03 март 2019 175

Ягода брусниця — користь і шкода

Брусниця (латинська назва — Vaccínium vítis-idaéa) — вічнозелена рослина, чагарник, яке відноситься до сімейства брусничних (або вересових).

Стебло має яскраву зелену забарвлення, витягнуть.

Поширена в хвойних і листяних лісах, зустрічається в чагарниках або болотах.

Її яскраво-червоні ягоди добре знайомі жителям нашої батьківщини споконвіку. І споконвіку користувалися цією рослиною в лікувальних цілях, причому в хід йдуть як ягоди, так і листя.

Серед корисних цілющих властивостей ягоди брусниці виділяють наступні:

  • прекрасний сечогінний;
  • очищаючий засіб;
  • застосування — сечокам'яна хвороба;
  • подагра і будь-які захворювання, що вимагають очищення організму;
  • кровоспинний (особливо при маткових кровотечах);
  • відхаркувальний засіб при бронхітах;
  • дезінфікуючий.

Також брусницю використовують як ліки при циститах, уретритах і навіть при застуді.

Рослина підвищує апетит і сприяє поліпшенню травлення.

Ягоди, концентрат брусничного соку часто використовують при авітамінозах, при гіпертонії, так само брусниця володіє корисними властивостями для людей з захворюванням нирок.

Застосування листя брусниці

Показання до застосування листя цієї рослини наступні:

  • подагра — листяний відвар, вживається всередину, сприяє виведенню каменів;
  • діабет;
  • ревматизм.
Листя заварюють у вигляді чаю, який діє на організм як відновлюючий, як природний антидепресант.

Спосіб приготування простий:

чайна ложка листя заварюється на дві склянки води і кип'ятити 8-10 хвилин.

Доза для дорослої людини — півсклянки 2-4 рази на добу.

Приймається протягом одного-півтора місяців.

Особливо корисний буде брусничний чай дітям, які страждають нічним нетриманням сечі: відвар діє як сечогінний і цим сприяє лікуванню.

Рецепт відвару такий:

заварюють суміш ягід і листя брусниці з листям звіробою на три склянки води, п'ють три склянки на добу (з другої половини дня до сну).

Ще кілька рецептів з листям брусниці:

  1. брусничная настойка — 1 ст. л. на склянку кип'яченої води, настоювати 1 годину, пити по півсклянки 2-4 рази на добу до прийому їжі;
  2. при лікуванні сечостатевих захворювань вживають до однієї склянки ягід на добу або варять сушені листя;
  3. ще один варіант брусничного чаю: сушене листя заливають окропом і настоюють до 15 хвилин, додавши цукор; пропорції — з ст. л. листя, 1 літр води, з ст. л. цукру.

При цьому варто зауважити, що брусничні листя сьогодні користуються більшою популярністю, ніж ягоди.

Причина тому — невибагливість, більш тривалі строки зберігання.

Крім того, спектр дії листя куди ширше, ніж у ягід.

Тому брусниця — а особливо її сушені листя — сьогодні є більш ніж доступними лікувальною рослиною.

Застосування брусничних пагонів, бруньок

З брусничних бруньок і пагонів також готують цілющі настої.

Застосування — широке:

  • головні болі;
  • катар;
  • навіть звичайна застуда.

Застосовується відвар і при ракових захворюваннях: лікування не сприяє, однак покращує загальний стан хворого.

Свіжі пагони вживаються в їжу в чистому, свіжому вигляді і мають тонізуючі, болезаспокійливими і все тими ж противодепрессивными властивостями.

Користь для вагітних

Брусничний сік піде на користь вагітним жінкам, які страждають неврозами або анемією.

В цілому ж кращого продукту харчування для вагітної жінки, ніж брусниця, просто не знайти, особливо в зимову пору року.

Адже крім величезної кількості вітамінів, які так необхідні майбутньому дитині, брусниця ще й буде оберігати організм жінки від застуди.

Для вагітних це рослина добре підійде у вигляді гіпоалергенного кошти.

А вітаміни B і E, у величезній кількості містяться в соку ягід, сприяють зміцненню м'язів, що, безсумнівно, має важливе значення при пологах.

Міститься в рослині кальцій сприяє розвитку скелета майбутнього дитини.

Вітамін P знімає набряки і нормалізує тиск в організмі.

Брусниця також насичує організм майбутньої мами і її плоду залізом, марганцем, калієм.

Як бачите, користь брусниці для вагітної жінки не залишає ніяких сумнівів.

Протипоказання до застосування

Незважаючи на ряд корисних цілющих властивостей, якими володіє рослина, є у нього і свої протипоказання.

Рецепт манної каші в мультиварці дуже простий, не вірите? Читайте нашу статтю.

Дуже смачно вийде запечене філе тілапії в духовці, читайте в цій статті, як його смачно приготувати.

Тут:#deletetag#/pitanie/diety-pitanie/kykyreznue-rulca-dlya-pohydeniya.htmlВи прочитаєте відгуки про застосування кукурудзяних рыльц.

Наприклад, вживання рослини вкрай небажано для гіпотоніків — брусниця досить швидко знижує тиск в артеріях.

Крім того, вживання брусниці протипоказано людям з холециститом, а також тим, хто має гіперчутливою нервовою системою.

Серед інших протипоказань — гастрити, виразка шлунка.

А враховуючи те, що брусниця діє як розріджувальну, її ні в якому разі не слід приймати тим, хто нещодавно зробив операцію

або ж якщо є ризик внутрішніх кровотеч.

Сподіваємося, що наша стаття була для вас інформативною!

Будьте здорові!

Відео десерт

Рекомендуємо переглянути дане відео, в ньому Ви дізнаєтеся всю корисну інформацію про брусниці.

Що ще почитати: