25 март 2019 76

Варення з ялинових шишок: користь і рецепти лікувального ласощі

Варення з ялинових шишок заготовлює далеко не кожна господиня, а даремно. Зараз ми розповімо вам про всі лікувальні властивості цього ласощі, а також наведемо рецепти, за якими ви зможете з легкістю його зварити.

Користь ялинового варення

Варення з ялинових шишок володіє досить великим багажем корисних властивостей. Воно має протизапальну, антибактеріальну, імуностимулюючу і вітамінним властивостями.

Таке варення корисно їсти при застудах для профілактики захворювань і їх лікування, воно покращує імунітет і допоможе організму набагато швидше впоратися з такими захворюваннями як нежить, кашель, ГРЗ, ангіна, грип та біль у горлі.

Це солодке ліки застосовують при остеохондрозах, бронхітах, туберкульозі, пневмонії та астмі. Варення є дуже сечогінну, тому його застосовують при хворобах сечостатевої системи.

Його також застосовують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, хворобах ясен, які виникли через авітамінозу, після інфаркту та інсульту, при хронічних захворюваннях дихальних шляхів, зниженому гемоглобіні та виснаженні організму.

Ці всі корисні властивості обумовлені вмістом в ялинових шишках великої кількості вітамінів, ефірних масел і фітонцидів.

Речовини, що містяться в ялинових шишках Корисні властивості
Вітамін С Основний вітамін, який застосовується для профілактики цинги і для зміцнення імунітету
Дубильні речовини Прекрасно підходять для поліпшення згортання крові в організмі, надають хороший антибактеріальний ефект і застосовуються при харчових отруєннях.
Ефірні олії Відмінний тонізуючий і антимікробну дію
Марганець Гарну дію на вуглеводний обмін, збільшення ефективності роботи мозку і посилення регенерації клітин і тканин.
Фітонциди Відмінний протигрибковий та антибактеріальний ефект
Янтарна кислота Гальмуються процеси старіння в організмі, поліпшення клітинного обміну
Вітаміни Е, К, РР Застосовуються для лікування і профілактики багатьох захворювань, покращують травлення, добре впливають на печінку, серцево-судинну систему та статеві органи.

Варення з ялинових шишок є відмінним продуктом для підтримки і відновлення власного здоров'я. Важливо знати, в яких дозах приймати це солодке ліки при тієї чи іншої хвороби.

Захворювання Лікувальна дія Застосовуються дози
Ангіна Надає відмінне протизапальну дію 1 їдальня ложка в день
Анемія Підвищує рівень заліза в крові 1 їдальня ложка в день
Сечостатева система Протизапальну та протимікробну дію 1 їдальня ложка в день
Застуда Загальнозміцнюючу дію, зниження температури, зниження нездужання, усунення головного болю 1 їдальня ложка в день
Ротова порожнина Має протизапальні дії 1 столова ложка 3 рази в день
Суглоби Протизапальну дію 1 їдальня ложка в день
Серцево-судинна система Поліпшення кровообігу в організмі 1 чайна ложка 3 рази в день після їжі
Туберкульоз і кашель Надає пом'якшувальну і відхаркувальну дію 1 столова ложка 2 рази в день до їжі
Імунізація Загальнозміцнюючу дію 1 їдальня ложка в день вранці до їжі

Профілактика різних захворювань полягає у застосуванні всього 1 столової ложки варення в день, а лікування певного захворювання вимагає дотримання перерахованих вище правил.

Протипоказання до вживання

Ялинове варення корисно практично всім, але, як і будь-який продукт, має свої протипоказання:

  1. Виразкова хвороба чи гастрит;
  2. Вагітність та лактація;
  3. Алергічні реакції або індивідуальна непереносимість;
  4. Цукровий діабет;
  5. Гострий гепатит;
  6. Вік молодше 5 років і старше 60 років;
  7. Різні захворювання нирок.

Тонкощі збору ялинових шишок для варення

Час збору ялинових шишок різний і залежить від того в якому регіоні ви проживаєте. Чим раніше у вас настає тепло, тим раніше вам потрібно збирати шишки. Для теплих регіонів термін збору це квітень-травень, а для холодних регіонів – червень-липень.

Збирати їх потрібно зі здорового цілого дерева, не ураженого комахами і різними хворобами. Важливо відрізняти «чоловічі» і «жіночі» шишки. «Жіночі» знаходяться на кінцях гілок ялини і розгалужуються.

Вони утворюють маленькі шишечки, які потім стануть провисла. «Чоловічі» шишки більш витягнуті і висять перпендикулярно землі. Збирати для варення потрібно тільки молоді «жіночі» шишечки.

Розмір їх приблизно 1-4 сантиметри, на дотик вони м'які, їх легко можна проткнути нігтем або ножичком, липкі і зелені.

Варення з ялинових шишок: рецепти

Рецепт 1

Інгредієнти:

  • Цукровий пісок – 1 кг;
  • Вода – 2 л;
  • Ялинові шишки – 1 кг.

В першу чергу шишки треба ретельно обробити: замочити чистою водою і залишити на 1-1,5 години. Потім їх викладають у таз і заливають холодною фільтрованою водою так, щоб вона перекривала шишки на 2-3см залишають на ніч.

На наступний день засипаємо все цукром і варимо 5 хвилин, залишаємо остуджуватися до наступного дня.

Варимо так ще два дні по п'ять хвилин, знімаючи при цьому утворилася пінку.

На останній день остуджуємо варення і розливаємо по простерилизованным банкам.
Перевертаємо банки і залишаємо в темному місці остигати остаточно. Зберігаємо в темному прохолодному місці.

Рецепт 2

Інгредієнти:

  • Цукровий пісок — 2,5 кг;
  • Ялинові шишки – 1 кг.

Після обробки шишечок їх викладають в ємність і варять близько 4х годин. Після їх залишають остигати приблизно на 10 годин у холодне місце (наприклад, в льох).

Далі потрібно злити весь розсіл і перекласти шишки у друшляк для того, щоб вся зайва рідина з них пішла. Важливо, що розсіл зливати в певну ємність, так як він нам ще знадобиться.

На 1 літр розсолу беремо 1 кг цукрового піску. Все змішуємо з шишками і ставимо на вогонь, варимо варення до загустіння і можна розливати його по простерилизованным банкам. Перевертаємо банки, закутуємо і залишаємо до повного охолодження.

Зберігати варення з ялинових шишок в темному прохолодному місці.

Рецепт 3

Інгредієнти:

  • Ялинові шишки — 2 кг;
  • Вода — 1 л;
  • Лимонна кислота — половина чайної ложки;
  • Цукровий пісок — 3 кг.

Обробляємо шишки. Промиваємо їх і заливаємо водою на 2-3 години. Далі зливаємо воду, заливаємо їх чистою водою і варимо 5 хвилин. Потім знову зливаємо воду, шишки споліскуємо і заново заливаємо водою, варимо 5 хвилин.

Потім шишки викладають на рушник і остуджують. В цей час змішуємо воду з цукром і ставимо на вогонь, доводимо до кипіння. Після того, як цукор розчиниться у воді, можна викладати в сироп шишечки. Доводять до кипіння і знову охолоджують приблизно 5-8 годин.

Після цього варення знову ставлять на вогонь, але варять вже близько 3х хвилин. Знову повністю остуджують. Повторити процедуру варення потрібно ще 2 рази. На останньому етапі додаємо лимонну кислоту.

Після останнього кипіння варення заливає в простерилізовані банки, закривають, перевертають і залишають остигати при кімнатній температурі в темному місці. Після повного охолодження банки можна прибрати в холодне темне місце. Варення з ялинових шишок вживати в їжу бажано по закінченні 15 днів з часу його приготування.

Шипшина має масу корисних властивостей, але далеко не всі люблять його відвар. Візьміть на замітку наші поради як зварити смачний узвар з шипшини, і він стане вашим улюбленим напоєм.

Прочитайте цей смачний рецепт кабачкової ікри з томатною пастою.

не любите, коли фрукти в варення розварюються? Тоді візьміть на замітку наш рецепт варення з яблук часточками.

Рецепт 4

Приготування ялинового варення холодним методом.

Інгредієнти:

  • Цукровий пісок – 1 кг;
  • Ялинові шишки – 1 кг.

Попередня обробка шишок – промиваємо під проточною водою і нарізаємо невеликими шматочками або пластинками. У ємності шишки засипаємо цукром і ретельно перемішуємо.

Через деякий час шишки дадуть сік і тоді можна заповнювати ними чисті банки. Кожен шар шишок пересипаємо рясно цукром, так, щоб останній шар так само був цукор.

Банки прикривають марлею і залишаємо до тих пір, поки весь цукор не стане сиропом.

Після цього можна банки з варенням з ялинових шишок закривати під кришки і прибирати в холодне темне місце на зиму.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: