22 июнь 2019 2 057

Як приготувати картопляну запіканку з куркою і грибами

Запіканка з картоплі з різноманітними прошарками – дуже затребуваний і поширене блюдо у всіх країнах світу. Адже воно виявляється дуже смачною, ситною і в той же час простим у приготуванні. Однією запіканкою можна нагодувати відразу всю компанію друзів.

Для цієї страви не обов'язково відварювати свіжий картопля або купувати окремо продукти. Як правило, його готують з різних залишків, що є в холодильнику. Запіканку можна порівняти з піцою, тому що готується вона за тим же принципом.

Картопляна запіканка з куркою і грибами
Інгредієнти Кількість
картопляне пюре - 400 г
опеньки - 200 г
курятина - 250 г
майонез домашній - 5 ст. л.
сіль - за смаком
масло - 3 ст. л.
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 137 Ккал
Це блюдо буде ідеальним для ситного сніданку або ланчу. Його без проблем можна їсти кілька днів, достатньо лише розігріти необхідну кількість у мікрохвильовці. До стандартних компонентів для запіканки можна додати щось своє.

У глибокій мисці змішайте домашній майонез, сіль і подрібнену зелень.

Куряче м'ясо промийте, просушіть серветками і наріжте на пласти товщиною близько п'яти міліметрів.

Помістіть їх в харчовій кульок і злегка відбийте молотком, потім занурте в майонезний соус і залишити промаринуватися на двадцять хвилин. Так м'ясо вийде ніжніше і швидше приготується.

Запустіть електродуховку на 190 °С. Форму для запікання змастіть злегка олією, але можна цього і не робити. Відваріть картоплю, пам'ятайте в пюре і дайте охолонути. Якщо у вас залишилася вчорашня, використовуйте її.

Опеньки розморозьте, підсмажте на соняшниковій олії і перекладіть в друшляк, щоб зійшов зайвий жир.

Шарами почніть викладати майбутнє блюдо, але не всі продукти відразу.

Ділите навпіл або на три частини, щоб вийшло кілька ярусів: картопляне пюре, м'ясо, гриби.

Самий верхній шар рясно змастіть майонезом і відправте запікатися на тридцять хвилин.

Запіканка готова!

Запіканка з овочами, куркою і грибами в духовці

Страва буде більш соковитим, якщо в прошарку між картоплею і м'ясом додати будь-які овочі. Підійдуть баклажани, цукіні, суміш цибулі і моркви, помідори і навіть капуста. Не бійтеся експериментувати, все вийде.

Склад:

  • бульби картоплі – 4 шт.;
  • м'ясо – 300 г;
  • томати – 4 шт.;
  • яйця – 2 шт.;
  • молоко домашнє – 1 склянка;
  • гливи – 200 г;
  • спеції – щіпка.

Приготування: 1.5 години.

Калорійність: 144 Ккал/100 р.

Змішуємо в блендері охолоджені курячі яйця, домашнє молоко і спеції – вийде рідка заливка для запіканки. Картоплю очищаємо і шаткуємо слайсами. Чим тонше ви поріжете, тим швидше приготується запіканка. Промийте її кілька разів у воді і розкладіть на рушник, щоб пішла волога.

М'ясо обробляємо на довільні бруски. Гливи промиваємо у воді, отряхиваем і нарізаємо під нахилом, як капусту. Помідори шаткуємо кільцями.

У скляну жаровню на дно викладаємо частину картоплі внапуск одна на іншу. Наступним шаром розподіляємо м'ясо, гриби, помідори, знову картоплю, верхнім шаром будуть томати. Все рясно заливаємо молочно-яєчної заправкою, закриваємо кришкою і ставимо готуватися до раніше прогріту духовку на п'ятдесят хвилин. Виймаємо, знімаємо кришку і доготавливаем ще п'ять – шість хвилин, щоб з'явилася гарна скоринка зверху.

Печеня з курки — м'ясо цієї птиці відрізняється ніжністю, але його легко зіпсувати. Спробуйте за нашими рецептами.

Смачні торти з ягодами — натисніть сюди, ми підготували цілу добірку цікавих рецептів.

Читайте як приготувати котлети з риби. Покрокові фото та рекомендації вам допоможуть.

Рецепт запіканки з м'ясом і сиром в горщиках

Це блюдо підійде більше для урочистого заходу. Буде ефектно, якщо подати до кожного індивідуально невеликий горщик із смачною, паруючої запіканкою.

Склад:

  • картопля – 5 шт.;
  • грудина – 250 г;
  • сир – 150 г;
  • гриби – 170 г;
  • приправи, сіль – за смаком;
  • олія – 30 мл

Приготування: 70 хвилин.

Калорійність: 139 Ккал/100 р.

Очищаємо картоплю, режим кубиками і відварюємо до напівготовності у просоленої воді. Грудину моєму і розбираємо на тонкі смужки, підсмажуємо на олії. Гриби шаткуємо й відправляємо приготуватися в сотейник до м'яса. Підійдуть будь-які наявні під рукою, як лісові, так і тепличні. Приправляємо, підсолюємо і відставляємо.

Включаємо електродуховку на 185 °С. Виставляємо на столі глиняні горщики, знімаємо кришечки. З картоплі зливаємо юшку, розкладаємо її в рівних кількостях по всьому ємкостей. Зверху по цій же схемі чинимо з м'ясом і грибами. Накриваємо кришками і ставимо запікатися на п'ятнадцять хвилин.

Відкриваємо дверцята шафи, знімаємо кришки, не шкодуючи посипаємо в кожен горщик тертий сир і, вимкнувши електродуховку, залишаємо страву на п'ять хвилин. Так як агрегат ще гарячий, сир розплавиться і повністю затягне запіканку. Притрушиваем зверху зеленню і акуратно, намагаючись не обпектися, виймаємо ємності, ставимо на підготовлені блюдця.

Запіканка з картоплі з курячими стегенцями та печерицями в мультиварці

Це блюдо – не саме складне в приготуванні, а при наявності на домашній кухні такого електроприладу, як мультиварка, з ним може впорається навіть недосвідчений у питаннях кулінарних чоловік, нагодувавши, таким чином, всю сім'ю в відсутність господині дому.

Склад:

  • бульби картоплі – 3 шт.;
  • окіст – 2 шт.;
  • гриби – 140 г;
  • пісне масло – 2 ст. л.;
  • цибулина – 1 шт.;
  • сіль – 0.5 ч. л.

Приготування: 90 хвилин.

Калорійність: 129 Ккал/100 р.

Печериці вимиваємо в теплій воді, при необхідності знімаємо верхній шар. Шаткуємо довільно на шматки. Вимиті свіжі стегенця відокремлюємо від кісток, м'ясо перекручуємо на електром'ясорубці з почищеної цибулиною. Отриманий фарш підсмажуємо разом з печерицями на пісному маслі до повного випаровування рідини. Обов'язково періодично помішуйте, щоб продукти не підгоріли.

Картоплю очищаємо і нарізаємо слайсами, як на чіпси. Включаємо прилад в режим «Гасіння», в чашу накладаємо половину картоплі, наступним шаром розрівнюємо гриби з м'ясом і цибулею, підсолюємо. Завершуємо ще однією прошарком з картоплі. Герметично прикриваємо кришкою і залишаємо готуватися на сорок хвилин.

Не поспішайте відразу витягувати запіканку з чаші, дайте страві настоятися, потім, акуратно розрізаємо на шматки як пиріг, лопаткою розкладіть по тарілках.

Корисні поради

  1. Замість майонезній або яєчно-молочної заливки можна використовувати м'ясний бульйон або охолоджені вершки, так страва не вийде сухим;
  2. Після того як заклали всі продукти в чашу агрегату, злегка струсніть її, щоб шари рівномірно розподілилися і не залишилося просвітів;
  3. Додати пікантності страві можна, додавши в нього різні прянощі. Для картопляної запіканки з куркою і грибами відмінно підійдуть кмин, зелена цибуля, петрушка, часник, мускатний горіх, чорний перець. Готові приправи для овочів теж підійдуть, однак перед покупкою уважно почитайте склад, немає там консервантів і барвників;
  4. Більш насичений і незвичайний колір вийде, якщо в прошарку додати куркуму, майоран, базилік, прованські трави. Ці прянощі також перенесуть вас на кухні інших країн;
  5. Куряче м'ясо краще всього використовувати свіже або охолоджене, заморожене вийде сухим і жорстким, і ні один соус не врятує страва;
  6. Якщо ви скористалися замороженими лісовими грибами, треба їм дати відтанути при кімнатній температурі і проварити в підсоленій воді з цибулиною;
  7. Суміш домашньої сметани і гірчиці додасть запіканці незвичайний гоструватий смак.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: