11 март 2019 63

Як готувати пишні оладки на кефірі і дріжджах

Таке просте і водночас дуже смачне ласощі, як оладки, готуються практично в кожному будинку. Існує безліч рецептів цієї страви, вони можуть бути солоними, солодкими і навіть прісними, тому нижче будуть описані найпопулярніші і смачні способи їх приготування.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
Живі дріжджі - 20 г
Яйця (курячі) - 1-2 шт.
Кефір (будь-якої жирності) - 500 мл
Борошно - 500 г
Цукор (пісок) - 2 ст. л.
Сіль - щіпка
Олія соняшникова - 1 ст. л.
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 195 Ккал

Покрокове приготування даного страви:

  • кефір (в даному випадку 2,5% жирності) потрібно розігріти, але несильно, щоб з нього не вийшов сир, тобто приблизно до 40-ка градусів;
  • в теплий кефір необхідно вбити два яйця, також всипати дріжджі, цукор і сіль. Всі інгредієнти потрібно перемішати;
  • потім отримане кефірний тісто необхідно влити олію рослинну олію і всипати наявну борошно, після чого його необхідно вимісити;
  • готове тісто потрібно залишити на 1 годину, щоб воно підійшло. Рекомендується накрити ємність з тістом паперовою серветкою або рушником;
  • приступати до смаженні можна відразу, як тільки тісто почне осідати;
  • смажити оладки на кефірі і дріжджах необхідно до золотистої скоринки з обох сторін.

За підсумком виходять смачні і ароматні оладки за традиційним рецептом.

Пишні оладки на кефірі без дріжджів

Оладки можна приготувати і без використання дріжджів, від цього вони не втратять свої смакові якості, крім того, подібний бездріжджове блюдо заощадить час приготування і виявиться корисним для тих, хто стежить за своєю фігурою.

Інгредієнти для оладок без дріжджів:

Продукти Кількість
Кефір (жирність за смаком) 1 склянка
Курячі яйця 1 шт
Борошно 250 гр
Вода 50 мл
Цукор (пісок) 3 ст. л.
Сіль 0,5 ч. л.
Сода 0,5 ч. л.
Вершкове масло невеликий шматочок (для змащування)
Рослинна олія кількість на розсуд (для обжарювання)

За часом така страва займе близько 20-ти хвилин, максимум півгодини. По калорійності 100 гр пишних оладок без дріжджів буде містити близько 154 ккал.

Покрокове приготування:

  • спочатку потрібно вилити в каструлю кефір, додати до нього воду і трохи його підігріти;
  • в окрему ємність потрібно вибити яйце, туди ж насипати цукор і сіль, збити все це, а потім змішати з теплим кефіром і знову збити, поки не утворюється пінка;
  • потім в кефірно-яєчну суміш необхідно поступово всипати борошно, намагаючись уникати утворення грудочок. Борошно необхідно всипати поступово і не поспішаючи, поки суміш не перетвориться в рідкий тягуче тісто;
  • потім додати негашене соду, всю консистенцію знову перемішати;
  • тепер можна смажити оладки на заздалегідь розпеченій сковороді в соняшниковій олії (олії можна не жаліти);
  • готові оладки необхідно змастити невеликою кількістю масла (вершкового).

Готову страву можна подавати з варенням або сметаною.

Оладки на кефірі і манці з дріжджами і родзинками

Ще один рецепт оладок – це їх приготування з додаванням манної крупи і родзинок. Для цієї страви знадобляться наступні інгредієнти:

Продукти Кількість
Кефір (жирність люба) 1 склянка
Яйця (курячі) 1 шт
Крупа манна 250гр
Ізюм 100 гр
Борошно 100 гр
Сода 0,5 ч. л.
Цукор (пісок) 100 гр
Сіль 1 щіпка
Лимонний сік 1 ч. л.

Готується таке блюдо 45 хвилин. Калорійність становить 160 ккал на 100 гр.

Рецепт приготування по кроках:

  • у кефір всипати манну крупу, борошно, сіль і цукор, всі інгредієнти ретельно розмішати і залишити на 20 хв;
  • вибити в кефір куряче яйце, туди ж влити і соду, погашену в лимонному соку;
  • наприкінці всипати в рідке тісто, всипати родзинки, все гарненько перемішати, після чого можна приступати до обжарке.

Незважаючи на те, що пишні оладки з родзинками, їх також можна вживати в поєднанні з джемом або сметаною.

Оладки на кефирном тесті і сухих дріжджах з яблуками

Оладки можна готувати не тільки з родзинками, але і з яблуками, і ось які інгредієнти потрібні для такої страви:

Продукти Кількість
Молоко пів-літри
Борошно 500 гр
Дріжджі 3,5 ч. л.
Яйце 2 шт
Сіль 0,5 ч. л.
Олія соняшникова 2 ст. л. в тісто + 100 гр для обсмажування
Цукор ванільний 0,5 ч. л.
Яблука 2 шт

Час приготування – приблизно 1 годину 10 хвилин. Калорійність оладок з яблуками складе приблизно 230 ккал на 100г страви.

Покроковий рецепт:

  • молоко необхідно вилити в каструлю і злегка підігріти, потім додати в нього борошно, сухі дріжджі, потім всі інгредієнти перемішати. Рідке тісто треба буде накрити чистим кухонним рушником і помістити в тепле місце на 30 хв;
  • в піднялося тісто додати олію соняшникову, цукор ванільний, цукровий пісок, а також яйця і сіль, знову все вимішати;
  • яблука за необхідності можна почистити від шкірки, потім їх потрібно нарізати дрібними кубиками або потерти на тертці;
  • яблука всипати в тісто, перемішати його і знову залишити в теплі на 20 хвилин;
  • після того, як тісто підніметься, можна приступати до смаження.

Засолювання сала в розсолі з часником — навчитеся готувати його правильно, і зрозумієте, чому його так люблять в Україні.

Читайте як приготувати смачний пиріг без яєць — це швидкі і прості рецепти.

Як загасити смачну курячу грудку на кефірі — дієтичне блюдо.

Пишні запечені оладки на кисляку з ягідною начинкою

Для такого рецепта підійдуть будь-які ягоди: суниця, чорниця, смородина, вишня і так далі. Необхідні інгредієнти:

Продукти Кількість
Кефір 500 мл
Борошно півкіло
Цукор (пісок) 2 ст. л.
Ягоди чорниці та малини 100 гр
Курячі яйця 1 шт
Сіль 1 щіпка
Сода 1 ч. л.
Олія для обсмажування кількість на розсуд
Пудра цукрова 1 ст. л. для присипки

За часом приготування ягідних оладок займе не більше 40-ка хвилин. Калорійність такого страви складе не більше, ніж 200 ккал на 100 гр.

Приготування покроково:

  • кефір, цукор, сіль, яйце змішати разом і збити віночком в зручній посуді;
  • борошно і соду також треба змішати, потім поступово всипати її в кефір, після чого можна замішувати тісто. За підсумком таке тісто по консистенції має бути схоже на сметану;
  • смажити оладки на розігрітій сковороді, викладати їх треба столовою ложкою. Коли оладки почнуть присмажуватися, на їх поверхню необхідно викласти по одній ягоді малини і кілька ягід чорниці, а потім накрити шаром тіста так, щоб ягоди повністю були покриті;
  • коли одна сторона оладок підрум'яниться, їх необхідно акуратно перевернути і підсмажити з іншого боку.

Подаючи оладки на стіл, для більш апетитного вигляду їх можна злегка посипати цукровою пудрою.

Рецепт солоних оладок з сосисками для дітей

Оладки можуть бути не тільки смачними, але і солоними. Можна приготувати солоні оладки з сосисками, таке незвичайне блюдо обов'язково сподобається дітям. Подібне блюдо можна приготувати навіть з кислого молока, а в готовому вигляді воно буде особливо смачним, якщо подати його разом зі сметаною.

Інгредієнти:

Продукти Кількість
Кефір 500 мл
Борошно півкіло
Куряче яйце 2 шт
Сосиски 3 шт
Сіль/цукор (пісок) за смаком
Гашене сода 0,5 ч. л.
Олія для смаження за смаком

За часом приготування займе не більше 40 хвилин. Калорійність такого страви складе близько 230 ккал на 100 грам.

Покроковий спосіб приготування солоних оладок з сосисками:

  • в зручну посуд необхідно вбити два яйця, всипати цукровий пісок і сіль (за смаком), після чого все це потрібно буде збити віночком. До піни збивати не потрібно, головне – це домогтися однорідної консистенції;
  • в яєчну суміш необхідно влити кефір або скисле молоко, в залежності від того, що є в холодильнику. Якщо це буде молоко, важливо бути впевненими, що воно натуральне, а не приготоване з сухої суміші;
  • у кефірно-яєчну суміш необхідно поступово всипати борошно, щоб не було грудочок, після чого все це вимішати до стану рідкого тіста, нагадує сметану;
  • тепер необхідно зайнятися сосисками: їх потрібно дрібно нарізати, після чого злегка обсмажити на сковороді. Обсмажувати потрібно несильно, приблизно до золотистої скоринки, а після цього їх можна додавати в готове тісто;
  • далі в тісто слід додати соду, яку попередньо погасили оцтом;
  • готове і вимісити тісто необхідно залишити на 10 хвилин, а коли в ньому почнуть з'являтися бульбашки, воно може вважатися готовим для смаження. До цього часу вже необхідно буде розігріти рослинне (бажано нерафінована) масло на сковорідці;
  • обсмажувати оладки з сосисками необхідно до золотистої скоринки, після чого їх можна подавати на стіл.

Поради з приготування оладок

У досвідчених кулінарів є декілька порад для того, щоб оладки вийшли дійсно смачними і пишними:

  • коли оладки підсмажуються з одного боку, немає необхідності чекати, щоб вони пропеклися наскрізь, після чого їх можна перевертати. Страва буде набагато пишніше, якщо злегка обсмажують їх з одного боку, а потім перевернути на іншу. У такому разі сердцевинка оладок буде м'якою і ніжною;
  • кисле молоко також може підійти для приготування оладок, якщо під рукою не виявилося кефіру, але тільки в тому випадку, якщо є впевненість в сумлінності виробника даного продукту. Кисле молоко натурально походження буде походити на кефір, а якщо продукт був виготовлений з сухої суміші, то таке молоко буде неприродно гірчити;
  • якщо оладки залишаються на наступний день, їх можна реанімувати за допомогою духовки і фольги. Необхідно викласти холодні оладки на деко, змастити їх невеликим шаром сметани, накрити це все листом харчової фольги і поставить в духовку, попередньо розігріту до 150 градусів. Розігрівати потрібно близько 15 хвилин;
  • примітно те, що оладки можуть мати абсолютно будь наповнювач, починаючи від ягід на будь-який смак і закінчуючи кабачками і гарбузом. Головне пам'ятати, що в солодкі оладки необхідно додавати більше цукру і солі за смаком, а солоні – більше солі, а тільки щіпку цукру.

Оладки (солоні і солодкі) на кефірі і дріжджах – це відмінний вибір для сніданку, так як дане блюдо виявиться не тільки смачним, але і корисним.

Що ще почитати: