23 март 2019 12 719

Як спекти цільнозерновий хліб в хлібопічці

Вміння пекти хліб завжди було ознакою хорошої господині. Сучасна техніка спрощує цю задачу. Головне – слідувати рецептом. Сьогодні ми представимо вашій увазі кілька рецептів, які навчать випікати цільнозерновий хліб в хлібопічці.

Переваги цільнозерновий борошна перед білою

Для розуміння відмінності цих двох видів борошна потрібно звернутися до біології. Структура зерна представлена кількома складовими:

  • серединкою, що складається в основному з крохмалю;
  • плодовими і насіннєвими оболонками, що покривають зерно зовні;
  • зародком зерна.

Оболонки містять мінеральні і азотисті речовини, клітковину, білки. Зародок містить білки, мінерали, олії. Вищий сорт білого борошна складається з серединок, так як очищений від усіх оболонок. Це надає білій муці калорійність, так як крохмаль є вуглеводом. Продукт володіє м'якістю, приємним біло-кремовим відтінком, відмінними хлібопекарськими характеристиками. Але з неї видалені всі корисні речовини, що робить її марним для організму продуктом.

Борошно грубого помелу зберігає всі компоненти зерна, стаючи джерелом енергії для організму. Вона не тільки живить організм, але і забезпечує його клітковиною, необхідної для його очищення. Але за якістю випічки високосортна борошно перевершує цільнозернове. Борошно грубого помелу не так добре піднімається, має сіруватим відтінком. Вона більше підходить для випікання хліба, коржів і оладок. Страви складніше рекомендується випікати з додаванням білого борошна.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
пшеничне борошно цільнозернові - 560 г
вода - 350 мл
сухі дріжджі - 1 ч. л.
рослинна олія - 2 ст. л.
сіль - 1 ч. л.
мед - 2 ст. л.
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 237 Ккал

Цільнозерновий хліб – це необхідний компонент раціону усіх, що бажають бути здоровими, людей.

Для початку потрібно підігріти воду в каструлі до 40 градусів. Вона повинна бути досить тепла, щоб розчинити доданий в неї мед.

Всі інгредієнти додають згідно інструкції до хлібопічці. Вибирається основна програма, розмір приготованого хліба, відтінок скоринки.

Через 7 хвилин можна зазирнути і подивитися консистенцію тесту формується. Надто рідке тісто вимагає додавання борошна. Крошащееся, розпадається тісто потрібно розбавити водою.

Після придбання тестом нормальної густоти можна закривати кришку і чекати завершення програми. Після цього хліб обережно виймають і охолоджують. Можна їсти.

Житній хліб з цільнозерновий борошна в хлібопічці

Житнє борошно навіть перевершує пшеничне з набору корисних речовин. Крім клітковини, вона містить безліч вітамінів, мікроелементів. Використовувані компоненти:

  • цільнозернові житнє і пшеничне борошно – 250 г;
  • молоко – 380 г;
  • цукор – 1,5 ст. л.;
  • сіль – 1,5 сл. л.;
  • рослинне масло – 1 сл. л.;
  • сухі дріжджі – 2 ч. л.;
  • насіння кінзи, кмин – по 1 ч. л.

Час готування – приблизно 30 хвилин. Калорійність – близько 237 ккал.

Приготування починається з обсипання дна хлібопічки дріжджами, поверх яких просіюють обидва види борошна. Потім додаються інші компоненти, останнім вливають молоко. Після завдання програми та її виконання хліб готовий.

Бездріжджовий цільнозерновий хліб в хлібопічці

Прісне тісто приносить більше користі організму, ніж дріжджове. Раніше потрібно було чекати від 15 до 24 годин, щоб дати прісного тесту піднятися. Хлібопічка значно спрощує процес, економлячи час, необхідний для замісу і випічки.

Необхідні інгредієнти:

  • житнє борошно – 300 г;
  • пшеничне борошно – 100 г;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • олія (оливкова або соняшникова) – 2 ст. л.;
  • вода.

Тривалість приготування – близько 40 хвилин. Калорійність – близько 177 ккал.

У контейнері змішують житнє і пшеничне борошно, додають цукор, сіль і добре перемішують. Щоб отримати ідеальне перемішування компонентів, можна скористатися режимом замісу пельменів. Через 15-20 хвилин суміш буде готова. В отриману суміш вливають воду і масло, знову перемішують. Суміш повинна бути однорідною. Бездріжджове тісто ставлять у тепле місце для підйому, приблизно на добу. Піднялося тісто випікається близько 50 хвилин на режимі «випічка». Як тільки хлібець приготується, його слід остудити, так як тільки теплий цільнозерновий хліб без дріжджів володіє найбільш корисними властивостями.

Читайте як приготувати смачно рибу по французьки.

Кукурудзяна каша на молоці зварена в мультиварці це поживне і корисне блюдо, яке приготувати дуже легко.

Салат з варено копченою ковбасою — просте нехитре блюдо до столу. Рецепти тут.

Цільнозерновий хліб з медом в хлібопечі

Приготування хліба за цим рецептом надає йому тонкий і апетитний медовий аромат. Інгредіентний склад:

  • цільнозернові борошно – 2 ст.;
  • звичайна мука – 1 ст.;
  • сухі активні дріжджі – 1,5 ч. л.;
  • вода тепла – трохи більше 1 склянки;
  • вершкове масло розтоплене – 2 ст. л.;
  • ¼ Ст. меду;
  • ¾ Ч. л. солі.

Час – 95 хвилин. Калорійність – близько 200-350 ккал.

Згідно порядку, зазначеному в інструкції, інгредієнти покласти в хлібопічку. Звичайний порядок – рідкі, а потім сухі. Дріжджі засипають у виконану по центру ямку. Залишається встановити цикл для цільнозернового хліба. Після закінчення заданого програмою часу готовий хліб виймають з печі і остуджують на решітці. Хліб добре їсти з маслом і медом.

Рекомендації пекарів

Щоб стати справжнім професіоналом в самостійному випіканні хліба, потрібно прислухатися до порад майстрів:

  1. Просіяти борошно рекомендується не дарма. Вона стає пишною, насиченою бульбашками повітря. Засинаючи борошно в ємність, можна відразу просіяти через сито.
  2. Необхідно строго слідувати рецептом. Піддавшись спокусі додати більше смачних компонентів, можна зіткнутися з порушеною консистенцією хліба.
  3. Якщо під час випічки цільнозерновий хліб не піднімається високо, утворюється лише плоска скоринка, то це нормально для житнього борошна.
  4. Замість води в муку можна додавати сік буряка, чайну заварку. Це поліпшить смак і красивий зовнішній вигляд випічки.
  5. Краще не піднімати кришку після розпочатого процесу підходу і випікання тіста. Це призводить до обпадання буханця.
  6. Рекомендується використовувати рослинне масло для хлібопічки;
  7. При відсутності режиму «тримати в теплі», то необхідно дуже швидко вийняти хліб з печі. В іншому випадку буханець стане вологою з-за конденсату.

Приготування хліба вдома є більш корисним для сім'ї умінням. Власноруч приготований ароматний хлібець згуртовує всіх домочадців.

Що ще почитати: