17 март 2019 41

Кращі маринади для оселедця домашнього приготування

Оселедець – досить цікавий продукт, оскільки в ній, як і в шоколаді, міститься гормон радості. А маринована оселедець – не просто піднімає настрій, але і дарує чудові смакові відчуття в дні свят і буднів.

Поради щодо вибору риби

Перш, ніж приступити до маринування, слід переконатися, що використовувана для цього оселедець є по-справжньому якісною та свіжою:

  • краще, якщо купується оселедець відноситься до тихоокеанським і атлантичним сортів;
  • незважаючи на заморозку на рибі не повинно виявитися крижаного панцира;
  • м'ясо у відповідних примірників пружне,
  • пошкодження можуть бути тільки на лусковому покриві, а на шкірі оселедця їх бути не повинно (як і «іржавих» слідів, які свідчать про те, що жир в рибі окислився);
  • очі повинні бути світлими, цілими, опуклими;
  • не повинно спостерігатися оттопыривания жабер і плавників;
  • у правильної риби зябра пофарбовані в темно-червоний колір, мають пружну структуру, не розвалюються (також від них не повинно виходити гірких або гнильних запахів);
  • більш смачними вважаються самці оселедців, яких можна відрізнити по витягнутому і вузькому роті (у самок він круглий);
  • найкращий смак дають великі екземпляри, що мають товсту спинку і округлі боки.

Краще відмовитися від покупки оселедця без голови (немає можливості оцінити стан очей і зябер), або, якщо вибору немає, то з ще більшою ретельністю перевірити по всім іншим пунктам.

Щоб приготувати слабосолону оселедець, краще вибрати рибу, володіє очима з червоною райдужкою (вона має більш високу жирність і найкраще підходить для приготування «шуби»). Сильносоленые маринади краще використовувати на нежирної риби з трохи каламутними зіницями (крім іншого це є свідченням того, що в ній є ікра).

Маринад для оселедця малосольною домашнього приготування
Інгредієнти Кількість
вода - 1 л
сіль поварена - 75 г
цукор - 0,1 кг
перець горошком - 8 штук
лист лавра - 3 штуки
гвоздика - 3 штуки
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 37 Ккал

На те, щоб риба встигла промаринуватися на такому розсолі, знадобиться всього близько доби, хоча при бажанні можна залишити її там і на більш довгий термін. Через кілька днів смак і аромат тільки стане насиченим.

Хід приготування:

  1. В підходящу каструльку налити води і засипати цукор і сіль;
  2. Додати перець, гвоздику та лавровий лист;
  3. Помістити каструлю на плиту, включити газ, почекати поки розсіл закипить;
  4. Вогонь погасити, дати рідини повністю охолонути (це важливо, оскільки маринад з температурою навіть трохи перевищує кімнатну робить м'ясо оселедця кашеобразным);
  5. Коли розсіл охолов, а оселедець очищений, вимитий, розрізана на частини (більш дрібні шматки швидше просаливаются) та викладена в банки, можна приступати до маринування;
  6. В банку з шматками риби залити розсіл (бажано, щоб лавровий лист, перець і гвоздика також туди потрапили);
  7. Закрити банку знімною кришкою і прибрати на полицю холодильника;
  8. 24 години потому можна насолоджуватися смаком маринованого оселедця.

Оселедець у прянностях в домашніх умовах

Такий варіант маринування вимагає всього лише 12-ти годин витримки, а після продукт вже цілком готовий до вживання. Правда риба буде слабо просоленої, але, можливо це саме те, що вам потрібно.

Інгредієнти:

  • філе оселедця – 800 г;
  • вода – 2 л;
  • цибулю-шалот – 75 г;
  • оцет – 0,2 л;
  • сіль – 50 р;
  • цукор – 150 г;
  • гірчиця (насіння) – ½ чайної ложки;
  • перець (горошком) – 7 штук;
  • коріандр (насіння) – ½ чайної ложки;
  • чебрець – 5 м;
  • перець чилі – 1 стручок.

Час приготування: 0,5 години (без урахування 30 хвилин на охолодження розсолу і 12 годин на настоювання).

Калорійність: 36 ккал.

Хід приготування:

  1. Змішати цукор, сіль і оцет в каструлю, долити води;
  2. Поставити каструлю на вогонь, дочекатися закипання розсолу, погасити полум'я і закинути в каструлю перець горошком, насіння гірчиці, чебрець і стручок гострого перцю;
  3. Дочекатися, поки маринад повністю охолоне;
  4. Поки розсіл охолоджується, філе риби промити, нарізати на невеликі скибочки;
  5. Зняти верхній шар з лука;
  6. Нарізати цибулину кільцями;
  7. Помістити філе і цибульні кільця в скляні банки для заготовок, залити розсолом, маринадом;
  8. Закрити банки кришками, поставити в холодильник на 12 годин (для яскраво вираженого смаку буде потрібно два-три дні).

Маринад для солоної оселедця з оцтом

Щоб зробити слабосолону оселедець ще більш смачною, можна просто злегка помариновать її з цибулею і яблучним оцтом.

Інгредієнти:

  • оселедець слабосолона – 0,6 кг;
  • цибуля ріпчаста — 1 штука;
  • оцет яблучний — 1 столова ложка;
  • олія рослинна — 2 столових ложки;
  • цукор — 2 чайні ложки;
  • перець чорний горошком – 1 чайна ложка;
  • приправа (універсальна) — за смаком;
  • окріп (охолоджений) – 50 мл

Час приготування: 20 хвилин (без урахування 2-3 годин на маринування).

Калорійність: 202 ккал.

Хід приготування:

  1. Перш за все, потрібно підготувати оселедець, розділивши її на частини і витягнувши кістки;
  2. Нарізати філе на невеликі шматки;
  3. Почистити і порізати цибулину на кільця;
  4. Викласти в банку шарами цибулю і оселедець, періодично підсипаючи щіпку приправ;
  5. Коли всі філе виявиться в банку, викласти зверху перець горошком;
  6. Залити все оцтом, рослинним маслом і кип'яченою водою;
  7. Прим'яти філе ложкою, посипати цукром і знову прим'яти;
  8. Дати рибі помариноваться 2-3 години.

Зберігати таку оселедець в холодильнику можна до 7 днів.

Як замаринувати рибу в томатному соусі

Соус, в якому риба маринується, виходить не менш смачним, ніж сама оселедець. Тому продукти для нього потрібно особливо ретельно.

Інгредієнти:

  • оселедець свіжа (велика) – 0,6 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • вода – 250 мл;
  • сіль – 1 столова ложка;
  • цукор – 1 столова ложка;
  • оцет столовий (6%) – 50 мл;
  • томатна паста – 150 г;
  • запашний перець (мелений) – 1 чайна ложка.

Час приготування: 40 хвилин (без урахування 12 годин на маринування).

Калорійність: 110 ккал.

Хід приготування:

  1. Почистити оселедець (зняти шкірку, вийняти тельбухи, промити, розрізати на досить дрібні шматки;
  2. Зняти шкірку з цибулі, нарізати його у вигляді півкілець (врахуйте, що при маринуванні обсяг лука стане менше);
  3. Перемішати рибу з цибулею;
  4. Можна приступати до приготування маринаду: залити в каструльку воду (250 мл), трохи розігріти;
  5. Додати солі і цукру, розмішувати поки спеції не розчиняться;
  6. Додати перцю і оцту, дочекатися поки розсіл охолоне, змішати його з томатною пастою (по густоті повинно вийти схоже на кетчуп);
  7. Вилити соус до оселедця, все змішати (соус повинен лише трохи прикривати шматочки філе);
  8. Дати рибі настоятися в холодильнику протягом півдоби (періодично помішуйте її).

Неймовірно смачні вишневий пиріг — рецепт, який вас здивує.

Рецепт класичного шоколадного брауні — спробуйте цей дивовижний десерт.

Пропонуємо вам цікавий рецепт фаршированого болгарського перцю овочами.

Івасів в кисло-солодких яблучках

Щоб додати незвичайних смакових відтінків маринаду, можна додати в нього яблуко і майонез. Цей смак точно зможе вас приємно здивувати.

Інгредієнти:

  • яблуко (кисло-солодке) – 1 штука;
  • майонез – 100 г;
  • корінь хрону – за смаком;
  • оселедець солона – 300 р.

Час приготування: 30 хвилин (без обліку 3 годин на маринування).

Калорійність: 230 ккал.

Хід приготування:

  1. Оселедець помити, позбутися голови, хвоста і плавників, випатрати і ще раз промити в проточній воді;
  2. Промокнути зайву вологу паперовими серветками, надрізати тушку по лінії хребта, зняти філе;
  3. Позбутися від дрібних кісточок і зняти шкіру;
  4. Порізати філе на невеликі шматочки;
  5. Яблуко вимити витерти, розрізати на дві половини, вийняти насіння;
  6. Хрін обполоснути і почистити, разом з яблуком натерти на дрібній тертці;
  7. Суміш з яблука і хрону в окремій чашці з'єднати з майонезом і ретельно змішати;
  8. Викласти рибу на блюдо, залити розсолом, прикрити за допомогою харчової плівки;
  9. Дати настоятися 3-4 години.

Риба в маринаді майонезному

Найпростіший і «підручний» рецепт, звичайно всі необхідні для нього інгредієнти можна знайти в холодильнику в достатній кількості в будь-який день.

Інгредієнти:

  • цукор – 5 г;
  • майонез – 80 г;
  • сіль (велика) – 5 г;
  • масло рослинне – 30 мл;
  • оцет (столовий) – 40 мл;
  • цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • оселедець свіжоморожена – 0,5 кг.

Час приготування: 40 хвилин (і 3 години на маринування).

Калорійність: 217 ккал.

Хід приготування:

  1. Очистити цибулину від верхнього шару, нарізати кільцями;
  2. Рибу розморозити, відокремити плавники, хвости і голови, вийняти хребет і дрібні кістки;
  3. Залишився філе помити і порізати на тонкі скибочки;
  4. Змішати сіль, майонез, цукор, масло і оцет (домогтися утворення однорідної маси);
  5. Рибу з цибулею викласти у відповідне блюдо, туди ж влити маринад, обережно перемішати;
  6. Поверх усього встановити гніт і дати філе настоятися протягом трьох годин (на цей час прибрати страву на полицю холодильника).

Як робити маринад для цибулі до оселедця

Маринувати можна не тільки саму оселедець, але і цибулю до неї. Ця апетитна закуска багатьом припаде до смаку.

Інгредієнти:

  • цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • цукор – ½ чайної ложки;
  • сіль – ½ чайної ложки;
  • оцет — 1 столова ложка;
  • окріп – 250 мл;
  • рослинна олія – 30 мл

Час приготування: 15-20 хвилин.

Калорійність: 204 ккал.

Хід приготування:

  1. Почистити цибулину, нашаткувати її на колечка, залити склянкою окропу;
  2. Злити воду, посолити і посластіть колечка, додати оцет;
  3. Хвилин через 10 вилити маринад з цибулею прямо на шматочки обробленої риби;
  4. Перш ніж подавати на стіл частування, потрібно приправити його рослинним маслом.

Відмітна особливість цього рецепта полягають у тому, що немає необхідності довго чекати поки оселедець промаринується.

Рекомендації на замітку

При купівлі цілісної оселедця для маринування, врахуйте, що:

  1. Вам буде потрібно дуже добре наточенный ніж;
  2. Для оброблення не можна буде використовувати дерев'яну дошку, оскільки вимити рибний запах з неї просто неможливо;
  3. Щоб зняти запах риби з пластикових, скляних поверхонь можна протерти їх свіжим лимоном.

Ці невеликі зауваження дозволять вам отримати ще більше задоволення не тільки від самого блюда, але і від процесу її приготування.

Що ще почитати: