01 май 2019 21

Як приготувати бефстроганов з печінки

По правді кажучи, бефстроганов — це не назва страви, а метод нарізування м'яса невеликими шматочками. Для приготування можна використовувати яловиче м'ясо або субпродукти, його готують в соусі з сметани і подають як доповнення до інших частувань, наприклад до каш, картоплі та інших овочів.

Але сьогодні ми з'ясуємо, як можна смачно приготувати бефстроганов з печінки. Напевно, багато господинь не раз чули назва цієї страви, ось тільки жодного разу не готували його.

Тому це потрібно швидко виправляти і приступати до готування як можна швидше. А наступні рецепти допоможуть зробити це частування відмінним.

Традиційний рецепт бефстроганова з печінки
Інгредієнти Кількість
Печінка яловича - 1 кілограм
Цибулю - 1 головка
Сметана - 1 склянка
Цукор - ½ Ст. ложки
Вода холодна - стакан
Борошно - 1 ст. ложка
Кухонна сіль - на свій смак
Шматочок вершкового масла - 50 грам
Чорний мелений перець - щіпка
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 135 Ккал

Як робити:

  1. Яловичий субпродукт споліскуємо прохолодною водою, видаляємо всі можливі плівки і прожилки. Нарізаємо на середні шматочки;

    1. Викладаємо печінку в чашку, посипаємо її сіллю, приправами, чорним меленим перцем і цукровим піском. Залишаємо трохи постояти, щоб печінка повністю просочилася приправами;

    1. В окремий посуд підливаємо склянку холодної водички, засипаємо туди борошно і перемішуємо. Повинна вийти однорідна суміш, без грудочок;

    1. Переливаємо суміш з борошном в невелику ємність, ставимо на плиту і проварюємо на невеликому вогні. Всі постійно перемішуємо;
    2. Як тільки суміш почне закипати заливаємо туди сметану, розмішуємо до однорідності і доводимо до кипіння. Знімаємо ємність з соусом з вогню;

  1. Головку ріпчастої цибулі чистимо від шкірки і ріжемо півкільцями;
  2. На газ поміщаємо сковорідку з антипригарним покриттям, не наливаємо олію, а відразу викладаємо шматочки печінки. Обсмажуємо, постійно помішуючи, близько 5 хвилин;
  3. Потім кладемо шматочок вершкового масла і засипаємо цибулю. Все перемішуємо, обсмажуємо приблизно 4-5 хвилин;
  4. Після цього зменшуємо вогонь і заливаємо сметанним соусом;
  5. Тушкуємо печінка в соусі приблизно 15-20 хвилин. Не забуваємо її постійно перемішувати;
  6. В кінці прибираємо сковорідку з плити, прикриваємо кришкою і залишаємо постояти 5-7 хвилин;
  7. Подавати потрібно в гарячому вигляді з гарніром.

Бефстроганов з печінки зі сметаною

Що буде потрібно:

  • Печінка яловича – 600 грам;
  • Півлітра сметани 15 %-ной жирністю;
  • 0,5 великої ложки солі;
  • Щіпка меленого перцю;
  • Запашний перець – 5-7 штук;
  • Цибуля ріпчаста – 2 штуки;
  • Лаврове листя – 2-3 штуки;
  • Рослинна (можна оливкове) масло.

Період приготування – 40 хвилин.

Харчова цінність на 100 грам – 128.

Як готувати:

  1. Для початку готуємо субпродукт. Якщо це печінка старого тварини, то її потрібно заздалегідь замочити в молоці, хоча б 1 годину. Якщо ж печінка молодого теляти, то її можна починати готувати до приготування відразу без вимочування;
  2. Промиваємо субпродукт, видаляємо плівку, прожилки. Розрізаємо його невеликими скибочками або смужками;
  3. Очищаємо головки цибулі від шкірки і ріжемо соломкою;
  4. Ставимо на плиту невеликий казанок, наливаємо масло і гріємо. У гаряче масло кладемо шматочки печінки, підсолюємо і смажимо близько 10-15 хвилин на маленькому вогні. Час від часу перемішуємо дерев'яною лопаткою;
  5. Далі засипаємо цибулю і перемішуємо. Накриваємо кришкою і тушкуємо на невеликому вогні приблизно 7-10 хвилин;
  6. Потім в іншу чашку виливаємо сметану, підсипаємо сіль і розмішуємо. Заливаємо сметану в казанок;
  7. Приправляємо все чорним меленим перцем, додаємо спеції, запашний перець, лаврушку. Все розмішуємо;
  8. Прикриваємо казанок кришкою і залишаємо все готувати ще 25 хвилин;
  9. Готову страву можна подавати гарячим картопляним пюре.

Рецепт бефстроганова з яловичої печінки в духовці

Для готування потрібно підготувати:

  • 850 грам яловичого субпродукту;
  • Вино напівсолодке біле – 50 мл;
  • Скибочка сиру на 300 грам;
  • Половина склянки рідкої сметани або густих вершків;
  • Опеньки заморожені – 500 грам;
  • Сіль – на смак;
  • ½ Ч. ложки білого перцю.

Тривалість приготування – 50 хвилин.

Калорійність на 100 грам – 120.

Як робити:

  1. Печінка потрібно гарненько сполоснути холодною водою, зняти плівку і зрізати прожилки. Розділяємо її на невеликі скибочки;
  2. Опеньки слід заздалегідь вийняти з морозилки, щоб вони розморозилися;
  3. Скибочка сиру протираємо теркою з крупною решіткою;
  4. У форму для запікання першим шаром викладаємо шматочки субпродукту, посипаємо приправляємо сіллю і білим перцем;
  5. Далі вкладаємо гриби і також підсолюємо і перчимо;
  6. Збризкуємо все вином;
  7. Потім підливаємо сметану змішуємо;
  8. Прогріваємо духовку до 260 градусів і ставимо туди форму;
  9. Верх можна прикрити фольгою;
  10. Залишаємо запікатися на 30 хвилин;
  11. Після цього дістаємо форму, знімаємо фольгу і посипаємо тертим сиром;
  12. Ставимо запікатися ще на 10 хвилин. Відключаємо духовку і наполягаємо, бефстроганов ще 5-10 хвилин;
  13. Подаємо в гарячому вигляді.

Як приготувати печінковий бефстроганов з грибами

Складові компоненти:

  • Півкіло яловичої печінки;
  • 200 грам шампіньйонів;
  • 150 мл сметани;
  • Півсклянки води;
  • 1 велика ложка борошна;
  • Томатна паста – 1 велика ложка;
  • Цибуля – 1 штука;
  • Рослинна олія;
  • Щіпка солі.

Скільки готується – 40 хвилин.

Калорійність – 125.

Як робиться:

  1. Субпродукт споліскуємо прохолодною водою, видаляємо плівку, прожилки;
  2. Очищену нарізаємо печінку довгастими скибочками;
  3. Очищаємо цибулю, розрізаємо у вигляді півкілець;
  4. На сковорідку підливаємо масло, ставимо на вогонь і розжарюємо. Закидаємо цибулю і смажимо кілька хвилин;
  5. На іншій сковорідці обсмажуємо яловичий субпродукт на невеликій кількості олії. Засмажуємо близько 7-10 хвилин, знімаємо з вогню;
  6. Обсмажену цибулю перекладаємо до печінки;
  7. Гриби промиваємо, чистимо капелюшки і нарізаємо невеликими пластинками;
  8. Підливаємо в сковорідку олію, на якій смажився лук і розігріваємо. Засипаємо гриби і обсмажуємо до готовності. Також їх потрібно підсолити;
  9. Готові гриби перекладаємо до печінки і луку;
  10. Потім в миску викладаємо сметану, додаємо томатну пасту, борошно і все перемішуємо;
  11. Сметанно-томатну суміш перекладаємо в сковороду з грибами і печінкою;
  12. Потім знову ставимо на вогонь, заливаємо водою, додаємо сіль, мелений перець. Все розмішуємо;
  13. Накриваємо кришкою і залишаємо тушкуватися близько 10-15 хвилин;
  14. Подаємо в гарячому вигляді разом з картопляним пюре.

Які можна приготувати закуски для пікніка на природі взимку, читайте наші рецепти.

Читайте рецепти холодних закусок, які можна приготувати на День народження.

Прості закуски на швидку руку, які можна легко приготувати якщо гості раптово нагрянули, читайте рецепти.

Французький бефстроганов з курячою печінкою

Компоненти для готування:

  • Півкіло курячої печінки;
  • Півсклянки вершків;
  • 1 велика ложка борошна або крохмального порошку;
  • Півсклянки білого вина;
  • 4-5 штучок солодкої цибулі шалот;
  • 3-4 часникових зубця;
  • Сушена петрушка або кінза – 1 маленька ложка;
  • Склянку води або бульйону;
  • Щіпка кмину;
  • 0,5 ч. ложки мускатного горіха;
  • Шматочок вершкового масла – 50 грам;
  • Кухонна сіль – на смак;
  • Чорний мелений перець – ½ ч. ложки.

Скільки потрібно готувати по часу – 40 хвилин.

Харчова цінність на 100 грам – 110.

Починаємо готувати:

  1. Печінка курки потрібно гарненько промити холодною водою. Видаляємо всі плівки, прожилки і згустки крові;
  2. Розрізаємо субпродукт невеликими смужками;
  3. Очищаємо часникові зубці від шкірки і кладемо в ступку. Туди ж засипаємо кмин і розтираємо;
  4. Далі в ступку додаємо вершкове масло і сушені приправи;
  5. Ставимо на великий вогонь сковорідку, викладаємо на неї масло зі спеціями і прогріваємо;
  6. Як тільки спеції пустять запах, викладаємо шматочки печінки і відразу ж закриваємо кришкою. Обсмажуємо кілька хвилин на великому вогні;
  7. Потім зменшуємо вогонь, заливаємо вино і залишаємо тушкуватися хвилин 5-7;
  8. Цибуля шалот споліскуємо і дрібно шаткуємо;
  9. Засипаємо шматочки цибулі в сковороду з субпродуктом, додаємо сіль;
  10. Як тільки шматочки цибулі придбають прозорість, починаємо повільно засипати борошно, а потім заливаємо вершки. Все перемішуємо;
  11. Через 5-7 хвилин заливаємо все м'ясним або овочевим бульйоном;
  12. Приправляємо всі мускатним горіхом, сушеної зеленню і чорним перцем;
  13. Готуємо до готовності;
  14. Бефстроганов з курячої печінки слід подавати в гарячому вигляді до спагетті або довгого відварного рису.

Кулінарні поради

  • Печінка для бефстроганова слід різати довгастими шматочками – ширина кожного шматка повинна бути не більше 1 см, а довжина 7-8 см;
  • Соус можна робити з сметани, а також в нього можна додавати невелику кількість томатної пасти або томатного соусу. Також для соусу можна використовувати жирні вершки;
  • Подавати слід лише у гарячому вигляді, остигле страва не таке вишукане.

Бефстроганов з печінки можна приготувати самостійно, головне в цій справі — навчитися правильно різати м'ясо або субпродукт. А решта вийде в процесі готування. Обов'язково скористайтеся запропонованими рецептами. Печінка, приготована за цим рецептурами, вийде дуже ніжною і неймовірно смачною!

Приємного апетиту!

Що ще почитати: