18 апрель 2019 2 873

Як маринувати кабачки на зиму по-домашньому

Влітку всі люблять овочі і фрукти. Але коли цей час закінчується, то стає трохи сумно, адже восени або взимку всіх цих ласощів вже не буде.

Що ж робити? Адже завжди хочеться спробувати свіжі помідори, огірки, кабачки взимку. Їх можна замаринувати, але не як зазвичай, а за особливими рецептами.

Кабачки є одними з найбільш смачних і корисних овочів. З них можна робити не тільки чудові страви, але і різні види заготовок.

Їх можна маринувати, тушкувати, солити на зиму, щоб вони не втратили свій смак, вигляд, а головне, величезний запас вітамінів. Мариновані кабачки на зиму — заготівля простіше простого, адже рецепти дуже цікаві, а готувати по них легко.

Консервування кабачків нічим не відрізняється від маринування інших овочів. В якості маринаду можна використовувати різні соки і розсоли.

Кабачки закривають на зиму в нарізаному вигляді.

А тепер приступимо до приготування, тому представляємо вам наші рецепти з фото.

Мариновані кабачки з часником – «пікантна» закрутка на зиму

Приготувати кабачки, мариновані з часником, на зиму буде дуже просто, адже за основу взяті самі звичайні інгредієнти. Ви обов'язково порадуєте цієї закруткою чоловіка, сина, брата та інших любителів «гостреньких» консервації.

Закриті кабачки з часником на зиму є дуже поживними, смачними і поживними, завдяки чому ніхто голодним не залишиться.

Для приготування вам знадобиться:

 

  • 3 кг молодих кабачків;
  • 100 грам кропу і петрушки;
  • 2 ст. л. солі і 6 ложок цукру;
  • 1 ч. л. меленого чорного перцю;
  • 1 стакан оливкового масла і яблучного оцту;
  • 6 зубчиків часнику.

Кабачки очистіть від шкірки. Перед цим обов'язково промийте їх від бруду і пилу. Наріжте кабачки невеликими брусочками або скибочками.

Покладіть всі нарізані шматочки в посуд і змішайте їх зі спеціями, рослинним маслом, цукром і оцтом. Додайте туди кріп і петрушку. Ретельно перемішайте.

Начистіть і потріть на дрібній тертці часник. Додайте до первісної суміші і все це залиште при кімнатній температурі. Маринуватися кабачки будуть близько трьох годин, тому чекайте.

Після цього щільно розкладайте шматочки кабачків в банки, щоб вони рівномірно розташувалися в усьому просторі.

Накрийте банки кришкою і поставте в розігріту духовку до 50 градусів. Через 7 хвилин збільшуйте це значення на 20 градусів, поки не дійдете до 150. Це необхідно, щоб банки не вибухнули.

Коли температура стала 120 градусів, починаємо їх стерилізувати. Робиться це від 20 до 45 хв. в залежності від обсягу банки: 0,5 л – 20 хвилин, 1 л – 30 хвилин, 2 л. – 45 хв.

Необхідно обережно дістати банки з духовки і закрити за допомогою спеціального ключа. Переверніть їх і залиште остигати, а після закрутки з маринованих кабачків і часнику на зиму можна зберігати в погребі чи підвалі.

Стерилізація не потрібна – міф чи реальність?

Дійсно, кабачки можна законсервувати на зиму навіть без їхньої стерилізації і це факт! Мало того, що це буде досить швидко, так ще й смачно. Це обов'язково оцінить вся ваша рідня, яка спробує це блюдо.

Спочатку визначимося з інгредієнтами. Для трилітрової банки вам знадобляться:

  • Кабачки (розраховуйте приблизно на кількість банок);
  • 3 ложок цукру і солі;
  • 5 ложок оцту;
  • Невелика головка часнику;
  • 1 парасольку кропу.

Можна використовувати будь-які види 9% оцту. Кабачки і всі інші інгредієнти стерилізувати не треба. Цього потрібно піддати тільки банки.

Отже, як маринувати кабачки на зиму без стерилізації? Промийте кабачки наріжте їх обручками. На дно стерилізованою банки покладіть очищені зубчики часнику. Для більш естетичного вигляду, їх не потрібно нарізати. Далі додайте кріп, приправи, крім солі і цукру.

Рівномірно розташуйте колечка кабачків в банку і залийте окропом. Залиште все це в такому положенні на 15 хв. Після чого злийте воду в каструлю, додайте сіль і цукор, прокип'ятіть і залийте розсолом кабачки.

Тепер можна закрити банку кришкою, перевернути і залишити остигати. Бажано укутати закрутки маринованих кабачків теплою ковдрою.

Хрусткі мариновані кабачки своїми руками – зимовий смакота

Що може бути смачніше, ніж мариновані кабачки взимку? Ніхто не відмовиться від цієї страви, якщо надати йому пікантного смаку, природного вигляду та чудового запаху.

Ви можете дуже легко зробити хрусткі кабачки у себе вдома, щоб взимку нагодувати своїх близьких і друзів. Запевняємо, вони залишаться в захваті після такого зимового страви.

Продуктів тут використовується по мінімуму, сам рецепт дуже простий. Потрібно підготувати:

  • Банки будь-якого обсягу (в рецепті буде використовуватися банку на 1 літр);
  • 1 кг кабачків;
  • 1 ч. л. солі;
  • 2 ч. л. цукру;
  • 2 ст. л. 9% оцту;
  • 3 зубчики часнику;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • 3 кільця перцю чилі (на любителя, можна і не використовувати);
  • Кріп, корінь і листя хріну (обов'язково);
  • Гвоздику.

Гарненько вимийте літрові банки і покладіть туди нарізані кружальцями кабачки і приправи.

Далі додавайте сіль, оцет і цукор, а також корінь хрону, щоб кабачки стали хрусткі і ніжні.

Далі розливаємо окріп по банкам і накриваємо кришками на 7 хв.

Після цього можна приступати до закривання. Використовуйте спеціальний закаточний ключ. Далі треба перевернути банки і щільно укутати. Коли наші консервації охолонуть, можна перенести їх у темне прохолодне місце – у льох, темний шафка або підвал.

Даний рецепт на зиму є найкращим, якщо ви любите гостренькі закрутки. Мариновані кабачки вийдуть надзвичайно ніжними і хрусткими. Також овочі не втратять своїх натуральних колірних якостей.

Закуска швидкого приготування

Справжньої господині потрібно обов'язково знати, як приготувати швидко мариновані кабачки, щоб нагодувати цілу велику сім'ю на якому-небудь заході. Це блюдо вийде дуже смачним і корисним, а також зможе підняти настрій у холодну зимову пору спогадами про літо.

Розглянемо рецепт смачних маринованих кабачків швидкого приготування. Візьміть:

  • Півкілограма кабачків і пів чайної ложки солі для заготівлі;
  • Оливкова олія (100 мл);
  • 3 ст. л. оцту;
  • 2 ч. л. меду;
  • 2 зубчики часнику;
  • Перець;
  • Зелень (за смаком).

Викладіть кабачки на тарілку і посоліть їх. Залиште на 30 хвилин, а за цей час приготуйте маринад. Натріть або роздушіть під пресом часник, додайте спеції, рослинна олія і рідкий мед (якщо зацукрований, то розтопіть на водяній бані або в мікрохвильовій печі).

Відокремте кабачки від зайвої води, яка протягом 30 хвилин утворилася. Додайте до них маринад і залиште в холодильник до наступного ранку. Тепер мариновані кабачки швидкого приготування можна подавати на стіл!

Рецепт закрутки «Асорті» на зиму

Помідори і кабачки – це овочі, які можна закривати навіть разом, і це не жарт! Завдяки вдалому поєднанню смаків, ця закрутка запам'ятається вашим смаковим рецепторам на все життя. Рецепт досить простий, а знайти всі потрібні інгредієнти не складе вам ніяких труднощів!

Для маринування кабачків і помідорів потрібні:

  • Самі овочі (1,5-2 кг відповідно);
  • 50 г оцту, солі і цукру;
  • 3 лаврових листа;
  • 4 зубчики часнику;
  • 1 болгарський перець;
  • 5 горошок чорного перцю;
  • Один парасольку кропу.

Щоб приготувати мариновані кабачки з помідорами на зиму, для початку, наріжте кабачкові плоди кільцями без центральної м'якоті. Ретельно промийте помідори і приберіть зайві корінці. Вставте помідори в кільця і покладіть щільно на дно банки.

Приступаємо до приготування розсолу. Залийте помідори окропом два рази і злийте зайву воду. На третій раз злийте воду в каструлю і додайте спеції з часником і інші прянощі.

Залийте розсолом овочі і закрийте банку кришкою. Переверніть її і укутайте в теплу ковдру. Зберігайте закрутку з маринованими кабачками і помідорами на зиму в холодному темному місці.

Далі читайте рецепти прекрасною закуски. Як зробити малосольні огірки в пакет. У вас вийдуть смачні огірочки, навіть якщо ви не маєте ніяких кулінарних навичок.

А тут ви дізнаєтеся, як готувати помідори «Пальчики оближеш». Повірте, назва рецепта повністю себе виправдовує.

Не пропустіть момент закатати на зиму варення з чорної смородини за цими рецептами. Та не просте, а желеподібне!

ТОП-5 корисних порад по консервації для будь-якої домогосподарки

Кожної молодої господині необхідно знати основні поради по консервації не тільки кабачків, але й інших овочів, адже це допоможе уникнути вибуху банок та інших неприємностей:

  1. Беріть тільки свіжі овочі або фрукти з городу. Якщо ви живете в міській місцевості, то перевіряйте їх свіжість на ринку;
  2. Залишайте до двох сантиметрів простору в банку над консервованими овочами;
  3. Щоб прибрати з банки якомога більше повітря, кладіть у неї тільки гарячі інгредієнти, адже пара з них буде виштовхувати зайве повітря, що запобігає вибух кришки;
  4. Ніколи не використовуйте посуд для консервації з зайвими, сторонніми або поганими запахами.
Добре вимийте перед консервацією руки. Якщо у вас є невеликі ранки на них, то обмотайте під час процедури руки бинтом або марлею, щоб не занести зараження.

Сподіваємося, що рецепти цієї статті вам сподобаються. Бажаємо вдалих заготовок з маринованими кабачками на зиму!

Що ще почитати: