29 март 2019 5 376

Як зробити смачні роли у себе вдома

Приготування смачних ролів «як в ресторані» у домашніх умовах – завдання цілком здійсненне, якщо у вас правильні рецепти (якими ми потішимо вас в статті) і велике бажання створити смачне блюдо.

Рецепт, калорійність страви час приготування – три основних складових, які хвилюють кожного домашнього кухаря, будуть детально висвітлені і розписані.

Вибір продуктів: з чого складається рол

Для приготування смачного японського ласощів необхідно купити упаковку спеціального рису для суші, рисовий оцет, філе риби, сушену морську водорость норі, потрібну кількість комплектів бамбукових паличок для вживання ролів, соєвий соус, маринований імбир, васабі і обов'язково бамбуковий килимок (макісу), яким ви будете згортати майбутні рол.

Це стандартний набір, обзавестися яким у будь-якому випадку доведеться. Але, до вашого відома, на полицях супермаркетів є вже готові набори для приготування, в які входять всі необхідні компоненти.

Вирішувати вам – збирати потрібні компоненти окремо або придбати їх все одним разом. З досвіду помічено, що купувати необхідні складові набагато дешевше врозкид.

Підготовка рису

Для початку варто сказати, що в магазинах вам запропонують спеціальний рис крохмалистої структури, який нібито більше підходить для суші.

Однак, справжні професіонали своєї справи стверджують, що немає абсолютно ніякої різниці з якого рису готувати. Головне, купуйте грубозернистий рис. Беріть не стандартні пачки по 250 гр., а купуйте на вагу 1 кг.

Для того, що роли були смачні, потрібно правильно зварити рис. Це ключовий момент в приготуванні. Рис можна приготувати кількома способами. Необов'язково, що якийсь із них кращий, а який гірший.

Результат, при точному виконанні вказівок в рецепті, буде однаковий — смачний готовий рис. Головний критерій вибору рецепта – ваше особисте зручність.

Перший рецепт

Добре сполосніть рис, насипте його в ємність і залийте холодною водою, в яку також покладіть невеликий шматочок норі. Приберіть її перед тим, як вода почне закипати. Не варто відкривати кришку до закінчення процесу приготування.

Готуйте крупу на невеликому вогні до кипіння. Потім зробіть вогонь якомога менше і варіть так близько 15 хвилин. Протягом цього проміжку часу рис повинен максимально увібрати воду. Загасіть вогонь і приберіть ємність з плити, тримайте кришку закритій хвилин 10.

Другий рецепт (готування в мультиварці)

Сполосніть рис водою. Якщо ви використовуєте японський рис, то замочіть його на півгодини. Якщо ж ваш вибір ліг на круглозернистий – його готуйте відразу, без замачиваний. Залийте крупу водою з розрахунку 250 мл води, 200 г рису.

Увімкніть на мультиварці режим «Рис» або ж «Випічка». Стандартний час для цього режиму — 10 хвилин. Після увімкніть режим «Гасіння» на 20-25 хвилин.

Заправка

Рис – важлива складова страви, але куди ж без смачної заправки? Отже, готуємо заправку.

Рецепт 1

Що вам знадобиться (з розрахунку на 450 гр рису):

  • Цукор – 1 ч. л.;
  • Сіль – 1 ч. л.;
  • Рисовий оцет – 2 ст. л.

Як готувати:

Налийте оцет в ємність для готування, додайте цукор і сіль і помішуйте масу до повного розчинення на повільному вогні.

Начебто все просто, але насправді, не всі господині зможуть відшукати у своїх улюблених магазинах рисовий оцет. В такому випадку можна приготувати його на домашній кухні.

Рецепт 2

Інгредієнти:

  • Виноградний оцет – 4 ст. л.;
  • Цукор — 3 ч. л.;
  • Морська сіль – 1 год. л.

Всі інгредієнти з'єднати, варити на невеликому вогні і зняти, не доводячи суміш до кипіння.

Начинка

Щодо начинки всього пару слів. Головне правило – не бійтеся експериментувати і створювати унікальні комбінації продуктів.

До стандартних продуктів, якими можна урізноманітнити рол і точно його не зіпсувати, відносяться: крабові палички, смужки авокадо, огірка або вершкового сиру. Для більш оригінальних смакових відчуттів можна спробувати спеціальний японський майонез.

Як правильно приготувати роли, не виходячи з дому

Для приготування вам знадобляться:

  • Рис – півтори склянки;
  • Філе риби (лосось або тунець) – 7 шт.;
  • Рисовий оцет — 4,5 ст. л.;
  • Маринований імбир – за вашим смаковим уподобанням;
  • Соєвий соус – за вашим смаковим уподобанням;
  • Цукор, сіль — за вашим смаковим уподобанням.

Час приготування — 40 хвилин.

Кількість калорій — 175 ккал/100 гр.

У широку ємність викладайте гарячий рис. Вливайте готову заправку тонкою цівкою, одночасно помішуючи крупу. Не заважайте її занадто різкими рухами, намагайтеся, щоб кожна рісинки наситилася заправкою. Накрийте ємність паперовим рушником і дайте охолонути.

Далі беремо лист норі, складаємо його вдвічі і розрізаємо. Одну частину кладемо на килимок шорсткою стороною вгору. Обполосніть руки водою з оцтом. Близько 4 ст. л. рису рівномірно розподіляємо по поверхні норі, але робимо відступи зверху і знизу приблизно на 1 див Рисовий шар помилкова бути заввишки близько 5-7 мм

Нарізати рибу слід дуже гострим ножем і одним чітким рухом. Головне — не займайтеся «пилянням» риби.

Тепер зрівняємо рахунок краю водорості і килимка, і притримуючи начинку, щоб вона не випала, починаємо акуратно згортати рол.

Залишився ще один важливий нюанс – нарізка ролів. Здавалося б, що може бути простіше, але у багатьох новачків просто випадає начинка виходить «каша». Щоб уникнути такої долі обполосніть ніж оцтом. Майстри з Японії радять розрізати «ковбаску» навпіл, а потім кожну половинку ділити ще на три частини.

А як правильно готувати суші вдома?

Головна відмінність суші від ролів, в тому, що суші – це грудочку рису, накритий рибою, а роли - це розрізаний рулетик рису, обгорненого водорістю норі.

Так як же приготувати вдома саме суші?

Для приготування знадобляться:

  • Філе риби;
  • Варений рис;
  • Васабі.

Час готування — 25-30 хвилин.

Кількість калорій — 230ккал/100 гр.

Зваріть рис і викладіть його в зручну ємність. Набирайте невелике кількості рису в долоню і формуйте прямокутник з м'якими краями. Стискайте рис пальцями, роблячи однорідну масу з рисинок.

Потім зверху покладіть шматочок риби і притисніть. Також можна додати трохи пасти з васабі між рисом і рибою. Тільки не переборщіть. Ще один важливий момент – рибу нарізайте вздовж волокон. Готово!

Рецепт приготування ролів «Філадельфія» в домашніх умовах

Інгредієнти:

  • Рис;
  • Норі;
  • Червона риба (сирий лосось);
  • Вершковий сир.

Час на підготовку — 30 хвилин.

Кількість калорій у домашнього ролу «Філадельфія» — 142 ккал/100 гр.

Коли виклали весь рис на килимок, відразу розкладіть по всій довжині смужки вершкового сиру.

Якщо ви використовуєте додаткові продукти, їх слід викласти на сир.

Розкладка продуктів і послідовність дій така ж, як і при приготуванні звичайних ролів.

Сирої лосось — класична риба для приготування «Філадельфії», але при необхідності її можна замінити фореллю або сьомгою.

Щоб урізноманітнити смакові відчуття спробуйте додавати такі продукти: авокадо, огірок, яблука.

Як приготувати гарячі роли вдома

Продукти:

  • Лосось або сьомга;
  • Рис;
  • Норі;
  • Шинка або бекон;
  • Огірок;
  • Сирний сир

Час приготування — 45 хвилин.

Кількість калорій в гарячих ролах — 205 ккал/100 гр.

Розкладка продуктів стандартна.

Для початку приготуйте рисову кашу. Вона повинна бути липкою. Для цього залийте крупу водою у співвідношенні 200 гр. рису на 250 гр. води. Після того, як вода закипіло, варіть рис ще хвилин 20 на дуже повільному вогні.

Загасіть вогонь і дайте настоятися. Додайте в рис готову заправку. На половинку листа норі акуратно викладіть рис, а крайній кут залиште порожнім. Зверху викладайте сирний сир, смужки огірка і м'яса.

Обережно поверніть рол і розріжте його таким чином, як описувалося вище. Кожен шматочок притрусіть сиром і поставте в мікрохвильову піч на 5-7 хвилин. Приємного апетиту!

Роли «Каліфорнія» в домашніх умовах

Продукти:

  • Соковитий авокадо – 1 шт.;
  • Огірок – 1 шт.;
  • Ікра тобіко – 150 гр;
  • Рис – 2 склянки;
  • Рисовий оцет – 50 гр;
  • Філе форелі – 100 гр;
  • Норі;
  • Японський майонез.

Час приготування — 50 хвилин.

Калорійність роли «Каліфорнія» — 176 ккал/100 гр.

Зваріть крупу і зробіть начинку. Додайте її в рис і нехай настоюється. Видаліть з огірків шкірку і серцевину, наріжте тонкими смужками. Почистіть авокадо і наріжте його скибочками.

Крабові палички розріжте вздовж на два, а крабове м'ясо поріжте смужками. Філе риби також нарізати смужками.

А тепер, по вже відомому нам сценарієм, починаємо формувати наш майбутній рол. Спочатку викладаємо рис, потім по ньому розподіляємо ікру тобіко. Перевертаємо рол, щоб ікра опинилася знизу.

Зверху ж кладемо лист норі і рясно змащуємо його майонезом. Викладаємо всю начинку – рибу, авокадо, і огірок.

Готуємо запечені роли вдома

Продукти:

  • Рис;
  • Норі;
  • Риба на ваш смак;
  • Сир на вибір;
  • Ікра мойви або будь-яка інша;
  • Майонез;
  • Соус.

Час приготування — 35 хвилин.

Калорійність запечених ролів – 199 ккал/100 гр.

Готуємо рис за відомим рецептом і даємо йому просочитися соусом. Далі викладаємо на норі всю нашу начинку, не забуваючи залишати відступи по краях.

Звертаємо рол і нарізаємо його на 8 частин. Після цього викладіть їх на спеціальну поверхню і помістіть в духовку на 5 - 7 хвилин. Вуаля! Запечені домашні роли готові до вживання.

Печиво на розсолі рецепт, який можна приготувати в будь-який час. Ви пробували таке? Обов'язково спробуйте.

Салат з консервованої горбуші і картоплі. Читайте як правильно готувати салати з рибою.

Смачний суп на яловичому бульйоні горохом, локшиною, харчо або мінестроне. Читайте саму «ситну» добірку перших страв, а також про їх користь і калорійності.

Секрети приготування і підказки любителям ролів

Вибираючи норі, будьте особливо уважні. Не варто купувати їх за дуже високою ціною, тому що структура однакова, як у дорогих різновидів, так і у дешевих. Обов'язково зверніть увагу на цілісність і чистоту упаковки.

Якщо водорості будуть сирими, то вони злипнуться, і навіть найкращий кухар не зможе приготувати красиве і естетичне блюдо для подачі на стіл гостям.

Також знайте, що васабі – це не стільки важливе доповнення до страви, скільки просто запобіжний захід. Раніше в Японії таку гостру їдку приправу використовували для того, щоб знищити мікроби, які знаходяться в свіжій рибі.

Тому, якщо ви не любитель васабі, то не варто на нього навіть витрачатися.

Для варіння рису краще підійде невелика, але глибока каструля з щільними стінками. Також вона повинна бути заповнена водою лише на третину.

Готовий рис потрібно заважати дерев'яною лопаткою, а за її межі наливати тонкою цівкою соус.

Всі продукти для приготування суші важливо нарізати гострим ножем і плоскими довгими смужками.

Якщо ви хочете, щоб рол з приємним смаковим відтінком, необхідно дотримуватись правила «не більше 5». Іншими словами, комбінуйте не більше 5 різних продуктів в якості начинки для ролу.

В ідеалі, рис потрібно мити так довго, поки вода, яку ви зливаєте, не стане зовсім чистою. Потім покласти його в друшляк і на півгодини залишити у воді. І лише після цих процедур можна приступати до варіння крупи.

Відварений рис краще викладати у посуд з глини або дерева і додавати туди невелику кількість оцту. Завдяки йому рис стане більш смачним і в'язким, що просто необхідно для того, щоб роли вдалися.

Традиційно для суші використовується філе тунця або лосося. Однак, майстри високої кухні стверджують, що смачне ласощі можна приготувати і з недорогою риби. Головний фокус — в маринаді. Він повинен бути не тільки приємним на смак, але також вбивати паразитів, які можуть перебувати в рибі, і розширювати гаму смакових відтінків риби.

Рецепт чудо-маринаду від професіоналів такий: потрібно змішати невелику кількість соєвого соусу, звичайного і солодкого саке і рисового оцту. Такий простий і такий незамінний рецепт.

У всьому світі більшість сушистів – чоловіки. В основі цієї незвичайної особливості лежить всього на всього температура тіла. Адже у жінок вона дещо вища. А суші потрібно готувати дуже швидко, щоб температура тіла не встигла передатися страви.

Традиційно суші завжди запиваются японським національним напоєм – саке. Він володіє знезаражувальним ефектом, адже сиру рибу варто вживати дуже обережно.

Головна традиція приготування суші в Японії – це готувати їжу прямо на очах клієнта. У нашій країні така практика не надто розвинена.

Незважаючи на популярність суші-дієт і корисність цієї страви, все ж не варто худнути на ньому. Така дієта може завдати серйозної шкоди вашому здоров'ю.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: