Пахта — що це, чим корисний продукт і де застосовується
Почувши перший раз слово «маслянка», звичайно ж, виникає питання – а що це таке? Так от у цій статті ми про це і поговоримо. Отже, пахта – молочний продукт, що отримується при збиванні масла з додаванням спеціальних кисломолочних бактерій.
Іншими словами, це знежирені вершки. Вона є справжнім джерелом корисних властивостей. Містить лактозу, лецитин, а також білок, який необхідний для правильного розвитку м'язів і скелета. Жиру містить зазвичай 0,5%, що дозволяє її застосування в дієтичному раціоні.
Збиванні (інша назва пахти) використовують для приготування безлічі сортів дієтичних кисломолочних напоїв, дитячого харчування і навіть у виробництві косметичних засобів, таких як шампуні і маски для шкіри.
Часто пахту використовують в домашніх рецептах для заправки страв-салатів, деяких десертів; а також при приготуванні холодних супів. Зовні вона має схожість зі знежиреним молоком, а на практиці запросто допоможе замінити сметану, що істотно зменшить жирність готового страви.
У харчовій промисловості його використовують під час випікання кексів, млинців або домашнього хліба. Вона надає тісту легкість і пористість, що високо цінується в кулінарії, а особливо в кондитерському виробництві. На ділі маслянка служить відмінним замінником жирних молочних продуктів, таких як кефір або вершки. Її використовують також при приготуванні смузі і навіть других страв.
Для слов'янської кухні маслянка – це щось незвичне. Але, приміром, у Британії вона дуже популярна. Більшість домашнього хліба, спеченого на Туманному Альбіоні, вміщує в себе цей корисний продукт.
А в Австралії створили вершкове масло на основі сколотин, яку можна намазувати на хліб відразу після вилучення з холодильника. А в Німеччині з неї готують цілий ряд кисломолочних продуктів, серед яких сири, сиркові маси, масло і напої.
Як приготувати ніжний рецепт заварного крему з молока для торта «Наполеон» читайте в нашій статті.
Рецепт самогону без дріжджів і цукру в нашій статті.
Чим же так корисна ця молочна «новинка»
Пахта – справжній чемпіон корисності серед молочних продуктів. Особливу користь цей кисломолочний продукт принесе людям зі слабкою серцево-судинною системою, а також страждаючим надлишковою вагою.
Калорійність цього продукту становить 35 ккал/100 гр. Його цінують за дієтичний склад і зміст цілого ряду найважливіших мікроелементів. Серед яких:
- Лактоза. Необхідна для нормалізації роботи кишечника. Стимулює нервову систему, а також допомагає засвоюватися вітамінів групи С і В;
- Холін, він же вітамін В4. Нормалізує роботу печінки, усуває холестеринові бляшки, «ремонтує» серцево-судинну систему;
- Лецитин. Будівельний матеріал організму. Необхідний для тканин і клітин. Також є своєрідним енергетичним паливом для людини;
- Калій, магній, залізо, фосфор. Забезпечують злагоджену роботу внутрішніх органів і систем.
Пахта – продукт універсальний для раціону людей похилого віку, вагітних жінок і маленьких дітей. Сир, приготовлений на її основі, стане відмінним джерелом якісного білку, що також не залишить байдужими лактовегетаріанців.
Серед інших властивостей збиванні також виявлено легку проносну властивість. Тому її можна використовувати у повсякденному меню для поступового і безболісного усунення хронічних запорів.
Завдяки вітаміну В4, цей кисломолочний продукт рекомендують людям, які проходять тривале лікування антибіотиками. Холін допомагає відновити тканини печінки, яка бере на себе побічні дії лікарських препаратів.
Кому варто з обережністю включати в раціон пахту
Маслянка містить мінімальну концентрацію казеїну, тому легко переноситься людьми, схильними до алергічних реакцій на молокопродукти. Все ж зловживати цим продуктом лікарі не радять. Також варто бути уважним людям, які страждають підвищеною кислотністю шлунка, виразку або гастрит.
Великий вміст збиванні в продуктах харчування може стати причиною розвитку неприємних симптомів. Серед яких здуття або розлад.
Пахта – де її знайти і замінити
Сколотини можна купити в більшості продуктових супермаркетів. У промислових умовах її готують за таким методом. В знежирене молоко додають специфічні бактерії, і, після деякого часу, молочний цукор окислюється.
Якщо в рецепті вказана пахта, але її немає під рукою, можна використовувати цілком прийнятну альтернативу. Достатньо взяти молоко, змішати з лимонним соком або оцтом. На склянку рідини досить 1ст.л кислого продукту.
Суміш потрібно настоювати 15 хв. Після того, як маса загусне, ви отримаєте відмінну пахту домашнього приготування. Замість молока також використовують сироватку або мацоні.
Це надзвичайно корисний напій. Жоден кисломолочний продукт не володіє стількома цінними якостями, як ця рідина. А плюсів при її вживанні ціле безліч. Недоліки ж збиванні можна легко усунути, збалансувавши кількість його в раціоні харчування.