19 апрель 2019 2 387

Як приготувати соус Бешамель для макаронів

Бешамель – популярний соус європейської кухні. Він завоював визнання нескладним складом і ніжним смаком. Для його приготування спочатку робиться ру (суміш смаженої пшеничного борошна і масла), потім вливається молоко і уварюється до необхідної консистенції. Крім базових інгредієнтів, часто додають різні спеції, сир, вершки або бульйон. Далі розглянемо рецепти приготування найбільш популярних страв з макаронами і соусом Бешамель.

Класичний рецепт соусу Бешамель
Інгредієнти Кількість
свіжого молока - 0,7 л
білого борошна - 50 г
масла вершкового - 50 г
тертого мускатного горіха - 0,5 ч. л.
дрібної солі - 0,5 ч. л.
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 111 Ккал

Білий Бешамель подають до різних страв. Наприклад для лазаньї або макаронів.

  1. Дістаємо молоко з холодильника, підігріваємо до теплого стану.
  2. В підходящу посуд з товстим дном (сотейник, сковороду, каструлю) викладаємо і розтоплюємо вершкове масло при середньому нагріві.
  3. Просіваємо борошно по всій поверхні вершкового масла, інтенсивно перемішуємо, щоб уникнути появи грудочок. Заварюємо її, поки не зникнуть запах і присмак сирої борошна.
  4. Потім маленькими порціями підливаємо гаряче молоко, ретельно вимішуючи вміст віночком. Уважно стежимо за тим, щоб не згорталися грудочки.
  5. Потихеньку виливаємо все молоко, продовжуємо варити масу на повільному вогні, безперервно вимішуючи. Вміст має загуснути і стати однорідно-шовковистим. Якщо раптом з'являться грудочки, тоді соус необхідно протерти через сито або збити блендером.
  6. Тепер приправляємо масу мускатним горіхом, солимо до смаку, перемішуємо.
  7. Варимо ще пару хвилин зі спеціями. Консистенція гарячого Бешамель повинна бути схожа на рідку сметану. У холодному вигляді він стане більш густим.
  8. Далі білий соус використовуємо в залежності від вибраного рецепту страви.

Спагеті під соусом Бешамель

Страва готується дуже просто і зі смаком не поступається ресторанним аналогам. Досить приготувати соус, відварити спагеті, доповнити блюдо свіжими овочами – і готовий смачний обід для всієї родини.

Інгредієнти:

  • 400 г спагеті;
  • 0,3 л жирного молочка;
  • 3 ст. л. олії;
  • 1-2 ст. л. звичайної борошна;
  • трохи солі і мускатного горіха.

Час приготування страви: 40 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 171,1 кКал.

  1. В товстостінну посуд викладаємо шматочок масла. Збиваємо його з борошном, щоб вийшла консистенція мокрого піску.
  2. Потім вливаємо порціями гаряче молоко, не перестаючи працювати міксером. Ставимо сковороду на повільний вогонь, варимо, помішуючи, 10 хвилин.
  3. Як тільки вміст почне кипіти, додаємо спеції.
  4. В іншій ємності кип'ятимо воду з сіллю і, дотримуючись інструкції на упаковці, відварюємо вироби. Зливаємо їх через друшляк, щоб стекла вся рідина.
  5. На тарілку викладаємо порцію гарячих макаронів, поливаємо соусом, подаємо до столу.

Для частування друзів і близьких можна подати грибний пиріг з печерицями і соусом Бешамель.

На швидку руку можна зробити макарони з сиром. За посиланням ви знайдете рецепт.

Спробуйте макарони з рибою у вершковому соусі, приготовані за цим рецептом.

Вермішель з фаршем

Макарони з фаршем – цілком буденна страва, але якщо доповнити їх французьким соусом Бешамель, то вийде вишуканий ситний вечеря.

Інгредієнти:

  • 0,45 кг вермішелі;
  • 2 цибулини;
  • 0,25 кг м'ясного фаршу;
  • 1 морква;
  • 45 г борошна;
  • 1 лаврушка;
  • 2 ст. л. соняшникової олії;
  • 1-2 щіпки солі;
  • 45 р масла;
  • 250 мл молока.

Час приготування: півгодини.

Калорійність: 119 кКал.

  1. Очищаємо, подрібнюємо моркву і одну цибулину. Овочі пасеруємо на пісному маслі до м'якості. Викладаємо на сковорідку фарш, перемішуємо, смажимо до готовності хвилин 5-10. У процесі смаження приправляємо сіллю м'ясо з перцем.
  2. В іншій каструлі відварюємо вермішель, викладаємо на друшляк, зціджуємо зайву рідину. Перекладаємо вермішель в каструлю, додаємо фарш з овочами, перемішуємо.
  3. Для основи білого соусу доводимо до кипіння молоко, помістивши в нього лаврушку й одну цілу очищену цибулину. Кипляче молоко відставляємо в сторону, наполягаємо 10 хвилин. Потім дістаємо цибулину з лавровим листом.
  4. У сотейнику розжарюємо масло, підсипаємо борошно, перемішуємо і прогріваємо суміш кілька хвилин, весь час вимішуючи.
  5. Зменшуємо нагрівання, тонким струменем вливаємо молоко в сотейник при постійному помішуванні. Як тільки соус почне увариваться, додаємо спеції, перемішуємо і відставляємо в сторону.
  6. Макарони можна подати в загальному блюді, густо полив соусом. А можна розкласти по порційних тарілочках, а теплий соус подати окремо.

Незвичайні фаршировані макарони

Оригінальне і в той же час просте блюдо підкорить гостей незвичайною подачею і ніжним смаком.

Інгредієнти:

  • 250 г великих порожнистих всередині макаронів (каннеллоні, черепашки, пір'я);
  • 400 г фаршу;
  • 1 морква;
  • 300 мл жирних вершків;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • 10 г мускатного горіха;
  • 2 ст. л. пшеничного борошна;
  • 30 г олії;
  • по щіпці чорного перцю і солі.

Час приготування страви: 1 год.

Калорійність: 228 кКал.

  1. Для початку відправляємо на конфорку каструльку з водою, додаємо дрібку солі, чекаємо моменту кипіння. У киплячу воду закидаємо макарони, трохи їх варимо, щоб вони вийшли «альденте». Відкидаємо на друшляк, обов'язково промиваємо холодною водою і даємо охолонути.
  2. Тим часом готуємо начинку. Очищаємо, подрібнюємо овочі. Відправляємо їх смажитися на вершковому маслі близько п'яти хвилин. Щоб не підгоріла, піджарку постійно перемішуємо.
  3. До готових овочів додаємо фарш і спеції за смаком. Всі перемішавши, продовжуємо готувати ще чверть години до готовності м'яса і випаровування всіх соків.
  4. Беремо макаронне виріб, нещільно наповнюємо його начинкою. Складаємо фаршировані макарони в вогнетривку форму.
  5. Тепер залишилося приготувати Бешамель, в якому будуть запікатися макарони. Додаємо борошно в сковорідку з розтопленим вершковим маслом. Всі інтенсивно перемішуємо, заварюємо борошно до трохи золотистого кольору. Тепер вливаємо теплі вершки, ретельно розмішуючи масу віночком.
  6. Кладемо спеції, перемішуємо, варимо соус ще пару хвилин. Загустілий соус знімаємо з плити, заливаємо їм фаршировані макарони у формі.
  7. Блюдо ставимо в духовку на 25 хвилин, запікаємо при 170 градусах. Коли верх підрум'яниться і з'явиться приємний запах, страва готова. Прикрашаємо його зеленню, на стіл подаємо гарячим.

Макаронна запіканка з м'ясом і томатами

Якщо набридли прості макарони, то радимо приготувати макаронну запіканку. Доповнивши страву ніжним соусом, томатами і м'ясним фаршем, в результаті отримаємо дуже смачне і ситне блюдо.

Інгредієнти:

  • 500 г спагетті;
  • 3-4 томати;
  • 500 г м'ясного фаршу;
  • 0,8 л свіжого молока;
  • 1-2 ріпчасті цибулини;
  • 2 гілочки свіжої зелені;
  • 1-2 часникового зубчики;
  • 50 р масла;
  • 80 г борошна;
  • трохи солі, чорного перцю і соняшникової олії.

Час приготування страви: 1 год.

Калорійність: 168 кКал.

  1. Очищаємо цибулини, обполіскуємо, трохи обсмажуємо на соняшниковій олії. Додаємо до піджарки фарш, поділяємо його лопаткою на невеликі фрагменти, перемішуємо. Тушкуємо все 7-10 хвилин під кришкою.
  2. А поки моєму томати, опускаємо в окріп і потім відразу в крижану воду, попередньо зробивши надрізи на шкірці. Знімаємо шкірку, а м'якоть нарізаємо шматочками, додаємо до м'яса. Приправляємо м'ясо спеціями за смаком і подрібненим часником.
  3. Відварюємо макарони майже до готовності. Зливаємо їх через друшляк, але не промиваємо.
  4. Для приготування соусу на невеликому вогні розтоплюємо вершкове масло. В рідке кипляче масло підсипаємо просіяне борошно. Інтенсивно перемішуємо, поки ру повністю не завариться і не перестане видавати характерний сирий запах.
  5. Тепер потроху вливаємо підігріте молоко, з допомогою віночка добиваємося однорідної консистенції. Уварюємо соус, солимо за смаком і відставляємо в сторону.
  6. Вогнетривку форму змащуємо олією, викладаємо спагетті, просочуємо їх половиною соусу Бешамель. Зверху розподіляємо рівним шаром м'ясну начинку, заливаємо її залишками соусу.
  7. Запікаємо страву при 180-200 градусах 25 хвилин, поки верх не підрум'яниться. Перед подачею запіканку посипаємо рубаною зеленню, нарізаємо на порційні шматочки. Приємного всім апетиту!

Корисні поради господині

  1. Якщо соус вийшов не такий густий, як хотілося, то можна покласти трохи борошна і поварити ще хвилину. Якщо ж, навпаки, Бешамель густіше ніж потрібно, то можна розбавити її гарячим молоком або вершками.
  2. Щоб після охолодження на соусі не утворювалася щільна плівка, необхідно прямо на поверхню покласти харчову плівку.
  3. Бешамель може зберігатися в холодильнику кілька діб. Для цього залишки соусу заливаємо невеликою кількістю розпущеного вершкового масла. Воно утворює на поверхні плівку, не даючи їй пересохнути і обветриться.

На відео — приготування смачної запіканки з макаронів з м'ясом:

Що ще почитати: