09 март 2019 14

Вживання каштанового меду: користь і шкода

Ще в давнину наші праотці познайомилися з його дивовижним солодким смаком і незрівнянним ароматом.

У різні часи його використовували у вигляді обмінної валюти і застосовували як консервант, з нього робили хмільні напої, йому раділи, але найголовніше – їм лікувалися.

Сьогодні в різних куточках світу налічується близько 30 різновидів цього найціннішого продукту, що розрізняються методикою виготовлення.

Мед може бути збірним, наприклад, квітковий або польовий, або отриманих в результаті взаємодії бджіл лише з одним рослиною: звідси і назва – коричневий, гірчичний, ріпаковий та інші.

У цьому матеріалі ви дізнаєтесь про виготовлення даного виду цього продукту і його неперевершених лікувальні властивості, які благотворно впливають на наш організм.

Будемо знайомі, каштановий мед!

Цей вид сладчайшего продукту виробляється бджолами з нектару, видобутого з квіток медоносну рослини – каштана.

Під час збору нектар надходить в зобик бджілки, де під впливом слини велика частина тростинного цукру перетворюється у виноградний, який і є головним інгредієнтом меду.

Далі ця медова суміш відригується комах і складується в спеціальні комірки, в будиночках – стільниках.

Після випаровування певної частки води, бджола виділяє в нього, мурашину кислоту, щоб не допустити бродіння, осередки «закриваються» восковими кришечками.

Це все!

Тепер смачний продукт повністю готовий до вживання.

На аромат і колірну гамму каштанового меду впливає безліч факторів: вид каштана, чистота навколишнього середовища, де росте медонос, і безпосередньо порода бджіл.

Прямий вплив надає і погода: при малій кількості опадів, мед виходить більш концентрованим.

Чим темніше відтінок даного продукту, тим більш яскравий аромат він буде мати.

Каштановий мед солодкий, але з гірчинкою, тому його нерідко підігрівають, щоб позбутися гіркоти.

Однак робити це слід лише у випадку використання його в якості звичайного ласощі.

Для лікування цим продуктом, ні в якому разі не обробляйте продукт термічно: вже при 40 градусах всі його корисні речовини руйнуються!

Відмінна особливість каштанового меду – це здатність протягом тривалого часу не засахариваться і зберігатися в рідкому вигляді.

Експерти кажуть, що особливо «міцний» мед, зібраний з квіток каштана їстівного: він може кілька сезонів перебувати у відмінному рідкому стані.

Хімічний склад

Даний вид продукту, насамперед, цінний своїми корисними речовинами: він багатий на залізо і мідь, марганець, йод, фруктозу і сахарозу.

До його складу входить великий набір вітамінів і мікроелементів, життєво необхідних нашому організму.

Залізо, приміром, сприяє нормальному кровотворенню та енергетичного метаболізму, правильній роботі окислювально-відновних реакцій.

Сахароза має особливу значущість для нормальної роботи мозку і печінки, стимулює харчування енергією м'язів, підвищує тонус організму і ефективно знімає втому.

У кожного сорту меду є свій неповторний смак і особливий склад.

Якщо порівнювати цей вид продукту з продуктом з м'яти, наприклад, можна виявити деякі специфічні відмінності: у каштанового меду більше вмісту сахарози і глюкози, ніж у м'ятного, при цьому в останнього якісно інший спектр дії.

М'ятний мед ефективний як жовчогінний засіб, застосовується в якості сильного болезаспокійливого і газогонного ліки, справляється зі специфічними захворюваннями травної системи.

Корисні властивості

Як відомо, специфіка будь-якого сорту меду залежить від властивостей окремого рослини-медоносу.

Говорячи про корисні якості меду з нектару каштана, вчені називають їх унікальними, оскільки цей вид охоплює величезну кількість сфер дії.

Антибіотична засіб.

Каштановий мед володіє сильними бактерицидними властивостями, він допоможе швидко впоратися з будь-яким респіраторним захворюванням, ефективно нейтралізує опік і залікує рани.

Це унікальний природний антибіотик, незамінний при лікуванні простудних захворювань.

Протизапальні властивості.

Сильний засіб при лікуванні бронхіту і астми, а також хвороб сечостатевої системи.

В останньому випадку застосовується як засіб, що помітно полегшує стан організму при таких недугах.

Для ШКТ.

Повертає відмінний апетит, стимулює роботу печінки і жовчного міхура, необхідний при лікуванні виразки шлунка та інших захворювань ШКТ.

Обліпиха корисні властивості для обличчя якої багато хто вже знають, хто ще не знає і хоче більше дізнатися про обліпиху, читайте цікаву статтю на нашому сайті.

Чим корисна пророщена сочевиця? Кому вона корисна або протипоказана, читайте в цій статті цікаву інформацію.

Багатьох цікавить, якими корисними властивостями володіють кукурудзяні рильця, тут:#deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/sostav-i-poleznye-svojstva-kukuruzy.htmlви зможете прочитати, про все це.

Натуральний імуномодулятор.

Каштановий мед дивним чином має цілющий вплив на ЦНС, зміцнюючи нерви і повертаючи спокійний сон, дає додатковий захист від агресивних інфекцій навколишнього середовища.

Крім того, завдяки своєму унікальному складу, він надійно покращує загальну працездатність організму, повертає сили і легкість, позбавляючи від симптомів неврастенії і хронічної втоми.

Для кровоносної системи.

Регулярне вживання меду з каштана призначають для профілактики та лікування серця та судин, які після місячного вживання ласощі стають більш міцними і еластичними, нормалізується робота серця і артеріального тиску, ліквідується атеросклероз.

Природний антиоксидант.

Каштановий мед перешкоджає розвитку страшних ракових захворювань, зокрема злоякісних пухлин.

Він особливо ефективний при додаванні маточного молочка.

У народі з допомогою каштанового меду здавна лікували безсоння і стан тривожності.

Для цього необхідно вживати в день приблизно 100 грам даного ласощі, змішаного з джерельною водою.

При вживанні цього природного ліки протягом двох тижнів, які страждають неврологічними захворюваннями, люди набувають здоровий сон і прилив сил.

При бронхіті і кашлі народні цілителі змішували каштановий мед зі специфічним соком редьки (1:2).

Таку суміш слід приймати кожні 60 хвилин по 2 ст. ложки.

У разі ангіни можна просто полоскати горло водою з розчиненою в ній каштановим медом, приблизно, 5-6 разів у день.

При обробці ран використовується суміш з 90 грам каштанового меду і 30 грам риб'ячого жиру, яка накладається у формі пов'язки на добу.

Протипоказання

Мед з каштана, аналогічно плодах цієї рослини-медоносу, суворо протипоказаний до застосування при індивідуальній непереносимості.

У даному випадку таке природне ліки може проявити себе як дуже сильний і небезпечний алерген.

Люди з цукровим діабетом можуть включити цей мед в свій раціон, але тільки після чіткого узгодження з фахівцем – лікарем!

Він, як і інші сорти цього цілющого продукту, володіють унікальними властивостями, саме з цієї причини будь-яку продукцію з меду активно використовують у традиційній і природною — народній медицині.

Однак пам'ятайте, що при використанні його в якості лікувального засобу, необхідно заручитися підтримкою досвідчених лікарів, інакше самолікування може обернутися для вас неприємним і навіть небезпечним результатом.

Відео десерт

Рекомендуємо переглянути це пізнавальне відео про збір каштанового меду. Приємного перегляду!

Що ще почитати: