30 март 2019 4 731

Як приготувати ніжний сирний кекс з манкою

Сир – це завжди корисно і смачно, тому можна навіть не сумніватися в тому, що кекс з сиру з манкою вийде незабутньо смачним! Готується він швидко, але доведеться трохи потерпіти, поки виріб запечеться, а потім охолоне.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
сиру - 420 г
розпушувача - 10 г
яєць - 4 шт.
вершкового масла - 50 г
сметани - 150 мл
ванільного цукру - 5 г
цукру - 90 г
манної крупи - 90 г
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 167 Ккал

Як готувати сирний кекс з манкою:

  1. Сир пропустити через дрібне сито або перебити заглибним блендером в високою вузькою чаші. Також може підійти м'ясорубка;
  2. Коли сир стане однорідною масою, додати обидва види цукру і збити масу міксером або віночком до його розчинення;
  3. Розчинити вершкове масло до рідкого стану;
  4. Поки масло тане, ввести в сирну масу яйця по одному. Після кожного яйця доводити до однорідної текстури всі компоненти;
  5. До сиру додати розпушувач і манну крупу;
  6. Масло перелити в іншу ємність, щоб воно швидше досягло кімнатної температури;
  7. Сирну масу з крупою довести до однорідності і влити остигле масло;
  8. Знову перемішати тісто до гладкості текстури;
  9. Залишити відпочити протягом п'ятнадцяти хвилин;
  10. Готове тісто вилити у форму, яку потрібно присипати борошном або сухарями;
  11. Прибрати в шафу і запікати не більш півгодини.
  12. Дати кексу охолонути у формі, потім вийняти, порізати і подавати з чаєм.

Рецепт сирного кексу на кефірі з манкою

  • 280 г сиру;
  • 10 г розпушувача;
  • 3 яйця;
  • 210 г манної крупи;
  • 210 мл кефіру;
  • 5 г ванільного цукру;
  • 80 г вершкового масла;
  • 130 г цукру.

По часу – 1 годину і 45 хвилин.

По калорійності – 159 калорій.

Приготування:

  1. Сир перебити блендером до однорідності або ж скористатися ситом з ложкою/м'ясорубкою;
  2. Змішати однорідну сирну масу з кефіром;
  3. Яйця розбити в окрему ємність і збити їх віночком або міксером до легкої піни;
  4. Додати цукор і ванільний цукор, збити до збільшення в об'ємі;
  5. До солодких яйцям влити сирну масу, не перестаючи збивати тісто;
  6. Туди ж відправити м'яке олію, крупу і розпушувач;
  7. Перемішати і прибрати тісто, щоб відпочило протягом півгодини;
  8. Далі перелити тісто у форму або в кілька і запікати при середній температурі одну годину.

Корисні поради

Щоб сирний кекс з манкою вийшов воістину смачним, незабутнім, необхідно постаратися. Також буде корисно прислухатися до наших рекомендацій по приготуванню і декорування готової випічки:

  1. Щоб масло простіше взбивалось (це стосується другого рецепта), можна попередньо порізати його кубиками однакового розміру;
  2. Щоб кекс був ще апетитніше, можна полити його шоколадною глазур'ю, ганашем або просто посипати пудрою цукру, цукрових присипкою, прикрасити фруктами/ягодами або вершками;
  3. Щоб цукор в яйцях або в сирі швидше розчинявся, можна використовувати цукрову пудру замість піску;
  4. При використанні силіконової форми змазування не потрібно. Це необхідно для усіх інших матеріалів, з яких роблять форми – скло, кераміка, чавун і так далі;
  5. Якщо дати кексу повністю охолонути у формі, то його буде набагато простіше витягнути і нарізати красивими, однаковими шматочками. Гарячий кекс буде занадто м'яким, щоб піддаватися лезу ножа;
  6. У тісто можна за смаком додати шматочки шоколаду, сухофрукти, цедру фруктів, горіхи або шматочки свіжих фруктів/ягід;
  7. Щоб тісто після кожного перемішування або збивання виходило максимально однорідним, краще всього використовувати компоненти з однаковою температурою. Для цього просто потрібно дістати їх з холодильника за кілька годин до початку приготування;
  8. Тесту обов'язково потрібно час для відпочинку. Це необхідно для того, щоб манна крупа встигла набрякнути під впливом «мокрих» компонентів, а не хрумтів на зубах після запікання;
  9. Для шоколадного варіанти кексу, в масу потрібно всього лише додати близько 30-50 грам какао-порошку.

На вашому столі повинен стояти вологий сирний кекс з манкою, ванільний аромат якого розноситься по всій кухні. Ну а рум'яна кірочка так і манить сісти за стіл і випити солодкий чай з шматочком м'якого, пористого кексу.

Що ще почитати: