03 март 2019 1 216

Сазан, запечений в духовці: готуємо корисне блюдо в рибний день

Багато фахівців кулінарного мистецтва стверджують, що сазан, приготований в духовій шафі, перевершує своїми смаковими якостями багатьох своїх побратимів.

Головна хитрість полягає у виборі та приготуванні.

Сазан — що це за рибка

Сазан — це прісноводна риба сімейства коропових, мешкає у водоймах озера Балхаш, в Чорному та Азовських морях, річці Амур. Вона досить велика і в рідкісних випадках розмір дорослої особини може досягати двадцяти кілограм.

М'ясо цієї риби відрізняється щільністю і соковитістю, в ньому мало кісток. Тому воно дуже зручно для проведення будь-яких кулінарних операцій.

По корисним властивостям сазан не поступається іншим видам риб, а деяких і перевершує. До складу м'яса входять: фосфор, калій, магній, залізо, кальцій, насичені жирні кислоти, вітаміни А, В, РР, С, Е та інші. Натрію в ній зовсім небагато і тому її можна їсти при дієтах і різних системах харчування.

Як правильно вибрати

Щоб отримати задоволення від смаку сазана, потрібно вибирати саму свіжу рибу, не минулий заморозку. Низька температура негативно позначається і на склад риби та на її смакових якостях. Роблячи вибір, необхідно враховувати такі аспекти як:

  1. Луска — вона повинна бути без будь-яких плям і слідів, якщо їх багато, мова йде про нездорову рибі. У здорової свіжої риби луска гладка з прозорим слизом;
  2. Зябра — у свіжої риби вони яскравого рожево-червоного кольору. Якщо вони каламутні або бляклі, риба спіймана вже давно;
  3. Очі — якщо вони помутнілі і впалі, значить риба вже не першої свіжості, тому що у щойно спійманого сазана очі прозорі і трохи витрішкуваті.


Але оскільки ловиться сазан не скрізь, для транспортування його заморожують. Щоб правильно вибрати морозива сазана, потрібно враховувати наступні моменти:

  1. Якщо риба в глазурі, то при якісній заморожуванню вона рівна, без будь — яких нерівностей. При поганій заморожуванню глазур покрита горбками і тріщинами;
  2. При швидкій сухий заморожуванню ніякої криги або глазурі не допускається, а сама поверхня риби повинна виглядати рівною і гладкою.

Підготовка риби до приготування

Перед тим, як приступати до готування сазана слід обробити. Спочатку потрібно ретельно зчистити всю луску, витягнути зябра і починати потрошити.

Патрання повинно відбуватися дуже обережно, щоб не проткнути жовчний міхур, тому що при його пошкодженні рибу можна викидати.

Жовч у сазана дуже гірка і м'ясо нею просочиться за лічені секунди. Ікру або молоки витягнути, ретельно промити і прибрати в сторону для подальшого приготування. Рибу добре вимити з усіх сторін в холодній воді і вона готова до кулінарного процесу.

Способів приготування сазана дуже багато, але тільки в запеченому вигляді розкриваються всі його смакові якості.

Сазан, запечений у фользі
Інгредієнти Кількість
Сазан - від двох до трьох кілограм
Цибулини - 2-3 шт.
Зелень (кріп, петрушка) - по сто грам
Сіль, перець - за смаком
Рослинна олія - трохи
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

Тушку заздалегідь очистити, випатрати, видалити плавники і добре промити. Далі її потрібно посолити і поперчити.

Поки риба просолюється, приготувати лук і зелень. Цибулю нарізати тонкими кільцями, а покришити зелень прямо зі стеблами. Зелень в цьому рецепті відіграє важливу роль, чим більше її тут, тим краще.

На деку розстелити фольгу і змастити її олією. Масло можна використовувати як рослинну, так і оливкове.

На фольгу покласти половину цибулі та зелені. Потім на цю подушку поміщається тушка сазана. Її потрібно теж змастити олією. Другою половиною цибулі і зелені нафарширувати рибу всередині.

Після цього її потрібно накрити фольгою. Робити це ретельно, не залишаючи прогалин через які може зникнути аромат. Духовка повинна бути прогріта до 200 градусів, запікати рибу протягом сорока хвилин.

Приємного апетиту!

Сазан фарширований грибами, запечена в духовці

Для цього рецепта знадобиться:

  • Сазан;
  • Гриби сухі або свіжі — 200 грам;
  • Яйця — 2 шт;
  • Рис — 0,5 склянки;
  • Цибуля — 2 - 3 шт;
  • Сухарі панірувальні — 20 грам;
  • Сметана — 0,5 склянки;
  • Масло вершкове — 20 грам;
  • Кріп, петрушка — по одному невеликому пучку;
  • Сіль і спеції.

Сазана обробити, помити, вирізати плавники і розрізати вздовж, по можливості виймаючи кісточки. Обидві половини обмазати сіллю і перцем, прибрати в холод на півгодини.

Підготовка начинки. Якщо гриби сушені, їх помісити в ємність з холодною водою і потримати приблизно годину.

Рис і яйця зварити до повної готовності. Потім рис ретельно промити, яйця порізати, гриби зварити.

Цибулю порізати і обсмажити на вершковому маслі до м'якого стану, покласти туди відварені і порізані гриби і смажити все разом протягом п'яти хвилин. Яйця, варений рис, гриби з цибулею змішати, додати дрібно посічену зелень, трохи посолити.

Сазана дістати з холодильника і, одну половинку покласти на деко, накритий пергаментом або фольгою, намазати її трохи сметаною. На нижній частині рівним шаром розкласти начинку, накрити другою частиною риби.

Намазати Верх залишилася сметаною і присипати сухарями. Духовку прогріти до 180 градусів і готувати сазана приблизно годину.

Приємного апетиту!

Сазан, запечений в духовці зі сметаною

Необхідні інгредієнти:

  • Тушка сазана;
  • Один середній лимон;
  • Склянка сметани;
  • Зелень будь — по одному пучку;
  • Сіль, спеції.

При обробці риби голову видаляти їй не обов'язково. З боків і на спині тушки зробити надрізи, це потрібно для більш швидкого пропікання риби і щоб кістки стали м'якшими. Потім натерти її сіллю і спеціями, полити лимонним соком і промаринувати десять хвилин.

Деко накрити фольгою і помістити на нього сазана. Нафарширувати його дрібно посіченою зеленню і цілком змастити сметаною.

Готувати рибу в сметані в духовій шафі при 180 градусах в межах години. Приємного апетиту!

Рецепт приготування філе сазана, запеченого в духовці з овочами

Для цієї страви потрібно:

  • Сазан вагою 2,5 кг;
  • Картопля середнього розміру – 5 — 6 шт;
  • Цибуля — 1 — 2 шт;
  • Перець солодкий — 1 — 2 шт;
  • Сіль, спеції;
  • Зелень будь-яка;
  • Майонез або сметана — 200 гр.

Рибу почистити, випатрати, зрізати голову і плавники. Ретельно промити, обробити на філе і натерти сумішшю солі і перцю.

Підготувати овочі. Картопля очистити і порізати тонкими кружечками, з перцю видалити все насіння і нарізати його кубиками, ріпчасту цибулю півкільцями.

Всі овочі змішати і трохи посолити. На застелений фольгою деко викласти овочеву подушку, зверху філе сазана.

Зверху рибу змастити сметаною або майонезом і посипати зеленню. Загорнути у фольгу і поставити запікати в духовку на годину.

За п'ятнадцять хвилин до готовності верхній шар фольги прибрати, щоб риба запеклася до золотистого кольору.

Приємного апетиту!

Сазан, запечена в духовці з гречаною кашею

Риба, запечена по цьому рецепту, дуже смачна, з золотистою скоринкою. Для приготування потрібно:

  • Тушка сазана — 1 — 2 шт;
  • Рослинна (можна оливкове) масло — 20 гр;
  • Масло вершкове — 20 гр;
  • Твердий сир — 50 гр;
  • Яйце — 2 шт;
  • Гречка — 100 гр;
  • Борошно — 30 гр;
  • Майонез, сіль, спеції, зелень.

Тушки сазана підготувати, обробити на філе і кожне з них розділити ще на дві — три частини. Не варто занадто багато уваги приділяти отримання кісток, їх і так небагато.

З борошна, солі і спецій приготувати панірувальну суміш. Кожен шматок сазана добре обваляти в отриманій суміші і обсмажити з обох сторін.

Гречану крупу зварити до готовності в підсоленій воді, заправити вершковим маслом, покласти трохи дрібно нарізаної зелені.

Все ретельно змішати і викласти у термостійку посуд з бортиками. Кашу розрівняти, зверху на неї розкласти обсмажені шматочки риби.

Яйця зварити круто, нарізати кубиками або кружечками, на свій розсуд. Викласти їх рівномірно на філе сазана, зверху посипати що залишилася зеленню.

Потім намазати майонезом і посипати натертим сиром. Накрити кришкою або фольгою і запекти в духовці, час приготування півгодини.

За десять хвилин до готовності фольгу прибрати, щоб сир трохи підрум'яниться. Приємного апетиту!


А ви знаєте як готується рибна солянка з каперсами?Спробуйте приготувати скумбрію копчену в мультиварці, вам обов'язково сподобається!Рецепт читайте тут.Що приготувати з минтая швидко і смачно читайте на #deletetag#/retsepty-blyud/ry-ba/recepti-vkusnogo-mintaja.html

Поради та рекомендації

При смаженні сазана можна використовувати не тільки рослинна, але і вершкове масло — так риба вийде ще смачніше.

При запіканні сазана необхідно дуже добре прогріти духовку. Якщо він буде прогріте погано, риба не пропечеться і вийде несмачною і сухий.

Для приготування сазана можна використовувати будь-які овочі. При додаванні томатів, їх слід порізати і дати стекти зайвої рідини.

Якщо сазан запікається не в фользі, необхідно періодично поливати його соком, що виділився, щоб він не підсихав.

При виборі сазана краще віддати перевагу більш великої тушці, в якій більше м'якоті.

Чистити рибу краще від голови до хвоста. Так луска зійде швидше і на кухні не буде зайвої бруду.

Оскільки річкова риба найчастіше володіє запахом тіни, перед приготуванням її можна полити соком лимона. Він повністю усуне неприємний аромат.

Що ще почитати: