25 апрель 2019 5 944

Можна пекти паски у Страсну п'ятницю — прикмети та повір'я

У церковному календарі багато особливих днів. Одним з таких є і Страсна п'ятниця. У 2018 році цей день духовного очищення і плотського смирення припадає на 6 квітня. В обов'язковому порядку потрібно присвятити час молитвам, відвідати церкву. Тільки таким чином можна отримати звільнення від накопиченого за рік негативу.

Але цей день диктує не тільки необхідні дії, але і заборони. Нижче ми висвітлимо їх і дамо відповідь на найпоширеніший питання серед господинь — можна пекти паски у страсну п'ятницю.

Піч або не пекти?

Отже, чи можна в Страсну п'ятницю спекти головний великодній атрибут – паски? Виявляється, не просто можна, а потрібно. І найкраще саме в цей день. Прийнято вважати, що випічка, приготовлена в Страсну п'ятницю, володіє цілющими властивостями.

Її можна навіть назвати особливою. Паска, приготований в день скорботи і молитовного очищення, за традицією довго не черствіє, не пліснявіє і відмінно справляється з різного роду хворобами. Це не простий хліб, а справжній оберіг дому.

Страсна п'ятниця 2018 — чи можна фарбувати яйця

Пофарбувати яйця – невеликий труд. Найчастіше це улюблене заняття, яке збирає на кухні всю сім'ю. Господині вигадують різноманітні способи, щоб як можна незвичніше розписати яйця. Але робити це треба все ж у четвер, у день, коли прийнято займатися домашньою роботою:

  • прибирати;
  • прати;
  • гладити.

Правда, сучасна життя залишає дуже мало часу в будні на побутові справи. І все виконати деколи просто не вдається. Священики досить лояльні у своєму запевнення, що, якщо не вийшло приготувати «крашанки» у четвер, можна зайнятися цією справою і в п'ятницю, правда, або до, або після вечірньої служби. Краще, звичайно, після її закінчення, в 7-8 годин вечора. Тоді і гріха вдасться уникнути.

А взагалі продовженням виконання домашніх справ, в тому числі і фарбуванням яєць, можна зайнятися і в суботу, в останній день перед святом Пасхи. Тоді вже точно в цьому немає нічого страшного.

Що приготувати на Великдень? Візьміть на замітку добірку наших рецептів, які можна приготувати до святкового столу.

Рецепт ніжною глазурі, яка не обсипається в нашій статті.

Дізнайтеся коли можна пекти паски і фарбувати яйця — поради, рекомендації, традиції.

Всі найсуворіші заборони: чого вони стосуються?

Обмежень у Страсну п'ятницю багато. Розглянемо основні не можна. Отже, у цей день заборонено:

  1. Працювати, адже потрібно звільнити час для походу до церкви і участі в службі. У багатьох країнах п'ятниця перед Великоднем — вихідний;
  2. Шити і прясти;
  3. Пиляти, рубати, різати. Цвяхи, сокири, молотки взагалі не беріть в руки, адже саме з допомогою них розіп'яли Ісуса Христа. Проколювати землю залізом категорично не можна, прийде негайна кара за такий вчинок;
  4. Співати, гуляти, віддаватися веселощам. Лунає в цей день сміх – провісник сліз в подальшому;
  5. Дивитися телевізор і сидіти за комп'ютером. Це вже сучасні заборони, та все ж вони мають місце бути. Правда, невеликий виняток з правила є – перегляд духовних фільмів та новин дозволено;
  6. Їсти і пити. Перекус продуктами нетваринного походження можливий тільки після виносу Плащаниці. М'ясо, яйця і все, що виготовлене з молока, повністю виключити.

Різноманітний світ прийме

Як і заборон, у цього дня і безліч прикмет:

  1. Перевірка заговоренных речей. Тріск свічки, що залишилася після служби, при обході будинку, говорив про наявність нехорошого предмета;
  2. Виняток занять любов'ю, навіть між законними чоловіком і дружиною. Вважалося, що дитина, зачата цього дня, отримає тяжкі каліцтва ще в утробі. Якщо ж він цього уникне, в житті стане вбивцею;
  3. Обмеження прання. На постиранном і развешенном білизна проступлять краплі крові;
  4. Відкриття дати смерті. Людина, що протримався в цей день без їжі і пиття, буде знати час своєї смерті;
  5. Лікування спини і кінцівок. Ганчірка, за допомогою якої були обтерты всі кути в хаті, вилікує від проблем з хребтом і ногами. У першому випадку нею потрібно обв'язати талію, у другому – витерти після миття;
  6. Змова проти алкоголізму, пристріту і смертної точки з допомогою пічної золи, утвореної у Страсну п'ятницю.

Заборон і повір'їв в цей особливий церковний день дуже багато, дотримуватися їх або вважати забобонами — вирішувати тільки вам.

Що ще почитати: