14 май 2019 3 927

Як варити варення з агрусу

Агрус є чудовою ягодою для подальшого приготування з неї джему. Це пов'язано з тим, що у складі ягоди знаходиться багато речовин, що сприяють утворенню желе.

До того ж, аґрус дуже корисний як в дорослому, так і в зеленуватому вигляді.

Варення з агрусу на зиму можна доповнювати іншими фруктами або ягодами за бажанням.

Розглянемо рецепти.

Класичний рецепт

Джем, приготований на зиму на основі класичного рецепту, не займає значного обсягу часу. Тим не менш, він стане чудовою добавкою до чаю і виробів із здобного тіста, будь то конвертики, круасани або булочки.

Для приготування базового крыжовенного джему необхідні:

  • Вода звичайна – 500 мл;
  • Цукровий пісок – 1, 5 кг;
  • Плоди агрусу – 1 кг;
  • Горілка.

Будь рецепт, незалежно від його типу, починається з підготовки основних інгредієнтів. В даному випадку це ягоди, які важливо ретельно перебрати, вимити, використовуючи друшляк, а також очистити від зайвої зелені (плодоніжки і сухого хвостика).

Щоб ягоди не почали тріскатися під час варіння, їх слід проколоти голкою. Після взяти невелику кількість горілки, покропити нею на агрус і залишити його в морозильній камері холодильника на ¼ години.

Вода і цукровий пісок в рецепті призначені для того, щоб приготувати сироп. Треба з'єднати їх в посуді, придатної для використання на плиті, і дочекатися кипіння суміші. В отримане викласти аґрус, продовжуючи тримати сироп на вогні.

Але слід пам'ятати, що перемішувати джем під час варіння не можна, можна тільки брати каструлю в руки і акуратно трусити її.

Зняти з вогню, дочекатися остигання. Коли це станеться, встановити в іншій ємності друшляк і перелити туди сироп з ягід. Нагріти і викласти агрус повторно, зменшивши вогонь, закип'ятити.

Остудити, а після чого повторювати такий процес варіння та остужения до 4 разів. Самий останній раз джем повинен варитися близько ½ години. В результаті суміш повинна вийти такою, щоб її крапля, нанесена на будь-яку поверхню, не починала розтікатися.

Варення з агрусу на зиму розфасовують по стерилізованим банкам, а після чого їдять протягом року і роблять з ним випічку.

Найпростіший рецепт

Можна зробити варення з агрусу на зиму і більш просто, використовуючи нижченаведений метод. По-перше, такий рецепт вигідно заощадить час, а по-друге, підходить кожному кулінарного новачкові. Для нього знадобляться:

  • Плоди агрусу — 1 кг;
  • Цукровий пісок – 200 р.

Починати, звичайно, треба з перебирання ягід, очищення від сухих хвостів і плодоніжок, їх і ретельної промивки через друшляк. Треба дати плодам обсохнути, виклавши їх на кухонне рушник.

В цей раз ягоди треба перетерти, використовуючи дрібне сито і столову ложку, або ж саму дрібну тертку.

В результаті в мисці повинна залишитися лише м'якоть, а над сито – шкірка і насіння.

У пюре з ягід, отримане після перетирання, слід насипати цукровий пісок, потім перенести ємність на вогонь, засікаючи ¼ години. Помішувати дерев'яною ложкою суміш необхідно протягом всієї варіння.

Приготований джем залишається лише розподілити між банок, закрутивши їх.

Варення з агрусу через м'ясорубку на зиму

Щоб не мучитися з перетиранием ягід через сито, можна скористатися відповідною побутовою технікою. Приміром, м'ясорубкою або блендером. Це значно скоротить час приготування крыжовенного джему. Знадобляться:

  • Плоди агрусу – 2 кг;
  • Цукровий пісок – 2 кг.

Перебравши, очистивши, вимивши і просушивши ягоди, можна переходити до готування. Для цього пропустити їх через мясорубный апарат, помістити в каструлю і відправити на вогонь. Варити слід, включивши дрібний вогонь, ¾ години. До цього часу джем загусне.

Додати до джему цукровий пісок і продовжувати варити на слабкому вогні. Слід виділити на варіння стільки часу, скільки знадобиться для досягнення бажаної консистенції.

Готовий джем з агрусу розфасовують по стерилізованим банкам, прибирають на зберігання в темне місце.

Як варити ласощі з додаванням апельсина

Щоб урізноманітнити крыжовенный джем, можна розбавити звичайні рецепти приготування другорядними інгредієнтами. Приміром, цитрусовим фруктом. Для варення з агрусу з апельсином на зиму потрібні такі компоненти:

  • Апельсини – 2 шт;
  • Плоди агрусу.

Почати слід з апельсинів, тому як їх очищення від шкірки – досить трудомісткий процес. Не варто забувати також про кісточках, а краще придбати фрукти без них. Агрус перебрати, вимити і очистити.

Обидва провідних інгредієнта занурити в блендер для подальшого збивання. Щоб йому було легше впоратися з перетиранием, можна порізати апельсини.

Додати цукровий пісок і знову збити, а також залишити до тих пір, поки цукор не розчиниться. Отримане розфасувати по банках.

Найчастіше домогосподарки на зиму консервують компоти, щоб взимку насолоджуватися фруктовими напоями з вітамінами. Як варити компот з абрикосів на зиму. Вчіться разом з нашими кулінарами!

А тут ви дізнаєтеся, як зварити неймовірне за смаком чорничне варення.

Відкривши цю статтю, ви потрапите в світ заготовок з кабачків на зиму. Цей овоч обов'язково потрібно законсервувати!

Варення з агрусу зі смородиною в мультиварці

Урізноманітнити класичний рецепт можна не тільки фруктами, але й іншими ягодами. Наприклад, будь-яким сортом смородини. Так, варення з агрусу на зиму придбає насичений відтінок і кисло-солодкий смак. Для такого джему необхідні:

  • Плоди агрусу – 1/2 кг;
  • Чорна смородина – ½ кг;
  • Цукровий пісок – 800 г;
  • Вода звичайна – 800 мл.

Бордовий агрус як слід перебрати, вимити, позбавити його плоди від сухих хвостиків і плодоніжок. Ті ж самі процедури стосуються ягід чорної смородини.

У мультиварочную чашу занурити склянку цукрового піску і воду, встановити режим варіння і залишити до закипання. Після чого засипати смородину і агрус, залишити на ¼ години.

Після закінчення зазначеного строку ягоди агрусу лопнуть, треба додати до них залишився цукровий пісок і продовжити варіння. Залишити на ½ години, але регулярно перевіряти, помішувати і прибирати утворену піну.

Якщо нанести краплю варення з агрусу на будь-яку холодну поверхню, і вона розповзеться, значить, джем ще не готовий. Крапля повинна приймати стійкий стан.

«5-хвилинка» — рецепт для дуже зайнятих господинь

Ще один простий рецепт варення з агрусу для тих, хто трепетно ставиться до свого вільного часу. Крім легкості, його головною перевагою можна виділити збереження всіх вітамінів та інших поживних мікроелементів.

Для приготування 5-хвилинного варення з агрусу необхідні такі інгредієнти, як:

  • Цукровий пісок – 600 г;
  • Натуральний яблучний сік – 50 мл;
  • Плоди агрусу – 1 кг.

Звичайним чином підготувати ягоди до приготування джему, перебравши їх, помивши і висушивши.

Всипати в каструлю цукровий пісок і розбавити соком яблука. Потім приєднати ягоди, і довести суміш до теплого стану, накривши кришкою. Як тільки буде досягнута потрібна температура, залишити на вогні ще на 3-5 хвилин.

Готовий джем з агрусу швидкого приготування розсортувати по стерилізованим банкам.

Поради господиням

Щоб не мучитися з довгою промиванням ягід, їх можна помістити в друшляк і сполоснути водою.

Не варто виривати сухі хвостики у агрусу, їх краще зрізати гострим ножем.

Можна поєднувати в джемі ягоди, які різні за смаковими відчуттями. Наприклад, кислі з солодкими.

Перемішувати джем бажано за допомогою дерев'яної ложки, таким чином, він збереже більше поживних речовин.

Щоб варення з аґрусу точно не зіпсувалося, перед закручуванням слід додати у банку ложку цукру, не замішуючи з іншою масою.

Варити варення на зиму в алюмінієвому посуді не можна, так як вона може окислитися.

Баночки з джемом з агрусу на зиму – просто необхідна річ на кухні будь-якої господині:

  • Його можна класти в чай, замінюючи тим самим цукор;
  • Завдяки джему виходить відмінна начинка для випікання;
  • Є різні варіанти рецептів, які поєднують в собі аґрус та інші ягоди або фрукти;
  • Хоча будь-яке варення роблять тільки із стиглих ягід, аґрус можна використовувати і в недоспелом вигляді. Так, він все одно буде мати масу корисних властивостей;
  • При приготуванні є можливість варіювати кількість цукру, змінюючи калорійність.
Що ще почитати: