02 май 2019 277

Морський коктейль заморожений: склад, користь і рецепти приготування

Морепродуктами на наших столах вже нікого не здивувати.

У всіх супермаркетах і взимку, і влітку можна купити морський заморожений коктейль.

Але, цей морський напівфабрикат треба вміти правильно піддавати кулінарній обробці.

Знаючи як приготувати морський коктейль, можна отримати не лише задоволення від такої їжі, але і користь.

Склад

Морський заморожений коктейль можна визначити як асорті з морепродуктів.

У різних виробників склад інгредієнтів коктейлю може бути різним.

Це можуть бути представники ракоподібних, двостулкових молюсків, головоногих молюсків і навіть голкошкірих.

Найчастіше, напівфабрикат представлений кальмарами, креветками, восьминогами і мідіями.

Користь морепродуктів

  1. Калорійність суміші може бути у різних складів неоднаковою. У середньому вона становить 80-100 ккал на сто грамів продукту. Білків міститься приблизно 15%, жирів – всього близько 2%, вуглеводів – не більше 1%.Більш калорійні коктейлі з восьминогами і кальмарами. Менш калорійні суміші з молюсками і ракоподібними. Суміш поєднується з іншими продуктами, які можуть впливати на загальну калорійність страви. Так, морський коктейль, подається з овочами – менш калорійний, ніж приготований з пастою.
  2. В морепродуктах містяться амінокислоти, жиророзчинні вітаміни – А, Е, Д, РР, а також велика кількість мікроелементів, які роблять благотворний вплив на всю роботу ендокринних залоз і на обмін речовин.
  3. Морські тварини, що входять до складу цього продукту, вважаються екологічно чистими (незважаючи на загальне забруднення світового океану). У порівнянні з тваринами, вирощуваними людиною в харчових цілях, вони не напхані гормонами та антибіотиками.
  4. Морепродукти містять дуже корисну тауриновую амінокислоту, яка сприяє нормалізації кров'яного тиску і рівня глюкози в крові.
  5. Морський коктейль – джерело йоду, який необхідний людям, із захворюваннями щитовидної залози.
  6. Жир в морепродуктах більш корисний, ніж тваринний жир. Його вживання сприяє нормалізації жирового обміну в організмі і зупиняє розвиток атеросклерозу.

Користь окремих представників морського коктейлю

Найбільш популярні інгредієнти морських коктейлів – креветки, кальмари, мідії, восьминоги.

Їх склад і користь як продуктів харчування можна розглянути більш докладно:

  1. Креветки – морські ракоподібні невеликого розміру. У них ніжне, солодкувате м'ясо, багате кальцієм, йодом, калієм, магнієм. Воно також містить такі рідкісні мікроелементи, як молібден, марганець і кобальт. Ніжне м'ясо креветок містить багато вітамінів. Наприклад, вітаміни групи В, а також А, D, Е, РР. Але, ці маленькі ракоподібні містять багато холестерину.
  2. Кальмари – представники черевоногих молюсків, володіють ніжним м'ясом. Воно містить різноманітні мікроелементи – йод, залізо, фосфор, кобальт. Внісши кальмари в раціон харчування, можна знизити рівень поганого холестерину.
  3. Мідії цінні для тих, хто бажає швидко скинути вагу. Низькокалорійне м'ясо багате йодом, фосфором, залізом, кобальтом. Вживання в їжу мідій, виловлених в океані ризиковано тим, що вони накопичують у собі отруйні речовини, які знаходяться у воді. Тому краще вживати мідії, вирощені на спеціальних плантаціях.
  4. Восьминоги – головоногі молюски. Вони цінуються за значну частку вмісту в них Омега-3 жирних кислот, які використовуються в профілактиці атеросклерозу і серцево-судинних захворювань. М'ясо восьминогів містять білок, який легко засвоюється організмом людини. До того ж воно низькокалорійне, що робить його відмінним продуктом для зниження ваги.

Мінуси і протипоказання

Але, незважаючи на переваги, морепродукти мають і негативну сторону в якості продуктів харчування.

Так як морський коктейль відноситься до швидкопсувних продуктів, то його ніяк не можна залишати на довгий час при звичайній кімнатній температурі.

За кілька годин він може стати небезпечним для вживання в їжу.

Отруєння морепродуктів відносяться до одних з найбільш небезпечних і можуть завдати серйозної шкоди здоров'ю.

Навіть у свіжих морепродуктах можуть міститися вкрай небезпечні для здоров'я людини речовини.

Вони (солі важких металів, ртуть і ін), можуть накопичуватися в тканинах і органах морських тварин.

Тому, найкращий варіант поласувати морським коктейлем – купити її в замороженому вигляді.

Дія низької температури нівелює шкідливі властивості морепродуктів.

Деяким людям протипоказано вживання морепродуктів з-за їх індивідуальної непереносимості.

У них при вживанні даного напівфабрикату може виникнути алергічна реакція, яка може виявлятися різними симптомами.

Правила вибору

Для того, щоб не нашкодити собі і своїм рідним, необхідно правильно вибирати морський коктейль.

  1. Купувати морепродукти слід лише в спеціалізованих магазинах, у яких є необхідне обладнання для їх зберігання.
  2. Морські коктейлі повинні знаходитися в спеціальному холодильнику, на тонкому шарі льоду.
  3. Вибираючи, варто звернути увагу на їх запах, який не повинен віддавати аміаком.
  4. Упаковка повинна бути заводська, без пошкоджень та з чітким маркуванням. На ній повинні бути вказані виробник і постачальник, склад, термін придатності, способи вживання.
  5. Не варто брати упаковку, що лежить вище лінії заморозки.
  6. Морепродукти варто уважно розглянути через прозору плівку. Кристали льоду, велика кількість інею всередині упаковки, зліплені між собою складові частини коктейлю – все це свідчить про те, що умови зберігання цих специфічних товарів не дотримуються.
  7. Варто звернути пильну увагу на вміст пакету. Наприклад, мідії не повинні мати на стулках почорніння. Восьминоги повинні бути тільки темного кольору. Форма креветок повинна нагадувати кому. Кальмари повинні мати щільну консистенцію.

Відеозапис нижче ознайомить з правилами вибору морського коктейлю:

Особливості приготування морської суміші

Перед тим як приготувати морський коктейль заморожений, потрібно знати деякі нюанси.

Він не вимагає чищення та обов'язкової теплової обробки.

Перед вживанням, його можна розморозити в холодильнику протягом 3 годин.

Якщо заморожений коктейль необхідно зварити, то робити це слід не більше п'яти хвилин, так як можуть загубитися смакові якості.

Є способи готування, які не вимагають розморожування.

Основні способи готування:

  1. Приготування коктейлю не передбачає його розмороження. Морепродукти опускають у підсолену, киплячу воду на 5 хвилин. При більш тривалому кипінні, ніжне м'ясо морських мешканців перетворюється в жорстке і несмачне. Щоб аромат і смак продукту стали ще більш насиченими, бульйон з ним слід відкласти на пару хвилин, закривши кришкою.
  2. Смаження – менш популярний спосіб приготування дарів моря. Заморожений коктейль викладається на розігріту сковороду з будь-яким рослинним маслом. Смажити його слід не більше 2-3 хвилин, обережно помішуючи. Готовність визначається по м'якій консистенції морепродуктів.

Смачні покрокові рецепти

Нижче представлені різні варіанти рецептів, серед яких ви точно підберете якийсь для себе.

Отже, як смачно приготувати морський коктейль?

З задоволенням відповідаємо!

Плов з морепродуктами (від П. Дюка)
Інгредієнти Кількість
рис довгозернистий - 150-200 г
олія соняшникова - 50 г
цибуля ріпчаста - 1 головка
перець болгарський - 1 шт
морський коктейль - 1 упаковка
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

Традиційно в плові має бути морква, але в даному рецепті це за бажанням.

У разі, якщо ви хочете його використовувати, то потріть на крупній тертці і обсмажуйте разом з цибулею.

Зараз розглянемо варіант плову без морквини.

Рис відварюється підсоленій воді.

Ріпчасту цибулю меко нашаткувати.

Обсмажувати цибулю слід в невеликій кількості рослинного масла до напівготовності.

Болгарський перець нарізати соломкою і додати до овочів на сковороді.

Сюди ж додати дрібно нарізаний часник.

Сіль додається за смаком.

Всі овочі тушкувати до готовності.

Потім, у них викладається морський коктейль і все тушкується ще 5 хвилин.

Подавати такий плов можна зі свіжими овочами.

А у відео ви можете подивитися рецепт приготування спагетті з морським напівфабрикатом:

Піца «Морська»

Цю екзотичну піцу можна приготувати за 20 хвилин.

Продукти:

  • основа для піци;
  • морський коктейль;
  • томатна паста;
  • майонез;
  • помідори;
  • оливки.

Змастити розкатане тісто тонким шаром томатної пасти і майонезом.

Викласти на нього морепродукти, нарізані помідори і оливки.

Відправити піцу в духовку на 20 хвилин, після чого вона готова до вживання.

Салат з морепродуктів з яйцем

Це дуже просте, але корисне і смачне блюдо.

Продукти:

  • морський коктейль — 1 упаковка;
  • масло рослинне – 50 г;
  • рис – 200 г;
  • яйце – 2 шт.

Рис відварити і охолодити.

Морську суміш відварити протягом 5 хвилин.

Зварити яйця круто, охолодити і дрібно нарізати.

Морську суміш яйця і злегка обсмажити на сковороді.

Готовий салат охолодити і подавати як закусочного страви.

Салат з морського коктейлю з овочами

Продукти:

  • морський коктейль – 1 упаковка;
  • листовий салат;
  • часник – 3 зубки;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • оливкова олія – 3 ст. л.;
  • майонез – 3 ст. л.

Морський коктейль зварити в підсоленій воді протягом 5 хвилин.

Злити воду, обсушити.

Перець порізати кубиками і змішати з морепродуктів.

Майонез і оливкове масло збити в однорідну масу і додати дрібно нарізаний часник.

На дно салатника покласти листя салату, викласти на них суміш морепродуктів з перцем і залити заправкою.

Майже будь-які салати готуються легко і не вимагають особливої кулінарної вправності, а тому хочемо запропонувати вам трохи повозитися, зовсім трохи, і приготувати іспанську Паелью з дарами моря:

Найпростіший салат з дарів моря

Продукти:

  • морський коктейль – 1 пачка;
  • листя салату;
  • лимон;
  • оливкова олія – 3 ст. л.;
  • сіль, перець за смаком.

Відварити морепродукти і з'єднати їх з листям салату.

Зверху полити оливковою олією, змішаним з декількома краплями лимонного соку.

Ось такі нескладні рецепти і тепер ви точно знаєте як приготувати морський коктейль.

Яку роль проносні таблетки можуть зіграти в схудненні? Чи є в цьому небезпеку? Дізнайтеся відповіді на всі хвилюючі вас запитання у нас на сайті. Проносне для схуднення: застосовуємо з розумом!

Якщо ви ще не знайомі з таким прекрасним рослиною, як індійський лук, то зараз у вас є можливість виправити цю ситуацію. Його цілющі властивості описані тут.

Найпопулярнішими закрутками з вишні є компоти. А спробуйте трохи змінити свої звички і заготовити на зиму вишневе варення. Про це ви точно не пошкодуєте, а навпаки, дасте початок нової традиції. За рецептами зайдіть сюди.

Корисні поради господиням

  1. Подаються готові морепродукти з овочевими салатами, соусами, або гарнірами.
  2. Соуси краще вибирати кислуваті, що додасть екзотичного блюда своєрідний тонкий смак.
  3. Соус можна додавати в процесі запікання або гасіння морського коктейлю.
  4. В якості гарнірів можна використовувати спагетті, відварений рис, тушковані або свіжі овочі.

На десерт у нас сьогодні не пиріг і не торт, а незвичайний морський жульєн.

Спробуйте приготувати це вишукане блюдо.

Всі підказки за рецептом дивіться у відео:

Що ще почитати: