05 апрель 2019 1 708

Ягода калина: корисні властивості і протипоказання

В області народного лікування ще з давніх часів величезною популярністю користуються лікарські рослини: женьшень, звіробій, бузина чорна, меліса, калина, брусниця і маса інших.

У цій статті поговоримо про таку ягоду,як калина корисні властивості, протипоказання, якій відомі не всім, а її плоди мають досить специфічним смаком, в якому кислота межує з гіркотою.

Однак разом з таким смаком, який подобається далеко не всім, калина володіє масою корисних властивостей, тому не варто відмовлятися від її вживання.

Найцінніший дар природи

Ягода червона калина корисні властивості, якої настільки величезні, що вона може скласти серйозну конкуренцію цілого ряду інших дарів природи.

Народні цілителі ще в давнину пов'язували використання цієї рослини з великою користю.

Наприклад, кора калини використовується:

  • при захворюваннях печінки і нирок;
  • при проблемах з шлунково-кишковим трактом;
  • для лікування туберкульозу;
  • для лікування склерозу;
  • для зупинки внутрішніх кровотеч;
  • при істерії і судомах;
  • при кашлі і задуха;
  • як противоспазматического і заспокійливого засобу.

Відвар з калини має відмінні протизапальні та жарознижувальні властивості, і з цієї причини часто застосовується для лікування застуди та інфекційних захворювань.

Це засіб також надає заспокійливу дію та знижує ризик виникнення судом, відповідно, використовується для лікування різних нервових розладів.

Відвар, приготовлений із квіток калини, успішно застосовується при різних запальних процесах і кровотечах. Це засіб стимулює підвищене потовиділення і здатне підвищити апетит.

При сильному простудному кашлі, осиплості голосу, лихоманці, проносі, водянці незамінним народним засобом є застосування калинового відвару з медом.

Прочитайте, яка користь оливкової олії для обличчя. Скористайтеся нашими порадами, і шкіра буде просто неперевершена.

Дізнайтеся додатково, калорійність вареного курячого яйця тут. Адже знаючи енергетичну цінність продуктів, про зайві кілограми можна не турбується.

Настій або відвар ягід з них також допомагає при екземі, карбункулах, фурункулах, виразках і захворюваннях шлунка і кишечника.

Враховуючи те, наскільки багатим є складу червоної калини, цілющі властивості плодів використовуються для приготування різних вітамінних зборів.

Сік з калинових ягід використовується при захворюваннях печінки та при жовтяниці.

Відвар насіння калини використовується при нетравленні шлунка, а також як потогінний засіб.

Відвар молодих пагонів допомагає при запущеній золотусі.

Настій з ягід, квітів і листя калини застосовується для полоскання горла при ангінах.

Використовується калина червона і в косметологічній галузі: в промислових умовах з неї виготовляють шампуні, маски, настоянки, тоніки.

У домашніх умовах рекомендується протирати жирну шкіру чистим калиновим соком, для нормальної шкіри – робити маски (сік калини змішують з жовтком яйця в рівних пропорціях), а для сухої – маски з соку калини з медом.

Протипоказання до вживання калини

Хоч калина і несе для організму безперечну користь, її застосування не рекомендовано всім.

Головним протипоказанням до вживання калини є вагітність, оскільки сік плодів калини містить речовини, що є аналогом жіночих гормонів.

Підвищений вміст цих речовин в крові здатне викликати розвиток різних патологій у плоду і навіть спровокувати передчасні пологи.

Крім того, не варто захоплюватися калиною людям із зниженим артеріальним тиском.

У даній ситуації лікарі радять вживати не більше однієї столової ложки ягід в день або випивати максимум одну чашку чаю з калини.

Протипоказана калина і людям, що страждають хронічними захворюваннями нирок, а також мають підвищену кислотність шлункового соку.

Калину можна вживати людям із захворюваннями крові, у тому числі з лейкозом і тромбофлебітом.

Домашні рецепти приготування

Для того щоб приготувати відвар з кори калини слід 10 грам кори відварити в склянці води, залишити настоюватися на дві години, процідити і приймати по столовій ложці тричі на день.

Настій з ягід калини готують так: столову ложку ягід наполягають дві години в склянці окропу, потім проціджують.

Приймати такий настій потрібно по дві столові ложки 3-4 рази на день до їди.

При маткових кровотечах, рясних хворобливих менструаціях і геморої вживають спиртову настоянку з калинової кори: столову ложку кори необхідно залити 100 мл 50%-го спирту, залишити на тиждень в прохолодному місці, відфільтрувати.

Готову настоянку вживають по 15-30 крапель 2-3 рази в день перед прийомом їжі.

Хочете дізнатися як правильно варити перлову кашу? Читайте рецепт і готуйте з нами!

Читайте, як зробити тефтелі з рисом:#deletetag#/retsepty-blyud/vtory-e-blyuda/tefteli-s-risom-i-podlivkoi.html. Рецепт просто пальчики оближеш!

Про продукти харчування багаті залізом, можна дізнатися тут.

З пелюсток калини можна заварювати чай, який надає хороший вплив на організм при золотусі.

Чайну ложку свіжих або сушених пелюсток калини необхідно залити склянкою окропу і залишити настоюватися на 10-15 хвилин.

Приймати чай необхідно 5-6 разів на день по 1/3 склянки.

Сік калини лікарі рекомендують

Калиновий сік вживають в якості дезинфікуючого засобу, а також при атонічних запорах і кольках.

Свіжовичавлений сік калини дуже корисний для загоєння виразок шлунку і дванадцятипалої кишки.

Він не тільки загоює виразки, але також знімає больові відчуття.

Лікарі радять приймати калиновий сік при поліпах в шлунку і кишечнику для профілактики злоякісного переродження.

У сік корисно додавати мед.

В даному випадку приймати сік калини слід перед їжею 3-4 рази на день.

Калиновий сік чудово допомагає при гіпертонічній хворобі, захворюваннях печінки, епілепсії, істерії, клімактеричних неврозах.

Сік калини відомий також як загальнозміцнюючий засіб, що стимулює роботу серця.

Сік калини має протикашльовими властивостями і застосовується для лікування коклюшу.

Крім усього іншого, калиновий сік вживають при різних алергічних реакціях, а також для запобігання розвитку раку.

Підсолодимо особливий смак

Про користь ягід калини, особливо про чудовому дії, яку вони разом з медом надають при застуді, трахеїтах і бронхітах, відомо всім.

Відомі також рецепти калинових ягід з медом при неврозах, серцевих захворюваннях, спазмах судин, зниження артеріального тиску, а також для підвищення тонусу організму.

Розглянемо рецепт приготування калини з медом для лікування простудного кашлю, а також кашлю, що виникає при запаленні верхніх дихальних шляхів, при бронхіальній астмі і алергії.

Дві столові ложки ягід калини необхідно запарити 0,5 л окропу в емальованій каструлі і щільно закрити її кришкою, укутати рушником і залишити на ніч.

Вранці отриману рідину необхідно процідити, а ягоди – віджати.

В отриманий відвар потрібно додати чотири ложки меду.

Настій приймають чотири рази на день по 1/3 склянки в теплому вигляді.

Цей рецепт допоможе вберегтися від трахеїту, бронхіту, грипу і запалення легенів.

Додамо трохи цукру

Як вже говорилося раніше, ягоди калини мають кілька гірким смаком, але все ж калина з цукром дуже хороша взимку з чаєм.

Можна також додавати її в червоне вино, що додає йому специфічний присмак.

Після легких заморозків калину слід зібрати, зрізуючи пучки.

Потім ягоди необхідно помити і обсушити, відокремити їх від плодоніжок і укладати в банки, пересипаючи цукром.

Після цього банки слід закрити поліетиленовими кришками і почекати коли ягоди трохи пустять сік, а цукор хоча б частково розчиниться.

Коли це відбудеться, банки з калиною можна ставити в холодильник.

Солодкий калиновий сік з банок потрібно вживати з ранку на голодний шлунок.

Це допомагає підвищити імунітет і зміцнити серцевий м'яз.

Коли сік в банках закінчиться, і залишаться тільки ягоди, неодмінно з'їжте їх, обсмоктуючи кісточки – це дуже корисно для горла.

Можна також залити ягоди окропом і дати їм трохи настоятися, або ж додавати калину з цукром в чай.

Не викидаємо кісточки!

Варто відзначити, що в калині корисно все: і ягоди, і квіти, і тоненькі гілочки, і кора, і навіть кісточки, які ми часто викидаємо.

Відвар з калинових кісточок найчастіше використовують для лікування розладів шлунка та кишечника у маленьких дітей.

Кісточки калина, попередньо підсмажені – це чудовий замінник кави.

Досить трохи обсмажити їх на сухій сковороді до тих пір, поки вони не придбають колір кавових зерен, розмолоти і варити як звичайний кави.

Даний напій володіє невеликим стимулюючою дією.

Калинові кісточки вважаються природними очисниками – їх приймають всередину з метою очистити організм від шлаків, зміцнити кишкову мускулатуру і мікрофлору кишечника.

Завдяки регулярному вживанню кісточок калини зникають головні болі, нежить, стомлюваність, з'являється легкість в тілі.

Калина для хворих на гіпертонію

Слід зазначити, що плоди калини дуже багаті вітаміном C, дубильними речовинами та органічними кислотами.

З цієї причини калина використовується для лікування маси захворювань, зокрема, гіпертонічної хвороби.

В цьому випадку медики радять вживати настій з калинових ягід, володіє зміцнюючими і заспокійливими властивостями.

Для приготування калинового настою слід помістити три склянки ягід в трилітрову банку і залити їх окропом.

Після цього банку щільно закривається і поміщається в тепле місце на 4-5 годин.

По закінченні цього часу настій слід процідити в емальований посуд.

Ягоди необхідно розтерти через сито дерев'яною ложкою, додавши до них 0,5 кг меду.

Приготовлений розчин слід приймати тричі на день по 1/3 склянки перед прийомом їжі або після нього протягом трьох тижнів.

Курс лікування рекомендується повторити з тижневою перервою.

Готуємо солодке варення

Для приготування варення з калини вам знадобиться 1 кг калини, 800 г цукру і 200 мл води.

Ягоди слід помити, викласти в каструлю, закрити кришкою, помістити в духовку, нагріту до 160 градусів і залишити до розм'якшення плодів.

Коли ягоди стануть м'якими, їх необхідно залити киплячим сиропом.

Все це потрібно варити на слабкому вогні в два прийоми.

Між варками має бути перерва у вісім годин.

Готове варення слід розлити в стерилізовані банки і герметично закупорити.

Калинове варення чудово допомагає при печії. Для цього слід розвести одну чайну ложку варення в склянці води і вживати без обмежень.

Для самих маленьких

Молодим мамам варто знати, що калина є гіпоалергенною, а це означає, що її можна давати всім дітям у віці більше шести місяців у вигляді не дуже насиченого компоту або морсу, а після року – у вигляді мусу або киселю.

Регулярне вживання плодів калини допомагає в лікуванні алергічних реакцій.

Якщо дитина буде їсти до десяти свіжих калинових ягід в день, різні вірусні захворювання та застуди будуть обходити його стороною.

Словом, корисні властивості червоної калини просто неоціненні для дітей.

Тому рекомендується включати в дитячий раціон сік, морс, мус, кисіль з калини – ці чудові засоби допомагають зміцнювати імунітет в домашніх умовах.

Для приготування киселю з калини для дитини вам знадобиться 100 мл калинового соку, вода, 180 г цукру і 90 г крохмалю.

Крохмаль слід розвести у невеликій кількості води, потім влити в розведений водою гарячий сік, додати цукор, довести до кипіння, при цьому постійно помішуючи кисіль.

Подавати до столу кисіль можна в теплому або гарячому вигляді.

Для приготування калинового сиропу потрібно 1 л калинового соку і 2 кг цукру.

У сік додати цукор і нагрівати до повного його розчинення.

Коли з'явиться пінка, її необхідно зняти і кип'ятити сироп протягом п'яти хвилин.

Готовий сироп калини слід процідити, розлити в стерилізовані пляшки і закупорити стерилізованими пробками.

Зберігається даний продукт у холодильнику.

Дуже корисним і смачним стає чай, в який додають такий сироп.

Відео-десерт

Дивіться відео про особливості ягід червоної калини для організму.

Що ще почитати: