12 апрель 2019 10 250

Як приготувати сирно-рисову запіканку в духовці і мультиварці

Рецептом такої запіканки можна скористатися, якщо діти не люблять їсти сир. Зовсім прибирати його з їхнього раціону не розумно, адже в ньому міститься кальцій та інші корисні елементи. Запіканка з сиру і рису повинна сподобатися всій родині. Її можна приготувати до чаю або на сніданок. Готове блюдо стане ще смачніше, якщо полити його сиропом або варенням.

Сирно-рисова запіканка як у дитячому садку
Інгредієнти Кількість
рису (білий, круглий) - 1/3 ст.
води або молока (1,5 %-го) - ½ Ст.
яєць - 2 шт.
сиру (1,8 %-й) - 125 г
будь меду, але краще взяти рідкий - 1 ст. л.
кураги - 7-8 шт.
слив. масла - змастити стінки форми
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 156 Ккал

Цей рецепт нагадає про дитинство. Саме таку запіканку багато пробували в дитячому саду або в школі. Приготувати її зовсім нескладно, якщо дотримуватися вказівок рецепта.

Перед готуванням сирий рис обов'язково промивають, потім варять у 100 мл води або молока. Коли рідина закипить, вогонь потрібно зробити дуже слабким, накрити кришкою і варити кашу ще 15 хв.

Курагу ріжуть досить дрібними шматочками і замочують у воді ненадовго.

Коли каша буде готова, їй треба дати охолонути, потім додати до неї сир, яйця, мед. Замісити всі інгредієнти, щоб вони добре перемішалися між собою. Додати курагу і перемішати всі повторно. Викласти масу у форму, стінки якої змащені маслом. Духовку включити на 180 градусів і випікати блюдо 25-30 хв.

Після духовки потрібно дати запіканці трохи охолонути, щоб її було легше дістати з форми.

Запіканка з горіхами і чорносливом

Ще один варіант запіканки з сиру і рису – з горіхами і чорносливом. У цьому рецепті сир перетирається через сито. Так можна робити і в інших випадках, щоб запіканка вийшла більш ніжною і розсипчастою.

Продукти:

  • 2 яйця;
  • 200 г сиру (краще знежиреного);
  • 25 г горіхів (для запіканки підійдуть волоські, кешью, мигдаль);
  • 25 г чорносливу;
  • 100 г рисової каші (звареної з білого круглого рису);
  • 1,5 ст. л. сметани (10%-й);
  • 2 р солі;
  • 1 ч. л. злив. масла.

Час приготування: 1 год 15 хв.

Калорійність на 100 г: 152 ккал.

Сир протирають через сито, змішують зі сметаною. Білки і жовтки яєць потрібно розділити і покласти в різні ємності.

Жовтки розтирають з цукром, потім додають до сиру зі сметаною. Горіхи і чорнослив миють, ріжуть на дрібні шматочки і додають в сирно-сметанную масу, яку після цього ще раз перемішують.

Білки з сіллю збивають, поки не вийде пишна повітряна пінка. Повільно білки змішують з основною масою. Потім додають рисову кашу і знову перемішують.

Сирно-рисова запіканка з горіхами і чорносливом випікається в духовці, включеної на 180 градусів 35 хвилин, потім температура підвищується до значення 200 і через 10-15 хвилин блюдо можна вийняти з духовки. Стінки форми повинні бути змазані маслом.

Брусничний соус до м'яса — рецепт з фото і покроковими рекомендаціями від досвідчених кулінарів.

Як приготувати традиційні пельмені в мікрохвильовці читайте тут.

Читайте як приготувати смачну картоплю з яловичиною з картоплею в духовці. Рецепт тут.

Сирно-рисова запіканка з яблуками

Солодкий смак сиру і рису, змішаних із цукром, можна розбавити, якщо використовувати в рецепті яблука. Для приготування страви варто знайти не великі, ароматні фрукти з невеликою кислинкою (сорту гренні сміт, антонівка, білий налив повинні підійти).

Продукти:

  • 3 ст. л. сметани (10%-ний);
  • 200 г сиру (краще взяти знежирений);
  • 150 г рису (білий, круглий);
  • 4 ст. л. цукру;
  • 6 яблук (маленьких, краще брати трохи кислі сорти);
  • ½ Ч. л. кориці;
  • слив. олія (для стінок форми).

Час приготування: 1 год 20 хв.

Калорійність 100 г запіканки: 125 ккал.

Сир змішують з 1 ст. л. сметани, 2 ст. л. цукру. Яблука потрібно порізати на маленькі кубики (знімати шкірку необов'язково), засипати цукром, додати корицю, перемішати.

Рис варять і потім промивають холодною водою.

Яблука, рис та сиркова маса перемішуються і викладаються у форму, в якій буде випікатися блюдо (стінки форми попередньо змащуються маслом).

Температуру в духовці виставляють на 200 градусів і випікають запіканку 40 хвилин.

Сирна випічка на рисовому борошні

За цим рецептом можна приготувати легкий, не надто солодке блюдо. Якщо не вистачає солодощі, можна потім готову запіканку полити варенням, згущеним молоком, медом.

Продукти:

  • 240 г йогурту (без добавок і не жирного);
  • 600 г сиру (5 %-ного);
  • 3 яйця (білки і жовтки відокремити один від одного);
  • 75 г рисового борошна.

Час приготування: 45 хв.

Калорійність на 100 г: 149 ккал.

Як приготувати сирну запіканку з рисовим борошном? Всі продукти, крім білків, перемішують. Потім збивають до пишного стану білки. Не кваплячись змішують їх з іншою масою. Випікати страву потрібно під включеної на 180 градусів духовці 40 хвилин.

Рецепт з гарбузом для мультиварки

Мультиварка – незамінний помічник на кухні. Поки вона готує, можна зайнятися чим-небудь ще. Приготувати в ній сирно-рисову запіканку дуже легко. Для різноманітності в рецепт можна включити гарбуз.

Продукти:

  • 300 г гарбуза;
  • 500 г сиру (5 %-го);
  • 3 яйця;
  • 200 г сметани (10 %-й);
  • 80 г крупи манної;
  • по 1 ч. л. розпушувача і ванільного цукру;
  • слив. масло, щоб змастити стінки чаші.

Затрати часу: 1 ч.

Калорійність 100 г продукту: 183 ккал.

Гарбуз треба помити, відокремити потрібну кількість м'якоті, порізати і крупно натерти. Яйця злегка збиваються з цукром. До них додають сир і перемішують, потім кладуть гарбуз, сметану і манну крупу. Все знову розмішати.

Останніми додаються розпушувач і ванільний цукор. Вся маса викладається в попередньо змащену чашу мультиварки. Включається режим «Випічка» на годину.

Після цього можна перевірити запіканку сухий зубочисткою – якщо страва добре пропеклося, процес готування можна завершувати. Іноді потрібно ще хвилин 15-20. Після виключення мультиварки, потрібно дати запіканці охолонути.

Трохи відстояну солодку рисово-сирну запіканку з гарбузом можна подавати.

Спробувавши приготувати цю страву, ви будете знати, скільки в наступний раз покласти цукру, сиру або рису, адже у всіх різні вподобання. Дуже важливо правильно зварити рис – він повинен бути м'яким, але не надто розвареним.

З запіканкою можна сміливо експериментувати – наприклад, додати в масу гарбуз, яблуко і родзинки. Або чорнослив і курагу. Добре поєднуються з рисом і сиром банан або ананас. Можна полити десерт шоколадним сиропом або змастити верхню кірочку шоколадною пастою.

Готову страву повинно трохи постояти, тоді воно буде ще більш смачним. Сирно-рисову запіканку можна залишити в холодильнику на наступний день, і вона не втратить смакових якостей. Перед вживанням слід підігріти її у мікрохвильовці.

Що ще почитати: