22 апрель 2019 75

Як зробити смачний салат з деревних грибів

Деревні гриби найчастіше ігноруються грибниками в нашій країні. Проте в Азії вони користуються великою популярністю. Особливо їх часто додають у салати, варять з них супи і додають до морепродуктів.

Самі по собі деревні гриби не мають особливо вираженого смаку і запаху, на відміну від звичайних побратимів. Він у них більш землистий і димний. Цінують їх за щільну структуру, використовують для додання більш азіатського аромату. Ті, хто любить східну кухню, обов'язково повинні спробувати хоч один з салатів з цими грибами.

Салат з деревних грибів по-китайськи
Інгредієнти Кількість
грибів деревних - 80-100 г
болгарських перців - 2 шт.
огірків (свіжих) - 2 шт.
часнику - 2-3 зубчики
столового оцту - 30-50 мл
соєвого соусу - 60-80 мл
устричного соусу - 60-80 мл
червоного гострого перцю - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 59 Ккал
  1. Гриби залити водою, потім вийняти і трохи віджати.
  2. На розпечену сковороду налити трохи рослинного масла, відправити туди пластівці перцю гострого, продавлений часник і залишити нудитися (2-3 хвилини). Слідом пошинкувати соломкою солодкий перець і огірок і відправити на сковорідку не довше ніж на 5-6 хвилин.
  3. Перекласти вміст на тарілку, порізати туди ж гриби великими шматками. Для заправки змішати соуси (устричний і соєвий) оцет, перелити їх на ту ж сковорідку і трохи прогріти. Полити овочі даної сумішшю, перемішати.

Готуємо по-корейськи з фунчозой

Фунчоза має східне походження. І вона добре поєднується з продуктами, а також легка в приготуванні. Свого смаку і аромату вона не має, а лише вбирає в себе інші.

Для нього знадобиться:

  • деревні гриби – 30-40 г;
  • 1 велика морквина;
  • фунчоза – 80-100 г;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • рослинна олія;
  • 50-75 мл соєвого соусу;
  • зелень.

Час готування – 30-35 хвилин.

Калорійність – 66 ккал/100 р.

Заздалегідь замочені гриби нарізати на дрібні шматочки, можна соломкою. Рисову локшину (фунчозу) залити окропом на 15-20 хвилин, потім перекласти в друшляк і злити зайву рідину. Морквину пошинкувати тонкою соломкою і обсмажувати на сковороді до рум'яного кольору. Далі з'єднати в тарілці гриби, локшину і моркву. Для заправки на сковорідці обсмажити подрібнений часник, далі приєднати соєвий соус, тушкувати пару хвилин, полити цією сумішшю салат. Зверху посипати рубаною зеленню.

Салат з огірком

Цей рецепт добре підійде тим, хто любить китайську кухню. Особливо якщо салат постоїть в холодильнику ніч. Всі компоненти просочаться соусом і смаком один одного і грунтовно настоятися.

Для приготування:

  • гриби деревні – 40-50 г;
  • 3 курячих яйця;
  • 2-3 свіжих огірка;
  • 1 морквина;
  • 1 велика цибулина;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 80-100 мл соєвого соусу;
  • червоний перець;
  • кунжутне насіння.

Загальний час готування – 40-55 хвилин.

Калорійність – 105 ккал/100 р.

Теплою водою залити гриби, далі відкинути їх на друшляк і злити зайву рідину. Цибулину порізати півкільцями, моркву – тонкою соломкою. Кинути їх на розпечену сковорідку і обсмажити до рум'яного кольору. Туди ж додати порізані соломкою огірки і через 2-3 хвилини прибрати з вогню.

Яйця збити віночком і спекти з них млинці. У мисці з'єднати всі овочі, порізані соломкою гриби і яєчні млинці. Для заправки обсмажити на рослинному маслі продавлений через прес часник, червоний перець. Потім туди ж налити соєвий соус і трохи (2-3 хвилини) тушкувати на малому вогні. Залити цією заправкою підготовлений салат.

На відео — ще один рецепт приготування салату з деревних грибів і огірків:

Рецепт приготування з морквою

Інгредієнти:

  • гриби деревні – 70-80 г;
  • 3-4 морквини;
  • 80-90 мл соєвого соусу;
  • 0,5 ч. л. хмелі-сунелі;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • 35 мл рослинного масла.

Час приготування – 55-60 хвилин.

Калорійність – 78 ккал/100 р.

Залити водою гриби і залишити до повного розм'якшення. Далі перекласти в друшляк і дати злитися зайвої рідини. Моркву натерти на спеціальній тертці – по-корейськи. Потім налити на сковорідку рослинне масло, розігріти її. Туди ж відправити продавлений через прес часник і обсмажити трохи. Покласти моркву і обсмажити її. Посипати хмелі-сунелі, залити половиною соєвого соусу і залишити нудитися 4-6 хвилин. Зняти сковороду з вогню і дати трохи охолонути. Гриби порізати і змішати з морквою, залити залишками соєвого соусу. Можна прикрасити рубаною зеленню і кунжутним насінням.

Закуска з деревних грибів з м'ясом

Для більшої поживності добре додавати в салати м'ясо. Воно не тільки вгамовує голод, але і доставляє в організм безліч корисних речовин.

До складу входять:

  • гриби деревні – 35-50 г;
  • м'ясо (свинина нежирна або яловичина) – 350-400 г;
  • 1 велика цибулина;
  • рослинна олія;
  • 100-150 мл соєвого соусу.

Час готування – 40-45 хвилин.

Калорійність – 148 ккал/100 р.

Гриби замочити в теплій воді. На розпечену сковорідку відправити порізану півкільцями цибулину і обсмажити трохи. Потім туди ж покласти порізане тонкою соломкою м'ясо. Обсмажити до повного випаровування рідини і утворення золотисто-коричневої скоринки у м'яса.

Гриби віджати від надлишків води і порізати соломкою. До них додати м'ясо з цибулею і перемішати. Для більшої гостроти додають трохи продавленого часнику або червоного/чорного перцю. Солити не потрібно, з-за цього салат буде пересоленим.

Подивившись відео, ви відкриєте для себе ще один смачний салат з деревних грибів з м'ясом:

Спосіб приготування з м'ясом і овочами

Поєднання м'яса з трохи припущеними овочами завжди добре сприймається будь-гурманами. А в поєднанні із солодкуватими хрусткими грибами і гострим соусом вони будуть нагадувати східну кухню.

Інгредієнти:

  • гриби – 25-40 г;
  • 1 велика цибулина;
  • 1 велика морквина;
  • 2 болгарських перцю;
  • 1 свіжий огірок;
  • зелень;
  • рослинна олія;
  • пісне м'ясо – 300-400 г;
  • 55 мл соєвого соусу;
  • 55 мл соусу «Табаско»;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 35 мл яблучного або винного оцту.

Загальний час приготування – 55-60 хвилин.

Калорійність – 154 ккал/100 р.

Гриби замочити у воді до повного розм'якшення. М'ясо порізати соломкою і відправити на розпечену сковорідку обсмажуватися до золотистого кольору. Викласти його окремо в тарілку, а в звільнилася сковорідку покласти цибулину, порізану півкільцями. Потім туди ж відправити нашатковані соломкою моркву, солодкий перець.

Дочекатися їх напівготовності і додати на 3-5 хвилин порізаний соломкою огірок. Овочі перекласти до м'яса. З грибів злити зайву воду, порізати їх і покласти до мясоовощной суміші. Для заправки обсмажити трохи подрібнений часник, потім залити його соусами (соєвим і «Табаско») і оцтом. Трохи прогріти суміш і залити нею салат. Присипати посіченою зеленню і кунжутом.


Для святкового столу зробіть листковий салат з грибами і шинкою.

За посиланням ви знайдете рецепт сура з грибами і куркою.

Якщо ви любите готувати в мультиварці, тут можна подивитися рецепт грибного супу.

Корисні поради

  1. Замочувати гриби потрібно як мінімум 25-30 хвилин. Але якщо навіть залишити їх у воді на ніч, гірше вони не стануть. Вони повністю розправляться і придбають ще більш ніжний, хрусткий смак. Щоб вони набули більш азіатський смак, їх заливають окропом, а потім додають трохи оцту і солі.
  2. В залежності від побажання ці салати можуть бути як гарячими, так і холодними. Причому якщо навіть вони постоять добу в холодильнику, стануть тільки краще, повністю просякнута і настоявшись. Цим вони нагадують борщ, який з часом стає смачнішим.
  3. Слід враховувати, що гриби при замочуванні збільшуються в 5-8 разів.
  4. Після замочування потрібно обрізати так звану кореневу частину (підстава, якими вони прикріплюються до дерева). Вона жорстка і непридатна в їжу.
  5. У Кореї та Китаї деревні гриби вживають просто обсмажені на сковороді з різними спеціями (кінза, червоний перець та інше). Їх можна використовувати в якості локшини, нарізавши соломкою.
  6. Добре поєднуються ці гриби з картоплею, рисом, фунчозой, м'ясом, овочами.
  7. Багато східні салати входить часник. Якщо хтось не любить гостроту, але при цьому хочеться залишити його аромат, часник слід обсмажити на сковороді і змішати з соєвим соусом.
  8. З даного продукту виходять дуже смачні соуси, які мають трохи солодкуватий присмак, вони чудово підійдуть до м'ясних страв.
  9. Зберігати продукт у свіжому вигляді можна в холодильнику не більше 72 годин. А ось в сушеному – до нескінченності. Розмочені гриби не варто перетримувати більше 2 діб.

На відео — ще один цікавий рецепт салату з деревними грибами:

Що ще почитати: