01 июнь 2019 974

Як приготувати окрошку на кефірі: кілька популярних рецептів

Якщо ви не знаєте, що приготувати в літню спеку, то окрошка буде самим ідеальним частуванням. Вона відмінно втамовує спрагу і надає освіжаючу дію. Крім цього, вона відмінно підходить для вживання в розвантажувальні дні або для різних дієт. А готувати її дуже просто.

Зазвичай це роблять на основі мінералки або кефіру. Наповнювати її слід овочами, шинкою і зеленню. Також, за бажанням, можна додавати й інші продукти. Все одно її смак не зміниться, навпаки вона вийде ще краще і смачніше.

Так, як готується це частування? Які продукти туди можна додати? Радимо розглянути популярні рецепти окрошки, які дадуть відповідь на всі хвилюючі питання.

Як приготувати окрошку на кефірі
Інгредієнти Кількість
Кефір - 1 літр
Картопля - 2 штуки
Варена ковбаса або шинка - 400 грам
Яйця - 2 штуки
Огірок - 2 штуки
Редис - 6 штук
Кріп і петрушка - 1 пучок
Зелений лук - 6-8 пір'я
Сіль - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 39 Ккал

Приготування:

Картопля промиваємо, викладаємо в металеву ємність, заливаємо воду і варимо в мундирі;

Готову картоплю остуджуємо. Далі чистимо з нього шкірку і нарізаємо у вигляді кубиків;

Яйця кладемо в металеву тару, наливаємо воду і варимо до крутого стану;

Відварені яйця охолоджуються в холодній воді. Далі вони очищаються від шкаралупи і нарізаються кубиками;

Свіжі огірки і редис нарізаємо у вигляді невеликих смужок;

Шинку нарізаємо невеликими квадратиками;

Кріп, петрушку і зелений лук дрібно рубаємо ножем;

Всі нарізані інгредієнти засипаємо в глибоку чашку і заливаємо кефіром. Якщо кефір занадто густий, то його слід розбавити невеликою кількістю кип'яченої води;

Всі інгредієнти перемішуємо, підсолюємо і ставимо окрошку в холодне місце на 1 годину;

Охолоджену окрошку слід подавати в жарку погоду.

Як приготувати окрошку на кефірі і мінералці

Готуємо наступні компоненти:

  • Мінералка – 1 літр;
  • Кефір – 1 літр;
  • Картопля – 4 штуки;
  • 4 яйця;
  • 3 свіжого огірка;
  • М'ясо (свинина, яловичина) – 400 грам;
  • Редиска — 4 штуки;
  • Зелена цибуля – 6-8 пір'я;
  • Петрушка і кріп – 10 гілочок;
  • Трохи солі і чорного перцю;
  • Гірчиця – 50 грам.

Приготування:

  1. Спочатку варто промити м'ясо, викласти в металеву ємність, налити холодну воду і поставити варитися на плиту. Відварюємо 40 хвилин до повної готовності. Якщо м'ясо яловиче, то його слід відварювати довше, годину-півтора;
  2. Картопля промиваємо, кладемо в каструлю, заливаємо водою і варимо в мундирі;
  3. Яйця викладаємо в іншу каструлю, заливаємо водою і відварюємо до крутого стану;
  4. З готового картоплі чистимо шкірку і розрізаємо на невеликі квадратики;
  5. Готові яйця охолоджуються, очищаються від шкаралупи і розрізаються у вигляді кубиків;
  6. Готове м'ясо остуджуємо і ріжемо соломкою або кубиками. Бажано м'ясо різати дрібно;
  7. Огірки ріжемо невеликими квадратиками;
  8. Редис ріжемо смужками або кружечками;
  9. Після цього, всі інгредієнти засипаємо в велику ємність і перемішуємо;
  10. Зелень кропу і петрушки нарізаємо дрібно ножем і викладаємо в окрему чашку;
  11. Пучок зеленого кропу слід дрібно нарубати ножем і також засипати до зелені;
  12. Далі зелень гарненько солимо і перемішуємо ложкою. Під час перемішування на зелень слід злегка натискати ложкою, щоб з неї вийшов сік;
  13. Далі зелень з сіллю засипаємо до овочів;
  14. Заливаємо все компоненти кефіром до половини ємності;
  15. Додаємо ложку гірчиці і перемішуємо;
  16. Заливаємо все мінералкою, перчимо й перемішуємо;
  17. Ставимо окрошку на годину в холод;
  18. Охолоджена окрошка буде відмінним варіантом для частування в жарку погоду.

Виноградні равлики рецепт приготування — побалуйте близьких делікатесами.

Як приготувати ліверну ковбасу в домашніх умовах, читайте популярні рецепти.

А ви знаєте, що можна приготувати з качиної грудки, кращі рецепти.

Веганська овочева окрошка на кефірі

Слід підготувати наступні компоненти:

  • Кефір – 1 літр;
  • Свіжі огірки – 5 штук;
  • Свіжий редис – 7 штук;
  • Яйця – 4 штуки;
  • Картопля – 3 штуки;
  • Пучок кропу і петрушки;
  • Пучок зеленої цибулі;
  • Майонез – 20 грам;
  • Трохи солі і чорного меленого перцю.

Приготування:

  1. Картопля добре промиваємо, кладемо його в ємність, наливаємо воду і ставимо на вогонь. Варимо прямо в шкірці до повної готовності;
  2. Курячі яйця викладаємо в каструлю і заливаємо водою і відварюємо до крутого стану;
  3. Тим часом нарізаємо овочі. 2 огірки ріжемо на дрібні кубики, а інші 3 трьом середньої теркою;
  4. Редис 2 штуки розрізаємо на дрібні квадратики, а решта 3 натираємо на середній тертці;
  5. Відварна картопля охолоджується, очищається від шкірки і ріжеться дрібними кубиками;
  6. Яйця охолоджуємо, зчищають шкаралупу і нарізаємо кубиками;
  7. Кріп і петрушку ріжемо дрібно ножем;
  8. Зелену цибулю дрібно рубаємо ножем;
  9. Всю зелень викладаємо в невелику чашку, солимо і трохи розтираємо ступкою до появи соку;
  10. Всі нарізані компоненти засипаємо в глибоку ємність, додаємо до них зелень з сіллю і перчимо. Всі компоненти добре перемішуємо;
  11. Далі заливаємо все кефіром і додаємо трохи майонезу. Все добре змішуємо;
  12. Готову окрошку ставимо на пару годин у холодне місце, щоб вона охолола;
  13. Охолоджена картопля буде відмінним пригощанням в сильний літню спеку.

Окрошка на кефірі і сметані по-домашньому

Будуть потрібні наступні продукти:

  • Кефір – 1 літр;
  • 200 грам сметани;
  • Варений яловичий язик – 150 грам;
  • Картопля – 2 штуки;
  • Яйця – 2 штуки;
  • 2 свіжого огірка;
  • Пів лимона;
  • Гірчиця – 50 грам;
  • Трохи солі і чорного перцю.

Приготування:

  1. Відварюємо картоплю в мундирі до готовності;
  2. Готову картоплю очищаємо від шкірки і ріжемо кубиками;
  3. Яйця відварюють до крутого стану. Далі вони охолоджуються, очищаються від шкаралупи;
  4. Поділяємо білки і жовтки. Білки нарізаємо у вигляді кубиків;
  5. Жовтки розтираємо з гірчицею і сметаною;
  6. Яловичий язик розрізаємо у вигляді соломки або кубиків;
  7. Огірки нарізаємо у вигляді невеликих смужок;
  8. Зелень дрібно рубаємо і протираємо з сіллю і перцем;
  9. Всі компоненти викладаємо у велику ємність. Видавлюємо туди лимонний сік;
  10. Заливаємо все кефіром і додаємо суміш з сметани, жовтка і гірчиці. Все перемішуємо;
  11. Ставимо на пару годин в холодильник, щоб окрошка охолола;
  12. Охолоджену окрошку слід їсти в сильну спеку.

Поради, секрети і правила приготування

Кефір можна замінити несолодким квасом. Окрошка з квасом виходить нічим не гірше кефірної.
  • Основа для окрошки повинна бути свіжою. Якщо ви використовуйте кефір, то краще використовувати дводенний. Цей кефір володіє закріплюючим ефектом;
  • Всі компоненти слід нарізати дрібно. За рахунок цього окрошка вийде смачною і ароматною;
  • М'ясо слід використовувати не жирних сортів. Відмінним варіантом буде яловичина або куряча грудка без шкірки;
  • Замість м'яса можна використовувати рибу. Рибу слід вибирати з солодкуватим смаком. Підійде лин, судак, тріска. Також дуже смачною окрошка виходить з копченою рибою;
  • Також в окрошку можна додавати свіжу моркву, ріпу, брукву, ріпчасту цибулю. Ці компоненти доповнять блюдо і зроблять його ще смачніше.

Описані вище рецепти приготування окрошки стануть незамінними помічниками для багатьох господинь в літню спеку. Адже в літню спеку завжди хочеться чогось холодного, а це частування якраз буде до речі. Візьміть ці рецепти на замітку! Не забудьте і про поради, вони обов'язково стануть у нагоді під час приготування!

Що ще почитати: