17 июнь 2019 1 297

Легкі святкові салати з кальмарів з огірком і яйцем

З усіх видів морепродуктів кальмари — найдоступніші, вони вже давно перестали бути делікатесом. Їх м'ясо корисне, дієтичне, містить багато білка.

З них готують, в основному, салати і різні закуски, особливо популярним став салат з кальмарів з огірком і яйцем.

Крім того цих молюсків можна тушкувати, смажити, додавати в суп.

Як вибирати, чистити і варити кальмари

Якщо ви живете далеко від місць видобутку кальмарів, то найрозумніше брати їх у замороженому або консервованому вигляді. Купуючи молюска в баночці, зверніть увагу на цілісність упаковки і термін придатності.

Заморожені кальмари повинні лежати окремими "тушками". Якщо вони злиплися, отже, мала місце повторне заморожування, що неприпустимо.

Колір оболонки може відрізнятися, він залежить від того, де і в який період були виловлені молюски. В основному це сірі і фіолетові відтінки різної інтенсивності.

Саме м'ясо може бути тільки білим. Зверніть на це увагу, інший колір — це ознака того, що морепродукти вже розморожували. Не купуйте такий продукт в готовому вигляді він буде гірчити і погано тримати форму.

Перед приготуванням кальмари треба повністю розморозити і почистити. Опустіть їх в окріп буквально на секунду, як варіант — можна обшпарити.

Ви побачите, що шкірка трохи відокремилася. Тепер достатньо буде промити тушки під струменем проточної води і вона легко счистится.

При термічній обробці дуже важливо не перетримати їх в окропі. Саме невиправдане збільшення часу варіння у підсумку призводить до «гумового» смаку.

Розберемо два способи приготування м'яких кальмарів:

  1. Закип'ятіть досить багато води, посоліть її, додайте гвоздику, лаврушку, горошини чорного і запашного перцю і часточку лимона. Опускайте шумівкою в окріп тушки по одній рівно на хвилину. Контролюйте по таймеру або уважно стежте за часом. Готові тушки збризніть оцтом;
  2. Закип'ятіть воду зі спеціями, перцем, лаврушкой, гвоздикою. Покладіть морепродукти в киплячу воду і відразу знімайте з плити. Через п'ять хвилин вийміть їх з води і збризніть лимонним соком.

Якщо, незважаючи ні на що, кальмари вийшли жорсткі, то це можна виправити. Варіть їх ще півгодини, після такої довгої обробки м'ясо знову стане м'яким, але, на жаль, корисних речовин в ньому вже не залишиться.

Салат з консервованих кальмарів з маринованими огірками та яйцями
Інгредієнти Кількість
Кальмари консервовані - 1 баночка
Мариновані або солоні огірочки - невелика баночка на 350 р
Свіжі курячі яйця - 2-3 шт.
Червоний солодкий салатний цибулю - 120-150 г
Свіжа зелень петрушки - для прикраси
Свіжий домашній майонез - 100 г
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 148 Ккал

Приготування цього салату не займе багато часу. Якщо у вас в холодильнику стоїть баночка консервованих кальмарів і огірочки, то ви завжди будете готові зустріти несподіваних гостей.

Приступаємо до приготування:

  • Огірочки наріжте соломкою;
  • Відваріть яйця круто, але не більше 10 хвилин, добре остудіть, почистіть і наріжте їх на смужки;
  • Червоний цибулю наріжте півкільцями;
  • З'єднайте яйця, огірочки і нашатковану цибулю;
  • Дістаньте кальмари з банки, якщо шматочки занадто великі – наріжте їх і змішайте з рештою салатом;
  • Заправте майонезом;
  • Подавайте, прикрасивши зеленню петрушки;
  • Можна замінити майонез сметаною, але тоді салат треба буде посолити.

Безліч рад та приготування чудового салату знаходиться у відеозапису нижче:

«Морська свіжість»

Ніжний і легкий смак цього салату не залишить нікого байдужим.

Йогурт можна замінити сметаною або майонезом.

Для «морського» страви знадобляться:

  • Тушки кальмарів – 300-350 м;
  • Крабові палички – 180-200 г;
  • Свіжі огірки – 150-200 г;
  • Різнокольорові болгарські перці – 200 г;
  • Свіжі курячі яйця – 4 шт;
  • Натуральний несолодкий йогурт – 120 г;
  • Свіжа зелень кропу – 10-20 м;
  • Часниковий порошок – 5 м;
  • Кухонна сіль;
  • Додатково для варіння кальмарів – лаврове листя, чорний і запашний перецы горошком, гвоздика, шматочок лимона.

Приступаємо до приготування салату з кальмарами, яйцем і свіжим огірком:

  • Розморозьте молюсків, обдайте їх окропом і почистіть від шкірки;
  • Закип'ятіть воду для варіння кальмарів з сіллю, лимоном та спеціями, опускайте в киплячу воду тушки з однієї на хвилину;
  • Остудіть морепродукти і наріжте їх кільцями;
  • Яйця зваріть круто, добре остудіть, почистіть, наріжте смужками;
  • Болгарські перці очистіть від середини і наріжте їх разом з огірками на довгі смужки;
  • Якщо крабові палички заморожені, їх треба розморозити, потім наріжте їх так, щоб вийшли «спіральки»;
  • Зелень кропу вимити у воді з содою, обсушити і дрібно наріжте;
  • Для соусу змішайте йогурт, рубану зелень кропу, часниковий порошок, посоліть за смаком;
  • З'єднайте всі компоненти салату, посоліть;
  • Перед подачею заправте соусом.

Нижче представлений ще один рецепт салату з кальмарами — класичний:

Дієтичний рецепт з додаванням яблук

Існує думка, що дієта не може бути смачною, а є і худнути неможливо.

Але якщо трохи пофантазувати, то навіть з простих продуктів можна приготувати ситні, смачні та корисні страви, які порадують всю сім'ю.

Наприклад, салат з кальмаром, яблуком, яйцем і огірком. Отже, візьміть:

  • Кальмари – 300 г;
  • Яблука кислі зелені (краще зимових сортів) – 200 г;
  • Редис – 80-100 г;
  • Свіжі огірки – 300 г;
  • Яйця курячі — 1-2 шт (цей інгредієнт на любителя в цьому салаті, можна і не використовувати);
  • Рукола – 150 г;
  • Для соусу – 50 мл нерафінованої рослинної олії, 3-5 м діжонської гірчиці, свіжовичавлений сік з половинки лимона, мелений білий перець і сіль за смаком;
  • Додатково для відварювання кальмарів – лаврове листя, перець горошком, лимонна кислота.

Готуємо дієтичний салат таким чином:

  • Кальмари розморозьте і почистіть від шкірки;
  • Для відварювання морепродуктів закип'ятіть воду з лавровими листками, перцем і щіпкою лимонної кислоти, занурюйте кальмари по одному в окріп на 1-2 хвилини;
  • Добре остудіть їх і наріжте їх кільцями;
  • Яблука очистіть від шкірки і серцевини, наріжте кубиками;
  • Редис помийте і поріжте на четвертинки;
  • Огірки помийте і наріжте на кружечки;
  • Яйця відваріть і порубаєте;
  • Рукколу ретельно промийте у воді з содою і обсушіть;
  • З половинки лимона відіжміть сік, слідкуйте, щоб в ньому не було кісточок і шматочків м'якоті;
  • Налийте олію і сік половини лимона в невелику піалу, покладіть в нього гірчицю і збивайте, поки соус не побіліє, найзручніше це робити вилкою;
  • До готового соусу додайте за смаком сіль і білий мелений перець;
  • Салат подається порційно шарами в широких тарілках — на дно кладемо рукколу, яйця, потім огірки, яблука, редис, зверху кільця кальмара;
  • Соус подають окремо в соуснику.

Скоро день народження? Значить пора подумати над закусками. Прості рішення для дня народження: рецепти закусок з фото. Головне — фантазуйте і ваш святковий стіл буде яскравим зі всілякими вкуснятинами!

Про те, як приготувати смачні салати з консервованої печінки тріски, читайте тут. Багато рецептів на будь-який смак.

Не втрачає своїх високих позицій такий простий, але дуже смачний салат «Цезар». Тут можна подивитися рецепти класичного варіанту і з додаванням курячої грудки. Приємного апетиту!

Італійський салат з морепродуктів, огірками та яйцями перепілок

Пропонуємо вам приготувати нескладний і дуже ошатний салат.

Він стане прекрасним аперитивом до основної страви.

Для приготування знадобляться:

  • Свіжі кальмари — 350 г (можна додати до них будь-які інші морепродукти);
  • Свіжі помідори черрі – 150-200 г;
  • Свіжі огірки – 250 г;
  • Салат рукола – 150 г;
  • Сир Моцарела маленькими кульками – 130-150 г;
  • Свіжі яйця перепілок – 8 шт.;
  • Оливкова олія;
  • Кухонна сіль і свежемолотая суміш перців – за смаком;
  • Листя зеленого базиліка для прикраси.

Приступаємо до приготування салату:

  • Кальмари розморозити і очистити від шкірки;
  • Нарізати сирі молюски кружечками;
  • Розігріти оливкове масло і швидко обсмажувати в ньому кільця кальмарів, кожне буквально за кілька секунд;
  • Відваріть яйця перепелині, остудіть і почистіть їх, розріжте на половинки або четвертинки;
  • Салат рукколу ретельно промийте в розчині соди і обсушіть;
  • Черрі помийте і обсушіть;
  • Огірки вимийте і наріжте брусками;
  • Салат викладається на плоскому блюді або порційно на широкі плоскі тарілки;
  • На дно блюда покладіть рукколу, потім смажені кільця кальмарів, потім помідори черрі, огірки і кульки сиру Моцарелли, зверху половинки перепелиних яєць;
  • Перед подачею салат треба посолити, поперчити, скропити оливковою олією і прикрасити базиліком;
  • Відмінним доповненням до салату з сиром і кальмарами стане келих білого вина.
Кальмари можна варити, тушкувати, смажити на грилі або в клярі. Вони можуть бути як доповненням у складі салатів, так і повноцінним самостійним блюдом.

При правильному приготуванні – з кальмарів виходять смачні і корисні страви.

Наостанок представляємо вам найпростіший салат з кальмарами і огірками, але навіть він прекрасно підійде до свята:

Що ще почитати: