03 июнь 2019 41

Як зробити ряжанку в мультиварці в домашніх умовах

Ряжанка – це дуже корисний кисломолочний продукт, який отримують шляхом сквашування топленого молока. Білок з ряжанки засвоюється організмом в два рази швидше, ніж з інших продуктів, а одна-дві її порції здатні забезпечити людині добову потребу організму у фосфорі, калії і кальції.

Це в ідеалі, але в промисловому виробництві для здешевлення вартості кінцевого продукту використовують звичайне молоко, закваску і барвники, ароматизатори.

Таке положення справ з магазинної ряжанкою не повинно стати приводом для смутку-смутку, а лише поштовхом приготувати смачний і корисний кисломолочний продукт в домашніх умовах. Зробити це буде нескладно разом з помічницею мультиварка.

Рецепт найсмачнішої ряжанки
Інгредієнти Кількість
молока - 2000 мл
сметану (жирністю 20%) - 100 г
Час приготування: 720 хвилин Калорійність на 100 грам: 89 Ккал

Моделі мультиварок від різних виробників мають у своєму арсеналі різні опції, які можуть використовуватися в приготуванні домашньої ряжанки. Дана технологія використовує два режими («Гасіння» і «Підігрів»), які є в меню навіть найпростіших моделей.

Приготування по кроках:

  1. У чашу мультиварки влити молоко, накрити кришкою і томити 6 годин, використовуючи опцію «Гасіння». Якщо виникнуть побоювання, що молоко втече, можна почекати з відкритою кришкою закипання молока і вже потім через кілька хвилин прикрити мультикастрюлю кришкою;
  2. Пряжене молоко красивого кремового кольору, яке вийде в результаті, потрібно остудити до температури, що не перевищує 30-40 градусів Цельсія. Пінку, що утворилася на поверхні, можна прибрати, а можна залишити;
  3. У склянці топленого молока розмішати до однорідного стану сметану. Отриману суміш влити решту молока і добре перемішати;
  4. Після цього включити мультиварку на 25 хвилин (режим «Підігрів»). А по закінченні відведеного часу залишити ряжанку в мультиварці на 6 годин або на ніч при кімнатній температурі. Зберігати готовий продукт у холодильнику не більше п'яти днів.

Як зробити ряжанку з топленого молока

Практично у всіх мультиварках Редмонд є режим «Йогурт», який підходить і для приготування ряжанки. Також зручно відразу ж готувати цей кисломолочний продукт порційно в скляних баночках або склянках.

Для ряжанки в баночках з топленого молока в мультивакре Редмонд знадобиться:

  • 1000 мл топленого молока;
  • 100 мл натурального йогурту або сметани.

Якщо використовувати вже пряжене молоко, то тривалість приготування скорочується більш ніж в два рази. Всі процеси, включаючи дозрівання в холодильнику, складуть 4-5 годин.

Енергетична цінність готового продукту – 84,1 ккал/100 р.

Хід роботи:

  1. Підготувати пряжене молоко, яке можна приготувати і самостійно в мультиварці. Покупне нагріти до температури, що не перевищує 40 градусів, а приготоване самостійно остудити до такої ж температури;
  2. Розмішати в ньому йогурт або сметану. Ці інгредієнти повинні повністю розійтися в молоці. Отриману суміш розлити в підготовлену скляну тару. Її вистачить на чотири трехсотграммовые баночки з-під джему або варення, які помістяться в мультикастрюлю;
  3. На дно чаші мультиварки покласти складена в кілька разів рушник, влити півлітра або трохи більше води і поставити баночки (стакани) з підготовленим молоком. Прикрити (але не щільно закупорювати) зверху їх кришками або харчовою фольгою, щоб молоко не потрапив конденсат. Закрити кришку мультиварки і настоювати 3 години, включивши режим «Йогурт».

Домашня ряжанка на сметані в мультиварці

В якості закваски для ряжанки використовують різні кисломолочні продукти або закваску в порошку, але найпопулярнішим можна назвати заквашування сметаною. Причому для заквашування підходить абсолютно різна сметана: жирна і нежирна, домашня і магазинна. Звичайно, смак кінцевого продукту може відрізнятися, але все одно це буде смачно.

Для приготування сквашенной сметанною ряжанки співвідношення інгредієнтів буде наступним:

  • 1200 мл молока;
  • 50 г сметани.

Процес приготування в середньому триватиме 12-14 годин.

Калорійність кисломолочного напою буде залежати від жирності молока і сметани – від 67 до 89 ккал в 100 р.

Приготування:

  1. Молоко перелити в чисту чашу мультиварки і томити 6 годин при 90 градусах, використовуючи режим «Мультиповар». У результаті повинно вийти гарне кремове молоко з пінкою і відповідним ароматом;
  2. Остудити вміст мультикастрюли до 38-42 градусів. У плоску тарілку налити трохи молока, обережно зняти пінку з топленого молока і перекласти її в тарілку з молоком;
  3. Сметану добре розмішати, переклавши її безпосередньо в чашу мультиварки. Отриману суміш розлити по скляних стаканчиках, а зверху прикрити шматочками пінки з тарілки;
  4. Чашу мультиварки вимити, на дно покласти рушник і поставити стаканчики з топленим молоком і сметаною. Потім включити функцію «Йогурт» на 6 годин;
  5. По закінченні роботи мультиварки готова ряжанка має ще дозріти чотири години в холодильнику.

Курка по-італійськи — неймовірно смачне блюдо, спробуйте приготувати.

Читайте як правильно приготувати ароматну картоплю з оселедцем — кілька рецептів господиням на замітку.

Спробуйте приготувати листковий десерт у склянці — діти будуть просто в захваті від частування.

Як приготувати ряжанку з козячого молока

Козяче молоко володіє більшою щільністю і жирністю порівняно з коров'ячим. Концентрація корисних макро - і мікроелементів у ньому також значно вище, тому матусі часто купують його для маленьких дітей. Але якщо дитина відмовляється пити козяче молоко, то від стаканчика густий ряжанки задобренной солодкими фруктами або варенням точно не відмовиться.

Для кисломолочного напою з козячого молока в мультиварці Панасонік необхідно взяти:

  • 2000 мл топленого молока;
  • 150 мл закваски.

Час приготування ряжанки в мультиварці з опцією «Йогурт» складатиме 6 годин, без такої функції буде потрібно трохи більше 12 годин.

Калорійність більш густого продукту з козячого молока складе 98,8 ккал на кожні 100 р.

Як приготувати:

  1. Відміряти необхідну кількість топленого козячого молока. Якщо є звичайне молоко, то його нескладно зробити топленим, діючи також, як і з коров'ячим. При необхідності підігріти до температури, що не перевищує 40 градусів;
  2. Частина молока (близько 150 мл) влити в посудину невеликого розміру і додати закваску, в якості якої може виступати будь-який кисломолочний продукт (сметана, кефір, магазинна ряжанка тощо), але з високим відсотком жирності. Суміш добре розмішати і влити в молоко;
  3. Перелити суміш в чисту чашу мультиварки і настоювати 6 годин в режимі «Йогурт». Інший спосіб: потримати близько півгодини на підігріві, а потім залишити на ніч в закритій мультиварці. Після цього перекласти продукт в іншу тару і відправити достигати в холодильник. Після охолодження можна вживати в їжу.

Манник – простий пиріг до чаю

Домашня ряжанка – це не тільки смачний напій, але і прекрасний інгредієнт для домашньої випічки, зраджує їй аромат топленого молока. Найпростіший варіант такої випічки – це манник в мультиварці.

Перелік і кількість продуктів:

  • 400 г манної крупи;
  • 500 мл домашньої ряжанки;
  • 150 г цукру;
  • 50 р пшеничного борошна;
  • 2 курячих яйця;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 5 г соди;
  • 5 мл соку лимона;
  • 30 мл рослинного масла.

Всі процеси по випічці лепешняку займуть приблизно 2 години.

Калорійність стограммового шматочка цього десерту дорівнює 231 кілокалорій.

Алгоритм випічки лепешняку на ряжанці:

  1. У посудині для замішування тіста змішати манну крупу і кисломолочний продукт. Залишити ці два інгредієнти разом при кімнатній температурі на півгодини, щоб крупа розбухла;
  2. Потім в тісто відправляються цукор (звичайний кристалічний і ванільний), яйця, гашене лимонним соком соду, борошно. Все добре перемішати, щоб вийшло густе налите тісто;
  3. Оскільки в самому тесті немає жодного рослинного, ні вершкового масла, то чашу мультиварки потрібно обов'язково добре змастити рослинним маслом без запаху, щоб після випічки манник можна було легко витягти з форми;
  4. Перекласти тісто в підготовлену мультикастрюлю і випікати 60 хвилин на режимі «Випічка». В залежності від потужності електроприладу час випічки може бути більше або менше;
  5. Якщо жінці не подобається блідий верх лепешняку, його можна перевернути і потримати ще 15 хвилин в режимі «Випічка», щоб він зарум'яниться з усіх боків. Готової випічки дати охолонути на решітці.

Заливний пиріг на ряжанці

Також ряжанка добре підходить в якості альтернативи кефіру для замішування тіста на наливну пиріг. Начинка у таких пирогів може бути солодкою (ягоди, фрукти) і несолодкої (м'ясо, гриби, сир, овочі).

Для найпростішого варіанта солодкого заливного пирога на ряжанці знадобляться:

  • 250 мл ряжанки;
  • 200 г білого кристалічного цукру;
  • 2 курячих яйця;
  • 300 г ягід (смородина, малина, ожина або інших);
  • 260 г борошна;
  • 10 г розпушувача;
  • 50 мл рослинного масла;
  • ванілін і сіль за смаком.

Процес випічки займе 100-110 хвилин.

Енергетична цінність готового пирога – 219,4 ккал/100 р.

Як спекти:

  1. З'єднати яйця з цукром і трохи збити, потім влити ряжанку і рослинне масло, перемішати. Сіль, ваніль і борошно змішати, невеликими порціями всипати до рідкої складової тіста і розмішати;
  2. Підготувати ягідну начинку. Плоди помити, видалити хвостики і плодоніжки, великі нарізати на шматочки;
  3. У змащену чашу мультиварки вилити половину тіста, зверху рівним шаром викласти підготовлені ягоди, сховати їх під другою половиною тіста, що залишилося. Випікати 80 хвилин в режимі «Випічка» (або альтернативних – «Кекс», «Пароварка», «Мультиповар»).

Корисні поради

Часто на етапі приготування томленого молока в мультиварці господині стикаються з такою проблемою, як втекти молоко. Запобігти цій катастрофі можна, якщо перед тим, як налити молоко мультикастрюлю сполоснути холодною водою, а її краї змастити невеликою кількістю вершкового масла. З тією ж метою на чашу встановлюють ґрати для варіння на пару.

Зробити колір топленого молока для ряжанки більш насиченим кремовим, а смак – солодше, можна, якщо додати в нього трохи цукру. Достатньо буде однієї чайної ложечки на два літри молока.

Що ще почитати: