11 апрель 2019 39

Як смачно приготувати весняний зелений борщ з кропивою

Експерименти на кухні завжди вітаються. Тим більше якщо зміни в класичному рецепті змінюють смак страви на краще. Яскравий приклад тому – зелений борщ з кропивою. Заміна щавлю на молоду пекучу траву робить весняний супчик менш кислим, але таким апетитним і вкрай корисним.

Зелений борщ на воді з кропивою і яйцем
Інгредієнти Кількість
кропива молода - 100 г
петрушка (корінь) - 3 см
картопля - 4 бульби (невеликих)
цибуля ріпчаста - ½ Середньої головки
морквина - 1 шт.
болгарський зелений перець - ½ Плода
сіль - ½ Ч. л.
масло пісне - 1 ст. л.
лавровий лист - 2 шт.
яйце - 1 шт.
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 г: 83 Ккал

Цей суп – дієтичний. Готують його без м'яса. Традиційну для борщів засмажку не роблять. У підсумку виходить дуже легкий овочевий суп, «вируючий» вітамінами. Як раз те, що потрібно навесні!

Рецепт:

  1. Картоплю чистять, миють. Бульби розрізають на 4 часточки. Кидають у гарячу воду. Накривають кришкою.
  2. Морква, солодкий перець, цибулю, корінь петрушки чистять, миють. Нарізають або соломкою або кубиками.
  3. Кропиву миють, заливають на 5 хв. окропом. Воду зливають, зелень ще раз промивають під проточною водою. Обсушують, ріжуть, як щавель для зеленого борщу.
  4. Як тільки картопля закипить, каструлю вливають олію. Вогонь зменшують до середнього.
  5. 10 хвилин потому в бульйон висипають інші овочі. Варять 8 хвилин під кришкою.
  6. Яйце круто очищають від шкаралупи. Розрізають на 4 частини.
  7. У киплячий овочевий відвар висипають кропиву, кидають лаврушку, солять. Для підсилення смаку можна трохи поперчити.
  8. Варять 5 хвилин на тихому вогні.

Готового блюда дають настоятися 10-20 хвилин. У кожну порційну тарілку кладуть часточку яйця. Наливають гарячий зелений борщ і додають по ложці густої сметани.

Рецепт першого страви з куркою

Неймовірно смачний вітамінний суп з овочів, молодої кропиви і ніжною курячої грудки. Блюдо просте, нескладне в приготуванні.

Продукти на 3 л води:

  • кропива молода – 200 г;
  • грудка без шкіри – 300 г;
  • картопля – 4 бульби;
  • цибуля ріпчаста – 1 середня головка;
  • морква – 1 шт.;
  • масло пісне – 2 ст. л.;
  • яйце – 3 шт.;
  • сіль – ½ ст. л.;
  • спеції – 4 горошини запашного перцю, третина ч. л. перцю чорного меленого, 2 лаврових листочка.

Час – 1 ч. 15 хв.

Калорійність – 76 ккал/100 р.

Рецепт:

  1. Очищену від плівок, вимиту курячу грудку (цілком) кладуть у воду. Доводять до кипіння, не забуваючи знімати шумівкою піну. Додають спеції, солять, варять при слабкому кипінні 40 хвилин.
  2. Овочі чистять, миють. Картоплю нарізати середніми шматочками, цибулю – дрібними кубиками, моркву – тонкою соломкою (можна натерти на тертці).
  3. Яйця варять круто. Охолоджують, знімають шкаралупу, ріжуть тонкими часточками або кубиками.
  4. Цибулю і моркву підрум'янюють її на сковороді в рослинному маслі.
  5. Кропиву миють, обшпарюють окропом. 5 хвилин потому пекучу траву ще раз промивають. Обсушують, ріжуть крупно.
  6. Зварене куряче м'ясо виймають з бульйону. Дають трохи охолонути і ріжуть середнім кубиком.
  7. У киплячий потихеньку бульйон кидають картоплю. Варять 20 хвилин.
  8. Висипають кропиву і шматочки курки. Продовжують варити борщ ще 5 хвилин.
  9. В самому кінці додають пасеровані овочі, яйця, сіль (якщо потрібно).

Покипев ще 2 хвилини, зелений борщ з молодою кропивою буде готовий. Потрібно дати йому настоятися і можна подавати до столу.

На м'ясному бульйоні з щавлем

Основа супу – насичений м'ясний бульйон, який можна готувати з нежирної свинини або яловичини на кістці. Борщ по цьому рецепту виходить наваристим, дуже ситним.

Продукти на 4,5–5 л води:

  • кропива молода – 50 г;
  • щавель – 250 г;
  • пір'яний цибуля – 4 стебла;
  • м'ясо (на вибір) – 600 г;
  • вода – 5 л;
  • картопля – 5 бульб;
  • морква – 2 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 2 середніх головки;
  • масло вершкове – 40 г;
  • яйця – 8 шт.;
  • сіль – ½ дес. л.;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 3 горошини запашного перцю;
  • 2 лаврових листа;
  • сметана, мікс зелені для подачі.

Урізноманітніть своє меню, приготувавши борщ зі свіжою капустою.

Якщо ви віддаєте перевагу пісну їжу, вам сподобається рецепт борщу з квасолею без м'яса.

Щоб нагодувати сім'ю ситним обідом, приготуйте борщ з пампушками, тут ви знайдете рецепт.

Час – 90 хв.

Калорійність – 95 ккал/100 р.

Рецепт:

  1. З очищеного від жиру і плівок м'яса варять крутий бульйон (50-60 хвилин). Додають сіль, спеції, очищену морквину та цибулину без лушпиння. Варять ще 40 хвилин.
  2. Картоплю чистять, миють. Половину картоплі кидають у бульйон цілком. Залишилися бульби ріжуть середнім кубиком.
  3. Цибулину і другу морквину чистять, миють. Цибулю подрібнюють кубиками, моркву – соломкою. Овочі пасерують на вершковому маслі до прозоро-золотистого кольору.
  4. Яйця варять круто. Знімають шкаралупу, ріжуть часточками або кубиками.
  5. Кропиву, щавель, зелений лук, петрушку з кропом миють. Кропиву, щоб не палила, ошпарюють окропом. Всю зелень дрібно ріжуть.
  6. З готового бульйону дістають м'ясо, бульби картоплі. Варені цибулю і моркву викидають. М'ясо охолоджують, поділяють на порційні шматочки. Картоплю розминають в пюре і трохи присмачують вершковим маслом.
  7. Бульйон повторно доводять до кипіння, повертають в нього шматочки м'яса, картопляне пюре і шматочки сирої картоплі. Чекають, поки закипить.
  8. Через 5 хвилин тихого кипіння відправляють в каструлю пасеровані цибулю і моркву. Варять 10 хвилин.
  9. Висипають в борщ подрібнені кропиву, щавель, зелену цибульку. Варять під кришкою 3 хвилини. Якщо не вистачає солі, додають її у цей момент.
  10. В останню чергу в бульйон викладають рубані яйця і зелень. Кип'ятять 1 хв і знімають з плити.

Коли борщ настоїться (20-30 хвилин), можна подавати страву до столу, приправивши сметаною або легким майонезом.

Важливо! На кілька днів вперед готувати борщ з кропивою не можна. Через яєць та великої кількості зелені суп може прокиснуть за ніч навіть в холодильнику.

Корисні поради

  1. Щоб приготувати смачно зелений борщ, можна використовувати не тільки молоду кропиву, але і верхні частини старих кущів. Збирати траву потрібно далеко від міста, автомобільних трас.
  2. Варити вітамінний суп можна не тільки навесні і влітку. Заморожена запас кропива відмінно підходить для страви. На смак борщу це практично не відбивається.
  3. Кропива, як відомо, сильно пече. Тому працювати з нею треба в гумових рукавичках. І ошпарювати перед нарізкою окропом, як було описано в рецептах.

На відео ви знайдете ще один варіант приготування зеленого борщу з кропивою і щавлем:

Що ще почитати: