04 апрель 2019 2 053

Як приготувати смачне холодець з яловичого мови

Яловичий язик – один з найбільш смачних і корисних, а головне, доступних продуктів для кожної сім'ї. Грамотно вибраний і якісно приготовлений, він порадує любителів смачного своїм приємним ніжним смаком.

У яловичому мові міститься примітне безліч вітамінів групи В, заліза, жирів і білків, а ще мінеральних речовин, завдяки яким його відносять до першої категорії субпродуктів.

Не кожна господиня ризикує зв'язуватися з приготуванням страв з такого делікатесу. Причиною цього є не тільки не найпривабливіший вигляд, але і складність у правильному виборі.

У цій статті приведені основні поради з вибору, а також приготування вишуканих заливних з яловичого мови.

Як же правильно вибрати яловичий язик?

Слідуючи простим рекомендаціям, можна уникнути основних проблем з приготуванням страви:

  1. По-перше, зверніть увагу на наявність штампу: санітарна служба після перевірки зобов'язана оглянути відсутність у тварини будь-якого захворювання;
  2. Оцініть колір мови: він повинен бути від рожевого до фіолетового відтінку (світлий колір підкаже, що продукт був заморожений, фіолетовий – що в ньому багато заліза, а сірий колір повідомить, що мова далеко не першої свіжості);
  3. Принюхайтесь: запах продукту повинен бути приємним, м'ясних, свіжим;
  4. Пощупайте його: якщо ямка після натискання пальцем відразу зникає, то ваш продукт свіжий. Не ігноруйте сік, що виділяється при цьому – його не повинно бути багато, а невелика кількість крові вкаже на свіжість.

Рецепти приготування м'ясної закуски

Напевно, холодець – буквально найяскравіше і популярна страва, що готується з яловичим язиком. Щоб це блюдо порадувало ваших домочадців, необхідно грамотно його приготувати.

В першу чергу, замочіть продукт у холодній воді на 30 хвилин. Потім промийте його під проточною водою з-під крана, візьміть ніж і з його допомогою видалити все зайве: виділену кров, слиз і слинні залози біля самої основи мови.

Далі необхідно покласти яловичий мову в каструлю, повністю залити її холодною водою і поставити на повільний вогонь. Коли вода закипить, видалити піну, злегка підсолити і варити протягом 3 годин на дуже слабкому вогні.

Перевіряється готовність дуже просто: спробуйте проткнути язичок виделкою. Якщо він готовий, це не складе ніякої праці.

По досягненні готовності помістіть його в крижану воду. Коли він трохи охолоне, зніміть шкірку і знову покладіть в бульйон.

Корисна порада новачкам: якщо планується використовувати не весь мову відразу, розріжте його на потрібні частини, розкладіть по мішечків і приберіть в морозильну камеру. Немає ніякої необхідності кожен раз розморожувати і заново заморожувати мова повністю.

Традиційне холодець з яловичого мови
Інгредієнти Кількість
Невеликий яловичий язик - до 1 кг
Яйце - 1-2 шт.
Середня цибулина - 1 шт.
Середня морквина - 1 шт.
Петрушки корінь і зелень - за смаком
Перець (запашний горошком і) - за смаком
Сіль, гвоздика, лавровий лист - за смаком
Хрону - на любителя
Час приготування: 720 хвилин Калорійність на 100 г: 78 Ккал

Спочатку, як зазвичай, добре промиваємо яловичий язик, заливаємо його в доречній за розмірами каструльці водою і ставимо на повільний вогонь.

Однак, коли вода закипить, туди ж закидаємо всі інші компоненти: очищені цибулю і моркву, ретельно очищений корінь петрушки, запашний і чорний перчик, гвоздику і пару листочків лаврового листа.

Потім, коли мова дійде до готовності, необхідно обдати його крижаною проточною водою і зняти з нього легко отделяемую шкірку, а з бульйону потрібно видалити непотрібні цибулинку і коріння приправи. Далі потрібно нарізати тонкими шматочками яловичий язик і морквину, і прибрати ненадовго в бік.

Бульйон проціджують через щільну тканину. Для того щоб заливне було красивим і прозорим, бульйон можна освітлити, використовуючи сирий білок курячого яйця (з розрахунку 1 яйце на 1 літр бульйону).

Білок необхідно ретельно збити, влити 1 склянку негорячего бульйону, додати 1 ст. ложку соку лимона. Таку суміш перемішують і виливають у киплячий бульйон.

Потім бульйон підсолюють і перчать за смаком. Крім того, в склянці гарячого бульйону необхідно розчинити желатин, і теж влити до всього бульйону.

У висновку беруть високу блюдо і вливають в нього трохи бульйону, ставлять у холодне місце, щоб він трохи застиг. Після цього на нього красиво розкладають заздалегідь приготовані нарізки яловичого мови, морквини, курячого яйця, звареного круто, прикрашають «картину» зеленню і повністю заливають її бульйоном.

Приготований шедевр прибирають на ніч у холодне місце, а вранці радують їм улюблених домочадців.

Порада: гарніром до такої страви ідеально послужить картопля, а урізноманітнити смак холодцю можна, подавши трохи натертого хрону.

Другий варіант смачного заливного

Даний спосіб приготування заливного яловичого мови схожий на перший, за винятком пари «родзинок». Такий варіант підійде для любителів дещо екзотичного смаку.

Щоб приготувати цю м'ясну закуску, хазяєчці знадобиться:

  • Середній яловичий язик (1 кг);
  • По 1 шт. середніх морквини і цибулини;
  • 50 гр. кореня селери;
  • 30 гр. желатину;
  • Лимон;
  • Білок яєчний;
  • Яйця перепелині;
  • Кукурудза консервована;
  • Сіль і зелень за смаком.

Аналогічно першому рецептом, промиваємо мову, поміщаємо його в каструльку з водою і ставимо варитися. Обов'язково варто пам'ятати про пінці, яку необхідно прибирати відразу ж при закипанні.

Через півгодини мову можна сміливо діставати і промивати, знімаючи під проточною водою плівочку. Потім необхідно повернути його в бульйон, додати туди ж морквину, цибулину і нарізаний кубиками селеру. Каструлю в злегка киплячому стані залишають на півтори години.

Якщо раптом захотілося сухариків, а в магазин йти не хочеться, то приготуйте їх самі. Унікальні рецепти грінки з часником на всі випадки життя. Хрустите на здоров'я!

Чи Часто ви готуєте куряче суфле? Якщо ні, то даремно! Читайте тут чому. Там же ви знайдете рецепти приготування цього ніжного страви.

А до чаю сьогодні представлено галетне печиво. Тут ви можете вивчити його ексклюзивні рецепти.

Коли мова приготується (готовність перевіряємо за допомогою вилки), потрібно дістати його з каструльки і помістити в прохолодну кип'ячену воду (завдяки таким маніпуляціям він не потемніє). Непотрібні більш селеру і цибулю можна викинути, а морква стане в нагоді для прикраси страви.

Для освітлення бульйону, аналогічно першому рецептом, необхідно змастити шматочком лимона миску, влити туди яєчний білок, додати дрібку солі і ретельно його збити до утворення густої піни. Потім піну потрібно вилити в бульйон, довести його до кипіння, зняти з вогню і дати злегка охолонути.

Після цього необхідно повернути каструльку на плиту і прокип'ятити рідина кілька хвилин. Коли після проведених маніпуляцій бульйон повністю охолоне, процідіть його через щільну марлю, додати желатин і трохи солі, і ретельно розмішувати рідину до повного їх розчинення.

Потім настав час приступити до оформлення кулінарного шедевра: потрібно тонко нарізати мову і морквину, красиво розкласти їх на невеликому шарі застиглого бульйону, прикрасити страву перепелиними яєчками, кукурудзою і пір'їнками зелені. Всі інгредієнти заливаються бульйоном і забираються на тривалий холод.

Заливне – не настільки складне блюдо, однак здатне привнести радісний настрій до будь-якого столу. Приємного апетиту!

Ще раз те, як приготувати заливний яловичий язик, покажуть для вас у відеозапису:

Що ще почитати: