19 май 2019 1 165

Як приготувати плов з качки в домашніх умовах і в казані на вогнищі

Кожна господиня, починаюча або ж вже досвідчена, хоч раз стикалася з тим, як приготувати смачний, апетитний і розсипчастий плов. Але ось питання: «З якого м'яса можна добитися найбільш приємного результату?». Звичайно, як мовиться, на смак і колір товаришів немає, але, тим не менш, приготувавши його з м'яса качки, захоплення від рідних і близьких точно не уникнути.

Рецепт приготування плову покроково
Інгредієнти Кількість
м'ясо (качки) - 1 кг
рис - 500 г
морква - 2 шт.
цибулю - 2 шт.
вода - 1 склянка
спеції - за смаком
сіль і перець - за смаком
лавровий лист - 2 шт.
рослинна олія - 3-4 ст. л.
часник - 2 зубчики
Час приготування: 85 хвилин Калорійність на 100 грам: 440 Ккал

Плов для багатьох жінок є паличкою-виручалочкою, і суть у тому, що це одночасно ситне і смачне блюдо, яке можна подати на будь-який урочистий вечір або ж сімейні посиденьки, а також у звичайний будній чи вихідний день.

Приготування плову з качки покроково:

1 крок. Першочергово варто підготувати всі необхідні інгредієнти, щоб у подальшому спростити завдання. Для цього, розморожуємо м'ясо качки, при цьому неважливо, повністю чи вже готове для смаження філе, очищаємо моркву і цибулю, готуємо всі потрібні спеції.

2 крок. Для того, щоб плов вийшов розсипчастим варто промити рис в холодній воді не менше 3-4 разів, потім залишити у воді приблизно хвилин на 15.

3 крок. Після того, як всі інгредієнти готові, можна починати приготування апетитного і ароматного плову. У попередньо розігріту сковороду наливаємо олію і кладемо середньо порізані шматочки м'яса качки. Обсмажити обов'язково потрібно до рум'яної скоринки, це додасть якусь особливість і смак плову. Потім додати дрібно порізану цибулю і моркву, останню краще порізати соломкою, так страва виглядає апетитніше, що викличе ще більший інтерес.

4 крок. До пережаренному м'яса і овочів додаємо рис, попередньо злив з нього воду, і бажано ще кілька разів промити. Потім додаємо кип'яченої води, але тут варто звернути увагу на те, щоб вода приховувала рис, тому можливо, кількість води потрібно буде збільшити або ж, навпаки, зменшити.

5 крок. Посипаємо зверху спеціями, солимо, перчимо за смаком, кладемо пару часточок часнику, лавровий лист і закриваємо кришку до повного приготування – 30 хвилин.

 

Після минулого часу плов потрібно накрити серветкою тканинній або ж краще, рушником, приблизно на 20 хвилин. Це дозволить йому настоятися, що додасть ще більше смаку та пікантності.

Плов з качки в мультиварці

М'ясо качки вважається жирним, тому поєднавши його з рисом, можна розбавити жирність, що дуже подобається багатьом жінкам, прихильників здорового харчування. Тим більше, що це м'ясо містить велику кількість корисних речовин, правильно впливають на організм, наприклад, зміцнює судини.

Відмінним помічником в приготуванні плову може послужити мультиварка, яка останнім часом стала невід'ємним атрибутом на кухні практично кожної господині.

Необхідні продукти:

  1. Рис – 500 гр;
  2. М'ясо – 1 кг;
  3. Морква — 2 шт;
  4. Цибуля – 2 шт;
  5. Масло рослинне – 100 гр;
  6. Спеції.

Час приготування: 2 години.

Калорійність: 432 ккал.

Процес приготування:

Спочатку потрібно підготувати всі інгредієнти для того, щоб скоротити час приготування і в той же час організувати готування приємніше і позитивніше. І почати потрібно з м'яса. Вибрати для плову можна як окремі частини качки, так і цілу тушку. Звичайно, при виборі першого варіанта буде трохи простіше. Але якщо все-таки вибір впав у бік другого варіанту, тоді необхідно, попередньо розморожену качку розібрати самостійно.

Для плову бажано вибрати грудну частину, так як вона менш жирна і більш смачна. Потім очищаємо моркву і цибулю, рис промиваємо кілька разів і залишаємо у воді до потреби.

Розігрів рослинне масло в мультиварці кладемо шматочки м'яса, бажано, щоб вони були середнього розміру, так буде зручніше його їсти і воно швидше просмажиться і включаємо режим «Смаження».

Залишаємо хвилин на 15 до появи темної кірочки. А в цей час можна зайнятися цибулею і морквою, другу в свою чергу краще різати кружечками або соломкою. По мірі того, як приготувався м'ясо, додамо до нього цибулю з морквою і залишимо смажитися ще кілька хвилин, після чого додаємо рис і заливаємо водою, закриваємо кришку і включаємо режим «Плов».

Стандартно встановлений час можна змінювати в залежності від кількості інгредієнтів, але зазвичай приготування плову в мультиварці становить 40 – 50 хвилин. Залишається тільки насолоджуватися чудовим ароматом і чекати повного приготування.

І, до речі, при приготуванні плову в мультиварці не потрібно чекати в кінці, коли він настоїться, а відразу ж можна насолоджуватися смачною і ароматною стравою.

Читайте як приготувати дуже смачне вівсяне печиво з медом — простий і корисний десерт.

Спробуйте приготувати лососевий суп з вершками — рецепт у нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт смачного заливного пирога з начинкою з рису з яйцем. Пиріг виходить дуже ситним і по домашньому ароматним.

Як приготувати страву в казані на вогнищі

Плов вважається національним східним стравою, мають різну варіацію приготування. Але ще в стародавні часи його готували на вогнищі і в чавунному посуді, що надавало йому велику особливість. У цій сучасності це не менш популярне блюдо і вид приготування. Все більше людей прагнуть провести час на свіжому повітрі в компанії рідних та близьких, займаючись при цьому корисним і смачним заняттям.

Інгредієнти:

  1. Рис – 500 гр;
  2. М'ясо качки – 1 кг;
  3. Морква – 2 шт;
  4. Цибуля – 3 шт;
  5. Куркума, барбарис, базилік – за смаком;
  6. Сіль, перець;
  7. Рослинна олія;
  8. Вода;
  9. Часник.

Час приготування: 2 години.

Калорійність: 350 ккал.

Інструкція по приготуванню:

В першу чергу, потрібно налити рослинне масло в казан, бажано, щоб було не менше 1 склянки, вважається, що плов повинен бути масляним. Потім 1 цибулину, попередньо очищену, потрібно порізати на 4 частини і обсмажити з усіх сторін в казані – це додасть пікантності і неповторний смак.

Після цієї процедури варто обсмажити м'ясо до золотистої скоринки, додати моркву з цибулею і смажити ще хвилин 10. Потім додати рис, попередньо промитий кілька разів, часник і спеції, накрити кришкою і насолоджуватися нез'ясовним ароматом по всій місцевості.

Через 40 хвилин відкрити кришку казана і покласти зверху лавровий лист, знову закрити кришку. Ще хвилин через 10 зняти з вогню. Плов, приготовлений на вогнищі, має неповторний смак, до того ж, він дуже ситний, що необхідно при перебуванні на свіжому повітрі.

Рецепт Сталика Ханкишиева

Виявляється, плов не обов'язково повинен складатися з одних і тих же інгредієнтів, їх можна змінювати в залежності від уподобань і навіть настрою. Одним з таких незвично приготованих варіантів є даний рецепт плову з качкою з додаванням айви і чорносливу. Жоден чоловік не зможе встояти перед таким ароматним і надзвичайно смачним блюдом.

Основні продукти:

  1. М'ясо качки – 1 кг;
  2. Рис – 500 гр;
  3. Чорнослив – 100 гр;
  4. Айва – 1 шт;
  5. Сіль, перець;
  6. Спеції (спеціально для плову);
  7. Часник;
  8. Лавровий лист;
  9. Морква – 2 шт;
  10. Цибуля – 2 шт.

Час приготування: 2 години 30 хвилин.

Калорійність: 423 ккал.

Процес приготування:

Готувати даний варіант плову бажано в казані і на мангалі, але якщо така відсутня, то підійде і сковорода. Спочатку потрібно підготувати всі інгредієнти, овочі почистити, промити кілька разів рис і залишити його замачиваться у воді приблизно хвилин 30. Те ж саме варто повторити і з чорносливом. Потім можна приступати до приготування плову.

У сковороду або казан налити олію, якщо є качиний жир, то це ще краще, приблизно 150 гр. Далі помістити туди качине м'ясо і смажити на середньому вогні близько 20 хвилин, до появи скоринки.

Після чого додати моркву, порізану кружальцями цибулю. Закрити кришку, так м'ясо візьме в себе аромат овочів, що додасть більше смаку. Наступним етапом потрібно додати рис і чорнослив, залив зверху до повного закриття, водою.

Додати спеції, сіль, перець, часник. Далі зверху нарізану кружечками айву викласти одним шаром і закрити кришку до повного приготування. Через 40 хвилин покласти зверху лавровий лист, і накрити сковороду щільним рушником хвилин на 15.

Після чого плов готовий і можна приступати до трапези. Це блюдо однозначно не залишить жодну людину байдужою.

Підказки початківцям кулінарам

Кожна господиня прагне до того, щоб здивувати своїх коханих та близьких незвичайними і в той же час смачними стравами. Знаючи трохи секретів, все задумане обов'язково вийде, як, наприклад, з пловом з качки. На перший погляд дуже просте блюдо, але при приготуванні його починаючої господинею, може виникнути кілька питань.

  1. Замочування рису. Достатньо лише кілька разів промити і залишити хвилин на 20 його у воді. На цей момент варто звернути увагу для того, щоб рис вийшов розсипчастим;
  2. Не шкодувати масло. Теж дуже важливе правило, чим більше масла або жиру, тим смачніше і насиченішим виходить плов;
  3. Цибулю і моркву. Варто максимально використовувати овочі, це додає соковитість і ароматність страви;
  4. Закривати кришку. Обов'язково після пережарки м'яса потрібно не забувати закривати кришку для того, щоб весь аромат і смак вбирався в блюдо.

Смачно приготований плов з качкою – запорука успіху будь-якого прийому їжі.

Що ще почитати: