03 март 2019 1 636

Як оригінально прикрасити торт на Новий рік 2018

Зворотний відлік до наступного Нового року починається практично відразу після бою курантів, і приступати до його приготування, а точніше до думок про його приготуванні ніколи не рано.

Наступний, 2018 рік є роком Собаки, і відповідно з цим можна починати придумувати все оздоблення, включаючи і оздоблення святкового столу. Одним з основних атрибутів новорічного застілля вважається, звичайно ж, торт, який є одночасно і десертом, і прикрасою. Тому над тортом треба постаратися.

Особливості прикраси тортів десертних

Будь торт при бажанні можна перетворити в новорічний, прикрасивши його різдвяної та зимової символікою за допомогою крему, мастики, цукрових фігурок, марципану, фруктів, горіхів і т. д.
Також торт можна зробити фігурним – у формі ялинки, символ року, Справи Мороза, сніговика, ялинкової кульки й інші атрибути свята. Самий класичний спосіб оформлення тортів – кремовий, коли з допомогою кулінарного мішка або шприца на торти наносяться різноманітні візерунки. Результат залежить від особистих навичок.

Прикрасити торт можна фруктами, особливо якщо вирізати з них різні фігурки, листочки та ін Також ласощі можна оформити мармеладом, їстівними намистинами або кондитерської посипкою, горіхами.

Якщо ж кулінарні навички поки не сильні або ж немає часу, можна скористатися готовими цукровими фігурками, які продаються скрізь в кондитерських відділах або магазинах для Нового року це маленькі ялинки, сніжинки, шишки, фігурки Діда Мороза і Снігуроньки та ін. В підсумку вийде практично шедевр.

Останнім часом став дуже популярним спосіб прикраси тортів, також і новорічних, за допомогою мастики – еластичного продукту, який можна приготувати самим, так і купити в магазинах.

Мастика, по суті, є солодким пластиліном, з якого можна виліпити всілякі фігурки, включаючи пласти для закриття торта повністю. Біла мастика як ніколи краще підходить саме для Нового року – сніговий торт, покритий сніжинками, сніговиками або навіть кучугурами не залишить байдужим нікого.

Сьогодні є спеціальні плунжери – трафарети для створення фігурок з мастики, і зробити з їх використанням всі необхідні солодкі прикраси в домашніх умовах дуже просто.

Ще один популярний спосіб декорування тортів – шоколад, який треба розтопити, налити в кондитерський шприц і намалювати на будь-якій зручній поверхні (наприклад, на харчовій плівці, постеленной на дошку) сніжинки, ялинки, цифри, будиночки і різні інші фігурки, відповідні до новорічної тематики.

Потім їм необхідно дати застигнути в холодильнику, і перенести на поверхню торта, в тому числі затягнутого мастикою. Ці фігурки можна розташовувати і з боків торта, і втикати в горизонтальну поверхню.

Торт на Новий рік 2018: різні варіанти

Так як 2018 рік буде проходити під знаком Земляний Собаки, від цього і годиться відштовхуватися в оздобленні святкового торта.

Наприклад, можна затягнути торт мастикою коричневого або жовтого кольору і намалювати зверху шоколадом силует собаки. Або знайти готові солодкі фігурки собаки і посадити їх на торт. До речі, ці фігури можна зліпити і своїми руками з тієї ж мастики, але іншого кольору.

За допомогою крему, марципану, солодкого драже, фруктів або інших прикрас потрібно не забути написати на торті цифри наступаючого року – 2018. Дуже гарний ефект дає кондитерська посипання срібного або золотого кольору.

Ще безпрограшний варіант – циферблат зі стрілкою, що показує на без п'яти дванадцять, який можна зробити кремом або тим же розтопленим шоколадом, посадивши в середину годин фігурку собаки.

Якщо рука достатньо «набита», на торті можна написати якісь побажання близьким, але потрібно, щоб колір тексту був максимально контрастним по відношенню до поверхні торта. Збоку до нього можна прикріпити чисту ялинкову гілочку або справжні шишки.

Будь новорічний торт прикрасять тематичні свічки або навіть бенгальські вогні, журавлина в цукрі, зацукровані горіхи, цукати з лимонної або апельсинової шкірки.

Мастика для декорування святкового десерту

Мастику не завжди можна знайти в наших магазинах, але завжди можна приготувати своїми руками з тих продуктів, що виявляються під рукою, тому що існує кілька рецептів її створення. Наприклад, можна приготувати мастику з маршмеллоу – вона легка в розкачування і ліпленні, добре і рівномірно забарвлюється і в цілому зручна в роботі.

Необхідні інгредієнти:

  • 100 гр. зефіру маршмеллоу;
  • 1 склянка цукрової пудри;
  • 0,5 склянки крохмалю;
  • 1 ст. ложка молока;
  • 1 ч. ложка вершкового масла.

Якщо передбачається використовувати мастику не відразу ж, то до інгредієнтів треба додати лимонну кислоту на кінчику ножа або 1 чайну ложку лимонного соку замість молока – зберігати мастику в морозилці можна, обернувши її харчовою плівкою, протягом 2-4 місяців.

Спочатку потрібно розтопити маршмеллоу в мікрохвильовій печі на максимальній потужності протягом 20-25 секунд, перевіряючи зефір кожні 10 секунд і перемішуючи, щоб маса не пригоріла.

В розтоплений зефір потрібно додати вершкове масло і молоко (або сік лимона), і добре все перемішати.

Наступний етап – поступове додавання цукрової пудри, крохмалю, з вимішуванням спочатку ложкою, а потім руками на килимку або обробній дошці, обернутої харчовою плівкою.

Коли мастика перестане липнути до рук, вона готова – на цьому етапі можна додати в масу харчові барвники.

Желатинова мастика – необхідні інгредієнти:

  • 10 гр. желатину;
  • 0,5 кг цукрової пудри;
  • 50 мл води;
  • 1 ст. ложка лимонного соку.

Желатин залити водою і залишити для набухання на 15 хвилин, а потім розтопити на водяній бані або в мікрохвильовці. Просіяти цукрову пудру і поступово додати до желатину, додавши на етапі загустіння маси лимонний сік. Продовжуючи підсипати пудру в масу, вимішувати мастику до пластичності. При бажанні можна додати барвники.

Молочна мастика – необхідні інгредієнти:

  • 1 банку згущеного молока;
  • 180 гр. сухого молока;
  • 180 гр. цукрової пудри;
  • 1 ст. ложка лимонного соку.

Така мастика виходить дуже еластичною і чудово підходить для ліплення фігурок і обтягування торта, але виходить жовтуватого кольору, тому якщо потрібен білосніжний торт, то масу необхідно додатково пофарбувати в білий колір за допомогою барвника.

Для її приготування потрібно змішати в мисці сухе молоко і цукрову пудру і додати до неї лимонний сік, після чого поступово вливати згущене молоко і вимішувати до мастику пластичності.

Коли вона приготується, її потрібно буде скачати в кулю, загорнути в плівку і поставити в холодильник на півгодини. Далі можна використовувати харчові барвники і в цілому приступати до роботи з мастикою, розгортаючи її у пласти або виліплюючи фігурки.

Варіації прикраси мастикою, правила роботи з нею

Як би ні була приготовлена мастика, її треба вміти розкачати – найкраще для цього використовувати силіконовий килимок, але якщо його немає, можна просто обгорнути обробну дошку харчовою плівкою (потім на цій же плівці пласт зручно буде перенести на торт).

Щоб мастика не прилипав до поверхні, потрібно присипати її цукровою пудрою або крохмалем, а розкачати пласт потрібно з запасом, щоб вийшло підігнати її до торту.

Зайві краю мастики потрібно відрізати роликовим ножем, і використовувати їх для ліплення прикрас: наприклад, вірьовок або кісок, якими можна закрити основу торта. Якщо частини мастики не прилипають один до одного, їхні краї слід злегка змастити водою.

Перш ніж накладати мастику на торт, його поверхню бажано вирівняти кремом і прибрати в холодильник, щоб він застиг. Зробити мастику блискучою можна, змастивши її розчином горілки і меду в однаковій пропорції – алкоголь швидко випарується, але блиск залишиться.

А так як покритий мастикою торт чутливий до вологості, його треба вкрити коробкою або поліетиленовим пакетом, але зроблені для прикраси фігурки радять приготувати заздалегідь, щоб вони добре просохли на повітрі і не втратили свою форму.

Додавати у мастику харчові барвники потрібно наступним чином – частину розкачати в невелику коржик і капнути в її центр кілька крапель харчового барвника потрібного кольору (бажано використовувати гелієві барвники), після чого вимісити до рівності.

Цукрову пудру і крохмаль для приготування мастики обов'язково потрібно просіяти, щоб в масу не потрапили жодні грудочки, які потім зіпсують весь готовий продукт.

Сервірування новорічного столу — як зустріти свято за всіма правилами.

Як приготувати смачні суп з кролика читайте тут.

Візьміть на замітку рецепти бельгійських вафель для электровафельницы.

Ще ідеї

Яким би не було прикраса святкового торта, навряд чи вона зможе зрівнятися з тортом у вигляді якоїсь фігури. Рік Собаки 2018 можна зустріти з ласощами у формі цієї тварини – наприклад, випекти коржі і потім за допомогою саморобного кліше з картону вирізати з них силует собаки, зібрати торт і прикрасити його за своїм бажанням.

Хоча можна не експериментувати з формою, але перетворити звичайний круглий торт в морду бульдога – декорувавши його за допомогою мастики відповідним ідеї чином.

До речі, можна приготувати не торт, а бісквітний рулет і зробити з нього солодку таксу, обтянув мастикою чи обмазавши кремом і спорудивши з залишків тіста або кексу з печивом мордочку собаки, лапки і хвіст.

Біла і чорна мастика, шматками обтянувшая торт будь-якої форми перетворить його в щось далматиновое, улюблене всіма дітьми після мультфільмів.

Сьогодні є різні силіконові форми у формі ялинок, що дозволяють випекти фігурні коржі або мають візерунок сніжинки, який потрібно постаратися не заховати при декорі торта.

Але і звичайні круглі торти можна перетворити в казкову постать – сніговика, достатньо взяти два або навіть три торта різного діаметру, і скласти з них зазначеного персонажа. В домашніх умовах краще робити це горизонтально, тому що установка тортів один на одного може бути чревата їх продавлювання та іншими незручностями.

На верхній шар зробленого «сніговика» можна насипати кокосову стружку або посипати його цукровою пудрою. Глазур з білого шоколаду або білосніжна мастика теж будуть в тему. Залишиться лише додати деталі – ніс, очі, гудзики з драже або цукерок та ін.

В принципі, у ялинку можна перетворити і традиційний торт «Мурашник», зроблений у формі конуса і прикрашений кольоровою глазур'ю, цукерками та кондитерської посипкою.

Не можна забувати і про варіант пряникового будиночка, який можна зробити не тільки з спеціальних пряникових коржів, а простого печива, білої глазурі і різних прикрас. Та й купувальний торт «Панчо» можна додатково прикрасити, створивши голову сніговика.

Маленькі хитрощі

Прикрашаючи новорічний торт для зустрічі 2018 року можна виявляти всі грані фантазії, але головне, потрібно не забувати про основні правила приготування кондитерських виробів:

  1. Домашні торти найкраще робити з самих натуральних продуктів, намагаючись і використовувати натуральні барвники. Звичайно, найчастіше без них не обійтися, але мастику чи крем можна забарвити і за допомогою какао, соку буряка чи ягід і т. п.
  2. Прикрашаючи торт свіжими фруктами або ягодами, бажано покрити їх зверху желе або просто шаром розчиненого желатину, щоб вони довше зберегли свій вигляд.
  3. У питанні прикраси випічки головне – знати міру і вчасно зупинитися. Одна прикраса зазвичай виглядає набагато більш стильно, ніж нагромадження фігурок і візерунків на поверхні торта, ще й зверху присипаний кондитерськими намистинами.
  4. Засмучуватися, якщо торт виходить не таким, як на картинці, не варто, тому що головним чарівністю домашньої випічки є її недосконалість. Нехай вона буде «з родзинкою» — це набагато цікавіше, ніж покупні торти без вад.
  5. Якщо мастика під час приготування починає кришитися, це означає, що в неї переклали цукрової пудри, але, на жаль, додаванням рідини проблему не виправити, тому доведеться приготувати нову порцію солодкого пластиліну.

Нехай святковий торт порадує всіх ваших гостей чудовим смаком, а дітей – оригінальним оформленням, в якому вони, до речі, можуть взяти безпосередню участь. З наступаючим Новим 2018 Роком!

Що ще почитати: