06 апрель 2019 823

Новорічні рецепти смачних страв для зустрічі 2018 року

Літочислення за східним місячним календарем ділиться на 12-річні цикли, кожен рік яких присвячений певній тварині. Роки йдуть один за одним у такому порядку: Пацюк, Бик, Тигр, Кролик, Дракон, Змія, Кінь, Коза, Мавпа, Півень, Собака, Свиня.

Крім того, років протегують п'ять стихій, мають свої кольори: 1) метал (білий); 2) вода (чорний/темно-синій); 3) дерево (зелений/синій); 4) вогонь (червоний); 5) земля (жовтий).

Визначити стихію і колір року можна за його останнім цифрам: метал відповідає роками, закінчується на 0 і 1, вода – 2 і 3, дерево – 4 і 5, вогонь – 6 і 7, земля – 8 і 9. Таким чином, 2018 рік носить ім'я Жовтої Земляний Собаки.

Як задобрити Собаку, які страви повинні бути в меню 2018

Головною турботою будь-якої господині напередодні Нового року є святкове застілля. Його прийнято ретельно обмірковувати заздалегідь, задовго до настання «години ікс». І хоча більшість з нас досить іронічно ставиться до гороскопів, тим не менш, плануючи меню, ми намагаємося догодити не тільки гостям і членам сім'ї, але і того суті, під знаком якого пройде наступний рік.

Це вже давно стало таким же поширеним звичаєм, як виблискує вогниками ялинка, Дід Мороз зі Снігуронькою (у них теж мало хто серйозно вірить, проте це не заважає і дітям, і дорослим радіти їх приходу), подарунки і хлопавки.

Отже, які страви потрібно поставити на стіл в новорічний вечір, щоб догодити відданому чотириногого друга і супутника людини, і забезпечити собі його прихильність на прийдешні 365 днів?

Загальновідомо, що собаки – це так звані м'ясоїдні тварини, а значить, м'ясо складає основу їх раціону. Але з іншого боку, власників собак добре знають, що їх вихованці часом із задоволенням дозволяють собі «травоядную» їжу.

До того ж, раз у 2018 році його «управителька» потрапляє під зверхність стихії Землі, на новорічному столі будуть більш ніж доречні всі земні плоди – свіжі і варені овочі і фрукти, компоти, варення, соління, різноманітні види салатів тощо.

Таким чином, символ прийдешнього року практично не обмежує нашої кулінарної фантазії, і це дає можливість вразити всіх присутніх як смаковими вишуканістю страв, так і їх художнім оформленням.

Тому було б непростимо не скористатися цим своєрідним «карт-бланшем», як кажуть, на повну котушку. Давайте зробимо це разом! Представляємо вашій увазі новорічні рецепти 2018.

Смакова увертюра

Салати і закуски можна назвати вступної увертюрою до святкової вечері: вони покликані «роздратувати» очі і апетит гостей і створити відповідний настрій як до, так і після традиційних келихів шампанського. У резерв повинне бути кілька видів таких страв. Пропонуємо варіанти із серії «Просто і зі смаком».

Наш улюблений вінегрет
Інгредієнти Кількість
червона столовий буряк - одна велика
морква - 2 шт.
картопля - п'ять бульб
цибулю - одна головка
солоні або мариновані огірки - 3 шт.
квашена білокачанна капуста - 200 г
квасоля білого кольору - 200 г
раст. масло - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 80 Ккал

Блюдо з'явилося в новорічному меню росіян куди раніше широко відомого нині олів'є, і завжди було не менш прекрасне. Приготувати вінегрет не складе великої праці навіть для молодої господині, а інгредієнти завжди знайдуться в будь-якому будинку.

Порядок приготування:

  1. Свеколку, моркву і картоплю відварити в підсоленій воді, при цьому перші два овоча потрібно попередньо почистити, а картоплю зварити в мундирі. Важливе уточнення: варіння проводити обов'язково в різному посуді, так як червоний буряк і помаранчева морква мають властивість забарвлювати воду і все, що в ній готується, в свої кольори. Але щоб вінегрет виглядав максимально апетитно і привабливо складовим необхідно зберегти природний колір;
  2. Якщо використовувати не консервовану, а «сиру» квасоля, її, природно, також необхідно відварити, і, щоб варіння не була занадто довгою, замочити на ніч у гарячій воді. Але коли на це немає часу, є й інший вихід: додати в каструлю ложечку олії. Такий прийом допоможе фасолинам добре розм'якнути;
  3. Варені овочі остудити, картоплю почистити. Все це, а також цибуля і огірки, нарізати дрібними кубиками, не забувши додати капусту і квасолю. Скласти в салатницю, полити рослинним маслом і акуратно перемішати.

Не зайвим буде зняти пробу: якщо вінегрет здасться недосоленим, можна трохи підсолити. Але при цьому не варто забувати стародавню мудрість: «Недосіл на столі, пересіл на спині» (мається на увазі, звичайно, спина недбайливого кухаря). Все, салат вже готовий зайняти почесне місце на святковому столі в Новий рік 2018.

«Лісовий смугастий»

Лісовим м'ясом часто називають гриби – багате джерело рослинного білка. Їх присутність додасть закуски абсолютно неповторний смак. Краще всього підійдуть гливи або печериці.

Вони можуть бути як свіжими або сушеними (тоді їх треба відварити), так і маринованими. Якщо у вас є власні літні заготовки з білих грибів, їх теж можна використовувати. Для приготування потрібно взяти:

  • гриби – 200 гр.;
  • картопля великий – 3-4 шт.;
  • цибулю-ріпку – 1 головку;
  • яйця курей. – 3 шт.;
  • будь сир твердих сортів – 100 гр.;
  • майонез;
  • рослинна олія

Готуємо 40 хвилин.

На 100 г – 112 ккал.

Послідовність дій така:

  1. Зварити яйця круто і картоплини в шкірці;
  2. Гриби також відварити, порізати на шматочки. Цибулю подрібнити і обсмажити разом з грибами на олії, потім викласти на тарілку, дно якої вкрито паперовими серветками для поглинання масляних надлишків;
  3. Очистити картоплю і яйця. Відокремити білки від жовтків. Всі три інгредієнта окремо, а також сир потерти на крупній тертці;
  4. Готову страву укладається шарами в скляні креманки, де кожен продукт буде видно «на просвіт», що додасть страві оригінальний зовнішній вигляд і приверне увагу гостей.

Прошарки розміщуються в наступному порядку:

  • цибульно-грибний;
  • картопляний;
  • білковий;
  • жовтковий;
  • сирний.

Якщо хочеться зробити страву більш ніжним, яєчні складові і сир можна протерти на дрібній стороні терки. Кожен шар промазати майонезом, а верх креманки прикрасити свіжою зеленню – гілочками петрушки, пір'ям лука, листям салату. Блюдо для гуляння в новорічну ніч 2018 готово.

Овочі, запечені в духовці — це просте дієтичне блюдо, яке до того ж дуже корисно.

Рецепт смачного лимончелло на горілці. Хороший, прохолодний напій який легко приготувати.

Як маринувати скумбрію в домашніх умовах читайте тут.

Салат «Гурманів»

Складові частини:

  • відварений буряк – 1 шт.;
  • часник – 2 зуб.;
  • чорнослив без кісточки – 100 гр.;
  • ядра волоських горіхів – 100 гр.;
  • майонез – на вічко, по своєму смаку.

Тривалість готування – 30 хв.

Кількість калорій в 100 г – 95.

Готуємо дуже просто:

  1. Буряк протерти, додати пропущені через чеснокодавку зубці часнику і дрібно порубані волоські горіхи;
  2. Потім нарізати невеликими шматочками чорнослив і також покласти в салатницю;
  3. Змішати з майонезом, посолити за смаком і прикрасити зеленню.

М'ясне попурі

Увертюра виконана – пора приступати до того, що в музиці називається попурі, і являє собою послідовність змінюючих один одного мелодій. І оскільки ми все ж таки зустрічаємо рік Собаки, лейтмотивом нашого попурі, безумовно, має стати м'ясо.

Котлетки з сюрпризом на удачу

Для їх приготування знадобиться:

  • півкіло будь-якого м'ясного фаршу;
  • п'ять яєць;
  • одна ст. ложка майонезу;
  • три ст. ложки борошна;
  • 3-4 ложки соняшн. масла;
  • сіль, спеції, зелень – за смаком.

Приготування котлет займе не більш півгодини.

Поживність 100 г страви – залежить від виду фаршу, але не перевищує 300 ккал.

Діємо в такому порядку:

  1. 4 з 5 яєць круто відварити і, давши їм трохи охолонути, покласти в холодну воду – так їх буде легше очистити від шкаралупи;
  2. Ретельно вимісити фарш, додавши туди трохи борошна і одне сире яєчко. Маса повинна придбати досить щільну консистенцію;
  3. Як слід розігріти сковороду з маслом;
  4. Розподілити фарш на 4 рівні частини і акуратно «обернути» їм кожне варене яйце – природно, попередньо очистивши;
  5. Обваляти котлети в борошні і покласти на сковороду, закривши її кришкою. Обсмажувати приблизно по чверті години з кожного боку;
  6. Дати «сюрпризів» охолонути, потім обережно розрізати кожну котлетку гострим ножем на дві половинки, щоб «заховане» в ній яєчко також виявилося розділеним навпіл уздовж;
  7. Укласти половинки на тарілку, прикрасивши їх свіжими овочами – часточками помідорів, огірків, – і зеленню, заправити майонезом.

Котлетки виходять не тільки дуже смачними, але і дуже оригінальними зовні, і напевно викличуть підвищений інтерес гостей на святкуванні Нового 2018 року.

Індичка в брусничної заливці

Страва має наступний склад:

  • філе індички – близько кілограма;
  • брусниця (свіжа або морожена) – півкіло;
  • картопляний крохмаль – дві з половиною ст. л.;
  • цукор-пісок – 180-200 гр.;
  • масло соняшникове очищене;
  • салат листовий;
  • спеції, перець горошок, сіль за смаком.

Приготування займає 40-50 хв.

100 г індички з брусницею містить 180 калорій.

Страва готується так:

  1. Розділити на порційні шматки філе індички відварюється, потім обсмажується в маслі до золотистої скоринки;
  2. Велика частина брусниці проварюється з цукром до м'якості і протирають через друшляк або сито, але деяка кількість ягід залишають без кулінарної обробки;
  3. Порції готового м'яса розкладаються в глибокі тарілки;
  4. Індичку заливають процідженим ягідним відваром, змішаним з крохмалем, і чекають, поки застигне;
  5. Перед подачею на стіл кожна тарілка прикрашається цілими ягодами свіжої (не вареного) брусниці і листям зеленого салату.

Для того, щоб значно (до половини) зменшити калорійність даного страви, досить знизити кількість цукру, що використовується в брусничної заливці. На смакових якостях індички це практично не позначиться – навпаки, кислуватий присмак зробить пресноватое м'ясо більш пікантним.

Бараночки з м'ясом

Приготувати апетитний «перекус» з цього цікавого, і в той же час дуже простим рецептом можна буквально на швидку руку, коли Новий 2018 рік вже на порозі, і на складні «викрутаси» у господині не залишається ні сил, ні часу. Але, подавши її на стіл, вона однозначно заслуговує схвалення всіх, кому трапиться спробувати таку закуску. Їй потрібно:

  • півкіло «сушок» – самих звичайних, але краще несолодких;
  • стільки ж будь-якого м'ясного фаршу;
  • одне куряче яєчко;
  • 200 гр. твердого сиру (пожирней або попостней – хто який воліє);
  • одна ст. л. майонезу;
  • спеції – всі, які подобаються;
  • листовий салат для прикраси.

Весь процес приготування займе не більш 30-40 хвилин.

Калорійність залежить в основному від фаршу і варіюється від 80 до 150 ккал у 100 грамах.

Готуємо зі швидкістю звуку:

  1. Вимішуємо фарш, додавши в нього яйце, майонез, сіль і спеції;
  2. Кладемо в середину кожного бублика приблизно по одній чайній ложці фаршу;
  3. Укладаємо фаршировані сушіння на деко, вистелений пергаментним папером або харчовою фольгою;
  4. Злегка присипаємо їх тертим сиром і відправляємо на півгодини в розігріту до 180-200 градусів духовку;
  5. Витягнувши деко, даємо сушках трохи охолонути і укладаємо на плоску тарілку, «підстеливши під них салатні листя.

Ну ось, тепер можна бути впевненими, що ми як слід вшанували головний символ 2018 року, приділивши належну увагу його улюбленої їжі – м'яса. Запевняємо, Жовта Земляний Собака буде вами дуже задоволена – так само, як і всі, хто візьме участь у вашому святковому застіллі.

Десерти-2018

А щоб наше «кулінарно-музичне шоу було гідним чином завершено, в його фіналі повинні обов'язково прозвучати солодкі акорди: адже в усьому, що стосується «сладкоежкости», собака не поступається людині.

Сирний десерт «Дай лапу!»

Для нього нам знадобиться:

  • сир – 400 гр.;
  • цукор – стільки ж;
  • вершки – 100 гр.;
  • ожина, суниця, малина (свіжі ягоди або варення) – 100 гр.

Час приготування – 15 хвилин.

Калорійність в 100 гр. – 320.

Готуємо легко і швидко:

  1. Всю масу сиру змішати в міксері з вершками і цукром до однорідної маси;
  2. Розкласти сирний крем за круглим дрібним креманках, вирівнявши поверхню врівень з краями креманки;
  3. З допомогою кількох ягід «зобразити» на сирному «снігу» відбиток собачої лапи;
  4. Поставити креманки на 10-15 хвилин у холодильник (не в морозилку), щоб крем трохи застиг.

Замість сиру з вершками і цукром можна також використовувати морозиво типу пломбіру.

Морозиво своїми руками

Купувати морозиво на Новий рік необов'язково – ласощі, яке буде нічим не гірше покупного, цілком можна зробити і самостійно, в домашніх умовах. Ось приклад такого рецепту, складається з:

  • двох упаковок згущеного молока;
  • пари курячих яєць (краще від домашніх курей: такі яйця і смачніше, і яскравіше);
  • стограмової плитки чорного шоколаду;
  • 250 гр. вершків.

Приготування займає близько півгодини, якщо не вважати процесу заморожування.

Калорійність на 100 гр. – 350 кКал.

Приступаємо до виготовлення ласощів, втілюючи мрію дитинства:

  1. Розбиваємо яйця і відокремлюємо жовток від білка – нам потрібна тільки ця частина;
  2. Згущене молоко злегка розігріваємо на повільному вогні, щоб зробити її більш рідкою;
  3. Дочекавшись, поки вона стане теплою (але не гарячої!), знімаємо посуд з плити і додаємо яєчні жовтки, розмішуючи їх віночком, щоб не дати утворитися грудочок;
  4. Знову ставимо згущене молоко на вогонь і поступово вливаємо в неї вершки, продовжуючи помішувати;
  5. Коли маса почне остигати, сиплемо в неї тертий шоколад і перемішуємо;
  6. розкладаємо морозиво по вазам і ставимо в морозильну камеру на кілька годин, а краще на ніч.

Смачно, не чи правда?

Фруктовий десерт «Бананова такса»

Собачка робиться з:

  • одного банана;
  • шматочки моркви;
  • трьох ягід чорної смородини.

Готується за 10-15 хвилин.

Число калорій – 65.

Втілюємо ідею в життя, викладаючи таксу 2018 на плоскій тарілці.

  1. Міцний, не перестиглий банан очищаємо і акуратно розрізаємо вздовж гострим ножем – це тулуб;
  2. З решти половини вирізаємо мордочку, відрізавши приблизно ¼ частину від верхівки, пару вушок, лапок і хвіст;
  3. Вушка прикріплюємо до мордочці, сюди ж ліпимо смородинові оченята, носик і морквяний ротик.

Такса готова – навіть шкода є!

Є й інші ідеї на цю тему: можна спорудити «полуничних собачок», зробивши з однієї ягоди тулуб, а з іншого – мордочку, і скріпивши їх зубочистками, або спекти печиво у вигляді забавних собачих личка, цукрових кісточок і т. д.

Як сервірувати святковий стіл

Сервірування новорічного застілля 2018 року повинна бути витримана в єдиному стилі: не можна змішувати різнокольорові тарілки (їх колір гармонує з кольором скатертини), а типи посудин для пиття повинні відповідати вмісту: шампанське наливається в фужери, вино – в тюльпанообразные келихи, а міцні напої – у маленькі чарочки або стаканчики.

Важлива черговість подачі страв: спочатку – закуски і салати (якщо гостям довіряється самостійно накладати їх у свої тарілки, в загальній салатниці обов'язково повинна бути для цього велика ложка), потім – гаряче і десерти.

Ніж «важче» страва, тим міцніший напій для запивання, але починати, звичайно, треба з шампанського. Що стосується їдальні посуду, перевага віддається натуральним матеріалам: дерева, скла і фарфору/фаянсу (ніякого пластику!).

Стільницю краще всього покрити лляною скатертиною. Можна використовувати комбінацію з двох скатертин: основна, що покриває всю поверхню, повинна мати бежевий, світло-кремовий або жовтуватий колір, а посередині неї стелиться інша, такої ж довжини, але приблизно на чверть вже.

Її колір буде більш яскравим: зелений, помаранчевий, червоний. Така комбинационность створить відчуття контрасту і святковості, розмежовуючи своєрідні зони, в яких буде зручно розташовувати різні види частування.

Столові серветки також повинні поєднувати в собі вказані кольори.

З наступаючим Новим 2018 Роком!

Що ще почитати: