25 май 2019 1 582

Як зробити вино з сливи в домашніх умовах

Ароматне сливове вино – приємний спосіб пригостити гостей. Готується воно досить просто, за технологією виготовлення схоже з виноградним. Часом навіть легше. І дозріває такий фруктовий напій швидко. Вино із слив добре впливає на серцево-судинну систему і має особливий смак.

Що потрібно знати

Для вина краще всього підбирати сливи темних сортів. У них достатньо цукру і кислоти, вони ароматні і досить поширені. Приміром, найчастіше використовують сорт «венгерка». Її м'якоть легко відділяється від кісточки.

Білі сливи не мають яскраво вираженого запаху, в них мало кислоти, а смак досить простий. З таких злив вино не буде насиченим. Однак, його можна буде використовувати для соусів і маринадів.

Сливи ні в якому разі не можна мити перед використанням. Це стосується тільки вина, звичайно. Справа в тому, що, коли сливи ще дозрівають на сонце, на їх шкірці утворюються бактерії і грибки – натуральні дріжджі. Їх можна побачити по білому нальоту на плодах.

Прибрати бруд, якщо вона є, можна сухою ганчіркою. При цьому потрібно витирати саме бруд, а не всю сливу. Якщо стерти білий наліт, то не запуститься процес бродіння і напій просто скисне і запліснявіє.

Якщо на плодах досить мало нальоту, їх треба розкласти на сонце і залишити дня на три. За цей час сонце утворює нову колонію бактерій. В темному місці залишати не варто, так як почне розвиватися цвіль.

Бажано перед приготуванням вина відокремити від кісточки сливи. Хоча вони дають додатковий аромат, в них присутнє небагато отрути, і вони гірчать. Для приготування «п'яної вишні» потрібні тільки сливи з кісточкою, щоб вони зберегли свій зовнішній вигляд і структуру.

Плоди потрібно обов'язково перебрати. Не повинно бути ніякого гниття або слідів плісняви, без черв'яків всередині. Фрукти повинні бути максимально дозрілими, щоб у них було багато цукру і соку. Навіть одна зіпсована зливу, що потрапила в вино, зіпсує всю партію.

Щоб приготувати кріплене вино, перед остаточним розливом у пляшки потрібно додати частину спирту або горілки. Точна кількість сказати не можна, це справа смаку. Але не варто додавати більше 15% від усієї маси. Цукор у цей період також додається для смаку, а не для процесу бродіння.

Використовувати слід тільки скляну або емальовану посуду, ніяка металева не підійде. Гідрозатвор потрібен обов'язково, його можна придбати в спеціальному магазині або зробити самостійно з підручних засобів. Вино не повинно стикатися з повітрям в період бродіння, ні коли воно розлите у пляшки. Для цього і використовують затвор. А пляшки наповнюють доверху і щільно закривають.

Зберігати лимони в сахарі в банку дуже зручно. Це справжня вітамінна бомба, до того ж можна приготувати смачну випічку з лимонною начинкою.

Як приготувати чорнослив в шоколаді читайте в нашій статті.

Спробуйте приготувати дуже смачне варення з апельсинами за нашими рецептами з покроковими фото і рекомендаціями.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
води / м'якоті - 1 л / 1 кг
злив - 10 кг
цукру / соку - 250 г / 1 л
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 62 Ккал

Етапи виготовлення домашнього вина з сливи:

  1. Сливи темних сортів необхідно залишити на сонці на два дні, щоб вони трохи подвялились. Їх треба перебрати, не мити. Якщо потрібно, протерти сухою ганчіркою;
  2. Всі кісточки повитягувати, а м'якоть передавити в пюре. Можна скористатися блендером;
  3. Розбавити пюре холодною водою, пропорція – 1:1;
  4. Перемістити ємність на два дні в темне місце, температура не повинна бути вище 25 градусів;
  5. Перемішувати кожні сім годин руками, щоб м'якоть перебувала внизу, під водою. Зверху накрити ємність марлею;
  6. Процідити масу, мезгу викинути, половину цукру розчинити в рідині. Її потрібно перелити в скляну тару і поставити гідрозатвор;
  7. Кожні чотири дні додавати по четвертій частині цукру, що залишився, акуратно перемішувати. Найкраще відлити баночку соку, розчинити в ній цукор і вилити сироп назад;
  8. Приблизно через два місяці, коли закінчився процес бродіння і вино більше не виділяє вуглекислий газ, його потрібно обережно перелити в інші ємності. Осад не чіпати, його потім потрібно викинути;
  9. За смаком додати ще цукру або влити трохи горілки або спирту, не більше 15% від загальної маси. Розлити по бутлях і прибрати в темне місце на три місяці;
  10. Кожні 18 днів напій фільтрувати і переливати в чисті ємності;
  11. Далі розлити по пляшках, закупорити їх, зберігати не більше п'яти років в холодильнику або льосі.

Найпростіший рецепт

  • 8000 г слив;
  • 1000 г цукру;
  • 1000 мл води.

Скільки по часу – 2 місяці.

Харчова цінність на 100 г – 73 ккал.

Алгоритм дій:

  1. Сливи звільнити від кісточок і розім'яти їх в пюре, перекласти в емальований або скляний посуд;
  2. Воду розігріти до 40 градусів і залити нею сливи;
  3. Накрити тканиною посуд і прибрати її в тепле місце для бродіння, двічі в день перемішувати протягом п'яти діб;
  4. Вичавити сік з плодів, змішати його з цукром і перелити рідину в пляшку;
  5. Поставити гідрозатвор і через три тижні злити вино, обов'язково продовжити;
  6. Перелити в інший бутель, герметично закрити;
  7. Через місяць рідину потрібно профільтрувати і розлити по пляшках.

Вино «П'яна зливу» в домашніх умовах

  • 400 г цукру;
  • 2000 мл води;
  • 1000 г слив.

Скільки по часу – 1 місяць.

Харчова цінність на 100 г – 59 ккал.

Алгоритм дій:

  1. З плодів не виймати кісточки і покласти їх на дно скляної ємності;
  2. У воді розчинити цукор і довести до кипіння. Отриманий сироп вилити на сливи, він обов'язково повинен бути гарячим;
  3. Закрити кришкою, накрити ковдрою і витримати в такому теплі вісім годин;
  4. Після цього сироп потрібно акуратно злити в сотейник, знову довести до кипіння і залити ним сливи повторно, закрити;
  5. Дати відстоятися. Вино світліше майже не стане, але буде прозорим;
  6. Процідити напій через марлю, сливи не викидати;
  7. Додати бажану кількість спирту, якщо потрібно, додати ще цукру, розмішати, розлити по пляшках. При бажанні, можна додати ароматизатори;
  8. Дати настоятися ще два тижні;
  9. Залишилися сливи можна занурити в шоколадну глазур і їсти, як цукерки. Але тільки для дорослих!

Як зробити лікувальне вино зі слив

  • 1000 г слив;
  • 160 г цукру;
  • 800 мл води;
  • 180 г родзинок.

Скільки по часу – 5 місяців.

Харчова цінність на 100 г – 71 ккал.

Алгоритм дій:

  1. Плоди без кісточок потрібно перебити в пюре і перекласти в скляну тару;
  2. Півлітра води кімнатної температури перелити до сливам і додати 100 г цукру, перешкодити;
  3. Прибрати в тепле місце на п'ять днів;
  4. Ізюм залити залишилася водою, вона повинна бути теплою, але не вище 30 градусів. Всипати цукор, що залишився і залишити на чотири дні;
  5. В одержаний сливовий сік потрібно додати цукру з розрахунку 3:1. Сюди ж влити рідину з-під родзинок;
  6. Закрити банку з соком гідрозатворів, прибрати її в темне місце на півтора місяці;
  7. Перелити вино в пляшки, закупорити їх і залишити ще на три місяці дозрівати.

Пряне сливове вино

  • 5 шт гвоздики;
  • 3000 мл води;
  • 2000 р слив;
  • 3 листків лавра;
  • 1000 г цукру.

Скільки по часу – 2 тижні.

Харчова цінність на 100 г – 77 ккал.

Алгоритм дій:

  1. Витягти кісточки з плодів, м'якоть скласти в емальований таз і до них вилити півлітра води, ягоди придушити в пюре;
  2. Додати ще півтора літра води, покласти гвоздику і всипати цукор, додати лист лавра;
  3. Поставити всю суміш на вогонь і варити до появи піни. Після цього вогонь вимкнути, зняти піну ложкою. Почекати, поки маса охолоне;
  4. За допомогою преса віджати рідину;
  5. Макуха залити рештою літром води і знову віджати;
  6. Змішати обидві частини напою, процідити через марлю або сито;
  7. Перелити в бочку і залишити на чотири дні;
  8. Перелити в пляшки, герметично закрити, дати постояти ще дванадцять днів. Випити протягом місяця.

Практичні поради початківцям виноробам

Гідрозатвор – не найдорожче придбання, але іноді його просто важко знайти в маленькому місті. Тоді можна зробити його самому. Треба взяти тонкий шланг, ідеально підходить шланг з-під крапельниці. Його потрібно опустити в вино одним кінцем, а іншим – в невелику банку з водою поруч. Саме горлечко герметично закрити підручними засобами.

Ще один непоганий спосіб – використання медичної рукавички. В одному з її пальців голкою потрібно проробити дірку, а потім надіти рукавичку на горло бутлі. З часом вона надуется. А через пару тижнів повітря з неї вийде – це означає, що процес бродіння припинився і прийшов час фільтрувати вино.

Якщо бродіння відбувається досить мляво, потрібно просто збільшити кількість цукру. Вмішувати його потрібно порціями протягом декількох днів. Наливати напій в ємність у цей період потрібно не до самого верху. Краще залишити 15 см до горлечка. В цій частині буде утворюватися піна і, щоб вона не перелилася, їй потрібно залишити місце.

Для поліпшення смаку вина в нього можна додати різні спеції. Приміром, додають паличку кориці або ванілі, гвоздику. Важливо додавати несыпучие спеції, інакше пізніше вони можуть позначитися мутністю напою. Наприклад, це стосується мускатного горіха або меленої кориці.

Приготування сливового вина не займає багато часу. Виходить дуже смачний напій з цікавим букетом. Світлого відтінку і повної прозорості від нього очікувати не варто, але для домашнього виноробства воно відмінно підходить. Навіть початківець легко впоратися з цим, використовуючи наші поради та перевірені рецепти. З якісного продукту з додаванням краплі любові і старанності вийде ароматний спосіб себе побалувати!

Що ще почитати: