01 март 2019 4 063

Як спекти пиріжки з маком в духовці

Пиріжки з маком – це чарівне блюдо, родом із солодких дитячих спогадів. На жаль, таких спогадів не купити в магазині, адже домашні пиріжки значно відрізняються від покупних. Щоб навчитися пекти їх і відчути аромат і смак дитинства, необхідно слідувати наступним рецептами.

Як приготувати мак для начинки

Важливим етапом у виготовленні цього десерту є приготування маку для начинки. Для цього потрібно три простих інгредієнта:

  • мак – 350 г;
  • проточна вода;
  • цукор – 3 ст. л. з гіркою.

Спершу потрібно вимити мак. Для цього макові зерна висипаємо в глибокий посуд і заливаємо холодною проточною водою, яка повинна покривати мак на пару див.

Новий мак порожній і не містить макового молочка, тому потрібно зібрати його ложкою і викинути.

Далі виливаємо мак з водою в дрібне сито. Коли з маку стече вода, висипаємо його в невелику каструлю, заливаємо водою, щоб вона покривала мак на 3 см і варимо 30 хвилин. Варити мак потрібно для того, щоб стало легше його подрібнити. А подрібнюють мак, щоб він не гірчив.

З провареного маку потрібно злити воду: зливаємо більшу частину води в раковину, а меншу в склянку (вона нам може стати в нагоді).

Подрібнювати мак можна трьома способами:

  • з допомогою дерев'яної ступки і товкучки;
  • з допомогою ручної м'ясорубки з дрібною сіточкою;
  • за допомогою блендера.

Всі способи добре справляються зі своїм завданням.

У подрібнений мак додаємо цукор і ретельно перемішуємо. Начинка готова!

Корисні поради:

  1. При купівлі маку слід звернути увагу на упаковку, вона повинна бути непрозорою (захищеною від попадання сонячних променів, щоб мак не окислився), на дотик мак повинен бути без грудочок (якщо мак з грудками – це значить, що він відсирів).
  2. Макова начинка повинна бути не сухою, але і не рідкою. Тому при подрібненні зерен, слід додати трохи води, в якій варилася мак.

Отримана начинка підійде не тільки для пиріжків, але і для рулетів, булочок, куті.

Риба, запечена з овочами — рецепт, який обов'язково потрібно спробувати.

Як приготувати вишукану рисову запіканку в мультиварці читайте в нашій статті.

Читайте як смачний і просто приготувати соковитий рис з кукурудзою.

Рецепт випічки з маком з дріжджового тіста
Інгредієнти Кількість
борошно - близько 600 г
свіжі (мокрі) дріжджі - 30 г
сіль - щіпка
цукор - 50 г
молоко - 280 мл
вершкове масло - 70 г
яйця курячі - 3 шт.
соняшникова олія - близько 20 г
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 грам: 340 Ккал

Наші бабусі пекли в печі пиріжки саме з дріжджового тіста. Рецепт такого тесту підходить і для випікання виробів в духовці.

Спочатку слід приготувати опару. Для цього молоко повинно бути теплим (близько 37-40 градусів). У молоці розводимо дріжджі (кімнатної температури).

До розведених дріжджів додаємо 1 ст. л. цукру, перемішуємо, додаємо 3 ст. л. просіяного борошна.

Перемішуємо дану суміш. Накриваємо опару рушником і ставимо в тепле місце на 45 хвилин.

Поки відстоюється опара, можна зайнятися приготуванням макової начинки.

Після 40-45 хвилин опара повинна збільшитися в два рази, на ній повинні з'явитися пухирці.

Далі в опару додаємо два яйця (кімнатної температури), що залишився цукор, щіпку солі, розтоплене (не гаряче), вершкове масло, перемішуємо всі інгредієнти, додаємо борошно невеликими порціями, замішуємо тісто, додаємо олію і вимішуємо тісто. Накриваємо тісто рушником і ставимо в тепле місце. Через годину потрібно опустити піднялося тісто і залишити його в теплому місці ще на годину.

Готове тісто акуратно вимішуємо на дошці, ділимо його на частини. Беремо одну частину, скручуємо в ковбаску і ріжемо на рівні частини.

Кожну частину розгортаємо в коло, товщиною близько см, в середину кладемо начинку, заліплюємо пиріжок, як вареник і кладемо на деко з пергаментом закритий «швом» вниз. Так проробляємо з кожним пиріжком.

Зліплені вироби змащуємо збитим яйцем і відправляємо в духовку. Печемо заготовки при температурі 180° С близько 25 хвилин.

Чарівна випічка з маком готова!

Цей десерт відмінно підходить до чаю, компоту та інших напоїв. Домашні пиріжки можна сміливо давати дітям. Але не варто вживати їх гарячими.

Пиріжки з маком з листкового тіста в духовці

Листкове тісто відрізняється своєю повітряною і хрусткою структурою. Існує безліч випічки з листкового тіста. Це і м'ясні та грибні, і солодкі вироби. Але листкові пиріжки з маком здивують всіх близьких і гостей своєю оригінальністю.

Для приготування листкових макових виробів знадобиться:

  • листкове дріжджове тісто – 900 г;
  • борошно для посипання поверхні;
  • яйце;
  • макова начинка

Час приготування: близько 1,5 години.

Калорійність на 100 ккал – 437 ккал.

Якщо тісто заморожене, то потрібно стіл присипати борошном і розкласти тісто, щоб воно стало м'яким, тобто розморозилося.

Поки тісто приходить в форму, можна приготувати макову начинку.

Готове тісто ріжемо на однакові квадратики. Отримані квадрати розкачуємо, кладемо начинку по центру і заліплюємо краю виделкою. Можна скласти квадрати трикутником, а можна прямокутником.

Зліплений пиріжок кладемо на деко з пергаментом. Дані дії проробляємо з кожним квадратом тесту.

Далі намазуємо виріб збитим яйцем і відправляємо в духовку на 180° на 15 хвилин.

Випічка з листкового тіста з маком можна присипати цукровою пудрою або прикрасити подрібненими волоськими горішками. Листкові пиріжки підійдуть до будь-якого безалкогольного напою.

Рецепт фігурних макових пиріжків без дріжджів

Якщо часу на готування дріжджового тіста немає, а листкового не виявилося в холодильнику, то на допомогу прийдуть фігурні пиріжки з маком на кефірі. Випічка за цим рецептом виходить красивою і смачною.

Для приготування тіста знадобиться:

  • борошно – близько 600 г;
  • кефір – 200 мл;
  • маргарин або вершкове масло – 250 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • сіль — щіпка;
  • сода – 1 ч. л.;
  • цукор – 100 р.

Час приготування: 2,5 години.

Калорійність на 100 г – 330 ккал.

Масло або маргарин кімнатної температури потрібно натерти на тертці або нарізати дрібними шматочками і змішати з борошном.

До кефіру кімнатної температури, додати соду і сіль, перемішати і дати відбутися реакції соди на кислинку кефіру.

Поки кефір із содою взаємодіють, збиваємо яйце з цукром.

Тепер з'єднуємо всі суміші між собою і замішуємо еластичне тісто. Якщо при замісі тесту не вистачає борошна, то її потрібно додати.

Отримане тісто замотуємо в харчову плівку і кладемо в морозилку на 30 хвилин.

Поки воно в морозилці, можна почати приготування макової начинки.

Дістаємо тісто з морозилки і кладемо його в холодильник.

Закінчуємо приготування начинки.

Тісто дістаємо з холодильника і ділимо на частини. Одну частину залишаємо, інші ховаємо в холодильник. Розкачуємо тісто на посипаній борошном поверхні, товщиною близько 0,7 см і ріжемо на смужки, шириною близько 5 див. Намазуємо тісто маковою начинкою, і звертаємо його на 5 см шириною. У нас виходять равлики.

Другу частину розкачуємо так само. Змащуємо розкатане тісто маком. Загортаємо в один великий рулет. Отриманий рулет розрізаємо на кілька рівних маленьких рулетів. У маленькому рулеті робимо надрізи збоку і розгортаємо їх у різні сторони. У підсумку отримуємо пиріжки «ялинками».

З третьою частиною проробляємо ті ж самі дії, що і з другою, але маленькі рулети розрізаємо на три рівні частини і заплітаємо косички.

Всі фігурні пиріжки з маком викладаються на деко, застелене пергаментом, змазують яйцем і випікаються при температурі 180 – 200° С близько 25 хвилин.

Фігурні макові пиріжечки готові!

Домашні випічка може бути не тільки смачніше, але і красивіше магазинної, адже кожна господиня може проявити свою креативність і спекти пиріжки різної форми і розміру. До маку можна так само додати розпарені сухофрукти, наприклад, родзинки, курагу і навіть інжир!

Що ще почитати: