10 июнь 2019 41

Як готувати ідеальні баклажани по-вірменськи

Баклажани по-вірменськи смажать, запікають, готують на вугіллі. Часник, кінза, базилік, волоські горіхи – найкращі напарники баклажана. Вони роблять його цікавим і що запам'ятовується.

Смажимо баклажани по-вірменськи
Інгредієнти Кількість
баклажанів - 2 шт.
солодкого червоного перцю - 3 стручка
великого червоного цибулі - 1 шт.
стиглих томатів - 4 шт.
кінзи - 1 пучок
фіолетового базиліка - 3-4 гілочки
лимонного соку - 10 г
рафінованої олії - 70 г
солі - 10 г
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 156 Ккал

Обсмажені баклажани подають на стіл в якості теплого салату. Золотисті скибочки чудово контрастують з хрусткою, красивою нарізкою з болгарського перцю. Яскравий смак надають страві кільця червоного цибулі, кінза подрібнена і базилік.

Як приготувати:

  1. Овоч нашаткувати великими кубиками, приправити сіллю. Залишити (на 15 хвилин), щоб вся гіркота з них пішла.
  2. Розігріти в сковороді олію і обсмажити великі кубики до рум'яної скоринки.
  3. Червоний перець, цибулину нашаткувати соломкою, помідори часточками, подрібнити кінзу, з живців базиліка зняти листочки.
  4. Всі підготовлені компоненти змішати і викласти на велике блюдо, полити лимонним соком і олією. Прикрасити подрібненими листям базиліка.

Господині на замітку: зазвичай при смаженні овочі вбирають велику кількість масла, щоб цього не сталося, треба використовувати сковороду–гриль, трохи змастити її рафінованою олією і обсмажити підготовлені скибочки.

Фаршируємо м'ясом

Успіх приготування цієї страви в тому, що баклажани не смажаться, а запікаються в духовій шафі.

Вимагається:

  • 1 середньої величини баклажан;
  • 150 г телятини;
  • 1 стручок перцю;
  • 90 г цибулі + 15 г часнику;
  • 2 черрі;
  • 70 р олії рафінованої;
  • 2 г меленого перцю (гострого);
  • за смаком фіолетовий базилік;
  • 3 гілочки кропу;
  • сіль.

На приготування потрібно 45 хв.

Одна порція: 166 ккал.

Готуємо:

  1. Взяти філе і розрізати його навпіл, запекти в духовій шафі при температурі 195ºC (10-12 хвилин).
  2. Нашаткувати цибулину, часник, зробити фарш з телятини. Олія рафінована налити в сковороду і тушкувати все інгредієнти до повної готовності.
  3. Додати спеції: гострий перець і сіль.
  4. Для прикраси запекти черрі і стручок перцю, достатньо п'яти хвилин.
  5. Викласти баклажани на плоске блюдо, зверху покласти фарш, черрі, перець, посипати кропом і базиліком.

На замітку: фарширувати можна м'ясом птиці, тоді час обжарювання фаршу буде трохи менше.

Запікаємо «синенькі» на багатті

На вугіллі готують синенькі овочі, нанизуючи цілком на шампури без попереднього маринування. Особливість страви в його подачі: м'якоть очищається від шкірки, шинкуется шматочками і пропонується їдцям як салат, який доповнюють рубаною зеленню, ароматним часником та іншими запеченими овочами.

Вимагається:

  • 4 середніх баклажана;
  • 3 стручка солодкого перцю (різних кольорів);
  • 4 сливовидных помідора;
  • 1 невеликий пучок кінзи;
  • 2 гілочки базиліка;
  • за смаком часник, ріпчаста цибуля;
  • 2 щіпки суміші перців;
  • 3 щіпки солі.

На приготування знадобиться 20 хв.

Одна порція: 89 ккал.

Готуємо:

  1. Нанизати баклажани, томати, солодкий перець на шампури, запекти на мангалі до м'якості.
  2. Всі запечені овочі необхідно очистити від шкірки, для цього їх опускають в ємність з крижаною водою.
  3. Нарізати овочеву м'якоть скибочками, з'єднати з подрібненою зеленню, подрібненим цибулею, часником, приправити за смаком і перемішати.
«Синенькі», приготовані на багатті по-вірменськи, виходять особливо смачними, з димком. Вони ідеально поєднуються з м'ясними закусками.

Заготовки на зиму

Баклажани, заготовлені на зиму, можна подавати як гарнір до м'яса, як пікантні закуски або як самостійне блюдо.

Пікантна закуска

Знадобляться:

  • 1,5 кг пружних баклажанів;
  • 1 головка часнику;
  • кінза, петрушка в рівних пропорціях;
  • 20 г солі;
  • 150 г цибулі;
  • 150-200 г рафінованої олії.

Необхідний час: 1 година.

Кількість калорій: 179 ккал.

Готуємо:

  1. Промити баклажани, видалити плодоніжки і розрізати овоч на кружечки товщиною 2 сантиметри, злегка приправити сіллю, покласти в ємність, зверху поставити невеликий вантаж. Залишити на добу. За цей час з них вийде гіркий сік.
  2. Очищену цибулю нашаткувати кільцями.
  3. Баклажани обсмажити в рафінованій олії.
  4. На окремій сковорідці обсмажити цибулю.
  5. Головку часнику очистити від лушпиння і розтерти зубчики в ступці.
  6. В емальовану каструлю покласти обсмажену цибулю, баклажани, рубану зелень, кухонну сіль, часник, прожарену і добре охолоджене масло. Всі інгредієнти добре перемішати, тушкувати на мінімальній температурі півгодини.
  7. Підготовленою сумішшю заповнити банки. Для зберігання вибрати прохолодне місце.
Закуска набуде більш гострий смак, якщо її доповнити подрібненим перцем чилі.

Оригінальна закуска

Знадобляться:

  • 1 кг середньої величини баклажанів;
  • 40-50 г рафінованої олії;
  • 100 г волоських горіхів;
  • 1 жменя кінзи;
  • 1 велика головка часнику;
  • 2 ст. л. розведеної лимонної кислоти;
  • за смаком сіль.

Потрібен час: 35 хвилин.

Калорійність порції: 178 ккал.

Як приготувати:

  1. Вимиті баклажани відправити в духову шафу, готувати до м'якості. Покласти овочі між 2-ма дошками під гніт, щоб видалити гіркий сік.
  2. У ступці потовкти горіхи і часник з сіллю в однорідну маслянисту суміш, підливаючи рафіновану олію і додати подрібнену зелень.
  3. Віджатий овоч покласти в широку миску, розтерти картофелемялкой, поступово додаючи горіхову суміш.
  4. Залишилося влити лимонну кислоту, ще раз перемішати. Зберігати заготовку в холодильнику.

На замітку: добре подати ікру в якості закуски з пахучим свіжим хлібом.

В якості закуски можна зробити смажені баклажани в клярі.

Як готувати тушковані баклажани з помідорами і перцем, читайте тут.

Вам напевно сподобається цей рецепт баклажанів в сметані.

Фірмові секрети

  1. Купуємо: пружні баклажани середньої величини, з зеленої щільно прилягає плодоніжкою, яскравою і блискучою шкіркою без дефектів. У невеликих плодах міститься менше насіння і гіркоти.
  2. Замочуємо: деякі баклажани мають гіркий присмак. Щоб позбутися гіркоти, треба опустити овочі в солону воду. Але не всі «синенькі» гірчать, залежить від сортової належності.
  3. Смажимо: ллємо олію рослинну на баклажан, а він вбирає його, так скромний дієтичний овоч перетворюється в калорійну бомбу. Цього можна уникнути, якщо опустити скибочки в солону воду, або злегка запекти овоч в духовці (мікрохвильовій печі), або покласти кружечки овоча під збитий і трохи підсолений яєчний білок. А після цього приступати до смаження.
  4. Готуємо за правилами: щоб скибочки овоча вийшли соковитими з хрусткою скоринкою, їх можна панірувати в суміші з борошна і крохмалю. Готувати овоч у фритюрі не має сенсу, скибочки будуть занадто м'якими. Допоможе сковорідка-гриль. Її змащують крапелькою масла, розігрівають і обсмажують овоч. Наступний спосіб готування без масла – запекти плід цілком в духовій шафі.

На відео — ще один варіант приготування баклажанів по-вірменськи на зиму:

Долучаючись до смачної вірменської кухні, важливо навчитися готувати національну страву правильно. Баклажани по-вірменськи обов'язково повинні містити часник, ароматну зелень, спеції і мінімальна кількість масла.

Що ще почитати: