яловичий мову зі спеціями і овочами читайте в нашій статті.

Що таке білорибиця рецепти з фото і покроковими підказками кулінарами.

З чого роблять крабові палички: склад, користь і шкоду, пропорції і поради по вживанню читайте в нашій статті.

Фруктовий варіант

Необхідні компоненти:

  • цукор – 300 г;
  • фруктовий/ягідний свіжовичавлений сік (в рецепті беремо вишневий) – 200 мл

Порада: якщо немає соку, то можна зварити компот з будь-яких ягід без цукру.

На створення чупа-чупса необхідно близько години.

Калорійність:

Продукт білки вуглеводи ккал
1. Сік вишневий 1,47 25,57 108,15
2. Цукор 297 1188
Разом: 1,5 322,6 1296,2
На 100 грам: 0,3 63,3 254,3

Рецепт фруктового чупа-чупса в домашніх умовах по кроках:

  1. Вилийте ягідний сік або компот в металеву ємність, яку помістіть в посудину побільше;
  2. Зробіть водяну баню;
  3. Зігрійте рідину до закипання і всипте в неї цукор;
  4. Перемішуйте сироп, прогріваючи його на середньому вогні до розчинення цукру;
  5. Після цього зніміть ємність з водяної бані і поставте її на мінімальний вогонь;
  6. Уваривайте сироп близько 40 хвилин до загустіння. Не забувайте іноді помішувати його дерев'яною ложечкою, щоб він не пригорів;
  7. Як тільки карамельна маса потемніє і придбає специфічний аромат, зніміть ємність з плити;
  8. Зачекайте, поки карамель трохи охолоне до тих пір, щоб не обпікала руки;
  9. Зробіть кульки середнього розміру і пронзите їх наполовину паличкою або зубочисткою;
  10. Отримані чупа-чупси необхідно загорнути у фольгу або фантики, щоб на карамель нічого не налипло. Залиште їх остигати на 2,5 години. Після закінчення часу їх можна їсти!

Шоколадне ласощі

Необхідні інгредієнти:

  • цукор – 400 г;
  • какао-порошок – 50 г;
  • мед (бажано домашній) – 25 г;
  • кип'ячена вода – 50 мл або 5 частину склянки;
  • олія (рафінована рослинна) – 50 мл

На створення льодяників йде в середньому близько 75 хвилин.

Розрахунок калорій:

Продукт білки жири вуглеводи ккал
1.Какао-порошок 12,1 8,75 13,95 182,95
2.Цукор 396 1584
3.Соняшникова рафінована олія 46,45 418,08
4.Мед 20 80
5.Вода
Разом: 12,1 55,2 430 2265
На 100 грам: 2,1 9,7 75,2 396,3

Як зробити шоколадний чупа-чупс:

  1. Перемішайте всі наявні продукти в металевому посуді;
  2. Поставте миску на піч і чекайте загустіння карамельної суміші близько півгодини;
  3. Зніміть сироп з вогню і дочекайтеся, поки він охолоне до такого стану, щоб його можна було взяти в руки;
  4. Накатайте з шоколадною карамелі кульок або ж, проявивши фантазію, зліпіть різних тварин. Можна просто залити шоколадну масу у формочки;
  5. В отриману карамель вставте палички;
  6. Загорніть цукерки у фольгу або фантики і залиште їх остигати на 2,5 години.

Рецепт молочного ласощі

Необхідні складові:

  • вершкове масло – 50 мл;
  • ванілін – 1 п. або 2 г;
  • цукор – 200 г;
  • вершки – 100 р.

Додатково:

  • дерев'яні палички;
  • фольга або фантики.

На приготування солодощів йде близько 40 хвилин.

Таблиця калорійності:

Продукт білки жири вуглеводи ккал
1.Вершки (20% жирності) 2,8 20 3,6 205,6
2.Цукор 198 792
3.Ванілін 0,24 0,96
4.Масло вершкове 0,27 37,58 0,41 340,94
Разом: 3,1 57,6 202,3 1339,5
На 100 грам: 0,9 16,6 58,2 385,4

Рецепт приготування молочних чупа-чупса:

  1. Змішайте вершки і цукор в металевій ємності або в сотейнику;
  2. Отриману рідину потрібно поставити на середній вогонь і варити до розчинення цукру;
  3. Коли маса придбає колір і аромат карамелі, додайте в неї пакетик ваніліну і вершкове масло. Розітріть все, щоб не залишилося грудочок;
  4. Зніміть залізну ємність з вогню і розлийте карамель по формочках або зліпити кульки;
  5. Вставте в карамель палички і дайте їй охолонути близько 3 годин. Льодяники готові!

Цукерки на основі газованого напою

Необхідні інгредієнти:

  • цукор – 300 г;
  • солодка газована вода – 1 стакан або 250 мл

Додатково:

  • фольга або фантики;
  • дерев'яна паличка.

Виготовлення ласощів займає близько 40 хвилин.

Розрахунок калорійності з використанням «Coca-Cola»:

Продукт вуглеводи ккал
1.Цукор 297 1188
2. «Coca-Cola» 26,5 105
Разом: 323,5 1293
На 100 грам: 58,8 235,1

Розрахунок калорій з використанням «Fanta»:

Продукт вуглеводи ккал
1.Цукор 297 1188
2. «Fanta» 30,58 124,18
Разом: 327,6 1312,2
На 100 грам: 59,6 238,6

Розрахунок калорій з використанням «Sprite»:

Продукт білки вуглеводи ккал
1.Цукор 297 1188
2.«Sprite» 0,25 17,5 72,5
Разом: 0,3 314,5 1260,5
На 100 грам: 57,2 229,2

Рецепт приготування:

  1. Перемішайте всі продукти в металевій ємності і поставте на середній вогонь;
  2. Дочекавшись кипіння, варіть масу на малому вогні (по часу виходить в середньому 30-40 хвилин);
  3. Загуслу карамельну масу можна розлити по заготовленим формах, а можна зліпити з неї цукерки самому;
  4. Вставте палички в отримані льодяники і залиште застигати їх на 2,5 години.

Корисні поради

  • експериментуйте з зовнішнім виглядом льодяників: їх кольором і формою! Можна брати не лише різні форми, але і перетворювати карамель в прекрасне своїми руками. А різного кольору можна досягати за допомогою різних харчових барвників;
  • для приємного аромату використовуйте різні ароматизатори, в ролі яких можуть виступати цитрусові, наприклад, цедра лимона або ж кави. Якщо цукерки призначені для дорослих, спробуйте додати трохи рому;
  • радимо розливати карамель в невеликі формочки для випічки;
  • вибирайте сік з тими фруктами або ягодами, смак яких хочете, щоб був у майбутніх цукерках!
  • готові цукерки можна прикрашати зверху будь посипкою: горіховою або кокосовою стружкою;
  • за основу цукерок можна брати маленькі фрукти, наприклад, яблучка, які просто вмочати в отриману карамель! Це буде не тільки солодко, але й корисно;
  • часто виникає питання про те, чи можливо зробити великий чупа-чупс. Так, це зробити можливо, питання лише у пошуку підходящої формочки. Якщо немає великої формочки, то можна взяти дві миски, заповнити спочатку їх, а після застигання карамельної суміші скріпити їх разом!

Чупа-чупси, приготовлені в домашніх умовах по кожному з перерахованих вище рецептів, будуть смачними і корисними. Їх буде неможливо відрізнити від покупних! В середньому на приготування льодяників, ви витратите 30-60 хвилин. Не забувайте залучати до цього захоплюючого процесу своїх дітей!

Що ще почитати: