28 май 2019 74

Як смачно приготувати баранячі реберця в духовці

Не можна сказати, що баранина на столі – звичне явище. Її готують і їдять не так часто, як м'ясо інших сортів, хоча баранина, особливо молода, являє собою дієтичний легкозасвоюваний продукт, в ній відсутній холестерин.

Регулярне вживання баранини прискорює обмін речовин, тому її варто включити в раціон тим, хто бажає скинути зайві кілограми, не збіднюючи своє харчування.

Варто приготувати і пригоститися соковитою ароматною бараниною один раз, і вона займе міцне місце серед улюблених страв.

Тонкощі вибору баранячих реберець

Для приготування краще брати м'ясо молодого баранчика, воно світле, і характерний запах, який часто служить причиною нелюбові до баранині, майже відсутня. Можна зустріти думку, що баранина жорсткувата, але часто причиною цього є неправильне приготування.

За кольором баранини можна визначити, молоде це тварина або не дуже: що червоніший і яскравіше м'ясо, тим старше тварина. Такий продукт також можна смачно приготувати, проте м'ясо дорослої особини доведеться маринувати (до речі, маринування позбавить напівфабрикат і від запаху).

Під час приготування бараняче м'ясо покривається тонким шаром соку, який по мірі приготування густіє і зберігає аромат і своєрідний смак, м'ясо виявляється як би під природною плівкою. Є його слід відразу після приготування, гарячими.

Як смачно запекти баранячі реберця в духовці
Інгредієнти Кількість
Баранячі ребра - кілограм
Мед - половина столової ложки
Цукор - 3 столові ложки
Оливкова олія - 2 столові ложки
Приправи (чебрець, орегано, білий перець) - по 1-2 чайні ложки
Паприка - 3 чайні ложки
Часник - 2 зубчики
Лимон - 1 шт.
Соус «Табаско» - 5 столових ложок
Сухе вино - половина столової ложки
Масло вершкове - 100 г
Гірчиця - за смаком
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 335 Ккал

Для тих, хто любить погарячіше – рецепт гострих реберець.

Що стосується гірчиці, то тут є можливість вибору між звичною, гострої і пекучої, та діжонської, більш солодкою і м'якою. Діжонська гірчиця дуже поширена в Європі, проте росіяни частіше воліють гострий варіант.

Для початку ребра маринуються. Змішується орегано, чебрець, паприка, дрібно посічену або роздавлений часник. Все це ретельно перемішується з додаванням оливкової олії, олію потрібно додавати поступово, щоб суміш придбала сметанную густоту.

Реберця вимити і обсушити серветкою, потім намазати маринадом, залишити на годину.

Після цього ребра викладаються на решітку, яку треба поставити на деко, в який наливається 400 г води. Запікати м'ясо потрібно при 1900 протягом години, потім ребра перевернути і запікати ще півгодини.

Для того, щоб м'ясо придбало необхідний гострий смак, доведеться приготувати соус. У невеликій ємності змішуються сік лимона, мед, «Табаско», вино, гірчиця, цукор, сіль додається за смаком. Гріти, постійно помішуючи, до закипання. Після закипання треба не забути покласти вершкове масло.

Всі ці дії потрібно зробити до моменту, коли буде пора виймати готові реберця з духовки. Їх треба вийняти, полити соусом і знову поставити в духовку, при тій же температурі, ще на півгодини.

Після чого надзвичайно смачне і ароматне блюдо подається до столу.

Соковиті баранячі реберця з картоплею в духовці

Блюдо для солідного перекусу, дуже легко і швидко готується. Для баранини з картоплею потрібні:

  • Баранина (реберця) – 2 кг;
  • 5-6 великих бульб картоплі;
  • 3 зубчики часнику;
  • Розмарин;
  • Лимон;
  • Оливкова олія;
  • Приправа (італійські трави);
  • Перець;
  • Сіль.

Спочатку ребра маринуються. Для цього трави, часник (подрібнений або пропущений через часникодавку), цедра лимона, перець, сіль, масло, сік половинки лимона змішуються. Ребра помити, обсушити серветкою, нарізати на порції, натерти отриманою сумішшю і залишити на годину.

Очищений картопля нарізати тонкими кільцями, так само тонко нарізати залишилася половинка лимона. На деко настилається пергамент, мастять маслом. Викласти на нього картоплю, лимон, розмарин. Посолити за смаком, поперчити.

Потім викласти на гарнір баранячі реберця. В заздалегідь розігріту духовку помістити блюдо, випікати не менше півгодини.

Як приготувати баранячі реберця в фользі в духовці з прянощами

Баранячі реберця в фользі, запечені з помідорами — легке, корисне блюдо з кавказької кухні.

Для приготування потрібні:

  • Кілограм реберець;
  • 2 великі головки цибулі;
  • 4 великих помідора;
  • Зелень (петрушка, для кавказького колориту — кінза);
  • Спеції (чебрець, чебрець, розмарин);
  • Сіль.

Нарізані порційно реберця натерти спеціями, сіллю і маринувати 2 години.

У форму викласти замариновані шматочки, потім помідори (нарізані), цибуля, зверху посипати зеленню.

Закрити щільно фольгою. Випікати в духовці при температурі 1900 протягом 2 годин.

Маринади для баранячих реберець в духовці

Смак приготованих реберець багато в чому залежить від маринаду. Тому не варто себе обмежувати маринадами, зазначеними в рецептах. Можна спробувати маринади з інших м'ясних страв, поэкпериментировать з приправами і спеціями.

Лимонно-часниковий маринад

Для змішування потрібні:

  • Лимонний сік (видавити половинку лимона);
  • Цедра терта або дрібно порубана;
  • Орегано;
  • Часник — 5-6 зубчиків;
  • Столова ложка оливкової олії;
  • Перець;
  • Сіль за смаком.

Апельсиново-медовий

Своєрідний склад:

  • Мед;
  • Гірчиця;
  • Апельсиновий сік – половина склянки.

Гострий і солодкий маринад, додає м'ясу неповторний свіжий солодкий смак.

Фруктово-перцевий

Цей маринад хороший для тих, хто небайдужий до яскравим, солодко-гострим смаком:

  • 5 соковитих стиглих ківі;
  • Чайна ложка червоного перцю;
  • Горіхове масло — 4 столові ложки;
  • Чайна ложка кардамону.

Ківі порізати великими шматочками, розтерти до однорідної маси, додати перець, кардамон, масло. Також можна збити в блендері.

Якщо горіхового масла немає, його можна замінити оливковою олією, змішаним з лимонним соком.

В цьому маринаді бараняче м'ясо повинно знаходитися не менше 2 годин.

Сметанно-цибулевий

Тут знадобляться:

  • Чайна ложка паприки;
  • Зелена цибуля – кілька пір'я;
  • Пучок кінзи;
  • Пучок петрушки;
  • 200 г сметани;
  • Приправи за смаком мелені.

Зелень порубати, перемішати зі сметаною і приправами, після чого маринад повинен настоятися близько півгодини.

М'ясо рясно обмазується готовим складом і витримується хвилин 40-50. Для підсилення смаку можна полити їм перед тим, як поставити випікати.

На червоному вині

Для цього маринаду потрібні:

  • Червоне сухе вино — 100 р;
  • Чайна ложка подрібненого імбиру;
  • Чайна ложка сухих трав (можна набір італійських трав).

Вино підігріти, змішати з імбиром і травами. М'ясо знаходиться під маринадом не менше 6 годин.

Взагалі для баранини відмінно підходять маринади для шашлику, якщо хочеться спробувати різні смаки свіжої соковитої баранини.

Гороховий суп з копченими реберцями фото рецепт з покроковими інструкціями та порадами досвідчених кулінарів.

Чим замінити вустерський соус для м'яса, читайте рецепт тут.

Простий фото рецепт соусу тартар в домашніх умовах.

Гранатово-соєвий

М'ясо, приготоване під цим маринадом, набуває не тільки новий смак, але і колір.

Тут пропорції складових маринаду дані з розрахунку на 1,5 кг реберець.

  • Сік граната – стакан;
  • Соєвий соус – 150 г;
  • Цукор — 1-2 чайних ложки;
  • Соняшникову олію – 5 їдалень ложок.

Інгредієнти змішуються, готовий маринад треба наливати в такій кількості, щоб м'ясо могло добре просочитися.

Заливати його треба вже натерте перцем, засипане порізаною цибулею м'ясо. Ємність з бараниною коштує не менше 12 годин.

Корисні поради

М'ясо молодого баранчика потрібно маринувати лише злегка, для збагачення смаку.

Якщо купили червоне м'ясо, тобто м'ясо зрілого тварини, то позбутися характерного запаху можна наступним чином: з м'яса зрізати увесь жир, саме ж м'ясо ретельно натирається мускатним горіхом.

Для того, щоб м'ясо зрілого тваринного було м'яким, його треба маринувати добу, натерши оцтом і пісним (рослинним) маслом.

Перевірити готовність баранини можна, проколовши його в самій м'ясистої частини, якщо сік, який почне виділятися, прозорий, то страва готова.

Маринувати баранячі реберця (і не тільки) можна в зачиненій пакеті. М'ясо поміщається в пакет, туди ж вливається маринад, пакет закривається (зав'язується), все перемішується. Далі можна витримувати його необхідний час, періодично перемішуючи вміст пакета (не розв'язуючи!).

Змішуючи маринади, в першу чергу треба орієнтуватися не тільки на рецепт, але і на власний смак, намагатися досягти пропорцій, що дають оптимальний результат, саме по своєму смаку.

Що ще почитати: