15 май 2019 42

Які продукти знижують тиск

Гіпертонією (підвищеним тиском) є регулярне підвищення артеріального тиску.

Як відомо, нормальним, або ідеальним, вважається тиск, що дорівнює 120/80 мм ртутного стовпа.

У тих випадках, коли норма перевищує зазначену, доречно говорити про гіпертензії.

На жаль, медицина ще не розробила унікальну схеми лікування, яка повністю позбавила б хворого від цієї недуги, однак існує безліч способів утримувати тиск на належному рівні.

Паралельно з основним лікуванням доцільно вживати в їжу ті продукти, які сприяють зниженню гіпертонії.

Як проявляється гіпертонія?

Симптоми гіпертензії носять комплексний характер і залежать від деяких факторів, як фізіологічних, так і природних.

В дійсності захворювання може бути вродженим, або спадковим (якщо в сім'ї хворіють деякі члени сім'ї, і хвороба передається з покоління в покоління), коли відбувається формування на внутрішньоутробному рівні, або нирковим.

В основному ж хвороба розвивається через труднощі струму крові в кровоносних судинах, що є причиною різких стрибків тиску.

Такі фактори, як стрес, нервове напруження, депресія, недостатній сон, неправильне харчування, алкоголь, сприяють підвищенню тиску.

Як розпізнати захворювання?

При підвищеній гіпертонії хворий стурбований:

  • сильним головним болем, яка може локалізуватися в потиличної, скроневої і тім'яної областях;
  • серцевими болями;
  • сильним серцебиттям;
  • шумом у вухах;
  • запамороченнями;
  • нудотою, що виникає на тлі запаморочення;
  • мигтінням «чорних крапок» перед очима.

При різкому прояві вищеперелічених симптомів мова може йти про гіпертонічному кризі (раптовому прояві захворювання).

В даному випадку вкрай важливо своєчасне надання допомоги хворому.

Якщо сам хворий або члени сім'ї не в змозі надати хворому необхідну допомогу, викликають бригаду швидкої допомоги.

В дійсності ж при виявленні гіпертензії пацієнт повинен проходити регулярне лікування і зберігати в домашній аптечці всі необхідні для контролю лікарські засоби.

Інформація про продукти, що знижують тиск

Людина, що зіткнувся з підвищеним кров'яним тиском, повинен вживати в помірній кількості продукти, які призводять до поступового зниження артеріального тиску.

Маються на увазі ті продукти, в яких містяться: вітамін С (відомий як «аскорбінка»), Е, калій, магній, омега-3, фолієва кислота.

Всі вони відповідають за зміцнення стінок судин, очищення крові від холестеринових бляшок, позбавлення організму від зайвої рідини і шкідливих речовин, що утворюються під впливом різних факторів.

Крім того, омега-3 чудово справляється з атеросклеротичними бляшками в судинах, перешкоджає згущення крові, що відповідають за підвищення тонусу кровоносних судин, завдяки чому й сприяють нормалізації кров'яного тиску.

Вітамін С, або «аскорбінка», також бере активну участь в нормалізації кров'яного тиску шляхом розширення артеріол і капілярів, почастішання серцевих скорочень і швидкості кровотоку, зниження рівня холестерину в крові, а також зменшення кількості цукру в крові.

Що ж стосується фолієвою кислотою, вона сприяє зниженню підвищеного рівня гомоцистеїну.

Чим знизити тиск?

Розглянемо нижче список продуктів, що знижують тиск.

Раціон харчування гіпертоніка повинен включати наступні продукти:

  • молочні продукти низької жирності (сир, кефір, мацун, кисле молоко, знежирене молоко, сир, йогурт);
  • рослинні олії (зокрема, оливкова олія холодного віджиму);
  • морепродукти (особливо морська капуста, оскільки вона прекрасно очищає судини);
  • крупи (гречка, вівсянка, сочевиця);
  • бобові;
  • сухофрукти (курага, чорнослив, родзинки, цукати та інші);
  • висівки;
  • хліб грубого помелу;
  • морська і річкова риба (бажано варена);
  • нежирні сорти м'яса;
  • овочі і фрукти (у великій кількості вони сприяють позбавленню організму від надлишку рідини і очищенню кровоносних судин; крім того, груба клітковина сприяє травленню і покращує обмінні процеси, що важливо при підвищеному тиску);
  • ягоди;
  • свіжовичавлені соки;
  • зелень;
  • напої з шипшини.
Рецепт манної каші, як її правильно готувати і не тільки, знаходиться у нас на сайті!

У даній статтіви дізнаєтеся про таке сирі як Філадельфія та його жирності. Харчуйтеся правильно!

Дізнайтесь тут:#deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/brusnika-poleznue-svoistva.html, ніж брусниця може бути корисна для нирок. Настійно рекомендуємо до прочитання!

Кожен день необхідно приймати такі натуральні соки з ягід, фруктів і овочів:

  • абрикосовий;
  • апельсиновий;
  • грейпфрутовий;
  • кавуновий;
  • суничний;
  • журавлинний;
  • брусничний;
  • лимонний;
  • малиновий;
  • калиновий;
  • з чорноплідної горобини;
  • яблучний;
  • томатний;
  • гарбузовий.

Із раціону харчування слід виключити гострі, солоні, гіркі, мариновані, консервні, копчені та напівкопчені вироби, а також пересмажені і жирні.

Крім цього, виключають куріння і алкоголь, так як вони стають фактором засмічення кровоносних судин холестириновыми бляшками і загустінню крові.

Підвищений тиск у вагітних

Практично кожна жінка під час вагітності обов'язково стикається з такою недугою, як гіпертонія.

Це не повинно викликати подиву, тому що організм майбутньої матусі зазнає зміни, пов'язані з порушенням гормонального фону.

Однак іноді причиною гіпертонії є зайва рідина, яка надають велике навантаження на нирки.

В результаті такого навантаження нирки не в змозі виконувати свою функцію, що і призводить до стрибків крові в судинах.

Не варто нехтувати подібними явищами, оскільки підвищений тиск на ранніх термінах може спровокувати відшарування плоду і викидень.

Щоб уникнути можливих наслідків, необхідно контролювати тиск і стежити за своїм харчуванням.

Якщо в раціон харчування гіпертоніка входять всі перераховані вище продукти, то у випадку з вагітними перелік не підлягає розгляду і зміни, оскільки багато продукти можуть викликати підвищене газоутворення.

Таким чином, вагітні жінки, повинні вживати наступні продукти для пониження тиску:

  • фрукти і овочі (виняток становлять: кавун, диня, огірки);
  • ягоди;
  • зелень;
  • кисломолочні продукти (кефір, сир, несолоні сири, знежирене молоко);
  • крупи;
  • горіхи;
  • натуральні соки (в обмежених кількостях);
  • риби та нежирні сорти м'яса (яловичина, кролятина, біле м'ясо курки);
  • несвіжий хліб.
Щоб не спровокувати гіпертонію, слід виключити каву, міцний чай будь-якого виду, утриматися від жирних і наваристих бульйонів, напівфабрикатів і копчених виробів, газованих і алкогольних напоїв, свіжого хліба, здобних булочок, кондитерських виробів (торт, печене, шоколад).

Підіб'ємо підсумки

Підводячи підсумки, слід зазначити, що підвищений кров'яний тиск є небезпечним захворюванням, оскільки може стати джерелом деяких, небажаних для здоров'я наслідків.

Виходячи з цих міркувань, слід стежити за раціоном харчування, регулярно проходити лікування і дотримуватися заходів профілактики, що включають:

  • візити до лікаря;
  • піші і багатогодинні ранкові/вечірні прогулянки;
  • фізичні вправи;
  • підтримання ваги;
  • відмова від шкідливих звичок.

Відео десерт

Це відео покаже вам, як ефективно боротися з гіпертонією, і що потрібно для цього робити. Будьте здорові!

Що ще почитати: