04 март 2019 3 361

Як смачно запекти картоплю в мундирі в духовці

Тонкий аромат багаття, у загасаючому попелі якого запікаються бульби розсипчастою картоплі... Такі спогади з дитинства є, напевно, у кожного. І не було нічого в світі смачніше, ніж печена в багатті картопля в селі у бабусі на дачі, в поході, та хіба мало де ще. На хвилинку повернутися в той щасливий час можна і зараз, приготувавши печену картоплю будинку в духовці.

Переваги страви

Чим же ще, окрім приємних ностальгічних спогадів, гарний запечена картопля?

У цьому овочі міститься маса корисних речовин і вітамінів для людського організму, але біда в тому, що велика частина з них сконцентрована в тонкому шарі під шкіркою, який господині безжально зрізають, під час очисти. Такого не відбувається під час запікання – ось і перший плюс.

Другий позитивний момент – це низька калорійність печеної картоплі. Людям, що сидять на дієті, настійно рекомендують виключити цей продукт зі свого раціону, але приготовані таким способом помірні порції другого хліба, не принесуть середовище фігурі, оскільки калорійність страви буде не висока.

Людям з проблемами шлунково-кишкового тракту печена картопля матиме благотворний вплив на їх здоров'я. Його корисні речовини будуть обволікати стінки шлунка і кишечника, знижуючи рівень кислотності і попереджаючи розвиток гастриту і виразки.

Що таке тапіока та які страви з неї можна приготувати.

Як приготувати ароматну шарлотку з бананами читайте в нашій статті.

Як приготувати суп з фрикадельками з курячого фаршу читайте в нашій статті.

Простий спосіб приготування
Інгредієнти Кількість
бульб картоплі - 1000 г дрібних
рослинної олії - 60 мл
готової приправи для картоплі - 20 г
часнику - 12 р
солі - за смаком
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 117 Ккал

Варіантів запікання картоплі в духовці існує предостатньо: цілими, половинками, скибочками, з салом, з м'ясом, з овочами, з сиром, в манці, «гармошкою», по-французьки, зі всілякими соусами і заправками. Кожен із способів цікавий і має своїх шанувальників, але освоївши найпростіший спосіб запікання (класичний рецепт), кожна господиня зможе повторити або створити свій варіант цієї страви.

Картопля в мундирі, запечений в духовці, треба готувати так:

  1. Бульби картоплі потрібно дуже ретельно помити від пилу, сміття та бруду. Тут не впоратися без пластмасової щітки. Вимиті картоплини потрібно гарненько просушити, щоб в подальшому волога на їх поверхні не заважала маслу;
  2. Рослинна олія змішати з подрібненим часником, сіллю і приправою. Якщо її немає, можна самостійно змішати суху зелень і улюблені спеції. Отриманою сумішшю потрібно добре з усіх боків натерти бульби;
  3. Підготовлену картоплю скласти в деко і відправити в духовку, попередньо накривши фольгою. Тому вона повинна дбати при 190 градусах перші півгодини, потім фольгу зняти і готувати ще тридцять хвилин.

Запечена картопля в мундирі в духовці у фользі

Цей рецепт також можна віднести до базових, але все ж він відрізняється від попереднього тим, що замість рослинної олії використовується вершкове (воно додає страві вершкового смаку) і кожен бульба старанно закутується в «сорочку» з харчової фольги. Таке блюдо може бути гарніром до м'яса, птиці або подаватися окремо.

Продукти, що використовуються в процесі приготування, слід взяти в таких пропорціях:

  • 1000 г картопляних бульб;
  • 150 г розм'якшеного солодковершкового масла;
  • сіль і спеції за смаком.

В залежності від розмірів картоплин для запікання потрібно від 40 до 80 хвилин.

Калорійність овоча у фользі – 161,2 ккал/100 р.

Послідовність запікання:

  1. Як і в попередньому рецепті картоплю потрібно вимити й обсушити. Потім зубочисткою зробити невеликі проколи у кількох місцях;
  2. Кожен підготовлений бульба щедро обмазати м'яким вершковим маслом, посипати спеціями і посолити. Після цього загорніть в харчову фольгу;
  3. Печеться така картопля від 30 хвилин у гарячій (180-190 градусів) духовці.

Відварну картоплю в шкірці з часниково-сирною начинкою

Такий запечену картоплю можна подавати на стіл дорогим гостям, оскільки його аромат і смак роблять страву воістину царським. А часниково-сирна начинка просочує його настільки, що він просто тане у роті.

Для цього варіанту царської картопельки потрібно взяти:

  • 1000 г дрібного картоплі;
  • 90 г сметани;
  • 30 г вершкового масла;
  • 10-16 г часнику;
  • 70 г твердого з яскраво вираженим смаком сиру;
  • спеції (паприка, сушений кріп, суміш перців, імбир) і сіль за смаком.

На всі процеси з приготування страви піде приблизно 2 години.

Цей варіант печеної картоплі досить поживний – 272,4 ккал/100 р.

Покрокова інструкція приготування в духовці:

  1. Помиту картоплю відварити в киплячій воді протягом 10 хвилин до напівготовності;
  2. Для начинки змішати сметану, м'яке масло, подрібнений часник, сирну стружку, сіль і спеції;
  3. Остиглі картоплини надрізати хрестоподібно, трохи здавити, щоб вона розкрилася, і покласти в утворилося поглиблення чайну ложку начинку;
  4. Нафаршировані бульби обернути фольгою і запекти у духовці при 180-200 градусах. Тривалість запікання 15-20 хвилин.

Кулінарні підказки

Для приготування печеної картоплі краще вибирати бульби тих сортів, які швидко в процесі варіння розварюються, в печеному вигляді вони вийдуть спокусливо розсипчастими. Ідеальна для запікання картопля з тонкою шкіркою, що має довгасту форму.

Щоб бульби картоплі все рівномірно пропеклися, потрібно вибирати примірники приблизно однакової ваги або розміру. Можна запекти і велику картоплю разом з маленькою, але тоді необхідно стежити за ступенем готовності кожної і, можливо, овочі меншого розміру доведеться дістати з духовки раніше, щоб вони не підгоріли.

Вибираючи між соняшниковою і оливковою олією для цього частування, слід зупинити свій вибір на останнє варіанті. З оливковою олією готові бульби отримають тільки яскравішу скоринку, але і приємний тонкий аромат.

Так само для більш красивою і яскравою скоринки картоплини перед тим, як поставити їх у духовку, посипають кольоровими приправами (паприка, коріандр та інші). Зеленню ж (сушеної) посипають в самому кінці готування.

Щоб у готової запеченої картоплі в мундирі була хрустка скоринка, її відправляють у ще не яка розігрілась духовку, викладаючи на деко в один шар. Не зайвим буде кілька разів перевернути її в духовці в процесі запікання.

Отримати відразу вже солоний картоплю з духовки допоможе маленька хитрість – ін'єкції сольового розчину. На один кілограм вихідного продукту потрібно взяти 50 мл питної води і розчинити в ній одну — дві чайні ложечки солі. Потім набирати розчин шприцом і вводити його в бульби через кілька невеликих проколів.

Ще один важливий момент з приводу тривалості перебування бульб в духовці: молода картопелька в середньому на 7-10 хвилин буде готова раніше, ніж старі плоди.

Що ще почитати: