30 март 2019 283

Як приготувати соус для шавермы в домашніх умовах

Шаверма є дуже ситним і в теж час простою стравою, що належать до категорії закуски. Набір продуктів, необхідних для приготування можна придбати в будь-якому супермаркеті.

Багато в чому неповторний смак даного страві додає спеціальний соус. Саме ароматна заправка визначає, якими властивостями буде володіти шаверма: солодкувата, гостра або з особливим ніжним смаком.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
сметани - 100 г
майонезу - 100 г
кефіру - 80 г
часнику - 4 часточки
чорний перець, червоний перець, коріандр, каррі, петрушка, кріп, кінза - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 317 Ккал

Приготування в домашніх умовах:

  1. Змішати сметану, майонез і кефір;
  2. Часник очистити і потерти на дрібній тертці. Потім розчавити часничницею;
  3. Все ретельно перемішати, додати спеції. Далі дати настоятися близько години.

Часниковий соус для шавермы

Якщо ви віддаєте перевагу блюдо погостріше, то ідеальним варіантом буде часниковий соус. Для приготування потрібні такі продукти:

  • 4 ст. ложки кефіру;
  • 4 ст. ложки сметани;
  • 7 середніх зубчиків часнику;
  • 4 ст. ложки майонезу;
  • Сіль, спеції за смаком.

Час приготування цього соусу таке ж, як і в класичному варіанті, близько 20 хвилин. Калорійність трохи нижче — близько 305 калорій на 100 грам.

Як зробити часниковий соус для шавермы:

  1. Змішати сметану, кефір, майонез;
  2. Потерти і розчавити часник;
  3. Перемішати часник і спеції, залити вже підготовленою масою з сметани, кефіру і майонезу.

Соус готовий!

Варіант з томатами

Не варто плутати цю заправку з кетчупом. Тільки що приготовлений, з використанням натуральних спецій та свіжих овочів він прекрасно різноманітить ваше блюдо.

Для приготування томатного соусу для шавермы в домашніх умовах необхідно:

  • 1 помідор;
  • 2 ложки томатної пасти;
  • 2 ложки рослинного масла;
  • 1 невелика цибулина;
  • Половина болгарського перцю;
  • Сіль, спеції за смаком.

Час приготування – 30 хвилин. Калорійність на 100 грам – 105 калорій.

Приготування:

  1. Ріжемо цибулю, помідор;
  2. Пасеруємо на сковороді цибулю, додаємо порізаний помідор, гріємо близько хвилини;
  3. Викладаємо масу в блендер, додаємо перець, томатну пасту, сіль, спеції;
  4. Подрібнюємо, пробуємо на смак. При необхідності додаємо ще трохи солі, спецій.

Важливо, що дана заправка має нетривалий термін зберігання і його необхідно використати протягом 5 годин.

Білий соус

Дана заправка має дуже ніжний, тонкий смак. Підходить тим, хто не любить зайву гостроту в стравах. Для білого соусу знадобляться наступні інгредієнти:

  • 1 невеликий огірок;
  • 4 ст. ложки сметани;
  • 3 середніх зубчики часнику;
  • Сіль, приправи за смаком.

Час на підготовку — не більш 20-30 хвилин. Ця заправка вважається низькокалорійної і чудово підійде для людей, які стежать за своєю фігурою. У 100 грамах білого соусу для шавермы міститься не більше 135 калорій.

Рецепт приготування в домашніх умовах:

  1. Огірок натираємо на тертці;
  2. Розчавити зубчики часнику;
  3. Поки огірок не став виділяти свій сік, додати сметану, часник, спеції, сіль;
  4. Суміш ретельно перемішати або збити в блендері.

Пряний «Арабський»

Особливістю даної заправки є додавання маринованого огірка, що додає шаверме пікантності.

Для приготування потрібні такі інгредієнти:

  • 1 склянка сметани;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 1 маринований огірочок;
  • 3 ст. ложки рослинної олії;
  • Зелена цибуля – за смаком;
  • Сіль, спеції за смаком.

Дана заправка також проста в приготуванні, як і вищеперелічені і її час приготування також 20 хвилин. Калорійність складе 217 калорій.

Приготування:

  1. Потерти і подрібнити часник;
  2. Змішати сметану, часник, цибулю, сіль і спеції;
  3. Настояти не менше 30 хвилин.

Як приготувати м'ясо по-албанською читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати карпаччо з яловичини — колекція золотих рецептів.

Як приготувати деруни з м'ясом, найсмачніша добірка рецептів.

Пікантний «Тегеранський»

Одним з самих незвичайних соусів для шавермы є тегеранський з додаванням яєць. Крім того, він має невеликі відмінності в приготуванні щодо всіх перерахованих вище заправок.

Інгредієнти:

  • 2 яйця;
  • 3 зубчики часнику;
  • 3 ст. ложки рослинної олії;
  • 3 ст. ложки кефіру;
  • Сіль, приправи за смаком.

Калорійність становить 227 калорій, готується у середньому 20 хвилин.

Приготування:

  1. Подрібнити часник;
  2. У блендері змішати яйця, часник, спеції, сіль;
  3. В отриману масу тонким струменем повільно влити рослинне масло;
  4. Безпосередньо перед використанням у суміш додати кефір. Без кефіру зберігати в холодильнику.

Корисні поради

  • Щоб соус виглядав ще більш апетитно після перемішування всіх інгредієнтів, можна додати свіжу порізану зелень;
  • Головними компонентами у створенні смаку є спеції. Чудово підійдуть такі трави, як коріандр, петрушка, каррі, мелений перець;
  • У сметанні заправки можна додати лимонний сік. Він допоможе урізноманітнити смакову частина.

При дотриманні всіх пунктів рецептів виходять чудові заправки, які додадуть шаверме пікантності. Крім того, більшість перерахованих вище соусів можна використовувати з багатьма іншими частуваннями. Наприклад, сметанний соус відмінно підійде до відварного м'яса, овочів, а біла заправка стане прекрасним доповненням до запечене картоплі.

Що ще почитати: