06 май 2019 2 139

Користь і шкода чорносливу для організму

Чорносливом називають сушені сливи сортів Угорка та Ренклод.

Для отримання якісного сухофрукта вибирають зазвичай найсолодші і стиглі плоди, які сушать на пару, попередньо пробланшировав в киплячій воді — тільки при виконанні такої технології в даному продукті зберігаються всі корисні властивості.

Батьківщиною сливи є район, що знаходиться у Кавказьких гір, по всьому узбережжю Каспійського моря.

Звідси почали сушені сливи вивозити в Європу, а після — як на Центральну, так і в Південну Азію.

В Америку самий перший держак ягоди сливи потрапив з країни Франції лише в середині дев'ятнадцятого століття.

Великі плантації плодових дерев виникли ще в Каліфорнії, а вже до кінця 19-го століття їх загальна площа значно збільшилася в розмірах.

Як правильно засушити плід

Дуже довго сливу сушили прямо на сонці, потім у 30-х роках двадцятого століття навчилися використовувати більш дієву механічну дегідратацію.

Чорнослив, як правило, висушують тільки з дозрілих, м'ясистих плодів, які містять не менше 10% цукру і не більш, ніж 1,2% кислот.

Для отримання цього чорносливу плоди для початку його слід опустити в киплячу воду, а відразу після цього просушити на пару.

При отриманні сушеної сливи, таким чином в ній збережуться практично повністю всі самі корисні властивості, які містяться у свіжій зливі.

Якісний, натуральний чорнослив чорного кольору.

Якщо колір даного сухофрукта темно-сірий трохи з блискучою поверхнею, то найімовірніші його обробили гліцерином, це зроблено саме для поліпшення його товарного вигляду.

Сушена слива може блищати також і після обробки його яким-небудь жиром.

Його кавовий відтінок зможе сказати про те, що для дезінфекції чорнослив був оброблений окропом, звичайно ж, при такій процедурі вітамінів в ньому залишиться менше!

У сухофрукті, який висушений з кісточкою, зберігається набагато більше корисних речовин.

Хімічний склад

Чорнослив — найпопулярніший сухофрукт з усіх відомих.

Цінується він не тільки чудовий смак, але і за унікальний склад різних вітамінів, мінералів і просто корисних для організму речовин.

Вітаміни:

  • тіамін (вітамін В1);
  • рибофлавін (вітамін В2);
  • нікотинова кислота (вітамін РР);
  • провітамін А;
  • аскорбінова кислота (вітамін С).
Чим корисний знежирений білий сир? Читайте статтю про корисні властивості знежиреного сиру.

В цій статті, ви зможете дізнатися із таблиці, які продукти містять вуглеводи. Харчуйтеся правильно!

Тілапія запечена в духовці з помідорами, казково соковита і ніжна, не втрачайте свій шанс, читайте тут:#deletetag#/retsepty-blyud/ry-ba/tilapiya-v-duxovke.htmlяк її можна приготувати.

Мінерали:

  • калій;
  • натрій;
  • магній;
  • залізо;
  • фосфор.

Корисні речовини

  • пектинові і дубильні компоненти;
  • рослинна клітковина;
  • органічна кислота (яблучна, щавлева, лимонна, саліцилова);
  • цукру (фруктоза, сахароза, глюкоза).

Має відносно високу енергетичну цінність — 264 ккал.

Сушений плід зберігає всі речовини (мається на увазі корисні для здоров'я), які складають свіжий плід.

Чим корисна засушенная зливу

Чорнослив, безсумнівно, є найпопулярнішим з усіх сухофруктів.

Завдяки пектину, що міститься в ньому, а також рослинної клітковини і різних органічних кислот, сухофрукт дуже благотворно впливає на організм.

Чорносливу властиво пригнічувати швидкий ріст багатьох хвороботворних мікробів, таких як сальмонела і кишкова паличка.

Цей сухофрукт цінний за наступні корисні властивості, надані на організм:

  • здатність придушення зростання хвороботворних мікробів: сухофрукт володіє антибактеріальними властивостями і по ефективності не поступається медичним засобам;
  • ефективно допомагає при запорах і сприятливо впливає на роботу всього ШЛУНКОВО-кишкового тракту, м'яко і делікатно очищає організм, для чого достатньо всього 6-7 сушеної сливи в день;
  • регулярне вживання невеликої кількості чорносливу допомагає позбутися кількох зайвих кілограмів (зазвичай 3-4 кг на місяць);
  • дуже корисний при захворюваннях у роті;
  • допомагає на ранніх стадіях виникнення серцевих хвороб;
  • стабілізує кров'яний тиск
  • здатність допомагати лікуванню захворювань нирок, печінки;
  • активізує працездатність;
  • покращує функцію зору;
  • нейтралізує і зупиняє поширення онкологічних хвороб;
  • омолоджує клітини організму.

Протипоказання до застосування

Володар корисних властивостей чорнослив, протипоказань до застосування практично не має, однак є моменти, при яких не можна зловживати чорносливом:

  • цукровий діабет;
  • ожиріння;
  • годуюча мати (у немовлят може виникнути коліки і розлад шлуночка).

Але ці протипоказання відносяться лише до натурального, не обробленому хімікатами чорносливу.

У кулінарії сушену сливу, використовують при приготуванні різних страв і напоїв.

Його можуть додавати в салати, різні десерти, вишукані м'ясні страви, плов, компоти.

Чорнослив здатний зберігати свіжість м'яса, а також до 90% скорочувати зростання сальмонели, або стафілокока.

Будь-яке блюдо, приготовлене з додаванням цього сухофрукта стане чудовою прикрасою святкового столу.

Відео десерт

Що ще почитати: