30 май 2019 121

Як заготовити кабачки з майонезом на зиму

Кабачки з майонезом на зиму – чудова заготівля, яка відома не всім господиням. Сьогодні спробуємо розкрити всі секрети їх приготування, розглянувши покрокові рецепти.

До речі, кабачок — воістину універсальний овоч. Його квасять, солять, маринують, з нього готують закуски, ікру, салати і мало хто знає про те, що з кабачків виходять смачні цукати і навіть варення.

Але зупинимося ми все-таки на приготуванні заготовки у вигляді салату з кабачків з майонезом на зиму.

Простий рецепт салату

Для приготування потрібні такі інгредієнти:

  • Чорний мелений перець – 0.5 ч. л.;
  • Кабачки – 4 кг;
  • Ріпчаста цибуля – 0.5 кг;
  • Сіль без гірки – 4 ст. л.;
  • Морква – 0.5 кг;
  • Цукор – 7 ст. л.;
  • Майонез — 250 гр.;
  • Рослинне масло – 250 мл;
  • 9% столовий оцет – 250 мл

Салат з кабачків з майонезом на зиму готується так:

  1. Промиті кабачки порізати кубиками невеликого розміру;
  2. Очищену моркву нарізати невеликими шматками;
  3. Дрібно нашаткувати цибулю;
  4. Всі інгредієнти перемішати в глибокій посуді, потім розподілити по пів-літрових банках;
  5. Стерилізувати банки з салатом близько 40 хвилин, потім закатати.

Зберігати такий салат можна в холодильнику або в темному прохолодному приміщенні.

«Пальчики оближеш»

Приготування заготовки на зиму за цим рецептом зажадає наявність винятково свіжих продуктів, на яких немає явних ознак псування. Кабачки повинні бути або зрілі, або злегка недостиглі, але в обох випадках соковиті.

Якщо використовуєте молоді плоди, то під час приготування шкірку з них можна не знімати.

Інгредієнти:

  • Кабачки (можна цукіні) – 3 кг;
  • Чорний мелений перець – 1 .л.;
  • Кріп – пучок;
  • Цукровий пісок – 1 ст. л.;
  • Часник – 1 ст.;
  • Сіль – 50 гр.;
  • Майонез – 200 гр.;
  • Рослинне масло – 100 мл;
  • Столовий оцет 9% — 55 мл

Готуємо кабачки на зиму «Пальчики оближеш» з майонезом покроково:

  1. До нарізаним кубиками кабачків додати подрібнений часник і пучок кропу, перемішати;
  2. Далі готується маринад. Для цього необхідно змішати оцет, цукор, сіль, перець мелений і масло;
  3. Готовий маринад вливаємо до овочів, перемішуємо, зверху встановлюємо прес і прибираємо на 10 годин у прохолодне місце;
  4. Через 10 годин додаємо майонез, розподіляємо салат по банкам: спочатку овочі, потім маринад;
  5. Не закриваючи кришки, поставити банки з салатом на стерилізацію;
  6. Через 15 хвилин закрутити герметично кришки і прибрати на зберігання.

Кабачки з майонезом і часником в мультиварці на зиму

Користь кабачкової ікри поза обговорення, а для тих, хто стежить за своєю вагою вона взагалі справжній скарб.

Адже в 100 гр. продукту міститься всього 100 кк. Записуйте рецепт!

Інгредієнти:

  • Молоді кабачки – 5 шт.;
  • Зелень – петрушка, кріп, кінза;
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • Вершкове масло – 1 ст. л.;
  • Морква – 3 шт. великого розміру;
  • Гострий червоний перець – кількість за вашим бажанням;
  • Болгарський перець червоний – 1 шт.;
  • Часник – 2-3 зубчики;
  • Мелений чорний перець – за смаком;
  • Сіль – 1 ст. л.;
  • Паприка – 1ч. л.;
  • Цукор – 1 ч. л.;
  • Майонез – 2-3 ст. л
  • Паста томатна – 1,5 ст. л.

Приготування кабачків з майонезом і часником на зиму:

  1. Кабачки можна не чистити від шкірки, цибулю нашаткувати, а моркву натерти на тертці;
  2. Встановити на мультиварці режим «Смаження», влити олію і почати пасеровку з цибулі;
  3. Додати моркву і обсмажувати близько 8 хвилин;
  4. За цей час кабачки подрібнити. Зробити це можна в м'ясорубці, кухонному комбайні і навіть через корейську тертку;
  5. Нарізати кубиками болгарський перець;
  6. Через 8 хвилин, до цибулі і моркви додати кабачки з болгарським перцем;
  7. Перемкнути режим «Гасіння», а встановити таймер на 2 години. Якщо у вашій мультиварці немає такого часу, зробіть 2 заходження по годині;
  8. Додавати воду не потрібно, тому що кабачки самі пустять достатню кількість соку;
  9. Через 2 години посоліть, насипте паприку і поперчіть овочі;
  10. Наступним етапом стане додавання томатної пасти і майонезу. До речі, за бажанням її можна замінити 100 мл томатного соку;
  11. Щоб ікра не стала рідкою і водянистою, треба обов'язково випарувати зайву вологу. Для цього встановите на своєму кухонному апараті програму «Мультиповар», або «Рис», «Плов». Обов'язково подивіться на градуси на екрані повинна відображатися – 100С. То стосується таймера, то встановлюємо його на півгодини;
  12. За 15 хвилин до кінця готування додаємо вершкове масло, подрібнену зелень, часник. Завдяки цим інгредієнтів ікра набуває гладкість і аромат;
  13. Після звукового сигналу відкрийте кришку мультиварки;
  14. Перекладіть овочеву масу в глибоку посуд і збийте її блендером до легкості;
  15. Розподіліть ікру по стерилізованим банкам і закатайте.
Читайте також, як робити смачні заготовки з буряків на зиму. Не пропустіть шанс дізнатися про нову консервації.

Рецепти смачних помідорів з часником на зиму знаходяться тут. Для любителів гостренького!

А тут ми розмістили способи приготування варення з морошки.

Пікантна кабачкова ікра на зиму

Оригінальний рецепт нагадає смак неймовірно апетитною ікри з дитинства.

Інгредієнти:

  • Кабачки – 6 кг;
  • Сіль – 2 ч. л.;
  • Моркву, цибулю і болгарський перець – 1 кг;
  • Сухі спеції – 10 гр.;
  • Томатна паста – 500 гр.;
  • Столовий оцет – 150 мл;
  • Майонез – 500 гр;
  • Зубчики часнику – 21 шт.;
  • Рослинна олія – 200 мл;
  • Цукровий пісок – 2 ст. л.

Покрокове приготування кабачкової ікри з майонезом на зиму:

  1. Всі овочі очистити і пропустити через м'ясорубку;
  2. Перекласти інгредієнти в каструлю і тушкувати близько двох годин на повільному вогні;
  3. Через зазначений час додаємо до овочів томатну пасту і майонез. Продовжуємо варіння рівно 1,5 години;
  4. Потім вливаємо олію, додаємо цукровий пісок і сухі приправи;
  5. Додаємо подрібнені зубчики часнику, перемішуємо;
  6. Через 20 хвилин вливаємо столовий оцет;
  7. Через 10 хвилин знімаємо ікру з плити і розливаємо по стерилізованим банкам.

Кабачкова ікра без майонезу по ГОСТу

Нехай в цьому рецепті відсутня улюблений багатьма майонез, але приготована за нього ікра за смаком не буде відрізнятися від магазинної продукції.

Отже, для приготування ікри потрібно:

  • Кабачки – 1,5 кг;
  • Перець чорний духмяний горошком – 1,5 гр.;
  • Морква – 90 гр.;
  • Рослинне масло – 80 мл;
  • Цибуля ріпчаста – 60 гр.;
  • Цукор – 15 гр.;
  • Паста томатна – 120 гр.;
  • Сіль – 30 гр.;
  • Білі коріння – 25 гр. (пастернак, селера, петрушка).

Приготування заготовки з кабачків по ГОСТу на зиму:

  1. Кабачки нарізати кубиками, якщо плоди великі, то обов'язково видалити насіння. Вага, зазначений у рецептурі, було дано в очищеному стані, тобто без шкірки і насіння;
  2. Дрібно нашаткувати цибулину;
  3. Натерти на крупній тертці моркву;
  4. Кількість коріння береться по наступній пропорції: пастернак 50% від загальної маси, а селера з петрушкою по 25%. Їх теж необхідно натерти на крупній тертці;
  5. Для смаження краще всього взяти товстостінний казан, так як в ньому відбувається рівномірна теплова обробка продуктів;
  6. Спочатку обсмажуються кабачки. Для зручності смажте їх трьома партіями: налийте в казан 2 ст. л. масла і висипте першу частину плодів;
  7. Кожна партія обсмажується до придбання кабачків рум'яного відтінку, ні в якому разі кабачки не повинні придбати коричневий відтінок;
  8. Після обжарювання першої партії приступаємо до другої, попередньо вливши ще столову ложку масла;
  9. Деякі господині після обжарювання викладають плоди на паперовий рушник, щоб видалити надлишки масла. Згідно з цією рецептурою ікра повинна бути масляною, тому обійдемося без рушника;
  10. Нарешті, закладаємо третю партію;
  11. Коріння, цибулю і моркву можна пасерувати в іншій сковороді, а можна після кабачків, як зручно;
  12. Якщо бути точніше, то відбувається не жарка, а гасіння, так як інгредієнти піддаються тепловій обробці під закритою кришкою;
  13. Як тільки овочі будуть готові, змішуємо їх з кабачками;
  14. Тепер отриману масу за допомогою блендера перетворюємо у пюре;
  15. Готове овочеве пюре ставимо на плиту і на повільному вогні доводимо до кипіння;
  16. Тушкуємо кабачкову ікру близько чверті години;
  17. За цей час розмолоти перець. Як розрахувати 1,5 гр.? Просто візьміть 5 горошин запашного і 16 горошин чорного перцю;
  18. Через 15 хвилин додаємо в ікру томатну пасту, цукор і сіль;
  19. Перемішуємо і тушкуємо ще кілька хвилин;
  20. За 5 хвилин до готовності додаємо перець;
  21. Вимикаємо вогонь і розливаємо ікру по стерилізованим банкам.

Поради досвідчених господинь

  1. Не ставте банки охолоджуватися в приміщеннях з сквозняком;
  2. На кожній ємкості з консервацією обов'язково вказуйте дату приготування, так як максимальний термін зберігання 1 рік;
  3. Для того щоб домашні заготовки солінь вийшли смачними, необхідно використовувати велику сіль;
  4. Для заготовок кабачків з майонезом вибирайте недостиглі плоди. Ця рада відноситься до всіх видів консервації, крім ікри;
  5. Овочевий салат найкраще готувати в широкій емальованій каструлі, так як в цьому посуді відбувається рівномірний прогрів;
  6. До речі про посуд, завжди звертайте увагу на цілісність емалі;
  7. У багатьох рецептах вказувався часник. Для швидкого очищення від лушпиння досить занурити його на декілька годин в теплу воду.
Існують рецепти, де в консервациях присутній аспірин. Не варто додавати його в заготовки, так як це може негативно позначитися на вашому здоров'ї.

Не використовуйте для маринування жорстку воду, так як вона надає інгредієнтів металевий присмак.

Приготування кабачкової ікри проходить без додавання рідини. Тому під час обсмажування необхідно уважно стежити за процесом і періодично перемішувати овочі. Підгорілі інгредієнти не тільки зіпсують смак заготовки, але і «подарують» ікрі неприємний запах і відтінок.

Кабачки з майонезом на зиму – консервація, яка займе гідне місце у ваших зимових запаси. Вдалих вам приготувань і смачних солінь!

Що ще почитати: