11 март 2019 22

Як робити в'ялені помідори в домашніх умовах

В'ялені томати – продукт, який використовується в кулінарії не так давно, але вже користується досить великою популярністю. Не повірите, але в'ялити помідори можна і вдома, а значить, ви будете впевнені в їхній натуральності та якості. Хочеться спробувати? Давайте з нами! Приєднуйтесь!

Які помідори можна в'ялити?

Щоб одержати смачні в'ялені помідори, мало купити парочку кілограмів і відразу взятися за справу. Для цього потрібно ще й знати, які сорти/види/розміри/кольору підійдуть. Саме тому, ви повинні прочитати цю статтю і тільки після цього вирушати за покупками.

Найперший ознака відповідних помідор – рівень їх стиглості. Вибирайте ті, що вже добре дозріли. М'ясисті помідори середнього розміру з щільною шкіркою ідеально підійдуть для в'ялення. Якщо є можливість взяти ті, що вирощені під прямими променями сонця, віддайте їм перевагу. Помідори, народжені в парнику, не так яскраво пахнуть, як «вуличні». Якщо вибирати сорт, то нехай це буде сливовидный – сливка/черрі або просто ті, що за розміром схожі на дані сорти.

Щоб швидше висушити помідори, не беріть перезрілі, адже у них більше соку і, відповідно, їм знадобиться більше часу для засушування. Беріть тверді плоди, з гладкою шкіркою і без пошкоджень.

Варто також відзначити і запам'ятати, що з 20 кілограм свіжих помідор вийде всього 2 кілограми в'ялених.
Рецепт в'ялених томатів в духовці
Інгредієнти Кількість
помідор - 2 кг
солі - 15 грам
чорного перцю - 15 грам
цукрового піску - 25 грам
і меленого сушеного збору трав - 50 грам
часнику - 6 часточок
оливкової олії - 50-80 мл
Час приготування: 330 хвилин Калорійність на 100 грам: 325 Ккал

Як підсушити томати в духовці:

  1. Плоди вимити і трохи обсушити. Вирізати серцевини;
  2. Нарізати помідори половинками, якщо вони не дуже великого розміру, і четвертинками, якщо вони крупніше;
  3. Деко застелити пергаментом і викласти скибочки помідор один біля одного. Можна навіть один на одного;
  4. Зібрати в піалі цукровий пісок із сіллю і мелений чорний перець. Перемішати суміш сипучих компонентів;
  5. Отриманої сухою сумішшю посипати томати так, щоб кожен скибочку отримав свою «частку»;
  6. Посипати помідори сушеними спеціями;
  7. Зубчики часнику очистити від шкірки і рівномірно розкласти їх по листу;
  8. Збризнути все оливковою олією;
  9. Духовку розігріти до 125 градусів і сушити плоди 4-5 годин;
  10. В обов'язковому порядку використовувати режим конвекції або покласти палицю в двері духовки, щоб повітря могло проникати всередину;
  11. Готові томати остудити, а потім викласти в сухі, вимиті банки, чергуючи шари: томат-подрібнений часник + трави;
  12. В кінці баночки залити олією оливи, заповнивши порожні місця;
  13. Зберігати можна кілька тижнів в холодильнику.

В'ялені помідори в мікрохвильовці

  • 50 мл рослинного масла;
  • 5 грам прованських трав;
  • 5 часточок часнику;
  • 10 томатів;
  • 2 грами морської солі.

Часу на приготування – 30 хвилин.

Калорійність в 100 грамах – 41 кал.

Приготування томатів:

  1. Плоди вимити й обсушити;
  2. Кожен помідор розрізати на чотири частини, витягуючи перетинки, насіння і сік;
  3. Плоди викласти на блюдо, яке поміститься в мікрохвильову піч;
  4. З'єднати трави з сіллю і перемішати;
  5. Отриманим сухим збором посипати помідори;
  6. Прибрати помідори в мікрохвильову піч при високій потужності на п'ять хвилин;
  7. По закінченню часу помідори дістати і остудити, слив зайвий сік (якщо він утворився);
  8. Остиглі томати відправити в мікрохвильовку ще на п'ять хвилин;
  9. Вийняти і остудити помідори, злити сік, а потім знову відправити на п'ять хвилин в останній раз;
  10. З часнику зняти шкірку і порізати слайсами;
  11. Охолоджені плоди після третього разу викласти в заздалегідь вимиті банки, чергуючи шари томатів часниковим шаром. Залити олією і зберігати в холодному місці.

В'ялені овочі в домашніх умовах в електросушарці

  • 4 кг стиглих томатів;
  • 15 грам морської солі;
  • 10 грам прованських трав;
  • 1,5 головки часнику;
  • 250 мл оливкової олії.

Часу на в'ялення – 10 годин.

Калорійність в 100 грамах – 233 калорії.

Як просушити помідори:

  1. Томати вимити і порізати половинками;
  2. Вирізати серцевини і вийняти серединки з допомогою ложки (перетинки/сік/кісточки);
  3. Викласти плоди плоскою стороною вниз на паперові рушники на п'ятнадцять хвилин;
  4. Сушарку закрити кришкою, ще не вставляючи піддони і прогріти протягом п'яти хвилин;
  5. Викласти плоди на чотири піддону плоскими сторонами вгору;
  6. Посолити всі помідори і присипати їх травами;
  7. Викласти піддони в сушку один на інший і поставити 70 градусів;
  8. Вказати таймер на дев'ять годин і закрити сушку кришкою;
  9. Протягом дев'яти годин піддони міняти місцями. Приблизно кожні дві години;
  10. Часник очистити і порізати слайсами;
  11. Розігріти сковороду з усім маслом і всипати туди часник. Довести до моменту «кипіння» і зняти.
  12. На дно стерилізованою банки (банок) влити олію, а потім викласти шар томатів та часнику. Далі знову томати — часник. Чергувати до самого верху.
  13. Дати настоятися хоча б три години і можна їсти.

Як зробити в'ялені помідори в олії

  • 1500 грам томатів;
  • 10 грам солі;
  • 250 мл рослинного масла;
  • 3 зубчики часнику;
  • 10 грам сухого меленого розмарину;
  • 3 листків лавра;
  • 10 грам прованських трав.

Часу на приготування – 3 години.

Калорійність на 100 грам – 213 калорій.

Як завялить томати в олії в домашніх умовах:

  1. Помідори промити і висушити. Порізати їх на середні шматочки;
  2. Викласти плоди на деко, так як будемо сушити в духовці;
  3. Посолити всі помідори;
  4. Духовку розігріти на 150 градусів;
  5. Відправити лист з помідорами в духовку на три години;
  6. Вимкнувши духовку, залишити помідори всередині;
  7. Часник почистити і порізати слайсами;
  8. Викласти томати у вимиті банки, чергуючи їх часником, лавровим листом і травами;
  9. Масло нагріти майже до закипання і залити томати;
  10. Укутати банки до охолодження, зберігати кілька місяців.

Як приготувати в'ялені овочі за рецептом Юлії Висоцької

  • 10 помідор середнього розміру;
  • 50 мл оливкової олії;
  • 10 часточок часнику;
  • 10 гілочок розмарину;
  • 5-10 грам солі.

Час приготування – 6 годин і 30 хвилин.

Калорійність продукту – 154 калорій.

Як приготувати помідори в олії:

  1. Томати розрізати на половинки, вимивши їх попередньо;
  2. Витягнути серединки ложкою і вирізати серцевини;
  3. Розігріти духовку на 40 градусів;
  4. Томати викласти на деко і посолити;
  5. Відправити лист з помідорами в духовку до тих пір, поки ті завялятся (близько шести годин);
  6. Над листом обов'язково повинна бути решітка;
  7. Готові плоди витягнути і остудити;
  8. Часник позбавити від шкірки і порізати пластинами;
  9. Гілочки розмарину порізати на дві частини;
  10. У заздалегідь вимиті банки налити на дно невелику кількість масла, а потім викладати шар томатів – пол гілочки розмарину і кілька платівок часнику;
  11. Чергувати шари до самого верху, а потім залити олією;
  12. Прибрати настоюватися хоча б на два тижні.

Як заготовити помідори черрі

  • 800 грам черрі;
  • 400 мл олії оливи;
  • 4 зубчики часнику;
  • 15 грам прованських трав;
  • 15 грам цукрового піску;
  • 15 грам солі.

Часу на приготування – 4 години і 20 хвилин.

Калорійність – 228 калорій.

Як завялить черрі:

  1. Помідори добре промити і обсушити їх;
  2. Черрі розрізати на половинки;
  3. З кожної половинки вийняти насіння, сік і вирізати серединки;
  4. Томати черрі щільно укласти на лист духовки, застеливши його папером для випічки;
  5. Цукровий пісок, сіль і трави з'єднати і присипати сумішшю помідори;
  6. Духовку розігріти на 95 градусів і сушити черрі чотири години;
  7. Готові плоди остудити;
  8. Часник позбавити від шкірки, порізати пластинами;
  9. На дно заздалегідь простерилізованій банки налити трохи олії, викласти томати і чергувати їх часником;
  10. В кінці залити помідори з часником маслом до самого верху;
  11. Зберігати банки з черрі в холодильнику.

Торт з маком — неймовірно смачний десерт, готуючи який можна експериментувати створюючи нові смакові дуети. Спробуйте приготувати це ласощі.

Рецепт з фото смачного наваристого супу з печерицями — приготуйте за нашим рецептом.

Приготуйте неймовірно смачні гарячі бутерброди зі шпротами в духовці.

З чим їдять і куди додають в'ялені помідори

В'ялені помідори – продукт, який вважають пікантним і все частіше його додають в страви. Куди ж їх можна додавати, з чим їх їсти і як буде смачніше?

В'ялені томати давно стали класичної добавкою в різноманітні салати і начинки для піци. Але, крім цього, вален помідори можна їсти і просто так, наприклад, на брускетті. Що це таке?

Це хліб, але найчастіше шматочок багета, підсушений на сковороді — гриль. На нього викладають будь-яку начинку і подають як закуску. У класичному варіанті до томатів дають сир, зелень, а саму брускетту змащують соусом або просто збризкують маслом оливи.

Такі помідори, в тому числі, можна додати в випічку. Їх просто необхідно подрібнити і можна додавати в хліб, булочки, кекси і так далі.

Різні види пасти також можна урізноманітнити в'яленими помідорами. Їх можна додати і в соуси, до заправки або подати з м'ясом/рибою.

Як зберігати овочі в домашніх умовах

Деякі кажуть, що в'ялені томати можуть зберігатися тільки в холодильнику або в іншому холодному місці. Інші ж кричать про те, що їх спокійно можна зберігати в умовах кімнатної температури. Як же все-таки правильніше або де краще зберігати в'ялені томати?

При приготуванні томатів, витягайте вологі серединки (сік/насіння). Так помідори краще просушатся і довше зможуть простояти при високій температурі.

Помідори потрібно добре просушити, щоб серединки не залишалися вологими. При заливці в банки використовуйте гаряче масло, тільки що зі сковороди/сотейника. Краще навіть заливати його в гарячі, щойно простерилізовані банки. Відразу закручувати і в ковдру.

Кращий спосіб сушіння томатів – сонце. Це натуральний метод, який точно знає, як повинні просушитись томати. Просушивши томати на сонці, ви зможете довше зберігати банки при кімнатній температурі. Але також варто врахувати, що така сушка є самою довгою.

В'ялені томати можна приготувати різними способами. Вони смачні і додати їх можна практично в усі страви, урізноманітнивши свій раціон. Приготувати таке ласощі зовсім не складно, якщо врахувати кілька правил.

Такі помідори сподобаються не тільки вам, але і вашим рідним і близьким. Спробуйте приготувати кожен рецепт і знайти той спосіб, який підійде вам найбільше. Бажаємо удачі і приємного апетиту!

Що ще почитати: