25 июнь 2019 1 667

Як смачно приготувати томатний суп з квасолею

Томатні супи із квасолею популярні не тільки в нашій країні, до нас ці рецепти прийшли з португальської національної кулінарії. Разом з томатним соусом квасолевий суп буде не тільки ситним, але і вітамінізованим. А якщо додати свіжу молоду зелень і вершки, виходить просто шедевр, спробувавши який, ніхто не зможе встояти!

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
яловичого бульйону - 1,5 л
сухий квасолі - 150 г
помідорів - 2 шт.
перцю болгарського - 1 шт.
ріпчастої цибулі чи цибулі-шалот - 1 головка
часнику - зубчик
томатної пасти - 30 г
соняшникової олії - 30 мл
зелені петрушки - кілька гілочок
спецій і приправ - за смаком
солі - за смаком
Час приготування: 85 хвилин Калорійність на 100 грам: 42 Ккал
  1. Для приготування томатного супу з квасолею потрібно заздалегідь подбати про його головній складовій. Квасолю треба промити у воді і замочити. Робити це потрібно за кілька годин до основного приготування. Краще замочити її на ніч.
  2. Вранці квасоля ще раз промити в прохолодній воді.
  3. Яловичий бульйон процідити і вилити в каструлю.
  4. Додати квасолю і поставити варитися.
  5. Коли бульйон закипить, потрібно прибрати піну.
  6. Знизити вогонь і варити при напівзакритої кришці.
  7. Зелень петрушки сортувати і прополоскати під проточною водою. Дрібно порізати.
  8. Овочі для супу (помідор, перець, цибуля і часник) помити в холодній воді і почистити.
  9. Помідори і болгарський солодкий перець нарізати середніми кубиками.
  10. Ріпчасту цибулю і часник нарізати подрібніше.
  11. Налити на сковороду олію і поставити на вогонь.
  12. Викласти в олію нарізану цибулю, перець і помідор. Пасерувати, помішуючи, щоб овочі не пригоріли.
  13. Коли шматочки овочів дійдуть до напівготовності, додати до них часник. Відразу цього робити не можна, інакше часник почне горіти.
  14. Перемішати овочеву заправку для супу.
  15. Ввести томатну пасту. Заправте по смаку спеціями, приправами і сіллю.
  16. Перемішайте і додайте заправку в суп.
  17. За необхідності потрібно додати в суп гарячої води, так як до цього часу, вона встигне порядком википіти.
  18. Спробувати суп на сіль. При необхідності посолити ще.
  19. Варити суп до м'якості квасолі. Але в готовому супі вона не повинна бути разварена.
  20. За хвилину до вимкнення вогню додати петрушку.

Суп з білої квасолі в томатному соусі

Необхідні інгредієнти:

  • 300 г консервованої білої квасолі в томатному соусі;
  • 250 г свинячої шийки (або лопатки);
  • 20 мл лимонного соку;
  • 200 г бульб картоплі;
  • половина морквини;
  • 1 головка цибулі ріпки чи цибулі-шалот;
  • 2-3 шт. лаврового листа;
  • 25 мл соняшникової олії;
  • 1-2 гілочки розмарину;
  • за смаком сіль;
  • за смаком спеції.

Час приготування: 1 годину 45 хвилин.

Калорійність на 100 г: білки – 7,0 г; жири – 8,7 г; вуглеводи – 11,0 г; 150,2 кКал.

  1. Свинячу шийку добре обмити в прохолодній воді. Помістити в каструлю і налити туди прохолодної води. Поставити варитися. При закипанні з'явиться піна, треба її прибрати.
  2. Додати в каструлю лавровий лист, розмарин і лимонний сік (завдяки кислоті, м'ясо звариться швидше). Продовжувати варити при напівзакритої кришці на помірному вогні.
  3. Ріпчасту цибулю і моркву очистити і сполоснути. Дрібно нарізати кубиками.
  4. На сковороду вилити олію. Поставити на плиту.
  5. Викласти в олія цибулю і моркву. Пасерувати до позолоти в кольорі.
  6. Білу квасолю консервовану звільнити від банки.
  7. Потім додати квасолю до пассированным овочів. Перемішати і прогріти кілька хвилин. Після цього зняти сковороду з плити.
  8. Почистити і промити картоплю в холодній воді. Нарізати брусочками і поставити варитися у холодною водою.
  9. Коли свиняча шийка зваритися і буде м'якою, вийняти її з бульйону. Нарізати м'ясо на брусочки. А бульйон процідити через дрібне залізне сито.
  10. Бульйон знову вилити в каструлю, туди ж відправити м'ясо. Поставити варитися.
  11. Коли бульйон закипить, додати в нього картоплю брусочками і перемішати.
  12. Після закипання, прибрати піну. Додати до супу овочі з квасолею в томаті.
  13. Знову перемішати. Продовжувати варіння на повільному вогні до готовності продуктів.
  14. Якщо бульйон встигне википіти і суп буде дуже густий, потрібно додати гарячої кип'яченої води і посолити за смаком.
  15. Коли суп звариться, закрити його кришкою і залишити на кілька хвилин. Потім подавати.

Як зварити молочний суп з макаронами — ніжний, ароматний і такий смачний.

Корисний та смачний вітамінний салат — справжнє джерело мікроелементів, яких нам так не вистачає взимку.

Візьміть на замітку рецепт дивовижного пирога з киселю в пачках. Додатковий бонус — зі смаками можна експериментувати!

Гострий томатний суп з квасолею і мисливськими ковбасками

Необхідні інгредієнти:

  • 200 г консервованої квасолі;
  • 4-5 мисливських ковбасок;
  • 3-4 шт. бульб картоплі;
  • 100 г в'ялених помідорів;
  • пучок зелені петрушки;
  • 1 шт. ріпчастої цибулі;
  • за смаком сіль;
  • щіпка чорного меленого перцю.

Час приготування страви – 1 годину 15 хвилин.

Калорійність на 100 г: білки – 8,6 г; жири – 5,7 г; вуглеводи – 10,6 г; 127,6 кКал.

  • У каструлю для варіння супу налити холодної води трохи більше, ніж на половину обсягу. Поставити на помірний вогонь.
  • Мисливські ковбаски очистити і нарізати на невеликі фрагменти. Відправити у воду.
  • Свіжі червоні м'ясисті помідори промити в воді і вирізати місце прикріплення плодоніжки. Нарізати помідори на частини. Покласти в чашу блендера.
  • Нарізати на частини в'ялені помідори і теж покласти в блендер.
  • Зелень петрушки сортувати і добре промити. Трохи обсушити паперовим рушником. Крупно нарізати. Відправити в блендер.
  • Вміст чаші блендера перемолоти в соус однорідної консистенції. Поки відставити убік.
  • Картоплю промити і очистити. Помістити в чашку з холодною водою. Нарізати середніми кубиками.
  • Ріпчасту цибулю почистити і дрібно порізати кубиком.
  • Консервовану квасолю витягти з банки.
  • У каструлю з бульйоном від ковбасок додати нарізану цибулю, квасолю (без соусу). Вилити томатний соус з блендера.
  • Коли суп закипить, зняти піну і ввести картоплю.
  • Після закипання знову прибрати піну.
  • Заправити суп сіллю і меленим перцем.
  • Варити при тихому кипінні і напівзакритої кришці до готовності картоплі.

Томатний суп з куркою та квасолею

Необхідні інгредієнти:

  • 100 г сухої квасолі;
  • 250 г курячого м'яса;
  • зубчик часнику;
  • 2 помідори;
  • 30 г томатної пасти;
  • 20 мл соняшникової олії;
  • за смаком сіль;
  • за смаком спеції і приправи.

Час приготування страви — 2 години 30 хвилин.

Калорійність на 100 г: білки – 10,9 г; жири – 9,6 г; вуглеводи – 9,2 г; 166,8 кКал.

  1. Квасоля промити і перекласти в каструлю. Додати води і зварити. Можна це зробити заздалегідь або днем раніше для прискорення варіння супу.
  2. Куряче м'ясо обполоснути в прохолодній воді. Помістити в каструлю і залити водою. Поставити варитися. Обов'язково зняти піну при закипанні.
  3. Промити помідор, надрізати хрестом. Опустити в окріп на хвилину. Потім остудити в холодній воді. Зняти руками шкірку, починаючи з місця надрізу, також зрізати місце закріплення плодоніжки. М'якоть помідора дрібно нарізати.
  4. Часник почистити, пропустити крізь спеціальний прес.
  5. На сковороду вилити олію і викласти часник. Поставити обсмажуватися. Через півхвилини додати томатну пасту і помідорну м'якоть. Перешкодити і через 2 хвилини зняти з плити.
  6. Витягнути курку з бульйону і дрібно нарізати.
  7. Бульйон процідити через залізну сито.
  8. Перелити бульйон в каструлю і покласти в нього м'ясо, додати квасолю (без відвару).
  9. Поставити суп вариться і, коли він закипить, додати часник з томатами.
  10. Заправити спеціями і сіллю за власним смаком.
  11. Перемішати і варити до готовності квасолі. Це приблизно півгодини.

Суп з квасолею, фрикадельками і томатною пастою

Необхідні інгредієнти:

  • 250 г м'ясного фаршу;
  • 200 г консервованої квасолі;
  • 35 г томатної пасти;
  • 100 г очищених волоських горіхів;
  • 2 зубчики часнику;
  • 3 гілочки зеленого кропу;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • 1 куряче яйце;
  • 100 г вершків будь-якої жирності;
  • 30 мл соняшникової олії;
  • за смаком сіль;
  • щіпка меленого перцю.

Час приготування страви – 1 годину 25 хвилин.

Калорійність на 100 г: білки – 8,3 г; жири – 14,3 г; вуглеводи – 7,6 г; 192 кКал.

  1. Для початку потрібно зробити фрикадельки. Сортувати і промити зелень кропу. Кріп дрібно порубати. Викласти фарш в миску. Розбити туди яйце. Заправити сіллю і перцем. Додати рубану зелень. Все змішати до однорідності. Руками виліпити маленькі кульки діаметром не більше 2,5 див
  2. Налити в каструлю води і закип'ятити. За однією кидати фрикадельки в киплячу воду. Якщо з'являється піна, знімати її.
  3. Через 4-5 хвилин фрикадельки почнуть спливати – ознака готовності. Проварити ще 2 хвилини і виловити з бульйону. Покласти в тарілку і накрити кришкою або іншою тарілкою, щоб не охолонули.
  4. Бульйон з-під фрикадельок процідити і знову поставити на повільний вогонь. Ввести консервовану квасолю (без відвару).
  5. На суху сковороду викласти волоські горіхи. Трохи підсмажити їх. Викласти на дерев'яну дошку і після охолодження вручну почистити від темної шкірки. Потім дрібно нарізати ножем. Ввести горіхи в бульйон. Продовжувати варити.
  6. Цибулю і часник почистити і помити у воді. Потім дрібно нарізати. Часник за бажанням можна продавити через прес.
  7. Викласти цибулю і часник на сковороду з соняшниковою олією. Трохи пасерувати, помішуючи. Ввести томатну пасту. Перешкодити. Прогріти. Відправити в суп.
  8. Заправити суп сіллю і меленим перцем.
  9. Варити до готовності продуктів.
  10. Влити вершки кімнатної температури і довести до кипіння. Вимкнути вогонь. Суп закрити кришкою і дати трохи постояти.
  11. При подачі в тарілку викласти 2-3 фрикадельки на порцію, налити суп.

Хитрощі професійних кухарів

Якщо додати у відвар до м'яса трохи лимонного соку, воно звариться швидше, сполучна тканина буде м'якше і з'явиться легкий аромат лимонної свіжості.

Для варіння супу з квасолі потрібно достатньо часу, так як вона довго розварюється. Але є секрет – заздалегідь замочити її для набухання.

Суп зі свіжої або консервованої квасолі буде смачнішим, якщо додати в нього томати: у вигляді пасти, свіжі або в'ялені.

Що ще почитати: