09 июнь 2019 2 463

Як приготувати картоплю з часником в духовці

Практично ніхто не відмовиться від апетитною картопельки, приготовленої в духовці. А якщо до неї додати посічену ароматну зелень і часник – ефект буде фантастичним. Крім того, це дуже ситне блюдо. Нижче представлені не тільки різні рецепти картоплі з часником в духовці, але і рекомендації професійних кухарів з приготування цієї страви.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
картоплі - 600 г
часнику - 40 г
олії оливкової - 30 мл
солі - за смаком
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 101 Ккал

Спочатку очищені бульби картоплі зварити до напівготовності в солоній воді. Поки бульби варяться, часник розкришити і перетерти з рослинним маслом.

У цьому рецепті краще використовувати оливкову, воно додасть більш вишуканий середземноморський присмак страви. Отриманою сумішшю полити картоплю, гарненько перемішати.

Перекласти в змащену маслом залізний деко і поставити його в електродуховку приблизно на 180 градусів на 25 хвилин.

Картопля в духовці зі сметаною і часником

Цей рецепт для тих, кому подобається поєднання гострого і ніжного смаків.

Для приготування необхідно:

  • 850 г картоплі;
  • 30-40 г часнику;
  • 250 мл сметани;
  • 10 мл оливкової олії;
  • сіль.

Загальний час приготування: 45 хвилин.

Калорійність: 92 ккал/100 р.

Картоплю почистити і відварити в солоній воді до напівготовності. У сметану додати роздавлений і подрібнений часник. Для цієї страви краще брати рідку сметану.

Якщо сметана густа, то можна розбавити її трохи теплої (кімнатної температури) водою.

Картоплю викласти на змащене маслом металевий лист і залити сметанно-часниковою сумішшю. Поставити його в електродуховку приблизно на 180 градусів 20-25 хвилин.

Картопля в духовці з майонезом, сиром і часником

Таке блюдо припаде до смаку практично будь-якій людині. Винятком будуть ті, хто дуже стежить за своєю фігурою, так як калорійне блюдо. Але зрідка можна зробити відходження від правил.

Для приготування необхідно:

  • 850 г картоплі;
  • 70 г майонезу;
  • 20-30 г часнику;
  • 10 мл соняшникової олії;
  • 180 г сиру;
  • сіль.

Загальний час приготування: 1 год.

Калорійність готового страви: 152 ккал/100 р.

Очищену картоплю розрізати на тонкі кружечки. Перемішати майонез і подрібнену часник. Викласти на змащене маслом залізний лист частину картоплі, шар промазати майонезній масою, потім знову картоплю і часниково-майонезну масу.

Останній шар картоплі також змастити і посипати потертим сиром. Тим, хто віддає перевагу щільну сирну кірку, сир можна порізати пластинами і покласти поверх.

Поставити блюдо в підігріту електродуховку приблизно до 180 градусів на 45 хвилин.

Молода картопля з часником і кропом

Молода картопелька – дуже ніжна і смачна без всяких добавок. Але для більшого аромату до неї часто додають часник і зелень.

Для приготування потрібно:

  • 850 р молодого картоплі;
  • 60-80 мл олії рослинної (оливкової);
  • 100 г кропу;
  • 30-40 г часнику;
  • сіль.

Загальний час приготування: 50 хвилин.

Калорійність готового страви: 117 ккал/100 р.

Молоду свіжу картоплю зазвичай не очищають від шкірки. Але якщо ви не любитель її, то вона легко знімається. Зварити картоплю до готовності, викласти її на залізний лист. Зауважте, в цей раз змащувати нічим не потрібно. Часник і зелень порізати. Перемішати їх з оливковою олією і сіллю. Полити масляною сумішшю бульби і поставити в розігріту електродуховку приблизно до 180 градусів на 15 хвилин.

Картопля, запечена часточками з часником і салом

Цей рецепт буде особливо цікавий тим, хто небайдужий до сала.

Для приготування потрібно:

  • 850 г картоплі;
  • 180 г сала;
  • 30-40 г часнику;
  • 10 мл олії рослинної (оливкової);
  • сіль.

Загальний час приготування: 1 годину 10 хвилин.

Калорійність готового страви: 191 ккал/100 р.

Картоплю очистити і порізати часточками. Викладаємо на змащене олією залізний лист і трохи присипаємо сіллю.

Зверху кожної картоплини покласти невеликий смужці шматочку сала і часнику. Поставити в розігріту електродуховку приблизно на 180 градусів на 45 хвилин.

Картопля «по-селянськи»

А це для любителів хрусткою обсмаженої скоринки.

Для приготування потрібно:

  • 1000-1200 г картоплі;
  • 30-40 мл рослинного масла;
  • 30 г часнику;
  • приправи, сіль.

Загальний час приготування: 1 годину 10 хвилин.

Калорійність: 105 ккал/100 р.

Картоплю очистити від шкірки. Якщо він молодий, то просто помити. Розрізати бульби на 8-12 часточок і добре просушити рушником або паперовими серветками.

Потім обваляти в спеціях, викласти на залізний лист і полити оливковою олією з розтертим часником.

Поставити в розігріту електродуховку приблизно на 200 градусів і випікати 40 хвилин, до появи хрусткої золотистої скоринки.

Як приготувати пюре на воді і наскільки калорійним вийде блюдо, читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт тушкованої печінки з овочами.

Як приготувати гусака шматочками з картоплею в мультиварці читайте в нашій статті.

Деруни з м'ясом, запечені у горщику

Це блюдо дуже калорійне, але воно як не можна до речі підходить в холодні зимові дні. Особливо коли повертаєшся з вимотуючих зимових забав додому.

Для приготування потрібно:

  • 850 г картоплі;
  • 2 яйця;
  • 350 г борошна;
  • 700 г м'яса (свинини);
  • 1 шт. цибулини;
  • 1 шт. моркви;
  • 450 г грибів (печериці, гливи)
  • 200-300 мл сметани;
  • 120 мл соняшникової олії;
  • 180 г сиру;
  • 30 г часнику;
  • сіль, спеції.

Загальний час приготування: 1 година 30 хвилин.

Калорійність: 176 ккал/100 р.

Для початку необхідно приготувати деруни. Для цього потрібно потерти картоплю на крупній тертці, додати яйця, борошно, сіль, все змішати. Викладати ложкою на сковороду і обсмажувати до золотистої скоринки з обох сторін.

М'ясо подрібнити на кубики розміром 0,5 см і кинути обсмажуватися на сковорідку. До нього приєднати порізану кубиками цибулю і перетерту на тертці моркву. Трохи пізніше приєднати подрібнені гриби. Готувати до напівготовності.

Потім у змащені маслом формочки викласти поперемінно шарами: деруни – м'ясо-грибна маса – деруни і т. д. Зверху повинен бути шар з драніков. Заливаємо в горщики сметанно-часникову суміш і ставимо їх у розігріту електродуховку приблизно на 180 градусів на 40 хвилин. Після цього дістаємо їх, посипаємо тертим сиром і повертаємо ще на 15 хвилин.

Деяким не подобається в даному блюді смак сиру, так як він нібито перебиває всі інші смаки і здається зайвим. Тому варто спробувати різні варіанти – з сиром і без нього.

Поради початківцям кулінарам

Картопля – продукт досить простий, але улюблений багатьма за ситність. Страв з його застосуванням дуже багато. Будь-яка російська господиня назве більше десятка різноманітних рецептів з ним.

  1. Для того, щоб урізноманітнити страви з картоплею, часто застосовують приправи. Можна брати готові суміші, а можна експериментувати самим. Дуже добре проходять цибулю, часник, розмарин, чебрець, петрушка, кріп, шавлія, коріандр, куркума, кмин, перець червоний, чорний, чилі;
  2. Щоб картопля при варінні не розварився, а залишився міцними часточками або бульбами, в каструлю слід додати трохи очищених часточок часнику. Вони не дадуть ніякого смаку бульб, але зате картопля залишиться цілою;
  3. При приготуванні страв з картоплі з майонезом потрібно бути обережним з останнім, так як він має дуже яскравий смак, який не тільки доповнить, але і переб'є весь смак страви. Щоб не ризикувати, краще замінити майонез сметаною. Вона володіє м'яким смаком і чудово доповнить картопляні страви;
  4. Щоб отримати бажану хрустку скоринку, після очищення і розрізання картоплю необхідно гарненько осушити. Для цього можна взяти просте рушник або паперові серветки. Це також допоможе не склеюватися часточок при смаженні;
  5. Солити картоплю при смаженні слід в кінці процесу, при відварюванні – коли закипить вода.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: