23 апрель 2019 22

Як зварити приголомшливе варення з хурми

Хурма славилася у греків та інших народів. Цей приголомшливий фрукт є джерелом десятки корисних елементів для нашого організму. Запастися всіма вітамінами можна за допомогою варення, яке зможе охороняти від вірусів і радувати смаком круглий рік. До того ж, хурма чудово поєднується з різними добавками!

Смачне варення з хурми без цукру
Інгредієнти Кількість
кислоти лимонної - 4 р
хурми - 4 шт.
ваніліну - 3 р
кориці - 1 паличка
крохмалю кукурудзяного - 20 г
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 г: 71 Ккал

Відсутність цукру впливає на термін зберігання: він стає набагато менше. Але зате таке ласощі має меншу калорійність. Консервантом тут виступає щіпка лимонної кислоти.

Як приготувати:

  1. Плоди вимити, нарізати і пропустити крізь м'ясорубку або просто пюрировать блендером.
  2. Вмішати в отриману масу лимонну кислоту, а також корицю з ваніліном.
  3. Помістити в сотейник і прибрати на вогонь. Додати крохмаль, розмішати і дочекатися закипання.
  4. Після цього відразу розкласти масу по банках, закрити їх і дати охолонути при кімнатній температурі, після чого зберігати тільки в холодильнику.
Порада: закочувати банки не потрібно, можна просто використовувати закручені кришки.

Варення з хурми з лимоном

Легка кислинка в варення додає йому не тільки цікавого смаку, але і приємний аромат. Готується солодкість у вигляді часточок, вони добре зберігають свою форму навіть після перемішування і варіння.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
хурми (твердої) 1 кг
кориці 1 паличка
цукру 350 г
лімонов 1 шт.
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 140 Ккал

Як приготувати:

  1. Вимити продукти і прибрати всю воду серветками.
  2. Нарізати їх скибочками. Обов'язково потрібно видалити всі кісточки і листочки. Лимон потрібно різати разом з цедрою.
  3. Засипати часточки цукром і залишити приблизно на годину, щоб вони віддали сік.
  4. Перекласти в сотейник, помістити сюди паличку кориці і включити невеликий вогонь.
  5. Прокип'ятити протягом десяти хвилин.
  6. Перекласти в банки гарячу масу і відразу закатати, зберігати слід у прохолодному місці. Паличку кориці класти в банки не потрібно.

Порада: слід використовувати тверді сорти, щоб часточки тримали форму. Наприклад, сорт «Бичаче серце».

Як робити заготівлю з яблуками

Це варення виходить дуже солодким, але не нудотним. Можна використовувати і перезрілі плоди. Яблука можна очищати від шкірки, так і використовувати разом з нею. Головне, щоб вона не була занадто жорсткою.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
лимонного соку 65 мл
солодких яблук 1 кг
цукру 560 г
хурми 1 кг
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 128 Ккал

Як приготувати:

  1. Вимити фрукти і видалити у них насіння. Слід промокнути вологу серветками.
  2. Перемолоти м'якоть за допомогою м'ясорубки або стаціонарного блендера, щоб вийшла однорідна суміш.
  3. Перелити в каструлю і додати сюди ж цукор і лимонний сік. Щоб не відміряти сік, можна просто взяти цілий невеликий лимон і видавити його прямо в каструлю. Перемішати.
  4. На повільному вогні дочекатися закипання і потім проварити ще хвилин сім, не більше.
  5. В цей час простерилізувати банки-яким зручним способом, після чого розлити в них готове яскраве варення і відразу ж закатати. Дати охолонути під ковдрою, потім зберігати в коморі або підвалі.

Порада: якщо яблука недостатньо солодкі, кількості цукру потрібно збільшити приблизно на 100 р.

Як зварити в мультиварці

Неймовірно простий і класичний спосіб, на приготування якого йде всього десять хвилин. Все інше робить розумна мультиварка! Якщо є програма «Варення», можна використовувати і її.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цукру 0,6 кг
хурми 1 кг
лімонов 1 шт.
Час приготування: 75 хвилин Калорійність на 100 грам: 177 Ккал

Як приготувати:

  1. Витягнути всі кісточки з помитою хурми і потім перебити її в однорідну масу у блендері, також можна використовувати м'ясорубку.
  2. Жовте пюре перекласти в чашу мультиварки, зверху присипати вказану кількість цукру.
  3. З великого лимона вичавити весь сік і додати його до решти продуктів. Все перемішати.
  4. Вибрати режим «Гасіння» у мультиварки з таймером на годину. Закрити кришку.
  5. Якщо хурма не дуже соковита, то її потрібно буде хоча б раз перемішати. Обережно, так як кипляча маса сильно булькає, можна обпектися. Якщо соку багато, можна нічого не робити.
  6. Після сигналу пристрою готове варення потрібно розкласти по чистих прогрітим банкам і закрутити кришки, потім бажано зберігати в холодильнику.

Порада: якщо боїтеся, що варення зіпсується, можна вирізати кружок із паперу по діаметру банки. Потім його треба змочити в ромі, горілці або спирті і покласти зверху на варення. Це не дасть розвиватися бактеріям.

Рецепт варення з додаванням апельсина

Аромат апельсина і в'язка хурма – ідеальне ласощі для вечірнього чаю. Таке варення часто додають в якості прошарку для тортів і печива, використовується у рулетах та іншої випічки.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
апельсинів 1 шт.
цукру 0,2 кг
хурми 0,4 кг
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 151 Ккал

Як приготувати:

  1. Вимити фрукти і потім порізати тільки хурму невеликими шматочками.
  2. З половинки апельсина потрібно зняти цедру. Це легко робиться овочечисткою, але можна зрізати і ножем. З цієї ж половинки цитруса потрібно вичавити весь сік.
  3. Другу половинку потрібно порізати на такі ж шматочки, як і хурму, разом з цедрою.
  4. Помістити всі ці продукти і цукор в сотейник і перемістити на вогонь.
  5. На самому маленькому вогні необхідно проварити інгредієнти приблизно двадцять хвилин. Заважати потрібно часто.
  6. Можна далі масу пюрировать блендером, а можна залишити і шматочками, це за бажанням.
  7. Повернути на вогонь і готувати ще хвилин десять.
  8. Помістити гарячу суміш по банкам. Коли вони охолонуть, потрібно зберігати в прохолодному місці.

Порада: при подачі такого варення на стіл можна прикрасити часточками апельсина і смаженим насінням.

«Мандариновий настрій»

Дане варення не тільки пахне Новим роком, але і містить в собі велику дозу вітаміну С. Необхідно брати тільки стиглі мандарини, без зелених плям, інакше вони будуть кислими і можуть зіпсувати весь смак.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цукру 1 кг
мандаринів 1 кг
хурми 1 кг
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 165 Ккал

Як приготувати:

  1. Гарненько вимити мандарини. Їх потрібно покласти в крутий окріп і залишити хвилин на дванадцять, прикривши кришкою.
  2. Після цього цитруси слід перекласти в холодну воду і залишити на ніч або години на десять.
  3. Витягнути вранці плоди і в стаціонарному блендері змолоти їх в пюре. Можна зробити це і занурювальний насадкою, але важливо, щоб ніяких великих шматочків не залишалося.
  4. Хурму теж потрібно помити і потім розрізати навпіл. М'якоть необхідно витягнути ложкою, всі кісточки видалити.
  5. Перемішати всі компоненти (цукор в тому числі) і перемістити в каструлю. Включити вогонь, самий маленький.
  6. Варити потрібно близько години. Варення повинне добре протомиться. Заважати потрібно часто, щоб не прилипало до дна.
  7. Дати повністю охолонути у кухні, потім знову дочекатися закипання і варити ще півгодини.
  8. Після цього відразу розкласти в банки і герметично закрити. Зберігати можна в коморі.

Порада: мандарини треба вимочувати, щоб прибрати з них гіркоту, вона міститься в цедрі. Якщо цього не зробити, то навіть велику кількість цукру не врятує насолода від гіркоти.

Візьміть на замітку, як зварити оригінальне варення із зелених волоських горіхів.

Тут ви знайдете, як правильно приготувати яскраве і корисне варення з гарбуза.

Варення з ялинових шишок — користь і рецепти лікувального ласощі.

Приготування бурштинового ласощі з хурми з гарбузом

Приголомшливий дар золотої осені! Варення має гарний бурштиновий колір і глибокий смак, а ще трохи пощипує мову імбиру. Якщо цей корінь дуже до душі, можна використовувати більшу кількість, але тоді потрібно обережно давати дітям.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
імбиру 4 см
гарбуза 0,3 кг
води 75 мл
хурми 2 шт.
цукру 170 г
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 108 Ккал

Як приготувати:

  1. Приготувати можна як у вигляді повидла, так і шматочками. Відштовхуючись від цього, продукти потрібно подрібнити або невеликими кубиками, або їх слід натерти. Обов'язково попередньо прибрати всі кісточки, у гарбуза зняти шкірку.
  2. Дуже дрібно натерти очищений корінь імбиру. Можна скористатися часничницею.
  3. Всі компоненти рецепту в сотейнику з'єднати і перемішати.
  4. На середньому вогні варити близько години. Якщо потрібно, можна долити води. Також можна приготувати в хлібопічці, якщо є режим «Джем» або аналогічний.
  5. Після варіння або відразу подавати до столу, або ж закатати в невеликі банки й зберігати в прохолодному місці.
Порада: з даного ласощі можна пізніше приготувати щось на зразок морсу, лимонаду і навіть компоту. Головне – не переборщити з імбиром.

Хитрощі та поради

Не варто боятися використовувати різні спеції. Вони не вплинуть на термін зберігання. Крім ванілі та кориці, можна також використовувати мускатний горіх, солодкий червоний перець, зовсім трохи порошку чилі, мелену гвоздику та ін. Також продається спеціальна суміш приправ для випічки, яка теж добре підійде до варенню.

Хурма буває різних сортів. Якщо вона тверда, це не означає, що вона не дозріла. Потрібно поцікавитися у продавця про сорт фрукта. Для варення підходять стиглі і перестиглі плоди, але, якщо все-таки вдалося потрапити саме на недозрілі плоди, від них варто відмовитися.

В якості добавок можна використовувати самі різні фрукти. Приміром, восени є урожай груш і гранатів. Серед екзотичних добавок зустрічається авокадо, ананас, рідше використовуються заморожені ягоди. Для аромату використовується зовсім трохи коньяку або рому, зазвичай, їх додають в самому кінці, інакше вони просто випаруються під час варіння.

Цікавий смак варення з хурми і його сонячний колір – це справжня підзарядка для імунітету і джерело гарного настрою. Навіть ті, хто не шанують цей чудовий фрукт, зможуть по достоїнству оцінити його за нашими рецептами. Приємного апетиту!

Що ще почитати: