27 май 2019 3 952

Як спекти хліб на пиво в домашніх умовах

Кожен з нас мріє з'їсти на сніданок або обід шматочок ароматного домашнього хліба. Все частіше більшість господинь віддають перевагу рецептом хліба на пиві. І не дивно! Випічка виходить м'якою і соковитою, з хрусткою скоринкою зі всіх сторін.

При цьому зовсім необов'язково чекати кілька годин, поки тісто підніметься. Приготований в духовці або хлібопічці, хліб вже менше, ніж через годину, буде радувати близьких своїм незвичайним смаком і ароматом.

Хліб на пиві в хлібопічці
Інгредієнти Кількість
сухих дріжджів - пакетик
рафінованої соняшникової олії - 2 ст. л.
житнього борошна - 1,5 склянки
цукрового піску - 2 ч. л.
коріандру - 1 ч. л.
пшеничного борошна - 2 склянки
темного пива - 300 мл
солі - 1 ч. л.
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал

Рецепт покроково:

  1. У невеликій каструлі злегка підігріти пиво, додати олії і добре перемішати. Після чого вилити в чашу хлібопічки, посолити і поцукрянити;
  2. Пшеничне і житнє борошно просіваються через сито і висипаються в чашу;
  3. Додаються дріжджі;
  4. Включити хлібопічку у режим «Цільнозерновий хліб», середню скоринку і вага один кілограм;
  5. Коли пролунає звуковий сигнал, в тісто потрібно додати коріандр;
  6. Хліб буде готовий менше, ніж через три години. Його потрібно буде витягнути з чаші і остудити протягом години.

Випічка на темному пиві в хлібопічці виходить м'якою і пористої, а коріандр додасть їй незвичайний аромат і смак.

Читайте як приготувати смачну курячу печінку в сметані в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт дуже смачного і ситного супу з опеньків. Спробуйте наш рецепт.

Якщо ви любите картопляне пюре, напевно, вам стане в нагоді наш рецепт смачної підливи з м'яса.

Випічка в духовці

Інгредієнти:

  • житнє борошно – 220 г;
  • пшеничне борошно – 220 г;
  • 2 ч. л. розпушувача для випічки:
  • коричневий цукор – 100г;
  • вершкове масло – 150 г;
  • пиво – 350 мл;
  • 1 ст. л. рослинної або оливкової олії.

Час приготування: 60 хвилин.

Калорійність: в 100 г 220 ккал.

Етапи приготування:

  1. Духовку розігріти до 190◦;
  2. У глибокій чашці змішати два види борошна, розпушувача і цукру;
  3. У чашу налити пива і перемішати з сухою сумішшю до однорідної маси;
  4. Форма для випічки змивається невеликою кількістю масла;
  5. Замішане тісто і викласти зверху полити попередньо розтопленим теплим вершковим маслом;
  6. Випікати тісто в гарячій духовці до утворення золотистої скоринки протягом однієї години;
  7. Готову булку потрібно витягнути, накрити чистим рушником і остудити хвилин п'ятнадцять.

Приготовлена в духовці буханець хліба, відрізняється хрусткою скоринкою і м'якою м'якушкою. Чудово підходить до м'ясних страв і для бутербродів.

Рецепт без використання дріжджів

Інгредієнти:

  • житнє борошно – ½ кг;
  • цукровий пісок – 1 ст. л.;
  • щіпка солі;
  • пакетик розпушувача;
  • 50 г базиліка;
  • 300 г живого темного пива.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 220 ккал в 100 р.

Рецепт хліба на пиві без дріжджів по кроках:

  1. У глибокій посудині ретельно перемішати борошно, базилік, цукор, сіль і розпушувач;
  2. У суху суміш потрібно потроху вливати пива і перемішувати. Повинна вийти однорідна консистенція;
  3. Стіл посипати борошном, в якій потрібно вимісити готове тісто, поки воно не вийде м'яким. Тісто має злегка тягнутися;
  4. Тесту потрібно надати круглу форму і розрізати зверху ножем. Для краси можна посипати невеликою кількістю борошна;
  5. Пергаментний папір змастити оливковою олією і викласти майбутню булку;
  6. Духовку потрібно попередньо розігріти до 180◦. Випікати сорок хвилин;
  7. Готовий хліб дістати і остудити кілька хвилин.

Цей рецепт підійде для любителів свіжого ароматного, але непышного хліба.

Поради господиням

  1. Для приготування тіста борошно краще всього просіяти: в цьому випадку готовий хліб на пиві вийде м'яким і повітряним;
  2. Для замісу тіста за бажанням можна вибрати темне або світле пиво. Краще всього віддати перевагу живого пива: що містяться в великій кількості бактерії, роблять тісто більш м'якою і пишною;
  3. Дуже важливо при змазуванні форми для випічки маслом стежити, щоб хліб не пригорав: під впливом високих температур масла починають виділяти канцерогени, які шкідливі для здоров'я. До того ж можуть зіпсуватися смакові якості готового продукту;
  4. Зверху хліб поливають розтопленим вершковим маслом для утворення хрусткої скоринки. При бажанні його можна просто додати в тісто, збільшивши при цьому на 100 г;
  5. У тісто можна додати зелений лук, помідори, кмин, кунжут;
  6. Щоб легко розрізати теплу свіжу булку, ніж потрібно опустити в гарячу воду і потім обтерти серветкою.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: